DOĞU KARADENİZİN YAPI VE İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ YENİ HEDEFİ TÜRK CUMHURİYETLERİ

Doğu Ka­ra­de­niz İhra­cat­çı­lar Bir­li­ği (DKİB) Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Saf­fet Kal­yon­cu,

Yerel Haberler 8.04.2024 16:17:00 0
DOĞU KARADENİZİN YAPI VE İNŞAAT SEKTÖRÜNDEKİ YENİ HEDEFİ TÜRK CUMHURİYETLERİ

       Doğu Ka­ra­de­niz İhra­cat­çı­lar Bir­li­ği (DKİB) Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Saf­fet Kal­yon­cu, yü­rüt­tük­le­ri Ulus­la­ra­ra­sı Re­ka­bet­çi­li­ğin Ge­liş­ti­ril­me­si (UR-GE) Pro­je­si kap­sa­mın­da sek­tö­rü Av­ru­pa Yeşil Mu­ta­ba­ka­tı­na uyum­lu hale ge­tir­me­yi he­def­le­dik­le­ri­ni bil­dir­di.

      Kal­yon­cu, Doğu Ka­ra­de­niz'den yılın ilk ay­la­rın­da ya­pı­lan in­şa­at ve yapı mal­ze­me­le­ri ih­ra­ca­tı­nın yük­se­liş tren­din­de ol­du­ğu­nu söy­le­di.
Böl­ge­den yılın 2 ayın­da 59 ül­ke­ye in­şa­at ve yapı mal­ze­me­si ihraç edil­di­ği­ni ak­ta­ran Kal­yon­cu, Söz ko­nu­su ih­ra­cat­tan 20 mil­yon 800 bin 228 dolar gelir sağ­lan­dı. İhra­ca­tı­mız 15 mil­yon 405 bin 659 dolar ka­za­nı­lan geçen yılın aynı dö­ne­mi­ne oran­la yüzde 35 arttı.” dedi.
Kal­yon­cu, in­şa­at ve yapı mal­ze­me­le­ri­nin böl­ge­nin önem­li sek­tör­le­ri ara­sın­da yer al­dı­ğı­nı vur­gu­la­ya­rak, ih­ra­ca­tı­nın her geçen yıl ge­liş­ti­ği­ni ifade etti.
Sek­tör ih­ra­ca­tı­nı çok daha üst ra­kam­la­ra ulaş­tır­mak is­ti­yo­ruz.
İhra­cat­ta ülke çe­şit­li­li­ği­nin art­tı­ğı­na dik­ka­ti çeken Kal­yon­cu, ocak-şu­bat dö­ne­min­de başta komşu ül­ke­ler olmak üzere 59 ül­ke­ye ih­ra­cat ya­pıl­ma­sı­nın önem­li bir ge­liş­me ol­du­ğu­nu ak­tar­dı.
Kal­yon­cu, ih­ra­ca­tın yüzde 40'a ya­kı­nı­nın Gür­cis­tan'a ya­pıl­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü.
Sek­tör ih­ra­ca­tı­nı çok daha üst ra­kam­la­ra ulaş­tır­mak is­ti­yo­ruz. DKİB ola­rak yü­rüt­tü­ğü­müz UR-GE pro­je­si kap­sa­mın­da sek­tö­rü hem Av­ru­pa Yeşil Mu­ta­ba­ka­tı­na uyum­lu hale ge­tir­me­yi hem de sek­tö­rün ih­ra­cat ka­pa­si­te­si­ni ar­tır­ma­yı he­def­li­yo­ruz.
Bu kap­sam­da da önü­müz­de­ki ay­lar­da Türk Cum­hu­ri­yet­le­ri yö­ne­lik ti­ca­ret he­ye­ti prog­ra­mı dü­zen­le­ye­ce­ğiz.
Ti­ca­ret he­ye­ti prog­ram­la­rıy­la ih­ra­ca­tın ar­ta­ca­ğı­na inan­dık­la­rı­na işa­ret eden Kal­yon­cu, Türk Cum­hu­ri­yet­le­ri, Irak, Suudi Ara­bis­tan, Libya, Rusya Fe­de­ras­yo­nu ve Gür­cis­tan’ın önem­se­dik­le­ri ülke pa­zar­la­rı ara­sın­da ol­du­ğu­nu kay­det­ti.
         Ha­ber-Fo­to: DKİB Basın


Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °