İsmet KÖSOĞLU


KIRIK’TA IŞIĞA 300 METRE KALDI-9

e-mail: ismetkosoglu53@gmail.com


    Delinmesine 2015 yılında başlanan 7200 metre uzunluğundaki Kırık Tünelinde ışık görünmesine 300 metre kaldığını öğrendim.

    2015’den bu yana 9 yılda 7200 metreyi delemeyenlere yazıklar olsun.

    Ovit Tüneli 14300 metre ama 6 yılda işinin erbabı tarafından 6 yılda tamamlanmıştı.

    Kırık ve Dallıkavak Tünelleri hakkında işin uzmanı bir dostumdan uzun bir mektup aldım. İsim vermeden önemine binaen kısaltarak ana hatlarını sizlerle paylaşmak istedim.

    Paylaşmak istedim ki bazı detayları kamuoyu da bilsin.

    Gelen mektup aynen şöyle’’ Kop tüneli ile Dallıkavak tünellerinin gecikmesi, dokunulmazlığı olan ve bir dönem Türkiye’deki ihalelerin çoğunu alan rezil firma ……dan kaynaklanıyor.

     KIRIK tünelindeki gecikme zemin sıkıntısı kaynaklı. 300 m kazı kalmış ama zemin çok kötü. Önce zemine çimento enjekte EDİLİP katılaştırılıyor, sonra kazılabiliyormuş. Şimdi su çok artmış ve bu da para etmiyormuş, İsveç ve Norveç de uygulanan dondurup kazma sistemi arayışına girilmiş

     İşe ara verilmiyor tabii ama çok yavaş ilerliyor.

     Ne zaman Trabzon’a bir yeni yatırım yapacaksa Rize siyasilerinin ve kamuoyunu perdelemek için bu İyidere Aşkale sözde demiryolu tuzağını kuruyor, bizim saftiriklerin de her seferinde bu tuzağa düşüyor. Biliyorsun bu kriz ortamında bile Trabzon’a yeni Havalimanını (Onu da ustaca genişletme diye çıkıyorlar ama yeni bir pist, taksi yolları ve yeni terminal olunca sıfırdan oluyor) bu yıl ihale ediyorlar.

     Yine Trabzon büyükşehir Belediyesi ve Ulaştırma Bakanlığı protokol yaptı ve Yomra ile Akçaabat arası raylı sistemi de yine Ulaştırma Bakanlığı yapacak.

     Şimdi bunları perdelemek için bu Aşkale demiryolu hikayesiyle Rize’yi ustaca oyalıyorlar. Bunu mutlaka yazman lazım bence.

                            20 km’yi yapmayan Demiryolu yapar mı?

     20 km yatırım programındaki (İKİZDERE-OVİT arası) yolu engelleri aşıp ihale ettiremeyenlere bu demiryolunu mu ihale edecekler.

      Madem öyle kaç yıldır bunu ara ara ısıtıp ortaya atıyorlar niçin şimdiye kadar proje İHALESİNE çıkmadılar. Uydu haritası üzerinden bir ÇİZGİYİ avan proje diye millete proje diye yutturuyorlar. Benim bilgisayarımda öyle 50 projem(!) var.

    Dediğim gibi bu tuzaklarını bozmamız lazım. Öyle bir demiryolunu Birincisi teknik olarak yapılma şansı yok. İkincisi diyelim yaptın, yolcu sıfır, yük de neyi nereye taşıyacaksın. 

     Hasılı yapılacaksa- ki benim yakın zamanda umudum yok, Doğu Karadeniz için hem yolcu taşıma hem yük için Samsun-Sarp- Batum en idealdir. Üstelik Batum üzerinden yine tüm Asya ya Rize açısından daha kısa mesafededir.

     Samsun’daki limandan Sivas’a direkt demiryolu bağlantısı var. 300 küsür Milyon dolar dünya bankası kredisiyle yenilendi. Araştırdım ne Çin de ne Türk Cumhuriyetlerinden ve ne İran’dan bugüne kadar tek bir yük treni gelmemiş. Kars-Tiflis açılalı beri sadece 2 Çin, 3-4 de Azerbaycan treni Türkiye’yi geçip Avrupa ya gitmiş.’’

    Konuyu bilen üstadın mektubu kısaca böyle.

    Ankara’da başlayan Trabzon Günlerinde Trabzon’daki yatırımlar için ondan önceki bütün Trabzonlu Bakanlara, vekillerine, bürokratlarına, Belediye başkanlarına teşekkür eden atanmış Ulaştırma Bakanının kendisini bir imza ile oraya atayan Cumhurbaşkanına TEŞEKKÜR etmemesini kınarken Rize-Erzurum karayolunda hizmetini beklemekte abesle iştigaldir. Daha ne diyelim.