Halil İbrahim SAKLI


ANADOLU BASINI YAŞATILMALI HAKSIZ UYGULAMALAR SON BULMALI

Ateş düş­tü­ğü yeri yakar man­tı­ğı bir yana ulu­sal ga­ze­te­ler hariç tüm böl­ge­sel ve yerel ga­ze­te­ler zor şart­lar­da sür­dür­dük­le­ri yayın ha­yat­la­rı­na son verme aşa­ma­sı­na gel­dik­le­ri gö­rül­mek­te­dir.


Özel­lik­le son yıl­lar­da tüm dün­ya­yı et­ki­si al­tı­na alan ölüm­cül co­vid-19 sal­gın has­ta­lı­ğı, bu­nun­la bir­lik­te eko­no­mik da­ral­ma-alım gü­cü­nün dibe vur­ma­sı bun­lar yet­mez­miş gibi Rus­ya-Uk­ray­na sa­va­şı et­ki­si­ni son de­re­ce his­set­ti­rir­ken bun­la­ra üst­lük hiç­bir şey ol­ma­mış gibi Ana­do­lu’nun ve ülke coğ­raf­ya­sı­nın ücra kö­şe­le­rin­de ha­yat­ta kalma mü­ca­de­le­si ver­me­ye ça­lı­şan yerel ga­ze­te­le­rin Resmi ilan ve Rek­lam ya­yın­la­ma hak­la­rı­nın ku­rum­la­rın ini­si­ya­ti­fi­ne bı­ra­kıl­mış ol­ma­sı suni te­ne­füs al­mak­ta dahi zor­la­nan ga­ze­te­le­rin ka­pan­ma­ya veya ka­pan­ma aşa­ma­sı­na gel­dik­le­ri ger­çe­ği ma­ale­sef göz­ler­den uzak tu­tul­mak­ta veya gö­rül­me­mek­te­dir.
    Ateş düş­tü­ğü yeri yakar man­tı­ğı bir yana ulu­sal ga­ze­te­ler hariç tüm böl­ge­sel ve yerel ga­ze­te­ler zor şart­lar­da sür­dür­dük­le­ri yayın ha­yat­la­rı­na son verme aşa­ma­sı­na gel­dik­le­ri gö­rül­mek­te­dir. 2022 yılı as­ga­ri ücret tu­ta­rı­nın 4 bin 253 tl. ol­du­ğu buna mu­ka­bil as­ga­ri SSK aylık prim ücret tu­ta­rı­nın 1 650 tl ye ulaş­tı­ğı, mal­ze­me girdi ma­li­yet­le­ri­nin yüzde yüzün üs­tün­de (ka­ğıt-mü­rek­kep-ka­lıp-elekt­rik vs.) zam­lan­ma­sı sı­kı­la­cak kayış de­li­ği­nin kal­ma­dı­ğı­nın işa­re­ti­dir. Bunca olum­suz­luk­la­ra rağ­men özel­lik­le Ana­do­lu’nun ucra kö­şe­le­rin­de ki ga­ze­te­le­rin hem kendi yayım ha­yat­la­rı­nı sür­dür­me mü­ca­de­le­si verme, hem de bu­nun­la bir­lik­te üç-beş ki­şi­yi is­tih­dam et­me­ye ça­lı­şan ga­ze­te sa­hip­le­ri­nin hak­ke­diş­le­ri­nin el­le­rin­den alı­nıp bir başka ga­ze­te­ye ve­ril­me­si akıl­la­ra zirar verir de­re­ce­ye ulaş­mış du­rum­da­dır. Bu ya­şa­nan olum­suz­luk­la­rı yet­ki­li ma­kam­lar­ca daha net bir şe­kil­de an­la­şıl­ma­sı ve ya­şa­nan mağ­du­ri­yet­le­rin gi­de­ril­me­si için ko­nu­yu bir­kaç ör­nek­le ka­mu­oyu­nun ve de yet­ki­li­le­rin dik­ka­ti­ne sun­mak is­ti­yo­rum.
    İlçe­miz Ça­ye­li-Ses­li­de­re kö­yün­de Ça­ye­li İcra Da­ire­sin­ce 79.173,33 TL. be­del­le açık ar­tır­ma ile sa­tı­şı is­te­nen ta­şın­ma­zın ga­ze­te ilanı 15/01/2022 ta­ri­hin­de Trab­zon’da yayım ha­ya­tı­na devam eden Ka­ra­de­niz ga­ze­te­sin­de ya­yım­la­tıl­ma­sı ne­ti­ce­sin­de 03.03.2022 ta­ri­hin­de ya­pı­lan iha­le­ye ise ta­lip­li dahi çık­ma­ma­sı, yine il­çe­miz Ta­rım­sal Kal­kın­ma Ko­ope­ra­ti­fi’ne ait Genel Kurul ila­nı­nın yine Trab­zon’da yayın ha­ya­tı­na devam eden bir başka ga­ze­te­de ya­yım­la­tıl­ma­sı ve so­nu­cun­da ya­pı­lan kong­re­de ilk top­lan­tı­da ye­ter­li ek­se­ri­ye­te dahi ula­şı­la­ma­ma­sı, yine il­çe­miz Sırt Kö­yün­de icra da­ire­sin­ce sa­tı­şı is­te­nen ta­şın­ma­za ait ga­ze­te ila­nı­nın Ulu­sal bir ga­ze­te­de ya­yın­la­tıl­ma­sı akıl­la­ra ziyan bir durum değil mi? Belki ihale ilan­la­rı­nın ya­yın­lan­ma­sı için dev­let ta­ra­fın­dan iha­le­ye iliş­kin ga­ze­te ila­mı­nın yayım yeri ile il­gi­li ilamı ya­yın­la­ta­cak ku­ru­ma bazı kri­ter­le­re göre yetki ver­miş ol­mak­la hem biz yerel ga­ze­te­ler hak kay­bı­na uğ­ra­mak­la bir­lik­te, ay­rı­ca ga­ze­te ila­mı­na ait öden­me­si ge­re­ken ilan fiyat be­de­li­nin en az iki-üç kat daha fazla para öde­me­si ya­pıl­mış olu­yor. Yu­ka­rı­da ver­miş ol­du­ğum ör­nek­le­ri ço­ğalt­mak müm­kün ol­mak­la bir­lik­te ko­nu­yu özet­le­miş ol­du­ğu­mu dü­şü­nü­yo­rum.
    Bu olum­suz­luk­la­rın dü­zel­til­me­si ve iha­le­ye ait ila­mın ma­hal­lin­de yayın ha­ya­tı­na devam eden her­han­gi bir ga­ze­te­de ya­yın­la­tıl­ma­sı ge­rek­ti­ği ge­rek­çe­siy­le Trab­zon Basın İlan Ku­ru­mu ile ile­ti­şi­me geç­me­mi­ze rağ­men olum­lu bir ne­ti­ce­ye ulaş­ma­mız müm­kün ol­ma­mış­tır. Basın ilan Ku­ru­mu­nun amacı yerel ga­ze­te­le­ri ko­ru­yup kol­la­mak ol­ma­lı değil mi? Basın ilan ku­ru­mu Trab­zon il Mü­dür­lü­ğü ce­va­bın­da özet­le Kurum biz­den ne­re­de ya­yım­lan­ma­sı­nı is­ter­se bizde orada ya­yın­la­tıl­ma­sı yö­nün­de ha­re­ket edi­yo­ruz ol­muş­tur. Bu mudur yerel ga­ze­te­le­ri ko­ru­yup kol­la­mak. S.S. Ça­ye­li Ta­rım­sal Kal­kın­ma Ko­ope­ra­ti­fi­nin üye­le­ri Trab­zon’dan mı ki ga­ze­te ila­mı­nın Trab­zon’da ya­yın­lan­ma­sı­na izin ve­ri­le­bi­li­yor. Belki ila­mın ya­yın­lat­mak­la mü­kel­lef kurum bil­mi­yor ola­bi­lir, siz size ga­ze­te ilamı ile il­gi­li mü­ra­ca­at­ta bu­lu­nan kurum yet­ki­li­si­ne ko­nu­yu izah ede­mi­yor mu­su­nuz?
    Biz­ler ne denli du­yar­lı ve ob­jek­tif ha­ber­ci­lik yap­ma­ya ça­lı­şı­yor­sak, kar­şı­mız­da­ki mu­ha­tap­la­rı­mı­zın da biz­le­rin hak ve hu­ku­ku­nu ko­ru­ya­cak şe­kil­de ha­re­ket et­me­le­ri­ni bek­li­yo­ruz.
    Biran önce hak ih­lal­le­ri­ne son ve­ri­lip, ya­şa­nan mağ­du­ri­yet­le­rin son bul­ma­sı yö­nün­de ge­rek­li adım­la­rın biran önce atıl­ma­sı ve ha­ta­lı uy­gu­la­ma­la­rın son bul­ma­sı­nı di­li­yo­ruz.