Ceyhun KALENDER


ÇAYKUR RİZESPOR SÜPER LİG'E NASIL ÇIKAR?

Türk Eğitim-Sen Rize Şubesi Basın ve Halkla İlişkiler


    20 Ha­zi­ran 2022 Pa­zar­te­si günü ya­pı­lan, Çay­kur Rize Genç­lik ve Spor Ku­lü­bü Der­ne­ği’nin 92. Ola­ğa­nüs­tü Genel Ku­ru­lun­da, tek lis­tey­le ya­pı­lan se­çim­de İbra­him Tur­gut oy bir­li­ğiy­le Çay­kur Ri­zes­por Ku­lü­bü baş­kan­lı­ğı­na se­çil­di. Tüm Ri­zes­por ca­mi­ası­na ve Rize’ye ha­yır­lı ol­ma­sı­nı di­li­yo­rum.
    Yö­ne­tim Ku­ru­lu lis­te­siy­le il­gi­li ya­pı­lan, si­ya­si bir an­la­yı­şı tem­sil edi­yor, eleş­ti­ri­le­ri­ne ka­tıl­mam­la be­ra­ber, yıl­lar­dır Çay­kur Ri­zes­por Yö­ne­tim Ku­ru­lu­nun zaten bu şe­kil­de oluş­tu­rul­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz. Keşke yel­pa­ze biraz daha geniş ve renk­li ol­say­dı; Ri­zes­por­lu eski fut­bol­cu­lar da renk ka­tan­lar ara­sın­da ola­bi­lir­di, dü­şün­ce­sin­de olan­lar da yok değil.
    Bu iş her ne kadar ekip işi olsa da, spor ku­lüp­le­rin­de bütün yük baş­ka­nın üze­rin­de­dir ve baş­kan ku­lü­bün at­tı­ğı her adı­mın mer­ke­zin­de­dir. Bu nok­ta­da baş­kan Sayın İbra­him Tur­gut için ayrı bir de­ğer­len­dir­me yap­mak is­ti­yo­rum. Üni­ver­si­te ön­ce­sin­de Rize’de ba­ba­sı­nın iş adam­lı­ğı dö­ne­min­den ta­nı­dı­ğım, dos­tum, ar­ka­da­şım Sayın İbra­him Tur­gut ile yol git­miş­li­ği­miz de var­dır, Ata­türk Üni­ver­si­te­si’nde aynı dava için mü­ca­de­le et­miş­li­ği­miz de… Ta­nı­dı­ğım ilk gün­den iti­ba­ren belli bir çiz­gi­si olan, inan­dı­ğı yolda yü­rü­yen, yap­tı­ğı işi sa­mi­mi­yet­le ve is­tik­rar­lı bir şe­kil­de yapan, inan­dık­la­rın­dan taviz ver­me­yen İbra­him Tur­gut’un, Çay­kur Ri­zes­por baş­kan­lı­ğın­da da ba­şa­rı­lı ola­ca­ğı­na emi­nim.
    Çay­kur Ri­zes­por’u şu anda Süper Lig’de mü­ca­de­le eden diğer ta­kım­lar­la kı­yas­la­dı­ğı­mız­da ne­le­rin eksik veya yan­lış ol­du­ğu­nu kı­sa­ca bir de­ğer­len­di­recek olur­sak he­pi­mi­zin ka­fa­sın­da bir­bi­rin­den fark­lı dü­şün­ce­ler olu­şa­bi­lir. Ancak şunu da be­lir­te­lim, bir­çok bü­yük­şeh­rin Süper Lig’de ta­kı­mı yok­ken, Ri­zes­por’un bu­ra­lar­da mü­ca­de­le et­me­si her şeye rağ­men bir ba­şa­rı­dır.
    El­bet­te trans­fer ko­nu­sun­da, yö­ne­tim ko­nu­sun­da kim­se­ye akıl ve­recek du­rum­da de­ği­liz. O bizim işi­miz de değil. Bizim bek­len­ti­miz, ön­ce­lik­le ta­raf­ta­rın Ri­zes­por’u iz­le­me­ye gel­me­si. Ta­raf­tar hafta sonu maç sa­ati­ni iple çek­me­li, stad­yu­mu büyük oran­da dol­dur­ma­lı…
    Peki ta­raf­tar maça nasıl ve neden gelir? Fut­bol bir şov­dur. Spor­tif ba­şa­rı­nın ya­nın­da ta­raf­ta­rı stad­yum­la­ra çeken göze hoş gelen fut­bol­dur. Ay­rı­ca Rize’yle, Ri­ze­liy­le bü­tün­le­şen bir takım ba­şa­rı­sız­lık du­ru­mun­da da yal­nız bı­ra­kıl­maz.
    Du­ru­mu daha da so­mut­laş­tı­rır­sak, maç günü, hatta maç haf­ta­sı Rize’de Ri­zes­por ko­nu­şul­ma­lı; so­kak­ta, kah­ve­de, iş ye­rin­de…     Bunu da ba­şa­ra­cak olan başta baş­kan olmak üzere yö­ne­tim­dir. Bu iş te­sis­ler­den ba­şa­rı­la­maz. So­ka­ğa inmek ge­re­kir, kah­ve­de in­san­la­rın ara­sı­na gir­mek ge­re­kir, so­kak­ta bir he­ye­can ya­rat­mak ge­re­kir.
    Bir di­ğe­ri TFF’de, ulu­sal ba­sın­da, spor yo­rum­cu­la­rı ara­sın­da Çay­kur Ri­zes­por hak­kın­da olum­suz bir algı var. Belki de bu durum lobi fa­ali­yet­le­ri­nin ye­ter­siz ol­ma­sın­dan­dır. Geç­miş­te­ki yö­ne­tim tar­zı­nın da bu olum­suz sü­re­ce et­ki­si ola­bi­lir. Bu al­gı­nın yı­kıl­ma­sı ge­re­kir.
    Sos­yal med­ya­da, Çay­kur Ri­zes­por Resmi say­fa­sı da dahil ta­raf­tar grup­la­rı­nın cılız kal­ma­sı, pay­la­şım­la­rın et­ki­siz ol­ma­sı, bil­gi­len­dir­me­le­rin ye­ter­siz kal­ma­sı­na sebep ol­mak­ta­dır. Daha et­ki­li, dolu dolu, pro­fes­yo­nel­ce yö­ne­ti­len sos­yal medya grup­la­rı­na ih­ti­yaç var­dır. Hem ta­raf­tar­da, hem de oyun­cu­lar­da Ri­zes­por­lu­luk bi­lin­ci ge­liş­ti­ril­me­li­dir. Yerli olsun, ya­ban­cı olsun oy­na­yan her fut­bol­cu­nun bu an­la­yış­la sa­ha­ya çık­ma­sı ge­re­kir. Mi­sa­fir ta­kım­la­ra da bu aşıl­ma­sı çetin, ama bir o kadar da cen­til­men yü­zü­mü­zü gös­ter­me­li­yiz. Yani Rize’ye maça gelen her ta­kı­mın ka­fa­sın­da, “Bey­ler Rize’ye gi­di­yo­ruz, ona göre!” dü­şün­ce­si oluş­tu­rul­ma­lı­dır. Bir spor ku­lü­bü­nün en önem­li ba­şa­rı­sı, alt­ya­pı­ya ver­di­ği önem­den kay­nak­la­nır. Alt­ya­pı­sın­dan, kendi şeh­rin­den oyun­cu­la­rı olan spor ku­lüp­le­ri her zaman daha ba­şa­rı­lı ol­muş­tur. Son za­man­lar­da Ri­zes­por’da alt ya­pı­dan fut­bol­cu ol­ma­yı­şı büyük ek­sik­lik­tir. Oysa Ri­ze­li ço­cuk­la­rın, genç­le­rin Ri­zes­por alt­ya­pı­sı­na büyük bir he­ye­can­la git­tik­le­ri­ni ve bu­ra­da alt yapı ho­ca­la­rıy­la yoğun bir ça­lış­ma için­de ol­duk­la­rı­nı gö­rü­yo­ruz. Ancak bütün bu emek­ler, ne­den­se mey­ve­si­ni ver­mek­te biraz cimri dav­ra­nı­yor. Bir de şu anda gerek Süper Lig’de, ge­rek­se 1. Lig’de en kötü çe­ki­min ve çok zevk­siz bir ya­yı­nın ya­pıl­dı­ğı stad­yum Ri­zes­por Stad­yu­mu­dur. Bu du­ru­mun ya­yın­cı ku­ru­luş­la gö­rü­şü­lüp dü­zel­til­me­si ge­re­kir. 2022-2023 Se­zo­nun­da, İbra­him Tur­gut li­der­li­ğin­de Çay­kur Ri­zes­por’un 1. Lig’de şam­pi­yon olup tek­rar Süper Lig’e çı­ka­ca­ğı­na ina­nı­yo­ruz. Önem­li olan Süper Lig’de ka­lı­cı bir Ri­zes­por ya­rat­mak­tır. Ek­sik­li­le­ri­ni gi­der­miş, pro­fes­yo­nel­ce yö­ne­ti­len ba­şa­rı­lı bir Ri­zes­por’un Rize’nin eko­no­mi­si­ne, kül­tü­rü­ne, sos­yal do­ku­su­na, şe­hir­leş­me­si­ne önem­li bir katkı ya­pa­ca­ğı ke­sin­dir. Bunun için ön­ce­lik­le bir hi­ka­ye yaz­mak ge­re­kir. Bir şeh­rin hi­ka­ye­si­ni oluş­tur­ma ko­nu­su da, bir an­la­yış ve kül­tür me­se­le­si ol­du­ğu için ol­duk­ça zaman ala­bi­lir.