Faik BAKOĞLU


ÇAYKUR'DA GÖREV YAPAN (160) ZİRAAT VE ORMAN MÜHENDİSİ 7 YILDIR KADRO BEKLİYOR

Tür­ki­ye'nin en büyük kamu ik­ti­sa­di ku­ru­luş­la­rın­dan olan ÇAY­KUR’un Doğu Ka­ra­de­niz Böl­ge­sin­de başta Rize, Art­vin, Trab­zon ve Gi­re­sun'daki top­lam (48) Çay Fab­ri­ka­sın­da (7) yıl­dır Zi­ra­at ve Orman Mü­hen­di­si ola­rak görev yapan 160 kişi halen kadro bek­li­yor­lar.


Çay­kur'daki söz ko­nu­su bu Zi­ra­at ve Orman Mü­hen­di­si (160) kişi 2015 yı­lı­nın Mayıs ayın­da KPSS sı­na­vı ile Çay­kur'da iş­ba­şı yap­mış­lar. (6) ay Mayıs ve Ekim ay­la­rı ara­sın­da ça­lı­şı­yor­lar. İşçi kad­ro­sun­da gö­rü­len Çay­kur’daki Zi­ra­at ve Orman Mü­hen­dis­le­ri istem dışı ola­rak Öz Gıda-İş Sen­di­ka­sı'na üye ya­pıl­dı­lar. Zi­ra­at ve Orman Mü­hen­di­si bu (160) kişi Çay­kur'un (4) ayrı şe­hir­de­ki Fab­ri­ka­la­rın­da 3'er ki­şi­lik ekip ola­rak Var­di­ya So­rum­lu­su gibi en has­sas ko­num­da görev yap­ma­la­rı kar­şı­sın­da bir türlü kad­ro­lu po­zis­yon­da ça­lı­şa­mı­yor­lar.
    Maddi ve ma­ne­vi ola­rak çok büyük ka­yıp­la­rı ol­duk­la­rı da öğ­re­ni­len Çay­kur'da ki (160) ki­şi­den olu­şan Zi­ra­at ve Orman Mü­hen­dis­le­ri­ne bağlı ol­duk­la­rı ÖZ GIDA-İŞ Sen­di­ka­sı'nın bile hiç­bir ko­nu­da des­tek ver­me­di­ği öğ­re­nil­di. 2022 Doğu Ka­ra­de­niz yaş çay kam­pan­ya­sı­nın baş­la­ma­sı­na sa­yı­lı gün­ler kala kadro bek­le­yen Zi­ra­at ve Orman Mü­hen­dis­le­ri yet­ki­li ve et­ki­li isim­ler­den bu ko­nu­ya ive­di­lik­le çözüm bul­ma­la­rı­nı bek­li­yor­lar. Anım­sa­na­ca­ğı gibi Çay­kur'da son (20) yılda bin­ler­ce memur ve işçi yaş had­din­den ve kendi is­tek­le­riy­le Emek­li olur­ken bu ki­şi­le­rin yer­le­ri­ne kurum kendi bün­ye­sin­de mev­sim­lik ve kadro kar­şı­lı­ğı ça­lı­şan başta Zi­ra­at ve Orman Mü­hen­dis­le­ri­ne kadro ve­re­rek açık kad­ro­la­rı dol­dur­mak­tay­dı. Bu uy­gu­la­ma son (10) yıl­dır çe­şit­li se­bep­ler­le ma­ale­sef uy­gu­lan­ma­mak­ta ve bu durum hep tep­ki­le­re neden ol­mak­ta. Si­ya­si­ler ve diğer yet­ki­li­ler bu ko­nu­da topu hep bir­bir­le­ri­ne ata­rak kang­ren olan bu so­ru­na çözüm bul­ma­mak­ta­dır­lar. Cum­hur­baş­ka­nı Recep Tay­yip Er­do­ğan'ın baba ocağı Rize başta olmak üzere diğer Ka­ra­de­niz il­le­rin­de böyle bir so­ru­nun yıl­lar­dır devam et­me­si ayrı bir üzün­tü­ye sebep olu­yor.
    Çay­kur'da yıl­lar­dır kadro bek­le­yen Zi­ra­at ve Orman Mü­hen­dis­le­ri artık tek ça­re­le­ri­nin ve umut­la­rı­nın Hem­şe­ri­le­ri olan Cum­hur­baş­ka­nı ER­DO­ĞAN ol­du­ğu­nu ve çö­zü­mü­nü Cum­hur­baş­ka­nı­nın ta­li­ma­tıy­la bek­le­dik­le­ri­ni be­lirt­ti­ler.