Ramazan KÜÇÜKSARI


ÇAYKURDA İŞ CİNAYETLERİNE KARŞI DERHAL ÖNLEMLER ALINSIN!

Art­vin-Ho­pa Çay fab­ri­ka­sın­da ça­lı­şan elekt­rik iş­çi­si Mus­ta­fa Özçep arıza ta­mi­ri sı­ra­sın­da dü­şe­rek ha­ya­tı­nı kay­bet­ti.


 Bir yıl önce yine Hem­şin Or­ga­nik Çay Fab­ri­ka­sın­da ya­şa­nan pat­la­ma­da üç işçi ar­ka­da­şı­mız ha­ya­tı­nı kay­bet­miş­ti.
    Çay­kur kamu ku­ru­mu ola­rak ça­lı­şan iş­çi­le­rin can gü­ven­li­ğin­den so­rum­lu­dur. İş yer­le­rin­de iş­çi­le­rin ça­lış­ma ko­şul­la­rı­nın dü­zen­len­me­si, gü­ven­lik için­de ça­lış­ma iş­let­me­nin so­rum­lu­lu­ğun­da­dır.
    Gö­rü­nen odur ki Çay­kur daha önce ya­şa­nan ka­za­lar­dan ve ölüm­ler­den sonra hiç­bir önlem al­ma­mış­tır. Ya­şa­nan ölü­mün so­rum­lu­su hiç kuş­ku­suz doğ­ru­dan Çay­kur’u yö­ne­ten­ler­dir. Bir kamu ku­ru­mun­da ar­dar­da iş ci­na­yet­le­ri ya­şa­nı­yor­sa ve de­ne­tim ya­pı­lıp ön­lem­ler alın­mı­yor­sa, bunda Ça­lış­ma ve Sos­yal Gü­ven­lik Ba­kan­lı­ğı­nın’da so­rum­lu­lu­ğu var­dır. Ve aynı za­man­da, Çay­kur­da ‘yet­ki­li’ ol­du­ğu­nu iddia eden Öz Gıda-İş Sen­di­ka­sı­nın so­rum­lu­lu­ğu var­dır.
    Son ya­şa­nan ve ölüm­le so­nuç­la­nan Art­vin-Ho­pa Çay Fab­ri­ka­sın­da­ki iş ci­na­ye­tin­de ol­du­ğu gibi; iş­çi­le­rin ha­ya­tı, sağ­lı­ğı hiçe sa­yı­lı­yor. İşçi sağ­lı­ğı ve iş gü­ven­li­ği ted­bir­le­ri alın­mı­yor. Çay­kur­da gü­ven­ce­siz­lik ve ça­lış­ma ko­şul­la­rı örüm­cek ağı gibi sar­mış du­rum­da.
    Bir kez daha Çay­kur ve yö­ne­ten­le­re ses­le­ni­yo­ruz. İş ci­na­ye­tin­de ha­ya­tı­nın kay­be­den Mus­ta­fa Özçep’in so­rum­lu­su yö­ne­ten­ler­dir. Der­hal ve aci­len tüm Çay­kur iş­let­me­le­rin­de iş­çi­le­rin ça­lış­ma ko­şul­la­rı iyi­leş­ti­ril­sin ve işçi sağ­lı­ğı ve işçi gü­ven­li­ği sağ­lan­sın.
    Ya­şa­nan iş ci­na­ye­tin­de der­hal ve etkin bir so­ruş­tur­ma ya­pıl­sın. Bu olay­da so­rum­lu olan­lar gö­rev­le­rin­den el çek­ti­ril­sin ve yar­gı­lan­sın.