İbrahim Sırmalı


Gaibi Bilmek 2

  Emekli Müftü - muftu.ibrahim@gmail.com


 

Muh­kem ayet­ler Ce­hen­nem eh­li­ne aza­bın ebedi ol­du­ğu­na de­la­let eder. Bun­dan Allah’a sı­ğı­nı­rım.
Ey Mü’min­ler! Öl­dük­ten sonra ni­met­ler, se­vinç, neşe ve keyif sa­de­ce Allah cc ve Re­su­lü­nün emri üze­rin­de dost doğru olan mü’min­le­re ait­tir. Ayet-i Ke­ri­me de şöyle buy­ru­lur:
فَاَمَّا اِنْ كَانَ مِنَ الْمُقَرَّبٖينَ
فَرَوْحٌ وَرَيْحَانٌ وَجَنَّتُ نَعٖيمٍ
Vakıa su­re­si 56.88-89 Fakat (ölen kişi) Allah'a yakın kı­lın­mış­lar­dan ise, ona ra­hat­lık, güzel rızık ve Naîm cen­ne­ti var­dır.
وَاَمَّا اِنْ كَانَ مِنْ اَصْحَابِ الْيَمٖينِ
فَسَلَامٌ لَكَ مِنْ اَصْحَابِ الْيَمٖينِ
Vakıa su­re­si 56.90-91 Eğer Ahi­ret mut­lu­lu­ğu­na ermiş ki­şi­ler­den ise, ken­di­si­ne, "Selâm sana Ahi­ret mut­lu­lu­ğu­na er­miş­ler­den!" denir.
Ey Mü’min­ler! Al­lah­tan ge­re­ği gibi sa­kı­nın. Re­su­lü­ne de iman edin. İman edin ki Allah’ın rah­me­tin­den size iki kefil ve­ril­sin. Ken­di­si ile yü­rü­ye­ce­ği­niz sizin için ışık ya­rat­sın. Sizi ba­ğış­la­sın. Allah cc ba­ğış­la­yan­dır. Acı­yan­dır. Dik­kat edin! Kitap ehli Allah’ın faz­lın­dan hiç­bir şeye kadir ol­ma­dık­la­rı­nı bi­li­yor­lar. Ger­çek­ten fa­zi­let Allah’ın kud­ret elin­de­dir. O fa­zi­le­ti di­le­di­ği­ne verir. Allah cc büyük fa­zi­let sa­hi­bi­dir.
Ey Allah’ım! Büyük fa­zi­let­ten sen­den is­ti­yo­ruz. İman ile, doğ­ru­luk­la ve hakka sabit kal­mak­la onu bize bolca ver. Dün­ya­da ve Ahi­ret­te bizi sabit söze sabit eyle. Aya­ğı­mı­zı kay­dır­ma.
Ey Allah’ım! Di­ni­mi­zi ıslah eyle. Di­ni­miz iş­le­ri­mi­zin saf­lı­ğı­dır. Dün­ya­mı­zı ıslah eyle. Dün­ya­mı­zı ıslah eyle. Dün­ya­mız ile ahi­re­ti­miz elde edi­lir. Ahi­re­ti­mi­zi ıslah eyle. Dö­nü­şü­müz oraya ola­cak­tır.
Ey Allah’ım! Ha­ya­tı­mı­zı ha­yır­lı olan­la­rın zi­ya­de edil­me­si­ni bize nasip eyle. Ölü­mü­mü­zü bize bütün kö­tü­lük­ler­den is­ti­ra­hat ede­ce­ği­miz yer eyle.
Ey Allah’ım! Kolay olanı elde et­me­yi bize ko­lay­lık­la nasip eyle. Güç­lük­ler­den biz­le­ri uzak­laş­tır. Dün­ya­mı­zı ve ahi­re­ti­mi­zi ba­ğış­la.
Bu sö­zü­mü söy­lü­yo­rum. Al­lah­tan beni, siz­le­ri ve Müs­lü­man­la­rın ta­ma­mı­nı bütün gü­nah­lar­dan af et­me­si­ni is­ti­yo­rum. Al­lah­tan ba­ğış­lan­mak is­ti­yo­rum. O ba­ğış­la­yan­dır. Acı­yan­dır.
İKİNCİ HUTBE
Emir olun­du­ğu gibi çokça hamt Allah’a ait­tir. Ve Ona şük­re­di­yo­rum. Şük­re­de­ne şük­rün­den do­la­yı daha fazla ve­ri­le­ce­ği beyan edil­miş­tir.
Al­lah­tan başka ilah ol­ma­dı­ğı­na, tek ol­du­ğu­na, or­ta­ğı ol­ma­dı­ğı­na -Ona şirk ko­şan­la­rın Onu inkâr eden­le­rin ho­şu­na git­me­se­de- şa­hit­lik ede­rim.
Ve yine Hz. Mu­ham­me­din Allah’ın Kulu ve Re­su­lü ol­du­ğu­na, Be­şe­rin Efen­di­si ol­du­ğu­na, Mah­şer­de şe­fa­at olu­na­cak­la­ra şe­fa­at ede­ce­ği­ne şa­hit­lik ede­rim. Allah O’na Hane hal­kı­na, ar­ka­daş­la­rı­na, ihsan ile on­la­ra tabi olan­la­ra salat ve selam ile selam ey­le­sin.
Bes­me­le­den, Allah’a hamt et­mek­ten, salat ve se­lam­dan sonra söy­lü­yo­rum.
Ey Mü’min­ler! Bi­rin­ci hut­be­de in­san­la­rın dö­ne­cek­le­ri yer­den bah­set­tik. İnsan dünya ha­ya­tın­da ömrü ne kadar uzun sure olsa da dönüp gi­de­ce­ği yer ölüm­dür. Sonra da ame­li­nin öde­ne­ce­ği yere ameli ha­yır­lı ise hayır kar­şı­lı­ğı ha­yır­lı ola­ca­ğı­nı, ameli kötü ise kar­şı­lı­ğı­nın kötü ola­ca­ğı ceza gü­nü­ne gi­di­lecek. Ayet-i Ke­ri­me­de şöyle bu­yu­ru­lur:
فَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ
Zil­zal su­re­si 99.7 - Artık kim zerre ağır­lı­ğın­ca bir hayır iş­ler­se, onun mü­kâ­fa­tı­nı gö­re­cek­tir.
وَمَنْ يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ
Zil­zal su­re­si 99.8 - Kim de zerre ağır­lı­ğın­ca bir kö­tü­lük iş­ler­se, onun ce­za­sı­nı gö­re­cek­tir.
Biz buna inan­dı­ğı­mız zaman hamt, iyi­lik ve cö­mert­lik Allah’a ait­tir. Bun­lar bi­zim­dir. Bun­la­ra iman ettik. Bun­la­rın bize Allah’ın iyi­li­ği ve cö­mert­li­ği ol­du­ğu­na iman ettik. Yoksa bun­lar bizim gü­cü­müz ve kuv­ve­ti­miz­den do­la­yı bizim de­ğil­dir. Ancak bun­lar Allah’ın mu­vaf­fak­tı ile bi­zim­dir. Al­lah­tan bu ni­met­le­re elde etmek için bizi ve siz­le­ri sabit kıl­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz. Biz buna iman et­me­miz şar­tı­na bağ­lı­dır.
Hamt Allah’a ait­tir. Şu bir ger­çek ki bize Allah için amel et­me­miz ge­rek­li­dir. Yoksa dün­ya­dan bize nak­le­dil­di­ği Ahi­re­te ait amel­ler­den gafil ola­ca­ğı­mız ameli et­me­me­miz ge­re­kir. Müs­lü­man­lar­dan ço­ğu­nun bugün kü ko­nu­su şu Dün­ya­yı talep et­me­ye dal­dı­lar. Mal talep et­me­ye dal­dı­lar. Şeh­ve­ti talep et­me­ye dal­dı­lar. Bu ister helal yol­dan olsun, ister haram yol­dan olsun faiz ile ça­lı­şı­yor­lar. Yalan ile ça­lı­şı­yor­lar. Kan­dır­mak ve ha­in­lik­le ça­lı­şı­yor­lar. Bir­çok haram olan mu­ame­le ile ça­lış­tı­lar. Bu ha­ram­la­rın haram ol­du­ğu­nu bi­li­yor­lar. Ancak onlar o ha­ram­la­rın haram ol­du­ğu­nu ger­çek ol­du­ğu­nu bil­dik­le­ri halde bun­la­rı yap­ma­yı kas­tet­ti­ler. Mu­hak­kak bu üm­met­ten her insan ma­si­ye­ti ma­si­yet ol­du­ğu­nu bil­di­ği halde ma­si­yet iş­li­yor. Bu ma­si­ye­ti iş­le­yen her bir kişi ger­çek­ten o Ya­hu­di­le­re ben­zer. Çünkü Ya­hu­di ger­çek doğ­ru­la­rı bi­li­yor. Ancak onlar doğ­ru­lar­dan ki­bir­len­di­ler. Şe­he­vi duy­gu­la­rı­na tabi olup faiz al­dı­lar. Ka­nun­suz mal ye­di­ler. Allah Azze ve Cel­le­nin emir­le­rin­den gafil ol­du­lar.
Kim bu ma­si­yet­le­ri sa­pık­ça reh­ber­siz ve bil­gi­siz ya­par­sa bu dav­ra­nış­ta Hris­ti­yan­la­ra ben­ze­me var­dır. Çünkü Hris­ti­yan­lar Re­su­lül­lah sav bi­se­tin­den(gön­de­ri­li­şin­den) önce Allah’a sa­pık­lık üzere iba­det edi­yor­lar­dı. Lakin Re­su­lül­la­hın bi’se­tin­den sonra bu sa­pık­lı­ğı bi­le­rek iba­det edi­yor­lar. Hris­ti­yan­lar Ya­hu­di­ler gibi ger­çek­le­re karşı bil­gi­le­rin­den ve ba­si­ret­le­rin­den inat­çı idi­ler. Bun­dan do­la­yı­dır ki Re­su­lül­la­hın sav söy­le­di­ği­ni işit­ti­niz. O şöyle bu­yur­du: Şu bir ger­çek ki bu ha­ki­kat­le­ri bu üm­met­ten Ya­hu­di veya Hris­ti­yan hiç­bir kimse işit­me­di. Sonra bu kimse Ceb­ra­il’in ge­tir­di­ği­ne iman et­me­di­ği halde ölür­se bu kişi Ce­hen­nem eh­lin­den olur.
Ey Müs­lü­man­lar! İkti­sa­di mu­ame­le­ler­den bir­ço­ğu bu gün­ler­de onun­la ka­zan­mak için ve or­tak­laş­mak için or­ta­ya ko­nul­du. Bu or­tak­lık­lar­dan ba­zı­la­rı açık de­li­li olan olay­lı fa­iz­li mu­ame­le­ler­dir. Her­kes bunun fa­iz­li mu­ame­le ol­du­ğu­nu bilir. Yine bazı şir­ket­ler bu mu­ame­le­ler­den­dir. Bu şir­ket­ler­de faiz ile baş­la­yan her­han­gi bir işlem bu­lun­maz. Ko­yun­la­rı ço­ğalt­ma, hay­van­cı­ğı ço­ğalt­ma, zi­ra­atı ço­ğalt­ma veya şir­ket­ler­den buna ben­ze­yen şir­ket­ler gibi. Bu şir­ket­ler bize açık­la­nır. Allah in­din­de ki bilgi ise işin iç yüzü bu şir­ket­le­rin mu­ame­le­le­rin şer’i bir sa­kın­ca­sı yok­tur.
Bu iş­ler­de yazı yaz­dı­rıl­ma­sı ko­nu­sun­da so­ru­lar ço­ğal­dı. Almak is­te­di­ğim cevap ise faiz ile ça­lı­şan­lar­la il­gi­li yazı yaz­dı­rıl­ma­sı ise hangi yazı olur­sa olsun bunu yazan için­de ne ya­zar­sa haram iş­le­miş olur. Ken­di­si­ni Allah’ın, Re­su­lü­nün ve mü­min­le­rin la­ne­ti­nin içine sokar. Çünkü faizi iş­le­yen Mu­ham­met sav li­sa­nın­da la­net­len­miş­tir. Re­su­lül­lah sav den ri­va­yet edi­len ha­di­si şerif açı­sın­dan şu bir ger­çek ki faiz yi­ye­ne, gö­rev­li­si­ne, şa­hit­le­ri­ne ve ya­zı­cı­sı­na beş ta­ne­si­ne lanet edil­di.
Hepsi Re­su­lül­lah sav li­sa­ni ile faiz yiyen la­net­len­miş­tir. Faizi yiyen; şu bir ger­çek ki dün­ya­sın­da bun­dan fay­da­la­nır. Ancak Ahi­re­tin­de bu onun aley­hin­de olur. Fa­izin gö­rev­li­si; şu bir ger­çek ki oda faiz ve­ril­me­si­ne gü­na­ha yar­dım ey­le­di­ğin­den gü­na­ha yar­dım ey­le­di­ğin­den la­net­len­miş­tir. Üçün­cü­sü faize şa­hit­lik eden­dir. Çünkü o fa­izin tes­pit edil­me­si­ne yar­dım et­miş­tir. Dör­dün­cü­de lanet edil­miş­tir. İkinci şahit olan da aynı şe­kil­de lanet edil­miş­tir. Be­şin­ci faizi ya­zan­da la­net­len­miş­tir. Yazım ve­si­ka­sı orada fa­izin is­pa­tı­dır.
Bun­la­rın hepsi yap­tık­la­rı iş­lem­le­ri Nebi sav li­sa­nın­da lanet edil­miş­ler­dir. Öyle ise her mü­mi­ne Allah cc la­ne­ti­ne sebep ola­ca­ğın­dan bun­lar­dan uzak­laş­mak va­cip­tir. Bun­dan do­la­yı bu­ra­da para ya­zı­lır. Pa­ra­nın ya­zıl­ma­sı mus­ta­hap­tır. İyidir. Ondan kar alın­maz. Çünkü kar alın­ma­sı ha­ram­dır. Allah Teâla faiz ile işlem ya­pan­lar hak­kın­da şöyle bu­yur­du:
فَاِنْ لَمْ تَفْعَلُوا فَاْذَنُوا بِحَرْبٍ مِنَ اللّٰهِ وَرَسُولِهٖ وَاِنْ تُبْتُمْ فَلَكُمْ رُؤُسُ اَمْوَالِكُمْ لَا تَظْلِمُونَ وَلَا تُظْلَمُونَ
Ba­ka­ra su­re­si 2.279 - Eğer böyle yap­maz­sa­nız, Allah ve Re­sû­lüy­le sa­va­şa gir­di­ği­ni­zi bilin. Eğer tövbe edecek olur­sa­nız, ana­pa­ra­la­rı­nız si­zin­dir. Böy­le­ce siz ne baş­ka­la­rı­na hak­sız­lık etmiş olur­su­nuz, ne de baş­ka­la­rı size hak­sız­lık etmiş olur.
İnsan­lar­dan ba­zı­sı bu fa­iz­li or­tak­lı­ğı yazar. Ancak o bunun ar­ka­sın­da bu­ra­da kar elde etmek is­ter­ler ister. Çünkü onlar ‘’Bir şey ilk ya­zıl­ma anın­da ucuz olur.’’söy­lü­yor­lar. İnsan­lar onun kal­kı­nıp art­tı­ğı­nı gö­rün­ce orada or­tak­lık ya­zı­lır. Ya­zıl­dık­tan sonra or­tak­lık kar ede­rek payı sa­tı­lır. Bu aynı şe­kil­de ha­ram­dır. Caiz de­ğil­dir.
Çünkü ha­ra­ma da­ya­na­rak elde edi­len ka­zanç da ha­ram­dır. Ve gü­nah­tır. Sen nef­si­ni gü­nah­tan nasıl ak­la­ma­ya razı olur­sun. Sonra o malı mü­min­ler­den olan kar­deş­le­ri­ne bu malı tak­dim edi­yor­sun. Bu al­dat­ma ve hı­ya­net oyu­nu­dur. Öyle ise şimdi bu­ra­da söy­le­ye­ce­ğim ula­şa­bil­di­ği­me so­rum­lu­lu­ğu­mu ak­la­ma ve de­lil­le­ri or­ta­ya koy­mak­tır.
Şu bir ger­çek ki için­de faiz olan bü­ro­da yaz­mak caiz de­ğil­dir. Çünkü bu faiz olan iş­lem­le­re gir­mek­tir. Bu faiz iş­lem­le­ri­nin fa­ili­ni Nebi sav lanet ey­le­di. İçinde faiz ve ha­ram­dan bir şey ol­ma­yan şir­ket­le­re ge­lin­ce ora­la­ra ya­zı­lıp ortak ol­mak­ta bir sa­kın­ca yok­tur. Bu­nun­la be­ra­ber bana göre efdal olan in­sa­nın ma­lın­da­ki ta­sar­ru­fu­nun daima gö­ze­ti­mi al­tın­da ol­ma­sı­dır.
Ger­çek­ten bugün in­san­lar çoğu kez fa­iz­li iş­lem­ler­den ve haram olan iş­lem­ler­den yok­sun olu­yor­lar. Onu ko­lay­lık­la ya­pı­yor­lar. Buna al­dı­rış et­mi­yor­lar. İşte bu şir­ket fa­iz­li şir­ket olur.
Öyle ise benim fa­zi­let­li gör­dü­ğüm; in­sa­nın ma­lı­nı gö­ze­ti­mi al­tın­da ve rızık ka­pı­la­rı al­tın­da sarf et­me­si­dir. Allah’a çokça hamt olsun. Bu şir­ket­le­rin çok azı mu­bah­tır. Bun­lar­da haram yok­tur. Bun­lar için­de çok haram olan­dan veya için­de haram şüp­he­si olan­dan daha ha­yır­lı­dır.
İnsan dün­ya­sın­da nes­li­ni Aziz ve Celil olan Allah’a iba­det et­me­si için kurar. Ma­lı­nı ço­ğalt­mak için kur­maz. O mal ken­di­sin­den son­ra­ki­le­re bı­ra­ka­cak ken­di­sin­den ay­rı­la­cak ve ken­di­si­ni terk ede­cek­tir. Ben Allah’tan ken­di­me ve size dün­ya­da ve ahi­ret­te mu­vaf­fa­ki­yet­ler ve Allah’ın öf­ke­le­ne­ce­ğin­den kur­tu­luş di­le­rim. Biz ken­di­sin­den tövbe ile rı­zık­lan­dır­ma­sı­nı ve ona dön­me­mi­zi is­te­riz.
Allah cc size acı­sın bi­li­niz ki ko­nuş­ma­nın ha­yır­lı olanı Allah’ın ki­ta­bı, reh­ber­li­ğin ha­yır­lı olanı ise Mu­ham­met sav reh­ber­li­ği­dir. İşle­rin şerli olanı son­ra­dan or­ta­ya atı­lan İslam’a uy­ma­yan gö­rüş­ler­dir. Allah’ın di­nin­de or­ta­ya atı­lan gö­rüş­ler bi­dat­tir. Her bidat sa­pık­lık­tır. Her sa­pık­lık ce­hen­nem­de­dir. Size ce­ma­ate tabi ol­ma­yı tav­si­ye edi­yo­rum. Allah’ın gücü kuv­ve­ti ce­ma­atin üze­rin­de­dir. Kim ce­ma­at­ten uzak­la­şır­sa ce­hen­ne­me girer.


     Tarih: 7 Mayıs 2023
            mim­ham.​net’den alın­tı­dır.
    Ter­cü­me Eden: İbra­him SIR­MA­LI
              Emek­li Müftü. İca­zet­li.