Av. Remzi KAZMAZ


GÜNÜMÜZ TÜRKİYESİNDE FUTBOL

TFF eski Disiplin Kurulu Üyesi E-posta : remzikazmaz@kazmaz.av.tr


 An­ka­ra­gü­cü-ÇAY­KUR Ri­zes­por maçı bi­ti­min­de mey­da­na gelen olay­lar­la bir­lik­te bir kez daha gün­de­me gelen Fut­bo­lun So­run­la­rı kap­sam­lı bir şe­kil­de ma­sa­ya ya­tı­rı­la­ca­ğı­nı hep bir­lik­te iz­le­ye­ce­ğiz…
Ül­ke­miz­de bu so­run­la­rın çö­zü­mü­nü bil­me­den çö­ze­ce­ğiz de­di­ği­miz olay­la­rı her za­man­ki gibi pan­su­man ya­pa­rak değil ge­re­kir­se o ya­ra­yı bü­tü­ne zarar ver­me­den ame­li­yat ede­rek kök­ten te­miz­le­mek ge­re­kir.
O zaman gelin Türk spo­ru­nun, fut­bo­lu­nun ka­na­yan ya­ra­la­rı­na bir­lik­te ba­ka­lım.
Fut­bo­lun ida­re­si çok yönlü der­nek­ler AŞ’ler TFF Ku­lüp­ler Bir­li­ği spor ya­zar­la­rı baş­kan ve yö­ne­ti­ci­ler her ka­fa­dan bir ses çı­kı­yor or­ta­lık toz duman. Bu durum çö­zü­mü değil kaosu ar­tı­rı­yor ama or­ta­da yıl­lar­ca er­te­len­miş so­run­lar çözüm bek­li­yor. Fut­bo­lu idare eden­le­rin ku­lüp­le­rin kulüp baş­kan­la­rı­nın ve yö­ne­ti­ci­le­rin kar­şı­sın­da du­ruş­la­rın­da ka­rar­la­rın­da iliş­ki­le­rin­de ciddi so­run­lar var. Fut­bo­lu­muz­da ku­lüp­ler ara­sın­da hak­sız re­ka­bet var ha­liy­le bu hak­sız re­ka­bet ik­ti­sa­di ve mali so­run­la­ra yol açı­yor.
Fut­bol ida­re­si­nin ör­güt­len­me­sin­de hem hu­ku­ki ye­ter­siz­lik hem tek­nik ek­sik­lik­ler var yani ders çok der­man yok. Ama her­kes bi­li­yor neden hiç kimse ses çı­kar­mı­yor. Çı­ka­ra­mı­yor çünkü hiç kimse kendi men­fa­atin­den taviz ver­mek is­te­mi­yor, keyfi kaç­sın is­te­mi­yor.
Biz hala en­düst­ri­yel fut­bo­la bile ge­çe­me­dim fut­bo­lu ama­tör ka­fa­lar­la pro­fes­yo­nel yö­net­me­ye ça­lı­şı­yo­ruz.
Bizim yö­ne­ti­ci­le­rin çoğu hala fut­bo­lun bir en­düst­ri­yel ol­du­ğu­nun far­kın­da bile değil onlar kendi ego­su­nun tat­min eder­ken ki­şi­sel men­fa­at­le­ri­nin pe­şin­de koşan ka­ri­yer ya­pa­ca­ğım diye kol­tu­ğu ko­ru­mak için ce­bin­den para har­ca­yan­la­rın iş ba­şın­da olan­la­rın bu ülke fut­bo­lu­na hiç­bir hayrı ola­maz.
Bi­rey­sel ba­şa­rı­lar­la ken­di­mi­zi avu­tu­yo­ruz. Ha­liy­le yu­ka­rı­da yö­ne­ti­ci­ler­le il­gi­li an­lat­tı­ğım ül­ke­miz­de­ki fut­bol­cu­lar tek­nik adam­lar ha­kem­ler ve diğer ak­tör­ler için­de ge­çer­li­dir. O ne­den­le kısa sü­re­de ya­pı­lan küçük ya­tı­rım­lar­la büyük ba­şa­rı­lar bek­le­mek ye­ri­ne köklü çağ­daş ve bi­lim­sel te­mel­ler üze­rin­de oluş­tu­ra­ca­ğı­mız yeni ya­pı­lar­la yola çıkma za­ma­nı.
Ön­ce­lik­le fut­bol­da­ki dü­şün­ce ya­pı­mı­zı der­hal de­ğiş­tir­me­li­yiz. Fut­bol­da Av­ru­pa­lı dü­şün­ce tar­zı­nı ya­kın­dan takip ede­rek ül­ke­mi­ze has ah­la­ki de­ğer­le­ri de fut­bo­lun çağ­daş norm­la­rıy­la har­man­la­ya­rak fut­bol­cu tek­nik adam yö­ne­ti­ci­ler ha­kem­ler ko­nu­sun­da eği­tim sis­te­mi­mi­zi ye­ni­le­ye­rek dü­şün­ce tar­zı­mı­zı de­ğiş­tir­me­li­yiz.
Bizim diğer çık­ma­zı­mız­da fut­bol­da re­ka­be­ti be­ce­re­mi­yor yıl­lar­dır üç bü­yük­ler ara­sı­na sı­kış­tır­dı­ğı­mız fut­bo­lu bu sar­ma­lın için­den çı­ka­ra­rak re­ka­be­ti tün Ana­do­lu’ya ya­ya­mı­yo­ruz. Ana­do­lu ta­kım­la­rı bu lig­le­rin zen­ci­si gibi du­ru­yor TFF bu ko­nu­da bu­gü­ne kadar hiç­bir önlem al­ma­dı iyi­leş­tir­me ya­pa­ma­dı.
Ku­lüp­ler bir­li­ği bu ko­nu­yu gün­de­me bile ge­tir­me­di. On­la­rın üze­rin­de an­laş­tı­ğı tek konu Yayın Hak­la­rın­dan ge­lecek ge­lir­le­rin pay­la­şı­mı. Sanki Ku­lüp­ler Bir­li­ği sa­de­ce bu yayın ge­lir­le­ri­ni pay­laş­mak için ku­rul­muş. Ku­lüp­ler bir­li­ği ile TFF ara­sın­da mut­lak ol­ma­sı ge­re­ken iş bir­li­ği da­ya­nış­ma pay­la­şım ma­ale­sef yok yani ku­lüp­ler bir­li­ği ile TFF ara­sın­da uyum yok.
UYUM KU­RUM­LA­RI
Yine Nisan ayın­da spor ku­lüp­le­ri ve spor fe­de­ras­yon­la­rı ile il­gi­li kanun ya­yın­la­na­rak yü­rür­lü­ğe girdi ancak bu de­ği­şik­lik­ler TFF mev­zu­atı­na iş­len­me­di. TFF sta­tü­sün­de ya­pı­lan de­ği­şik­lik­ler ye­ter­siz kaldı. Ama bugün TFF sta­tü­sü ile TFF ta­li­mat­la­rı 7405 sa­yı­lı Ka­nun­la uyum­lu de­ğil­di ara­dan 10 ay geçti… TFF yö­ne­tim Ku­ru­lu ve TFF Hukuk Ku­ru­lu 10 aydır uyu­yor… Marka de­ğe­ri olan bir ku­ru­ma bu ya­kış­mı­yor ay­rı­ca TFF Hukuk Ku­ru­lu Ulu­sal Mev­zu­at ile FİFA mev­zu­atı uyum ko­nu­sun­da sı­nıf­ta kaldı. Bu işi be­ce­re­mi­yor­lar. TFF bün­ye­sin­de birde UYUM KU­RU­LU oluş­tu­rul­ma­lı­dır. Çünkü ya­ma­lı bahçe ha­li­ne gelen tüzük ve yö­net­men­lik­ler ile mev­cut yasa ve ana­ya­sa hü­küm­le­ri­ne uyum için­de ye­ni­den ya­pı­lan­mak ve gü­nü­müz ko­şul­la­rın­da hızla bü­yü­yen fut­bol ve spo­run diğer dal­la­rın­da­ki ge­liş­me­le­ri mali ve ik­ti­sa­di ko­nu­la­rı­nı göz­lem­le­ye­rek FİFA ve UEFA ya­pı­sı­na da uygun bir şe­kil­de ye­ni­den oluş­tur­mak ge­re­ki­yor. Bir uyum me­se­le­si de Spor ve Genç­lik Ba­kan­lı­ğı ile ve­sa­yet so­ru­nu­nu or­ta­dan kal­dı­ra­cak uyum için­de bir­lik­te ça­lı­şa­bi­lecek yasal ve huzur or­ta­mı­nı oluş­tur­mak­tır.
SONUÇ:
An­ka­ra­gü­cü- ÇAY­KUR Ri­zes­por ma­çın­da­ki olay­lar ne­de­niy­le mer­cek al­tı­na alı­nan fut­bo­lu­muz­da ak­sa­yan yan­la­rı an­lat­ma­ya ça­lış­tı­ğım bu yazı ile or­ta­ya çıkan bu olum­suz­luk­la­rı ne ku­lüp­ler bir­li­ği ne TFF ne de spo­run için­de­ki der­nek sivil top­lum ör­güt­le­ri tek ba­şı­na ye­ter­li de­ğil­dir. Ön­ce­lik­le spor hu­ku­ku mev­zu­atı­mı­zı çağ­daş bi­lim­sel Av­ru­pa stan­dart­la­rı­na uygun hale ge­ti­rip bu mev­zu­at­la uy­gu­la­ya­cak ba­ğım­sız ve yet­kin ku­rul­lar ve ki­şi­ler eliy­le ada­le­ti da­ğıt­mak ge­re­ki­yor.
Yani yeni baş­tan ya­pı­la­cak spor hu­ku­ku mev­zu­at­la­rı­nı ne ik­ti­da­rın kapı ar­ka­la­rın­da ne de TFF’nin mer­ke­zi uy­gu­la­ma­la­rı­na bı­rak­ma­mak ge­re­kir. Ta­raf­tar­la­rı da içeri al­ma­lı­yız. Büyük bir ça­lış­tay ile spo­run tüm ak­tör­le­ri­nin için­de yer al­dı­ğı bir ça­lış­ma uygun za­man­da baş­la­tı­la­rak ortak bir pay­da­da bu­luş­mak en doğru yol­dur yoksa hala der­nek­le­rin yö­net­ti­ği fut­bol ku­lüp­le­ri ile kendi li­gi­miz­de bizi ayır­ma­ya devam ede­ce­ğiz. Fut­bol artık en­düst­ri­yel bir boyut ka­za­na­rak de­va­sa büt­çe­ler­le oy­na­nı­yor. Mali ve eko­no­mik yön­den bu ge­liş­me uyum sağ­la­ya­maz­sak Av­ru­pa’daki dev büt­çe­li 5 ligde mü­ca­de­le eden ta­kım­lar­la aynı öl­çü­de ya­rış­mak ola­nak­sız. İstis­na ola­rak bu ya­rış­ma­lar­da al­dı­ğı­mız bir­kaç ga­li­bi­yet bizi te­sel­li ede­cek­se milli gu­ru­ru­mu­zu ok­şa­ya­cak­sa biz bizim ma­hal­le­de oy­na­ma­ya devam ede­ce­ğiz.