Bayram Ali KAVALCI


MEVLİT KANDİLİ (M.571)

bayramalikavalci@gmail.com


 Ön­ce­lik­le, Pey­gam­ber Efen­di­mi­zin ( S.A.V ) (Hicri ta­ri­he göre) do­ğu­mu Mev­lit kan­di­li­miz mü­ba­rek olsun.
Dün­ya­da­ki bütün in­san­la­ra pey­gam­ber ola­rak gön­de­ri­len, pey­gam­ber­le­rin so­nun­cu­su ve en üs­tü­nü Mu­ham­med Aley­hi Selam, 571 yılı Nisan ayı­nın 20’sine rast­la­yan, Rebi’ul-ev­vel ayı­nın 12. Pa­zar­te­si ge­ce­si, sa­ba­ha karşı Mek­ke-i Mü­ker­re­me’de dün­ya­ya gel­miş­tir. Her pey­gam­be­rin üm­me­ti, kendi pey­gam­be­ri­nin doğum gü­nü­nü bay­ram yap­mış­tır. Bugün de, Müs­lü­man­la­rın bay­ra­mı­dır. Neşe ve se­vinç gü­nü­dür. Dün­ya­da­ki Müs­lü­man­lar ta­ra­fın­dan, her sene, bu gece Mev­lit Kan­di­li ola­rak kut­lan­mak­ta, her yerde Mev­lid ka­si­de­le­ri oku­na­rak Re­sû­lul­lah efen­di­miz ha­tır­lan­mak­ta­dır.
Mev­lit, doğum za­ma­nı de­mek­tir.
Re­sû­lul­lah, mev­lit ge­ce­le­rin­de Es­hâb-ı ki­ra­ma zi­ya­fet verir, dün­ya­yı teş­ri­fin­de­ki ve ço­cuk­luk za­ma­nın­da­ki şey­le­ri an­la­tır­dı.
Haz­ret-i Ebû Bekir de, ha­li­fe iken, Es­hâb-ı ki­ra­mı top­lar, Re­sû­lul­lah efen­di­mi­zin dün­ya­yı teş­ri­fin­de­ki ola­ğa­nüs­tü hâl­le­ri ko­nu­şur­lar­dı.
Bu gece, Re­sû­lul­la­hın doğum za­ma­nın­da gö­rü­len hâl­le­ri, mu­ci­ze­le­ri oku­mak, din­le­mek, öğ­ren­mek çok se­vap­tır. Pey­gam­ber efen­di­mi­zi öven çe­şit­li mev­lit ka­si­de­le­ri var­dır.
Meş­hur olan ve Tür­ki­ye’de sık sık oku­nan mev­lid ka­si­de­si­ni Sü­ley­man Çe­le­bi, 15. asır­da yaz­mış­tır.
Mev­lid-i şerîf oku­mak, Re­sû­lul­la­hın dün­ya­ya ge­li­şi­ni, mi­râ­cı­nı ve ha­ya­tı­nı an­lat­mak, Onu ha­tır­la­mak, Onu övmek de­mek­tir. Mev­lit Ge­ce­si, Kadir Ge­ce­si’nden sonra en kıy­met­li ge­ce­dir.
Bu gece Pey­gam­ber “sal­lal­la­hü aley­hi ve sel­lem” efen­di­miz doğ­du­ğu için se­vi­nen­ler af­fo­lur.
Bu gece, çalgı ve başka haram şey­ler ka­rış­tır­ma­dan, Allah rı­za­sı için mev­lid ce­mi­ye­ti yap­mak, mev­lit ka­si­de­si oku­mak, sa­le­vât-ı şe­ri­fe ge­tir­mek, tatlı şey­ler ye­di­rip içir­mek, hay­rat ve ha­se­nat yap­mak, böy­le­ce, bu ge­ce­nin şük­rü­nü ye­ri­ne ge­tir­mek müs­te­hap­tır.
Diğer kan­dil­ler­de ol­du­ğu gibi, Kur’ân-ı Kerim ve il­mi­hâl oku­ma­lı, kaza na­ma­zı kıl­ma­lı, sa­da­ka ver­me­li, duâ et­me­li, Ce­nâb-ı Hak­tan af ve mağ­fi­ret di­le­me­li­dir.
                Kay­nak: Tam İlmi­hal Sa­ade­ti Ebe­di­ye