Ceyhun KALENDER


PARKOMAT SOYGUNU

Handüzü Yaylası Kültür Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği


 Par­ko­mat üc­re­ti ya­sal­dır- de­ğil­dir, tar­tış­ma­sı bir ta­ra­fa, Ri­bel­san par­ko­mat ala­cak­la­rı­nı icra yo­luy­la al­ma­ya baş­la­dı. Hem de öyle böyle değil; 1600 TL için maaşa, eve, ara­zi­ye, ara­ba­ya haciz ko­ya­cak kadar bu işi ileri gö­tür­dü­ler.
2 bin TL’ye yakın bi­rik­miş par­ko­mat bor­cum için Rize Be­le­di­ye­si Par­ko­mat Ser­vi­si­ne uğ­ra­dım, yet­ki­li­ler bor­cu­mu tak­sit­le öde­ye­bi­le­ce­ği­mi söy­le­di­ler. Bunun üze­ri­ne 500 TL öde­dim, kalan tu­ta­rı da arada sı­ra­da öde­ye­bi­lir­sin, dendi. Fakat ödeme ile il­gi­li hiç­bir belge im­za­la­ma­dım. Daha ön­ce­le­ri de bu şe­kil­de bi­rik­miş bor­cum vardı ve bunu da bu şe­kil­de öde­miş­tim. Ay­rı­ca Gü­ney­su Gür­gen Köyü ya­zış­ma ad­re­si­mi de Rize mer­kez ola­rak gün­cel­le­dik.
Doğ­ru­su par­ko­mat ser­vi­si­ne bir ay için­de uğ­ra­ya­ma­dım. Ara­dan belli bir süre daha geç­miş­ti, bu süre için­de de hiç­bir şe­kil­de aran­ma­dım, ödeme ile il­gi­li bil­gi­len­di­ril­me­dim.
Sonra Ekim ma­aşım­dan 2811 TL icra ke­sin­ti­si ya­pıl­dı. İlk önce bunun be­le­di­ye ta­ra­fın­dan ke­si­le­bi­le­ce­ği­ne doğ­ru­su hiç ih­ti­mal ver­me­miş­tim. Sonra or­ta­ya çı­kın­ca Rize Be­le­di­ye­si­ni ara­dım, onlar Ri­bel­san’a yön­len­dir­di, Ri­bel­san da Par­ko­mat Ser­vi­si­ne… Par­ko­mat Ser­vi­si de bir avu­ka­tın te­le­fo­nu­nu ve­re­rek avu­ka­tın bana yar­dım­cı ola­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di. Avu­kat bey de 713 TL daha öde­mem ha­lin­de, hu­ku­ki bir­kaç te­rim­le ge­çiş­ti­re­rek arazi, ev, maaş icra şer­hi­ni kal­dı­ra­bi­le­ce­ği­ni ve bana yar­dım­cı ola­bi­le­ce­ği­ni söy­le­di. İcra falan du­yun­ca hemen bu mik­ta­rı da öde­dik tabii ki…
Sonra Uyap’tan ya­zış­ma­la­ra ba­ka­rak du­ru­mu daha net an­la­mış­tım. Milli Eği­tim­le, ta­puy­la, no­ter­le elli ye yakın ya­zış­ma ya­pıl­mış, harç is­ten­miş vs. Ay­rı­ca Gür­gen Kö­yüm­de­ki iki parça ara­zi­me, evime, ma­aşı­ma, ara­ba­ma da icra şerhi dü­şül­müş­tü.
Bun­lar­la uğ­ra­şır­ken 1633 TL tu­ta­rın­da bir İlam­sız Ödem Emri elime ulaş­tı. Daha öce gün­cel­le­di­ği­miz Rize ad­re­si­me değil de, Gür­gen Köyü’ne gön­de­ril­miş­ti. Ha­liy­le bana da ol­duk­ça geç ulaş­mış­tı. Daha sonra ser­vis­te­ki ça­lı­şan­la­ra neden te­le­fon­la ara­ma­dık­la­rı­nı ve ya­zı­nın neden mer­kez­de­ki ad­re­si­me gön­de­ril­me­di­ği­ni sor­du­ğum­da da, pro­se­dür böyle iş­li­yor, ce­va­bı­nı aldım.
Bu öde­me­le­ri yap­tık­tan sonra tek­rar par­ko­mat ser­vi­si­ne uğ­ra­yıp temiz ka­ğı­dı almak is­te­yin­ce de ara­ba­mın ha­ciz­li ol­du­ğu­nu ve önce vez­ne­ye uğ­ra­yıp 223 TL daha ya­tır­ma­mı, sonra da no­te­re gidip temiz ka­ğı­dı­nı ala­bi­le­ce­ği­mi söy­le­di­ler.
Bütün bun­la­rı yap­tık ve çok şükür zorda olsa te­mi­ze çık­tık. El­bet­te ki ya­şa­dı­ğım mağ­du­ri­ye­ti Tü­ke­ti­ci Hak­la­rı­na ve il­gi­li mah­ke­me­le­re ta­şı­ya­ca­ğım. Ancak il­gi­li ve yet­ki­li­le­re de bir­kaç soru sor­mak is­te­rim el­bet­te:
Şimdi 1633 TL’yi 4000 TL ola­rak ben­den al­dı­nız. Be­le­di­ye yoğun ça­lı­şı­yor, pa­ra­ya da çok ih­ti­ya­cı ola­bi­lir!.. Güzel!.. Biz de hak et­miş­tik, di­ye­lim!.. İyi de, bunu bir te­le­fon aça­rak hal­let­mek var­ken neden bu kadar de­tay­lı icra işine gir­di­niz? Haydi ma­aşı­ma icra koy­du­nuz, ke­sin­ti yap­tı­nız da ara­ba­ma niye rehin koy­du­nuz? Di­ye­lim ki suç ara­ba­nın, be­le­di­ye­nin park alan­la­rı­na park etmiş; Gür­gen Köyü’nde, ba­ba­dan kalma iki par­sel ara­zi­min ve evi­min ne gü­na­hı vardı? Onlar ne­re­den ak­lı­nı­za geldi?
İnanın Uyap’taki on­lar­ca ya­zış­ma­yı gö­rün­ce hem gül­düm hem de ülkem adına üzül­düm. Sanki Zi­ra­at Ban­ka­sı’ndan va­tan­da­şın mil­yon­lar­ca Do­la­rı’nı kredi ola­rak kul­la­nan, sonra da öde­me­yen iş adam­la­rı­na icra ta­ki­bi baş­la­tır gibi!.. Haydi şir­ket pa­ra­sı­nı bire üç almak için böyle bir yön­tem de­ni­yor, ama resmi ku­rum­la­ra yazık değil mi? Bu ya­pı­lan­la­rı belki ya­sa­la­ra uy­dur­ma­ya ça­lış­mış­sı­nız, ama bir hiz­met ku­ru­mu ol­ma­sı ge­re­ken be­le­di­ye­nin bu yön­tem­le, yan­gın­dan mal ka­çı­rır­ca­sı­na öl­çü­süz bir icra ta­ki­bi baş­lat­ma­sı ah­la­ki mi?
Sü­rek­li ya­kın­dı­ğı­mız ban­ka­lar bile, borç­lu müş­te­ri­le­ri­ne te­le­fon­la ula­şa­rak daha makul, in­sa­ni bir yön­tem uy­gu­lar­ken bu yap­tı­ğı­nız size karşı olan güven kı­rın­tı­la­rı­nı da tör­pü­le­yip gö­tür­müş oldu.
Son­ra­dan öğ­re­ni­yo­rum ki benim gibi yüz­ler­ce va­tan­da­şın Ri­bel­san’a es­ki­den kalma par­ko­mat borcu var; 1500, 2000, 3000, 50000… Ama kim­se­ye bu şe­kil­de bir icra git­me­miş. En azın­dan ben duy­ma­dım. Bana özel mi uy­gu­lan­mış, diye de dü­şün­mü­yor de­ği­lim...