Halil İbrahim SAKLI


RAMAZAN BEREKETİ RAMAZANLA SON BULMASIN

halilibrahimsakli@gmail.com


    11 ayın Sul­ta­nı Ra­ma­zan ayı­nın baş­la­ma­sıy­la bir­lik­te her ne hik­met­se ih­ti­yaç sa­hi­bi kişi veya ki­şi­le­rin, hane veya ha­ne­le­ri­mi­zin sa­yı­sı­nın ina­nıl­maz se­vi­ye­le­re ulaş­ma­sı ül­ke­miz açı­sın­dan iyiye mi? Yoksa kö­tü­ye mi yo­rul­ma­sı ge­re­ken bir durum ol­du­ğu­na varın siz karar verin.
    Sos­yal dev­let an­la­yı­şı kap­sa­mın­da İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ya­pı­lan yar­dım­la­rı an­lı­yo­rum an­la­ma­sı­na amma, ih­ti­yaç sa­hi­bi kişi sa­yı­la­rı­nın bu denli yük­sek ol­du­ğu­nu an­la­mak­ta güç­lük çek­ti­ği­mi de ifade etmem ge­re­ki­yor.
    Şuda ayrı bir detay ola­rak benim sü­rek­li dik­ka­ti­mi çek­miş, çek­me­ye de devam et­mek­te­dir. Şöyle ki, be­le­di­ye­ler, kay­ma­kam­lık­lar, va­li­lik­ler, STK’lar, vs. bun­la­ra ila­ve­ten ha­yır­se­ver in­san­la­rı­mız yar­dım ko­nu­sun­da özel­lik­le neden Ra­ma­zan ayını se­çer­ler. Yoksa bi­lin­di­ği üzere Ra­ma­zan ayı rah­met, mağ­fi­ret, be­re­ket ayı ol­ma­sı ha­sa­biy­le mi yoksa ih­ti­yaç sa­hip­le­ri­nin bu mü­ba­rek Ay’la bir­lik­te is­te­me­ye baş­la­ma­la­rın­dan mı kay­nak­la­nır siz karar verin.
    Ay­rı­ca bun­la­ra ila­ve­ten Ra­ma­zan ayına has bir­çok il­ler­de, il­çe­ler­de, belde de iftar ve sahur ça­dır­la­rı ku­rul­du­ğu da bi­lin­mek­te­dir.
    Yüce İslam di­nin­de Zekât farz kı­lın­dı­ğı gibi, Oruç’ta farz kı­lın­dı. Nasıl ki her mümin ka­zan­cı­nın 40’da bi­ri­ni ih­ti­yaç sa­hip­le­ri­ne dinin em­ret­ti­ği üzere ZEKAT ola­rak ve­ri­yor­sa, sağ­lık­lı bir şe­kil­de oru­cu­nu tutan kişi veya sağ­lı­ğı el­ver­me­yip Oru­cu­nu tu­ta­ma­yan ki­şi­de Ra­ma­zan ayına has be­lir­le­nen şart­lar da SA­DA­KA’sını ih­ti­yaç sa­hi­bi kişi veya ki­şi­le­re ver­mek­le mü­kel­lef ol­du­ğu ger­çe­ği hemen her­kes­çe bi­lin­mek­te­dir.
    Bu­ra­ya kadar an­la­şıl­ma­dık her­han­gi bir şeyin ol­du­ğu­nu san­mı­yo­rum. Şöyle ki; ger­çek ih­ti­yaç sa­hip­le­ri­ni bir yana ko­ya­rak, An­la­mak­ta zor­lan­dı­ğım ülke in­sa­nı­mız el açma has­ta­lı­ğı­na mı yoksa, asa­lak gibi bi­ri­le­ri­nin sır­tın­dan mı ha­ya­tı­nı idame et­tir­me­ye ça­lı­şır. Bi­le­mem amma… Bence bu iki yolda doğru bir yol de­ğil­dir. Ay­rı­ca, her­ke­sin de zen­gin olma du­ru­mu söz ko­nu­su ola­maz. Yal­nız, Di­ni­miz­de bir elin ver­di­ği­ni diğer el gör­me­yecek an­la­yı­şı­nın genel ola­rak uy­gu­lan­dı­ğı­na şa­hit­lik et­ti­ği­miz bir ger­çek amen­na.. Bunun ya­nın­da koli koli pa­ket­le­ri ha­zır­lat­tı­rıp ulu­or­ta da­ğı­tıl­ma­sı­na ne di­ye­ce­ğiz. İşin daha en­te­re­san ta­ra­fı yani, beni daha çok üzen yönü. Kurum veya ku­rum­lar, işa­da­mı veya ti­ca­ret er­ba­bı her neyse, hemen her gün bir­çok fark­lı ta­lep­le kar­şı­la­şı­yor­lar bu durum öyle bir nor­mal hale geldi ki, ha­ya­tın ger­çe­ği gibi rutin bir hal almış du­rum­da. An­la­ya­ma­dı­ğım konu şu ki; özel­lik­le ra­ma­zan ayın­da ih­ti­yaç sa­hip­le­ri­nin araş­tı­rı­lıp du­rum­la­rı­na göre ha­zır­la­nan koli adet­le­ri­nin üzü­le­rek ifade etmek ge­re­kir­se hemen hemen bu­lu­nu­lan yö­re­de­ki ha­ne­le­rin sa­yı­sı­na ulaş­tı­ğı gö­rül­mek­te. Yani ülke in­sa­nı ola­rak çok mu fakir olmuş el aç­ma­ya baş­la­mı­şız. Ülke in­sa­nı­mı­zın içler acısı du­ru­mu apa­çık bir şe­kil­de or­ta­da du­rur­ken, daha kö­tü­sü kahir ek­se­ri­ye­ti ha­yat­la­rı­nı yar­dı­ma muh­taç bir şe­kil­de idame et­tir­me­ye ça­lı­şır­ken, küçük bir kesim ise bir eli balda, diğer eli yağda mi­sa­li ha­yat­la­rı­na devam edi­yor ol­ma­la­rı nasıl izah edi­le­bi­lir. Siz söy­le­yin…
    Milli ge­lir­de­ki ina­nıl­maz ada­let­siz da­ğı­tım makas ara­lı­ğı her geçen gün açıl­ma­ya devam et­mek­le bir­lik­te, ülke in­sa­nı­mı­zın bir son­ra­ki güne daha bir yok­sul gir­di­ği her­ke­sin ma­lu­mu­dur. Bu du­ru­mun or­ta­dan kalk­ma­sı ve daha den­ge­li da­ğı­tım için ça­lış­ma­lar­da bu­lu­nul­ma­sı ge­rek­mek­te­dir.
    Fakir fu­ka­ra(ih­ti­yaç sa­hi­bi) va­tan­daş­la­rı­mı­za ra­ma­zan-ı şerif ayın­da ya­pı­lan yar­dım­lar ra­ma­zan ayı­nın sona er­me­siy­le son bul­ma­sın.
    Şunu da kı­sa­ca ilave etmek ge­re­kir­se, ta­şı­ma su­yuy­la de­ğir­men dön­mez...
    Yüce Allah hiç­bir ku­lu­nu bir başka ku­lu­na el aç­ma­ya muh­taç et­me­sin.
    Ra­ma­zan ayı­nız mü­ba­rek, iba­det­le­ri­ni­zin kabul ol­ma­sı di­le­ğiy­le,
    Allah yar ve yar­dım­cı­mız olsun.