Yaşar TÜRÜT


SORUNLAR BELLİ, ÇÖZÜMLER NETTİR

14 Mart Tıp Bay­ra­mı Mek­teb-i Tıb­bi­ye-i Şa­ha­ne’de iki kule ara­sı­na dev bir Türk bay­ra­ğı asan Tıb­bi­ye­li­le­rin iş­ga­le tepki, mil­le­ti­ne sevda ve va­ta­nı­na bağ­lı­lı­ğı­nın bir yan­sı­ma­sı­dır.


 Tıb­bi­ye­li­ler bu ruhun kay­na­ğın­dan bes­len­mek­te­dir­ler. Türk He­ki­mi her şart­ta va­ta­nı için fe­da­kar­lı­ğın­da bu­lun­mak­tan asla geri dur­ma­mış­tır. Şanlı ta­ri­hi­mi­zin her dönüm nok­ta­sın­da mut­la­ka tıb­bi­ye­li­ler, sağ­lık ça­lı­şan­la­rı var­dır.
    Tarih bo­yun­ca Türk’ün sa­vaş­tı­ğı her cep­he­de yer alan sağ­lık ça­lı­şa­nı kah­ra­man­la­rın şe­hit­ler ve­re­rek sal­gın sü­re­cin­de de bu­lun­duk­la­rı fe­da­kâr­lı­ğa, ça­lış­ma azim­le­ri­ne tüm Tür­ki­ye ve dünya şahit ol­muş­tur. Bu gay­ret her­kes ta­ra­fın­dan da tak­dir edil­miş­tir.
    He­ki­min­den hem­şi­re­si­ne, ebe­sin­den sağ­lık me­mu­ru­na, sağ­lık tek­ni­ke­rin­den tek­nis­ye­ni­ne he­pi­mi­zin ga­ye­si dev­le­ti­mi­zin ver­di­ği gö­rev­le mil­le­ti­mi­ze hiz­met et­mek­te­dir.
    Ve­ri­len mü­ca­de­le ile tam te­zat­lık içe­ren bu du­ru­mun dü­zel­til­me­si adına ya­pıl­dı­ğı söy­le­nen her dü­zen­le­me ada­let­siz­lik başta olmak üzere bir­çok so­ru­na yol açmış, çare ol­mak­tan öte so­ru­nun kro­nik bir hale gel­me­si­ne neden ol­muş­tur.
    Aşırı iş yükü, şid­det, mob­bing, ay­rım­cı­lık ve hak­sız­lık­lar­la her­kes yıp­ran­mış, tü­ken­miş­lik send­ro­mu ile karşı kar­şı­ya kal­mış­tır.
    Her in­sa­nı­mı­za yar­dım eden, şifa veren sağ­lık ça­lı­şan­la­rı­nın bugün maruz kal­dık­la­rı bu halin dü­zel­til­me­si, ya­şa­dık­la­rı so­run­la­rın çö­zül­me­si dev­le­ti­mi­zin her ka­de­me­sin­de görev ya­pan­la­rın, sağ­lık hiz­me­ti alan mil­le­ti­mi­zin ta­ma­mı­nı il­gi­len­di­ren bir me­se­le­dir.
    Sağ­lık ca­mi­ası­nın ge­le­ce­ği ka­ram­sar­lı­ğa itil­me­me­li­dir. Bu çö­züm­süz­lü­ğün sür­me­si ha­lin­de or­ta­ya çı­ka­cak ağır so­nuç­la­rın her­ke­si et­ki­le­ye­ce­ği mu­hak­kak­tır.
    Artık bu durum salt bir ücret me­se­le­si değil, ül­ke­nin ge­le­ce­ği­ni il­gi­len­di­ren bir sorun ola­rak kar­şı­mız­da dur­mak­ta­dır.
    Bu gözle ba­kı­la­rak bü­tün­cül bir yak­la­şım­la me­se­le­ye çare aran­ma­lı­dır. Bizim bek­len­ti­miz maaşa zam şek­lin­de tek bir ödeme ile ka­yıp­la­rın te­la­fi edil­me­si­dir. Ada­let ve hak­ka­ni­yet gibi iki kıy­met­li öl­çü­nün esas alı­na­rak bu du­ru­mun ger­çek­leş­ti­ril­me­si za­ru­ri­dir.
    Sağ­lık­ta şid­det­te ağır ce­za­lar ha­ya­ta geç­me­li, is­tis­na­sız tu­tuk­lu yar­gı­la­ma ge­ti­ril­me­li­dir. Tüm sağ­lık kurum ve ku­ru­luş­la­rı­nın sıfır to­le­rans­lı ilan edil­me­li ve şid­det uy­gu­la­yan­la­rın kamu sağ­lık hiz­me­ti acil hal­ler dı­şın­da be­lir­li bir süre üc­ret­li ol­ma­lı­dır.
    Döner ser­ma­ye sis­te­mi ça­lı­şan mer­kez­li ola­rak baş­tan aşağı re­vi­ze edil­me­li­dir.
    Malp­rak­tis da­va­la­rı he­kim­le­ri­miz için pran­ga ol­mak­tan çı­ka­rıl­ma­lı­dır.
    Aile he­kim­le­ri­mi­zin ödeme ve söz­leş­me yö­net­me­li­ğin­den kay­nak­lı so­run­la­rı çö­zül­me­li, ka­yıp­la­rı te­la­fi edil­me­li­dir.
    Üni­ver­si­te has­ta­ne­le­rin­de görev yapan per­so­ne­le tayin ve be­ca­yiş hakkı gel­me­li­dir.
    Kamu sağ­lık hiz­me­tin­de görev alan tüm ça­lı­şan­lar kad­ro­lu ola­rak is­tih­dam edil­me­li­dir. Ça­lış­ma ba­rı­şı­nı bozan, ay­rım­cı­lı­ğa neden olan tüm dü­zen­le­me­ler kal­dı­rıl­ma­lı­dır.
    Tüm sağ­lık ca­mi­ası­nın mes­le­ki iti­ba­rı ye­ni­den ka­zan­dı­rıl­ma­lı­dır. Dev­let şifa da­ğı­tan el­le­ri­ne sahip çık­tı­ğı­nı gös­ter­me­li­dir.
    Türk Sağ­lık-Sen ola­rak ya­pıl­ma­sı ge­re­ken­le­rin ne ol­du­ğu­nu net bir şe­kil­de söy­le­mek­te­yiz. Bunun için de mü­ca­de­le ver­mek­te­yiz.
    Günün şart­la­rı, ha­va­nın du­ru­mu, rüz­gâ­rın yö­nü­ne göre değil, inan­dık­la­rı­mız ve doğru bil­dik­le­ri­miz üze­ri­ne mü­ca­de­le­mi­zi sür­dü­rü­yor ve sür­dü­re­ce­ğiz.
    So­run­lar yu­ma­ğın­da bo­ğuş­tu­ğu­muz son Tıp Bay­ra­mı ol­ma­sı,
    Sağ­lık ca­mi­ası­nın so­run­la­ra ça­re­ler üre­ti­lip, çözüm için adım atıl­ma­sı te­men­ni­siy­le 14 Mart Tıp Bay­ra­mı­mız Kutlu Olsun.