Ceyhun KALENDER


ÜLKEMİZDE CEHENNEMİ SATIN ALABİLECEK KADAR İNANÇLI İNSAN VAR MI?

Handüzü Yaylası Kültür Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği


 “Bil­di­ği­niz üzere Dini kul­la­nan­la­rın elin­de oyun­cak ol­du­ğu 1500'lü yıl­lar­da ki­li­se­ler cen­net­ten top­rak­lar sa­tı­yor. Cahil halk ise, “ölün­ce cen­net­te ye­ri­miz hazır olsun” diye bu oyuna alet olu­yor­du, böy­le­ce pa­paz­lar ve ki­li­se zen­gin­le­şi­yor­du. Ancak her­kes öyle de­ğil­di.
Bunun bir kan­dır­ma­ca ol­du­ğu­nu, cen­net­ten top­rak satın alı­na­ma­ya­ca­ğı­nı söy­le­yen Mar­tin Lut­her mah­ke­me­ye çı­ka­rıl­mış­tı. Yargı, o za­man­lar da dini kul­la­nan­la­rın elin­de oyun­cak­tı. Du­ruş­ma sı­ra­sın­da Mar­tin yar­gıç­la­ra ses­len­di; “Mil­le­ti ce­hen­nem­le kor­ku­tup, cen­ne­ti para kar­şı­lı­ğı sa­tı­yor­su­nuz. Sı­kıy­sa ce­hen­ne­mi sat­sa­nız ya?” der. Yar­gıç­lar­dan biri sordu: “Ce­hen­ne­mi kim alır ki?” Mar­tin Lut­her “ben alı­yo­rum, neyse pa­ra­sı­nı ve­ri­yo­rum” der. Bir araya gelen yar­gıç­lar ce­hen­ne­mi Mar­tin’e be­da­va ve­rir­ler.
Du­ruş­ma so­nun­da Mar­tin ka­pı­nın önüne çıkar ve du­ruş­ma so­nu­cu­nu merak eden bin­ler­ce ki­şi­ye ses­le­nir : “Ce­hen­ne­mi satın aldım, be­nim­dir. Bun­dan sonra oraya kim­se­yi al­ma­ya­ca­ğım, kork­ma­yın, der. Ce­hen­nem kor­ku­su kay­bo­lan halk böy­le­ce ki­li­se bas­kı­sın­dan kur­tul­muş­tur. Bun­dan sonra halk özgür be­yin­le­re sahip ol­ma­ya baş­la­dı ve Al­man­ya ay­dın­lan­ma­sı 500 yıl önce böy­le­ce sı­ra­dan ve çok akıl­lı bir olay­la baş­la­mış oldu."