“ÇATIŞMALARIN ORTASINDA KALANLARI YALNIZ BIRAKMAMAK AHLAKİ YÜKÜMLÜLÜĞÜMÜZDÜR”

Uk­ray­na'da devam eden ça­tış­ma­lar­da or­ta­da bir ka­za­nan yok. Asıl mağ­dur­lar, ka­dın­lar ve ço­cuk­lar. En sa­vun­ma­sız ki­şi­le­ri ko­ru­mak için Uk­ray­na'da azami kı­sıt­la­ma­lar uy­gu­lan­ma­lı­dır.

Güncel Haberler 21.03.2022 09:27:00 0
“ÇATIŞMALARIN ORTASINDA KALANLARI YALNIZ BIRAKMAMAK AHLAKİ YÜKÜMLÜLÜĞÜMÜZDÜR”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya YANIK; 
“ÇATIŞMALARIN ORTASINDA KALANLARI YALNIZ BIRAKMAMAK AHLAKİ YÜKÜMLÜLÜĞÜMÜZDÜR”

Aile ve Sos­yal Hiz­met­ler Ba­ka­nı Derya Yanık, yıl­lar­dır dün­ya­nın dört bir ya­nın­da­ki ka­dın­la­rın ve kız ço­cuk­la­rı­nın sa­va­şın et­ki­le­rin­den oran­tı­sız şe­kil­de zarar gör­dü­ğü­nü be­lir­te­rek, “Uk­ray­na'da devam eden ça­tış­ma­lar­da or­ta­da bir ka­za­nan yok. Asıl mağ­dur­lar, ka­dın­lar ve ço­cuk­lar. En sa­vun­ma­sız ki­şi­le­ri ko­ru­mak için Uk­ray­na'da azami kı­sıt­la­ma­lar uy­gu­lan­ma­lı­dır. Bu sal­dır­gan­lık­tan kaçan tüm si­vil­ler için gü­ven­li geçiş ko­lay­laş­tı­rıl­ma­lı­dır. Uk­ray­na'dan ka­ça­ma­yan­lar için in­sa­ni yar­dı­ma hızlı ve en­gel­siz eri­şim ga­ran­ti edil­me­li­dir. Tüm kadın ve kız ço­cuk­la­rı­nın hak­la­rı için bu­ra­da top­lan­dı­ğı­mız dik­ka­te alın­dı­ğın­da, ça­tış­ma­la­rın or­ta­sın­da ka­lan­la­rı yal­nız bı­rak­ma­mak ah­la­ki yü­küm­lü­lü­ğü­müz­dür. Artık bugün ve yarın, dün­ya­da­ki tüm in­san­lar için barış yo­lun­da ça­lış­ma za­ma­nı­dır” dedi.Bakan Derya Yanık, New Yok ta ger­çek­le­şen Ka­dı­nın Sta­tü­sü Ko­mis­yo­nu (KSK) 66’ncı otu­ru­mun resmi açı­lış top­lan­tı­sı­na ka­tıl­dı.

BM Genel Ku­ru­lu’nda MIKTA ül­ke­le­ri (Mek­si­ka, En­do­nez­ya, Güney Kore, Tür­ki­ye ve Avust­ral­ya) adına ko­nuş­ma yapan Bakan Derya Yanık, MIKTA ül­ke­le­ri­nin ku­ral­la­ra da­ya­lı ulus­la­ra­ra­sı sis­te­min ve insan hak­la­rı­nın ko­run­ma­sı­nın güçlü des­tek­çi­le­ri ol­du­ğu­nu, ka­dın-er­kek eşit­li­ği­nin sağ­lan­ma­sı ve tüm kadın ve kız ço­cuk­la­rı­nın güç­len­di­ril­me­si­nin MIKTA için temel bir ön­ce­lik ol­du­ğu­nu söy­le­di.
    Bakan Yanık, artık iklim de­ği­şik­li­ği­nin uzak bir teh­dit ol­ma­dı­ğı­nı be­lir­te­rek, “İklim de­ği­şik­li­ği ve afet­ler, dünya ça­pın­da her­kes ta­ra­fın­da sert bir şe­kil­de his­se­dil­se de, cin­si­ye­te da­ya­lı ay­rım­cı­lı­ğa maruz kalan, dün­ya­da­ki yok­sul­la­rın ço­ğun­lu­ğu­nu tem­sil eden ve teh­dit al­tın­da­ki doğal kay­nak­la­ra daha fazla ba­ğım­lı olan ka­dın­lar ve kız ço­cuk­la­rı üze­rin­de oran­tı­sız bir et­ki­ye sa­hip­tir” diye ko­nuş­tu.
“MIKTA ül­ke­le­ri, tüm ka­dın­la­rın karar alma sü­reç­le­ri­ne tam ka­tı­lı­mı­nı des­tek­le­mek­te­dir”
Ka­dın­lar ve kız ço­cuk­la­rı­nın, iklim ey­le­mi, afet ris­ki­nin azal­tıl­ma­sı ve da­ya­nık­lı­lık oluş­tur­ma ko­nu­la­rın­da di­na­mik güç­ler ol­duk­la­rı­nı kay­de­den Bakan Derya Yanık, “Bu an­la­yış­la KSK, ka­dın-er­kek eşit­li­ği, iklim de­ği­şik­li­ği, çevre ve afet ris­ki­nin azal­tıl­ma­sı ve da­ya­nık­lı­lık gibi bir­bi­riy­le bağ­lan­tı­lı ko­nu­la­rı ele al­ma­yı amaç­lı­yor” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. Bakan Yanık, ko­nuş­ma­sı­nı şöyle sür­dür­dü: “Bu bağ­lam­da dört ana nok­ta­yı vur­gu­la­mak is­ti­yo­ruz. İlk ola­rak, ka­dın­la­rın gıda gü­ven­li­ğin­de, doğal kay­nak­la­rın yö­ne­ti­mi ve ko­run­ma­sın­da güçlü rol oy­nu­yor. Pekin Dek­la­ras­yo­nu ve Eylem Plat­for­mu'nun uy­gu­lan­ma­sı­nın hız­lan­dı­rıl­ma­sın­da, li­der­ler ve karar ve­ri­ci­ler ola­rak ka­dın­la­rın ses­le­ri­nin du­yul­ma­sı­nı sağ­la­mak çok önem­li­dir. MIKTA ül­ke­le­ri, iklim de­ği­şik­li­ğin­de, çevre - afet riski azalt­ma po­li­ti­ka­la­rın­da tüm ka­dın­la­rın karar alma, li­der­lik ve tem­sil sü­reç­le­ri­ne tam, eşit ve an­lam­lı ka­tı­lı­mı­nı güçlü bir şe­kil­de des­tek­le­mek­te­dir. En­gel­le­ri, ay­rım­cı sos­yal norm­la­rı ve ka­lıp­laş­mış yar­gı­la­rı or­ta­dan kal­dır­mak, tüm ka­dın­la­rı ve kız ço­cuk­la­rı­nı güç­len­di­ren, eşit­li­ğe du­yar­lı po­li­ti­ka ve prog­ram­la­rı teş­vik etmek, bu amaca ulaş­ma­nın tek yo­lu­dur.” İkinci ola­rak, iklim de­ği­şik­li­ği ve afet­le­rin et­ki­le­ri­nin ka­dın­lar ve kız ço­cuk­la­rı için gün­lük ya­şa­mın zor bir par­ça­sı ha­li­ne gel­di­ği­ni vur­gu­la­yan Bakan Derya Yanık, “Üc­ret­siz bakım ve ev iş­le­ri­nin ta­nın­ma­sı, değer ve­ril­me­si, adil bir şe­kil­de ye­ni­den da­ğı­tıl­ma­sı ve kamu hiz­met­le­ri, alt­ya­pı sağ­la­ma ve sos­yal ko­ru­ma po­li­ti­ka­la­rı yo­luy­la kay­nak sağ­lan­ma­sı kri­tik önem ta­şı­yor” dedi. Üçün­cü ola­rak, bir insan hak­la­rı ih­la­li olan, tüm ka­dın­la­rın ve kız ço­cuk­la­rı­nın güç­len­di­ril­me­si­nin önün­de büyük bir engel ta­şı­yan ka­dı­na yö­ne­lik her türlü şid­de­ti kı­na­dık­la­rı­nın al­tı­nı çizen Bakan Yanık, “Tüm üye dev­let­le­ri bu şid­de­ti ön­le­me, ce­za­lan­dır­ma ve son­lan­dır­ma ko­nu­sun­da güçlü bir şe­kil­de des­tek­le­me­ye ça­ğı­rı­yo­ruz. Afet­le­rin, iklim de­ği­şik­li­ği­nin ve çev­re­sel zor­luk­la­rın et­ki­si­nin şid­det ris­ki­ni ar­tır­ma­sın­dan en­di­şe du­yu­yo­ruz. Şid­det mağ­dur­la­rı­na; sağ­lık hiz­met­le­ri­ne eri­şim ile psi­ko­sos­yal des­tek ve geçim des­te­ği gibi temel hiz­met­le­rin sağ­lan­ma­sı ge­rek­mek­te­dir” şek­li­de ko­nuş­tu.
“Tüm kadın ve kız ço­cuk­la­rı­nın bilgi ve ile­ti­şim tek­no­lo­ji­le­ri­ne eşit eri­şi­mi­ni sağ­la­ma­yı ta­ah­hüt edi­yo­ruz”
Bakan Yanık, son ola­rak tüm ka­dın­la­rın ve kız ço­cuk­la­rı­nın bilgi ve ile­ti­şim tek­no­lo­ji­le­ri­ne, in­ter­ne­te eşit ve gü­ven­li eri­şi­mi­ni sağ­la­ma­yı ta­ah­hüt et­tik­le­ri­ne dik­kat çe­ke­rek, şun­la­rı söy­le­di:
    “Üc­ret­siz bakım ve ev iş­le­ri, ka­dı­na yö­ne­lik şid­det ve za­rar­lı uy­gu­la­ma­lar, kay­nak­la­ra eri­şim ve kay­nak­la­rın yö­ne­ti­mi, göç ve ye­rin­den edil­me gibi ko­nu­lar da dahil olmak üzere ay­rış­tı­rıl­mış veri okur­ya­zar­lı­ğı ve cin­si­ye­te da­ya­lı ana­liz güç­len­di­ril­me­li­dir. Pekin Dek­la­ras­yo­nu ve Eylem Plat­for­mu'nda or­ta­ya konan ve ön­ce­lik­li alan­lar­dan biri olan ‘ka­dın­lar ve çevre’ de dahil olmak üzere ortak viz­yo­nu­mu­zun tam ola­rak ger­çek­leş­me­si için hala uzun bir yo­lu­muz var. MIKTA ül­ke­le­ri, iklim de­ği­şik­li­ği­nin, çev­re­sel zor­luk­la­rın ve afet­le­rin tüm kadın ve kız ço­cuk­la­rı­nın güç­len­di­ril­me­si­ne yö­ne­lik iler­le­me­ye zarar ver­me­me­si­ni sağ­la­ma­ya ka­rar­lı­dır.”
“Yıl­lar­dır dün­ya­nın dört bir ya­nın­da­ki ka­dın­lar ve kız ço­cuk­lar sa­va­şın et­ki­le­rin­den zarar gör­dü­ler”
    Sa­vaş­tan zarar gören ka­dın­la­rın du­ru­mu­nun ev­ren­sel bir sorun ol­du­ğu­nu işa­ret eden Bakan Derya Yanık, “ Mut­la­ka dik­kat­le ele alın­ma­lı­dır. Yıl­lar­dır dün­ya­nın dört bir ya­nın­da­ki ka­dın­lar ve kız ço­cuk­la­rı sa­va­şın et­ki­le­rin­den oran­tı­sız şe­kil­de zarar gör­dü­ler. Si­ya­si di­ya­log, barış sü­reç­le­ri ve karar alma sü­reç­le­rin­den dış­lan­ma­ya devam edi­yor­lar. Uk­ray­na'da devam eden ça­tış­ma­lar­da or­ta­da bir ka­za­nan yok. Asıl mağ­dur­lar, ka­dın­lar ve ço­cuk­lar. En sa­vun­ma­sız ki­şi­le­ri ko­ru­mak için Uk­ray­na'da azami kı­sıt­la­ma­lar uy­gu­lan­ma­lı­dır. Bu sal­dır­gan­lık­tan kaçan tüm si­vil­ler için gü­ven­li geçiş ko­lay­laş­tı­rıl­ma­lı­dır. Uk­ray­na'dan ka­ça­ma­yan­lar için in­sa­ni yar­dı­ma hızlı ve en­gel­siz eri­şim ga­ran­ti edil­me­li­dir. Tüm kadın ve kız ço­cuk­la­rı­nın hak­la­rı için bu­ra­da top­lan­dı­ğı­mız dik­ka­te alın­dı­ğın­da, ça­tış­ma­la­rın or­ta­sın­da ka­lan­la­rı yal­nız bı­rak­ma­mak ah­la­ki yü­küm­lü­lü­ğü­müz­dür. Artık bugün ve yarın, dün­ya­da­ki tüm in­san­lar için barış yo­lun­da ça­lış­ma za­ma­nı­dır” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.


Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI

 


Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °
Salı 5.3 ° / 2.8 °
Çarşamba 6.6 ° / 0.6 °