Seminere, Engelsiz Yaşam Merkezi öğrencileri, veliler, çalışanlar ve Şiddetsiz Toplum Derneği temsilcileri katıldı.
Etimesgut Belediye Başkanlığı-Şiddetsiz Toplum Derneği iş birliğinde, 7 Kasım 2023 Salı günü, Bağlıca Mahallesinde, Belediye’nin Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı Engelsiz Yaşam Merkezi’nde “Her Şey Ailede Başlar, Sevgi Öğretilebilir, Şiddet Önlenebilir” ana başlıklı seminerde, çocuklara küçük yaşlarda sevginin öğretilmesi ve yaşatılması halinde, halk sağlığı sorunu olan şiddetin engellenebileceği görüşü benimsendi. Seminere, Engelsiz Yaşam Merkezi öğrencileri, veliler, çalışanlar ve Şiddetsiz Toplum Derneği temsilcileri katıldı. Seminer’de, Uzman Psikolog ve Şiddetsiz Toplum Derneği Başkan Yardımcısı Şenay Ölmez, “Her Şey Ailede Başlar, Sevgi Öğretilebilir, Halk Sağlığı Sorunu Olan Şiddet Önlenebilir” başlıklı konuşmasında “Çocuklar, küçük yaşlarda şiddeti görerek, yaşayarak öğreniyorlar.
Şiddet öğretilebildiğine göre, çocuklara sevgi ve sevgi dili de öğretilebilir. Bu takdirde, çok ağır bir halk sağlığı sorunu olan şiddetin ortadan kaldırılması kolaylaşır, şiddet önlenebilir.
Sevgiyi çocuklar, öncelikle ailede görmelidir, aile içinde yaşamalıdır. Sevgiyi ve sevgi dilini ailede gören, ailede yaşayan, ailede öğrenen çocuklar, gördüklerini, yaşadıklarını ve öğrendiklerini, okuduğu ve yaşadığı alanlara da taşıyacaktır” dedi.
Dernek Onur Kurulu üyesi ve Ankara Barosu avukatlarından Jülide Soybaş “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Haklar ve Adalete Erişim Yolları” başlıklı konuşmasında, şiddetin oluşmasında ve artmasında psikolojik ve sosyolojik birçok etken olduğunu, Türkiye’de son yıllarda, toplumun önemli bir kesiminde hem hukuki hem de kamusal alandaki süreçlerin adil işlemediğine ilişkin bir kanı oluştuğunu, bu durumun ceza almayacağını düşünen insanların suça eğilimini arttırdığını, toplumda en çok zararı kadınların gördüğünü, şiddete uğrayan bireylerin, kadın dernekleri, bu alanda yol gösteren sivil toplum kuruluşları ve en önemlisi de barolara başvurmalarının çok önemli olduğunu, bu yıpratıcı süreci en kolay ve acısız atlatabilmenin yolunun manevi ve hukuki destekten geçtiğini, özellikle kadın cinayetlerine ilişkin davalarda kamuoyu oluşturulduğunda ya da olaya ilişkin tepkiler sıkça dile getirildiğinde adli sürecin hızlandığını, mahkemelerin daha dikkat ve özenle karar verdiğini, faillerin haksız tahrik ve iyi hal indirimi almasının zorlaştığını gözlemlediklerini ifade etti.
Dernek Başkanı Rıza Sümer “Şiddetsiz, Temiz ve Yeşil Türkiye İçin Aile, Okul ve İş Yerlerine İletişim ve Demokrasi Önerileri” başlığını taşıyan konuşmasında, ailelere; ileri yaşlı, engelli, çocuk, genç, kadın ve erkek ayırımı yapmaksızın tüm aile bireylerinin, her konuda ve her sorunda sürece katılması, görüş, öneri ve katkı vermesi gerektiğini belirterek şunları dile getirdi.
“Çocuklarınıza, yaşadıklarını anlatma ve paylaşma fırsatı vermelisiniz. Onlar, çekinmeden, sizlerle yüz yüze ve göz göze konuşabilmelidir. Aksi halde, yaşadıkları olumsuzlukların önlenmesi ve yaşadıkları güzelliklerin sürdürülmesi zorlaşabilecek, hatta olanaksız hale gelebilecektir.
Türkiye’de, polis, asker ve yargı birinci derecede güvenmemiz gereken kesimlerdir. Ancak, şiddet, bu kesimlerin anında önleyemeyeceği kadar çeşitli ve yaygındır. Bu nedenle, kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere, hepimiz, şiddet tehlikesine karşı kendimizi ve aile bireylerimizi korumanın yöntemlerini, uzman desteği alarak öğrenmek zorundayız.
Aileler, ileri yaşlı, engelli veya kalıcı hastalıkları bulunanlarla diğer aile bireyleri arasındaki iletişim ve ilişki yöntemleri konusunda uzman desteği, eğitim almalıdır. Aksi halde, ailelerde, istenmeden şiddet çeşitleri yaşanabilir, hatta yaşanıyor.
Şiddetsiz Toplum Derneği, okullarda, iş yerlerinde, mahallelerde ve köylerde, şiddetten uzak, sevgi, saygı, şefkat, hoşgörü, güven ve dostluk içinde yaşanan Türkiye ve Dünya hedefine katkıda bulunabilecek kadın ve erkek önderlerin yetişmesi ve çoğalması için bu tür bilgilendirici etkinlikleri sürdürme kararındadır”. dedi.
Fotoğraflar: İkili olan, soldan, Uzman Psikolog Şenay Ölmez, Av. Jülide Soybaş.
8’li olan, soldan, Rıza Sümer, Nurten Erdoğan, Etimesgut Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Dr. İsmail Açar, Uzman Psikolog Şenay Ölmez, Av. Jülide Soybaş, Azime Arıkan, Engelsiz Yaşam Merkezi Sosyal Hizmet Uzmanı Esra Açıkel ve Hamit Sert. Toplu olan: Seminere katılanlardan bir bölümü birlikte.
Haber-Foto: Bayram Ali KAVALCI