RTEÜ ÖĞRETİM ÜYESİ TARİHÇİ DOÇ. DR. GÜLŞAH KURT GÜVELOĞLU, “CUMHURİYET’E GİDEN YOL”U KONUŞTU

RTEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gülşah Kurt Güveloğlu tarafından Cumhuriyet’e giden yol konulu konferans verildi.

Güncel Haberler 6.11.2024 09:04:00 0
RTEÜ ÖĞRETİM ÜYESİ TARİHÇİ DOÇ. DR. GÜLŞAH KURT GÜVELOĞLU, “CUMHURİYET’E GİDEN YOL”U KONUŞTU

Türk Ocakları Rize Şubesi yeni faaliyet yılında Cumhuriyet’in kuruluşunun 101. yılında önemli bir konferansa ev sahipliği yaptı. RTEÜ Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Gülşah Kurt Güveloğlu tarafından Cumhuriyet’e giden yol konulu konferans verildi.

      Rize Türk Ocağı Şubesinin yeni dönem etkinliklerine RTEÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Gülşah Kurt Güveloğlu’nun ‘’Cumhuriyete Giden Yol' isimli programıyla başladı. Doç.Dr. Gülşah Kurt Güveloğlu sunumunda Atatürk'ün cumhuriyet fikrine ulaşmasında Selanik'in, imparatorluğun son dönemindeki vaziyetinin; Ziya Gökalp, Rousso, Durkheim gibi isimlerin etkisine değindi ve Samsun'a çıkıştan cumhuriyetin ilanına kadarki satır başlarını izah etti. Güveloğlu’’ tarih sahnesinde iz bırakan en büyük devletleri kuranlar Türklerdir.1299 yılına gelindiğinde İslamlara yoğrulan, köklerini Orta Asya’dan Balkanlara kadar uzayan, Avrupa’nın içlerine kadar giden Türklükten bahsedebiliriz. Bu yol zorluklarla karşılandı. Bu yol çok karanlıklardan geçti.29 Ekim 1923 de Cumhuriyetle aydınlığa kavuştu. Bu yola Türk aydınlanması diyoruz. Cumhuriyete gelirken orta Asyadan gelen Türk Devlet geleneği vardı. Vatan toprakları birçok savaşlar sonrası bugünkü durumda kalmıştır. Vatanını düşman işgalinden kurtarmak isteyen Türk insanı kadın, kız, yaşlı erkek demeden cepheye koşmuşlardır. Atatürk Selanik’te doğdu. Selanik o dönemde Osmanlı kenti ve çok önemli bir liman şehriydi. Bölgede Osmanlıya karşı isyanlar başlatıldı. Atatürk o günleri bizzat yaşayanlardan duydu. Gönlünde bu sıkıntılılar sonucu asker olma hayali vardı. Askeri okulda okumak için Manastır İdadisine gidiyor. Balkan savaşları zamanında Atatürk’ün düşüncesinde hep asker olmak vardı.       

Cumhuriyete giden yolda Atatürk,

    Cumhuriyete giden yol onun büyüdüğü topraklardan geldiğini görüyoruz. Mustafa Kemal kurmay subay olarak mezun olur. Balkan savaşları çok acılara sebep olur. Balkanlarda Osmanlının elindeki yerler kaybedildi. Ailece de Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldılar. Asker olarak ilk görev teri olan Bingazi’ye gider. Mustafa Kemal Çanakkale’de olduğu gibi Türk Ordusunun yabancı askerlere teslim edilmesine kesinlikle karşıydı. Sadarete ve Padişah Vahdettin’e konuyu açtı ama cevap dahi verilmedi. Mustafa Kemal Çanakkale’de Cumhuriyete giden yolun karşımızdaki en önemli aşamasıdır. Çanakkale cephesi Türk tarihinde zaferle anmamız gereken önemli bir savaştır. Burada aldığı inisiyatif ile Anafartalar kahramanı olarak adlandırılır. Bu savaş yıldızının parladığı savaştır.

    Cumhuriyete giden yol Samsun çıkışıyla başladı. Samsun çok önemli bir durak oldu. Padişah Anadolu’yu kurtar diye onu göndermedi. Samsun’a çıkış kararı kendi iradesidir. Kararlıydı Anadolu’da Kuvayı Milliyeyi örgütleyecekti. Asıl mesele bundan sonradır. İstanbul’dan Samsun’a Pontus çetelerinin faaliyetlerini raporlamak için gönderilmişti. Amasya genelgesi cumhuriyete giden yolda ilk önemli işaretlerdendir. Amasya’da alınan karar çok önemlidir. Erzurum kongresinde 15.kolordu komutanı Kazım Karabekir Paşa ile buluştu. Karabekir paşanın cumhuriyete giden yolda çok büyük katkısı etkisi vardır. Sivas kongresinde tespit edilen temsili heyetin Ankara’ya gitme kararı alması yolun başlangıcı olarak Ankara’yı işaret ediyordu. Cumhuriyete giden yol cumhuriyet ile bitmedi. Halen devam ediyor. Devlet var olduğu sürece de devam edecektir’’ diye konuştu.

Doç. Dr. Güveloğlu kimdir.

     Doç.Dr. Gülşah Kurt Güveloğlu 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesinin Tarih Öğretmenliğinden mezun oldu. Yüksek Lisansı 2003 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Türkiye Cumhuriyeti tarihi üzerine yaptı. Doktorasını 2004-2009 da Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde tamamladı. İyi derecede İngilizce biliyor. Basılı kitabı ve araştırmaları vardır. Halen RTEÜ Fen Edebiyat Fakültesinde görev yapmaktadır.

    Çoğunluğu Üniversite öğrencelerinin katılımıyla yapılan konferansta Türk Ocakları Şube Başkanı Turan Aslan Mercan tarafından konuşmacı Güveloğlu hocaya Türk Ocakları yayınlarından kitaplar hediye edildi.

Haber-Foto: İSMET KÖSOĞLU


Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °
Salı 5.3 ° / 2.8 °