“İKİLİ VE TRANSİT TAŞIMALARIN SERBESTLEŞTİRİLMESİNE ÖNCELİK VERİYORUZ”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil KARAİSMAİLOĞLU;

8.08.2022 07:55:00 0
“İKİLİ VE TRANSİT TAŞIMALARIN SERBESTLEŞTİRİLMESİNE ÖNCELİK VERİYORUZ”

    Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, ikili ve tran­sit ta­şı­ma­la­rın ser­best­leş­ti­ril­me­si­ne ön­ce­lik ver­dik­le­ri­ne dik­ka­ti çekti ve “Bu adı­mın dost­la­rı­mız­ca be­nim­sen­me­si ha­lin­de ti­ca­re­ti­miz ar­ta­cak ve mil­le­ti­mi­zin ürün­le­re eri­şi­mi daha ucuz ve hızlı ola­cak. Türk Dev­let­le­ri Teş­ki­la­tı çer­çe­ve­sin­de mü­za­ke­re­le­ri­ne devam et­ti­ği­miz Kom­bi­ne Ta­şı­ma­cı­lık An­laş­ma­sı’nın im­za­lan­ma­sı­na da büyük önem ve­ri­yo­ruz. Hazar De­ni­zi ta­şı­ma­la­rı biz­le­ri kom­bi­ne ta­şı­ma­cı­lık çö­züm­le­ri­ni kul­lan­ma­ya yö­nel­ti­yor” dedi.
    Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Öz­be­kis­tan’da dü­zen­le­nen Tür­ki­ye-Öz­be­kis­tan-Azer­bay­can Ulaş­tır­ma, Dı­şiş­le­ri ve Ti­ca­ret Ba­kan­la­rı Top­lan­tı­sı’na ka­tıl­dı.

    Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Ulaş­tır­ma alt­ya­pı­sı­nın; eko­no­mik ge­liş­me­nin lo­ko­mo­ti­fi ol­du­ğu bi­lin­ciy­le ül­ke­miz ve böl­ge­miz için ön­ce­lik­li pro­je­le­ri­mi­zi ha­ya­ta ge­çi­ri­yo­ruz. Özel­lik­le ül­ke­le­ri­mi­zin eko­no­mi­si­ne, kal­kın­ma­sı­na, re­fa­hı­na ben­zer­siz kat­kı­lar su­na­cak Orta Ko­ri­dor’a büyük önem ve­ri­yo­ruz. Tür­ki­ye, Orta Ko­ri­dor’da, Asya ve Av­ru­pa ara­sın­da, güçlü bir lo­jis­tik ve üre­tim üs­sü­ne dö­nü­şe­rek önem­li so­rum­lu­luk­lar üst­len­di. Çin’den Lond­ra’ya kadar uza­nan ta­ri­hi ipek yo­lu­nun mer­ke­zin­de yer alan Tür­ki­ye’nin ulus­la­ra­ra­sı ti­ca­ret­te­ki kri­tik de­ğe­ri bir kez daha ka­nıt­lan­dı. The Ever Given Ge­mi­si’nin Sü­veyş Ka­na­lı’nı 6 gün ka­pa­ma­sı kü­re­sel ti­ca­ret­te ona­rıl­ma­sı zor ha­sar­la­ra yol aç­mış­tı. Yüz­ler­ce gıda, pet­rol ve LNG ge­mi­si bek­le­mek zo­run­da kal­mış­tı. Bu olay, dünya eko­no­mi­si­ne gün­lük 9 mil­yar do­la­ra mal ol­muş­tu” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.
ORTA KORİDOR’U ÖNCELİKLE TERCİH EDİLEN BİR AL­TER­NATİFE DÖ­NÜŞ­TÜ­REBİLİRİZ
    Ay­rı­ca Rus­ya-Uk­ray­na sa­va­şı­nın, kuzey hat­tı­nın gü­ven­li­ği­ni sor­gu­lar hale ge­tir­di­ği­ne dik­ka­ti çeken Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, öte yan­dan tüm he­sap­la­ma­la­rın da Orta Ko­ri­dor’un ra­kip­siz­li­ği­ni büyük avan­taj­la­rı­nı or­ta­ya koy­du­ğu­nu söy­le­di. “Çin'den Av­ru­pa'ya giden bir yük treni, Rusya Kuzey Ti­ca­ret Yolu'nu ter­cih eder­se; 10 bin ki­lo­met­re­yi en az 20 günde kat edi­yor” diyen Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, ko­nuş­ma­sı­na şöyle devam etti:
    “Ge­miy­le Sü­veyş Ka­na­lı üze­rin­den Güney Ko­ri­dor’u kul­la­nır­sa 20 bin ki­lo­met­re sey­re­de­rek ancak 45 ile 60 günde Av­ru­pa’ya ula­şa­bi­li­yor. Ancak; aynı tren Orta Ko­ri­dor ve Tür­ki­ye üze­rin­den ise 7 bin ki­lo­met­re­yi 12 günde kat edi­yor. İşte Orta Ko­ri­dor Asya ve Av­ru­pa ara­sın­da­ki kü­re­sel ti­ca­ret­te, bu denli avan­taj­lı ve gü­ven­li. Böl­ge­miz için kilit önem­de­ki bu ge­liş­me­ler, biz­le­re Orta Ko­ri­dor gü­zer­ga­hı­nı daha da etkin hale ge­ti­re­rek diğer yol­la­rı ter­cih eden yük akı­şı­nı bu­ra­da tut­ma­mız için fır­sat­lar su­nu­yor. Açı­lan fır­sat pen­ce­re­le­ri­ni de­ğer­len­di­re­bil­mek için kı­sıt­lı sü­re­miz ol­du­ğu­nun ve or­ta­ya çıkan ta­le­be hızla cevap ver­me­miz ge­rek­ti­ği­nin özel­lik­le al­tı­nı çiz­mek is­ti­yo­rum. So­run­la­rı tes­pit etmek ve çözüm üret­mek için dost ve kar­deş ül­ke­ler ola­rak or­tak­lı­ğı­mı­zı ve eş­gü­düm­lü ça­lış­ma­la­rı­mı­zı daha da ve­rim­li kıl­ma­lı­yız. Böy­le­ce Orta Ko­ri­dor’u daha karlı ve hızlı bir al­ter­na­tif ha­li­ne ge­ti­re­bi­lir. Diğer ko­ri­dor­lar­da­ki so­run­lar son bul­du­ğun­da dahi Orta Ko­ri­dor’u ön­ce­lik­le ter­cih edi­len bir al­ter­na­ti­fe dö­nüş­tü­re­bi­li­riz. Bil­di­ği­niz gibi hü­kü­me­ti­miz büyük eko­no­mi­le­rin can da­mar­la­rı olan ulaş­tır­ma ve ha­ber­leş­me alt­ya­pı­la­rı­nın ge­li­şi­mi­ne özel önem ve­ri­yo­ruz.”
HER ZAMAN “KA­ZAN-KA­ZAN” İLKESİ İLE İLERLİYORUZ
    Son 20 yılda plan­lı şe­kil­de 183 mil­yar do­lar­lık ulaş­tır­ma ve alt­ya­pı ya­tı­rı­mı­nın hayat ge­çi­ril­di­ği­ni ak­ta­ran Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, bu ya­tı­rım­lar sa­ye­sin­de Ba­kü-Tif­lis-Kars De­mir­yo­lu hattı ve İstan­bul Bo­ğa­zı’nın al­tın­dan Mar­ma­ray ile ke­sin­ti­siz de­mir­yo­lu eri­şi­mi­nin sağ­lan­dı­ğı­nı kay­det­ti. Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Dün­ya­nın en önem­li pro­je­le­rin­den Yavuz Sul­tan Selim Köp­rü­sü, 1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü, İstan­bul Ha­va­li­ma­nı gibi ya­tı­rım­la­rı­mız­la böl­ge­miz­de­ki insan ve yük ha­re­ket­li­li­ği­nin mer­ke­zi­ne yer­leş­tik. Ulaş­tır­ma ve Lo­jis­tik Ana Pla­nı­mız kap­sa­mın­da, 2035 ve 2053 yıl­la­rı­na kadar ta­mam­la­ya­ca­ğı­mız ve böl­ge­mi­zi des­tek­le­yecek alt­ya­pı pro­je­le­ri­miz bu­lu­nu­yor. Asya ile Av­ru­pa ara­sın­da­ki ti­ca­ret hacmi 2021 yı­lın­da 828 mil­yar do­la­rı aştı. 2053 plan­la­ma­mız çer­çe­ve­sin­de, siz­ler­le de ortak ça­lış­ma­lar ya­pa­rak her bi­ri­mi­zin bu pas­ta­dan al­dı­ğı payı ar­tır­ma­yı, böl­ge­mi­zi dün­ya­da söz sa­hi­bi ko­nu­ma yük­selt­mek ama­cın­da­yız. Bu he­def­le­ri­miz­le Tür­ki­ye’nin lo­jis­tik ka­bi­li­ye­ti­ni; çev­re­ci, sür­dü­rü­le­bi­lir, ve­rim­li ve düşük ma­li­yet­li, yani her an­lam­da avan­taj­lı ko­nu­ma ge­ti­re­ce­ğiz. Bun­la­rın sa­de­ce biz­ler için değil, tüm dost ve kar­deş ül­ke­ler için artı değer ge­ti­re­ce­ği­ni bi­li­yo­ruz; her zaman ‘ka­zan-ka­zan’ il­ke­si ile iler­li­yo­ruz” dedi.
YURT DI­ŞI­NA YÜK TA­ŞI­MA­CI­LI­ĞIN­DA DEMİRYO­LU­NUN PA­YI­NI 10 KAT DAHA YÜK­SEL­TE­CEĞİZ
    Bunun için ula­şım ve ile­ti­şim st­ra­te­ji­le­ri­ni kü­re­sel ve böl­ge­sel şart­lar ışı­ğın­da her daim gün­cel tut­ma­ya gay­ret et­tik­le­ri­ni ak­ta­ran Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Ulaş­tır­ma ve Lo­jis­tik Ana Planı çer­çe­ve­sin­de 2053 yı­lı­na kadar top­lam 8 bin 554 ki­lo­met­re­lik yeni de­mir­yo­lu gü­zer­ga­hı plan­la­ya­rak, top­lam de­mir­yo­lu ağı­nın 28 bin ki­lo­met­re­nin üze­ri­ne çı­ka­rıl­ma­sı­nın he­def­len­di­ği­ni be­lirt­ti. Ka­ra­is­ma­iloğ­lu; “Bu çer­çe­ve­de, önü­müz­de­ki 30 yılda yap­ma­yı plan­la­dı­ğı­mız 198 mil­yar do­lar­lık ya­tı­rım­da en büyük payı de­mir­yo­lu sek­tö­rü­ne ayı­ra­rak, yük ta­şı­ma­la­rın­da yüzde 5 olan de­mir­yo­lu pa­yı­nı yak­la­şık yüzde 22’ye çı­kar­ma­yı he­def­li­yo­ruz. Böy­le­lik­le; yurt dı­şı­na yük ta­şı­ma­cı­lı­ğın­da da de­mir­yo­lu­nun pa­yı­nı 10 kat daha yük­selt­miş ola­ca­ğız” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
ORTA KORİDOR BO­YUN­CA GÜ­ZER­GA­HIN RE­KA­BETÇİLİĞİNİ AR­TI­RA­CAK TEDBİRLER AL­MA­LI­YIZ
    Tür­ki­ye ola­rak, As­ya-Av­ru­pa ti­ca­re­tin­den azami fay­da­yı elde etmek için dev­let ak­lıy­la, tüm kay­nak­lar­la ve üstün bir gay­ret­le ça­lış­tık­la­rı­nı an­la­tan Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Orta Ko­ri­dor bo­yun­ca gü­zer­ga­hın re­ka­bet­çi­li­ği­ni ar­tı­ra­cak ted­bir­ler alın­ma­sı­nın ha­ya­ti önem ta­şı­dı­ğı­nı vur­gu­la­dı. Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Böl­ge­miz için yeni pro­je­le­re ya­tı­rım yap­ma­nın yanı sıra, var olan de­mir­yo­lu sis­te­mi­ni ge­liş­tir­mek ve dar­bo­ğaz­la­rı or­ta­dan kal­dır­mak için de ça­lış­ma­lı­yız. Tür­ki­ye ola­rak, irade gös­ter­me­ye ve dar­bo­ğaz­la­rı tes­pit ede­rek iyi­leş­tir­mek için ça­lış­ma­ya her zaman hazır ol­du­ğu­mu­zu özel­lik­le ifade edi­yo­ruz. Ka­ra­yol­la­rı sek­tö­rü açı­sın­dan bak­tı­ğı­mız­da da çö­züm­len­me­si ge­re­ken ko­nu­lar mev­cut. Geçiş bel­ge­le­ri­nin ve alı­nan üc­ret­le­rin, hala nak­li­ye­ci­le­rin önüne çe­kil­miş bir set oluş­tur­du­ğu­nu gö­rü­yo­ruz. Ül­ke­ler arası ti­ca­re­tin ge­liş­me­si ve eko­no­mi­le­ri­mi­zin bü­yü­me­si adına; ikili ve tran­sit ta­şı­ma­cı­lı­ğın ser­best­leş­ti­ril­me­si ve geçiş üc­ret­le­ri­nin kal­dı­rıl­ma­sı yö­nün­de adım­lar atıl­ma­sı­nı dost­la­rı­mı­za tav­si­ye edi­yo­ruz. Ara­mız­da Ta­şı­ma­cı­lı­ğı ser­best­leş­tir­di­ği­miz ül­ke­ler­le ha­ri­ku­la­de so­nuç­lar alı­yo­ruz. Aynı ko­lay­lık ve ve­ri­mi siz de­ğer­li mes­lek­taş­la­rı­mız­la da tec­rü­be etmek is­ti­yo­ruz. Dost ve kar­deş ül­ke­le­ri­mi­zin de çok iyi bil­di­ği üzere; bir­lik­te ha­re­ket ede­bil­di­ği­miz öl­çü­de güç­lü­yüz. Öte yan­dan, Orta Ko­ri­dor’un re­ka­bet­çi­li­ği­nin önün­de duran, mer­cek al­tı­na al­ma­mız gerek bir diğer engel ise Hazar De­ni­zi ge­çiş­le­ri. Yük­sek ma­li­yet­ler ve kı­sıt­lı yük ka­pa­si­te­si ne­de­niy­le, Hazar De­ni­zi üze­rin­den ta­şı­ma­cı­lık yap­mak ter­cih edi­le­bi­lir­lik­ten uzak ka­lı­yor. Geçen ay Tür­ki­ye, Azer­bay­can ve Ka­za­kis­tan ola­rak, bugün bu­ra­da bu­lun­du­ğu­muz amaç­la bir araya gel­di­ği­miz­de, so­ru­nun çö­zü­mü­ne yö­ne­lik ola­rak bir ça­lış­ma grubu oluş­tur­duk. İna­nı­yo­rum ki, bu ça­lış­ma gru­bu­nun ala­ca­ğı ted­bir­ler Hazar De­ni­zi’ne kı­yı­sı ol­ma­yan ül­ke­le­rin de fay­da­sı­na so­nuç­lar do­ğu­ra­cak­tır. Do­la­yı­sıy­la, Özbek kar­deş­le­ri­mi­zin bu sü­re­ce sağ­la­ya­cak­la­rı kat­kı­la­ra her zaman açık ol­du­ğu­mu­zu be­lirt­mek is­te­rim” şek­lin­de ko­nuş­tu.
ULAŞ­TIR­MA­NIN HER ALA­NIN­DA YAKIN İŞ BİRLİĞİ DEVAM EDİYOR
    Öz­be­kis­tan ve Azer­bay­can ile Tür­ki­ye ara­sın­da ulaş­tır­ma­nın her ala­nın­da yakın iş bir­li­ği­nin devam et­ti­ği­nin al­tı­nı çizen Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, ka­ra­yo­lu ala­nın­da atı­lan her adı­mın, bölge ül­ke­le­riy­le ti­ca­re­ti ar­tı­rı­cı etki oluş­tur­du­ğu­nu söy­le­di. “Ön­ce­lik ver­di­ği­miz husus ikili ve tran­sit ta­şı­ma­la­rın ser­best­leş­ti­ril­me­si­dir” diyen Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Bu adı­mın dost­la­rı­mız­ca be­nim­sen­me­si ha­lin­de ti­ca­re­ti­miz ar­ta­cak ve mil­le­ti­mi­zin ürün­le­re eri­şi­mi daha ucuz ve hızlı ola­cak. Diğer yan­dan, ka­ra­yo­lu sek­tö­rün­de ser­best­leş­me sağ­la­na­na kadar, Öz­be­kis­tan ile baş­lat­tı­ğı­mız E-Per­mit sis­te­mi­nin uy­gu­lan­ma­sı, yani ka­ra­yo­lu geçiş bel­ge­le­ri­nin elekt­ro­nik or­tam­da teati edi­le­rek ta­ki­bi­nin ve kul­la­nı­mı­nın yine elekt­ro­nik ola­rak ger­çek­leş­ti­ril­me­si, ulaş­tır­ma sek­tö­rü­ne önem­li ko­lay­lık­lar sağ­la­ya­cak­tır. Türk Dev­let­le­ri Teş­ki­la­tı çer­çe­ve­sin­de mü­za­ke­re­le­ri­ne devam et­ti­ği­miz Kom­bi­ne Ta­şı­ma­cı­lık An­laş­ma­sı’nın im­za­lan­ma­sı­na da büyük önem ve­ri­yo­ruz. Hazar De­ni­zi ta­şı­ma­la­rı biz­le­ri kom­bi­ne ta­şı­ma­cı­lık çö­züm­le­ri­ni kul­lan­ma­ya yö­nel­ti­yor. Dev­let Baş­kan­la­rı­mız bu an­laş­ma­nın ni­ha­yet­len­di­ril­me­si hu­su­sun­da biz­le­ri ta­li­mat­lan­dır­dı. An­laş­ma­nın ha­ya­ta geç­me­siy­le, sa­de­ce ka­ra­yo­lu veya de­mir­yo­lu değil, her gü­zer­gah­ta uygun olan ta­şı­ma mo­du­nun kul­la­nıl­ma­sı im­ka­nı or­ta­ya çı­ka­cak” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.
HA­VA­CI­LIK­TA ÇOKLU TAYİN UY­GU­LA­MA­SI İÇİN HEP BİRLİKTE ADIM AT­MA­LI­YIZ
    Ta­şı­ma­cı­lık ala­nın­da op­ti­mum çö­züm­le­rin uy­gu­lan­ma­sı­na izin ve­recek bu adımı uygun plat­form­lar­da des­tek­le­ne­ce­ği­ne yü­rek­ten inan­dı­ğı­nı dile ge­ti­ren Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, şun­la­rı dedi;
    “Ha­va­cı­lık sek­tö­rü­nü ele ala­cak olur­sak, bölge ül­ke­le­ri­nin genel ola­rak hat ba­zın­da tekli ta­yi­ni ter­cih et­tik­le­ri­ni, bu ne­den­le hat­lar­da tek ha­va­yo­lu fir­ma­sı­nın uçuş yap­tı­ğı­nı gö­rü­yo­ruz. Tür­ki­ye ola­rak, sivil ha­va­cı­lık­ta çoklu tayin uy­gu­la­ma­sı­na ge­çil­me­si­nin hem ha­va­cı­lık pi­ya­sa­sı­nı re­ka­be­te aça­rak uçuş üc­ret­le­ri­ni azal­ta­ca­ğı­nı hem de yeni oyun­cu­la­rı pa­za­ra çe­ke­ce­ği­ni de­ğer­len­di­ri­yo­ruz. Bu ko­nu­da da en kısa sü­re­de hep bir­lik­te adım at­ma­lı­yız. Tür­ki­ye, Azer­bay­can ve Ka­za­kis­tan ara­sın­da geçen ay dü­zen­le­di­ği­miz top­lan­tı­da ko­nu­la­rın ta­ki­bi­ne iliş­kin mu­ta­bık kal­dı­ğı­mız yön­te­me ben­zer bi­çim­de ha­re­ket ede­bi­le­ce­ği­mi­zi dü­şü­nü­yo­rum. Ancak, sonuç odak­lı iler­le­ye­bil­me­miz için, ön­ce­lik­le bu ko­nu­da­ki fikir bir­li­ği­mi­zi or­ta­ya koy­ma­mız ge­re­ki­yor.”
ÜL­KE­LERİMİZ ARA­SIN­DA KA­RA­YO­LU VE DEMİRYOLU TA­ŞI­MA­LA­RI­NIN ART­MA­SI­NI BEKLİYORUZ
    Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, ka­ra­yo­lu ta­şı­ma­cı­lı­ğı­nın ser­best­leş­ti­ril­me­si, Kom­bi­ne Ta­şı­ma­cı­lık An­laş­ma­sı mü­za­ke­re­le­ri­nin so­nuç­lan­dı­rıl­ma­sı, Sivil Ha­va­cı­lık ala­nın­da çoklu tayin uy­gu­la­ma­sı­na ge­çil­me­si, Orta Ko­ri­dor­da­ki dar­bo­ğaz­la­ra iliş­kin yü­rü­tü­le­bi­lecek ortak ça­lış­ma­lar ko­nu­la­rıy­la il­gi­li iç de­ğer­len­dir­me sü­reç­le­ri­nin ta­mam­la­na­rak, bir araya ge­lin­me­si­nin fay­da­lı ola­ca­ğı­na işa­ret etti ve “Ül­ke­le­ri­miz ara­sın­da ti­ca­ret hac­mi­nin yük­sel­me­siy­le hem ka­ra­yo­lu hem de de­mir­yo­lu ta­şı­ma­la­rı­nın art­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz. Biz­ler bölge ül­ke­le­ri ola­rak bu yük­le­ri ta­şı­maz­sak, diğer ülke ta­şı­ma­cı­la­rı bu ha­re­ket­li­li­ğin fay­da­sı­nı gö­recek. Biz­ler­se re­ka­bet­te geri ka­la­cak, ül­ke­le­ri­miz ve mil­le­ti­miz adına önem­li fır­sat­la­rı de­ğer­len­di­re­me­miş ola­ca­ğız. Ül­ke­le­ri­miz ara­sın­da­ki yük­le­rin biz­le­rin ta­şı­ma­cı­la­rı ta­ra­fın­dan ta­şın­ma­sı ön­ce­li­ği­miz­dir. Bu hu­sus­la­rı, iç de­ğer­len­dir­me­le­ri­ni­zi ya­par­ken göz önüne al­ma­nı­zı has­sa­ten rica edi­yo­rum” dedi.
           

  Haber: Bay­ram Ali Ka­val­cı
  Kay­nak: UAB Basın Mü­şa­vir­li­ği


Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °
Salı 5.3 ° / 2.8 °
Çarşamba 6.6 ° / 0.6 °