Tarih: 09.06.2022 08:52

17. DAĞ HOROZU ŞENLİĞİ YAPILDI

Facebook Twitter Linked-in

    İkiz­de­re Kay­ma­kam­lı­ğı ve Be­le­di­ye Baş­kan­lı­ğı'nca bu yıl 17. Kez ya­pı­lan şen­lik için Kay­ma­kam Hacı Kerim Meral, MHP li İkiz­de­re Be­le­di­ye Baş­ka­nı Hakan Ka­ra­göz, İl Kül­tür ve Tu­rizm Mü­dü­rü Esra Alem­da­roğ­lu, İl Tarım Orman Mü­dü­rü Murat Genç, böl­ge­de­ki en önem­li kuş göz­lem­ci ve fo­toğ­raf­çı­sı Birol Ha­ti­noğ­lu ile Tür­ki­ye'nin fark­lı il­le­rin­den gelen kuş göz­lem­ci­le­ri, foto sa­fa­ri me­rak­lı­la­rı ve aka­de­mis­yen­ler, saat 04.00'te ha­zır­la­nan araç­lar­la Siv­ri­ka­ya köyü yay­la­sı­na gitti.
    Şen­lik için Yay­la­ya çıkan Doğa tut­kun­la­rı böl­ge­de, dür­bün ve fo­toğ­raf ma­ki­ne­le­riy­le ara­zi­yi ta­ra­ya­rak, dağ ho­ro­zu aradı. Kısa sü­re­de Dağ Ho­roz­la­rı­nı gör­mek ka­tı­lım­cı­la­rı se­vin­dir­di. Et­kin­lik sü­re­sin­ce dağ ho­roz­la­rı­nı iz­le­yen ka­tı­lım­cı­lar ke­yif­li anlar ya­şa­dı.
Pan­de­mi do­la­yı­sıy­la iki yıl ya­pıl­ma­mış­tı
    Dün­ya­da bir kuş hak­kın­da ilk kez İkiz­de­re il­çe­sin­de şen­lik ya­pıl­dı­ğı­nı söy­le­yen Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ka­ra­göz, "Dağ ho­ro­zu şen­li­ği için saat 04.00'da yola çı­ka­rak 2 bin 300 ra­kım­lı Siv­ri­ka­ya kö­yü­nün yay­la­sı­na gel­dik. Bir­bi­rin­den de­ğer­li Kuş göz­lem­ci­le­ri, aka­de­mis­yen­ler, do­ğa­se­ver­ler ve fo­toğ­raf­çı­lar­dan olu­şan yak­la­şık 250 ki­şi­nin ka­tıl­dı­ğı bir prog­ram oldu. Bu coğ­raf­ya­da en­de­mik bir tür olan dağ ho­ro­zu­nu gör­me­ye ça­lış­tık. Yay­la­da fark­lı nok­ta­lar­da göz­le­me im­kâ­nı bul­duk. Sa­nı­rım her­kes­te bu en­de­mik ku­şu­mu­zu gördü. Böl­ge­miz kuş çe­şit­li­li­ği an­la­mın­da da çok zen­gin, bu et­kin­lik­te bir far­kın­da­lık oluş­tur­ma­ya ça­lış­tık. Kuş göz­lem­ci­li­ği ilgi gö­rü­yor ve İkiz­de­re Va­di­si'nin bu pas­ta­dan pay al­ma­sı için ça­lı­şı­yo­ruz" dedi.
    Rize'de kuş göz­lem­ci­li­ği, foto sa­fa­ri, dağ yü­rü­yüş­le­ri açı­sın­dan çok el­ve­riş­li va­di­le­rin ol­du­ğu­nu söy­le­yen İl Kül­tür ve Tu­rizm Mü­dü­rü Esra Alem­da­roğ­lu ga­ze­te­ci­le­re yap­tı­ğı açık­la­ma­sın­da" İkiz­de­re va­di­mi­ze özel­lik­le bu mev­sim­de dağ ho­ro­zu­nu göz­lem­le­mek için ilgi du­yan­lar ge­li­yor. Bu or­ga­ni­zas­yon için özel ola­rak gelen aka­de­mik bir kadro ve fo­toğ­raf sa­nat­çı­la­rı bi­zim­le bir­lik­te Siv­ri­ka­ya kö­yün­de­ler.
    Pan­de­mi de ara ve­ril­miş­ti ancak şu anda çok güzel bir ka­tı­lım­la fa­ali­yet devam edi­yor. Rize’de dağ tu­riz­mi­ni ge­liş­tir­me­nin ça­lış­ma­la­rı­nı ya­pı­yo­ruz. İkiz­de­re’de Çif­te­köp­rü ve Ovit böl­ge­sin­de ça­lış­ma­mız var. İle­ri­ki yıl­lar­da şen­li­ği­mi­zin daha geniş kit­le­le­re ulaş­ma­sı­nı he­def­li­yo­ruz."
    Niğde Üni­ver­si­te­sin­den Prof.​Dr. Ahmet Ka­ra­taş ve Er­zu­rum Ata­türk Üni­ver­si­te­si Ve­te­ri­ner­lik Fa­kül­te­si öğ­re­tim üyesi Dr. Gök­han Şe­no­cak da Dağ Ho­ro­zu şen­li­ği­ne ka­tı­lan aka­de­mis­yen­ler­den­di. RTEÜ den Fen ede­bi­yat Fa­kül­te­si Bi­yo­lo­ji bö­lü­mün­den 17 öğ­ren­ci ka­tıl­dı.
Dağ Ho­ro­zu kim­dir
    Böl­ge­de uzun süre yaban ta­vu­ğu ve huş ta­vu­ğu ola­rak isim­len­di­ri­len Dağ Ho­ro­zu göç­men bir kuş değil. Doğu Ka­ra­de­niz böl­ge­si­nin Kaf­kas­ya kıs­mın­da yaşar. Böl­ge­miz­de İkiz­de­re ana­yur­du ola­rak bi­li­ni­yor. Dağ ho­ro­zu, yük­sek­ler­de ve ses­siz­lik olan dağ­lar­da ya­şı­yor. Ko­ru­ma al­tı­na alı­nan ve av­lan­ma­sı ke­sin­lik­le ya­sak­la­nan Dağ Horoz yıl bo­yun­ca 2000-2500 metre yük­sek­lik­te fun­da­lık alan­lar­da bitki ürün­le­rin­den yi­ye­rek ha­ya­tı­nı sür­dü­rür. En­de­mik de­ğer­li kuş­lar ara­sın­da yer alan dağ ho­ro­zu için 17. Kez İkiz­de­re il­çe­sin­de adına şen­lik ya­pı­lı­yor.
    17. Dağ ho­ro­zu şen­li­ği hak­kın­da İkiz­de­re Kül­tür Mer­ke­zin­de kuş­lar­la il­gi­li fo­toğ­raf ser­gi­si dü­zen­len­di. Niğde Üni­ver­si­te­si öğ­re­tim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ka­ra­taş ta­ra­fın­dan nesli tü­ken­mek­te olan en­de­mik kuş­lar hak­kın­da ay­dın­la­tı­cı bir ko­nuş­ma yaptı.


        Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —