1870 yılında meydana gelen heyelanda bir yayla yok olmuştu

1870 yılında meydana gelen heyelanda bir yayla yok olmuştu

İkiz­de­re Göl­yay­la kö­yü­nün yay­la­sın­da 153 yıl önce mey­da­na gel­di­ği söy­le­nen he­ye­lan ko­nu­su­nun araş­tı­rıl­ma­sı is­te­ni­yor.

 Göl­yay­la Kö­yün­den Meh­met Kan yay­la­da 1870 yı­lın­da büyük bir he­ye­lan mey­da­na gel­di­ği­ni bü­yük­le­ri­miz ara­sın­dan sık sık din­ler­dik der­ken ko­nu­nun bi­lir­ki­şi ve ta­rih­çi­ler ta­ra­fın­dan araş­tı­rıl­ma­sı­nı is­te­di.
Göl­yay­la Kö­yün­den Meh­met Kan konu hak­kın­da şun­la­rı söy­le­di’ yay­la­mı­zın arka ta­ra­fın­da ki dağda 1870 yı­lın­da yani bun­dan 153 yıl önce büyük bir Sel Fe­la­ke­ti ya­şan­mış.
Büyük de­de­le­ri­miz­den Ni­ne­le­ri­miz­den yaş­lı­la­rı­mız­dan duy­duk. Yay­la­mız o zaman selin gel­di­ği yer­dey­miş.
Gün­ler­ce devam eden yağ­mur so­nu­cu büyük bir kütle koptu yay­la­yı yıktı geçti.1870 yı­lın­da ol­du­ğu söy­le­ni­yor.
Uzun süren yağ­mur­lar son­ra­sı olu­şan fe­la­ket yaz mev­si­min­de olmuş. O gün çok fazla sı­cak­mış, Çayır kesme za­man­la­rı imiş, köyün ço­ğun­lu­ğu çayır kes­me­ye git­ti­ği için köy de o gün yaş­lı­lar ve ço­cuk­lar ve bir de ca­mi­de köyün imamı var­mış, Bir anda olmuş, yay­la­da­ki­ler ne ol­du­ğu­nu an­la­ma­dan sel gel­di­ğin­de çamur de­ni­zi gi­biy­miş. He­ye­lan­da 100'ün üze­rin­de in­sa­nı­mı­zın vefat et­ti­ği söy­len­miş. Çok kişi sel­den sonra bu­lu­na­ma­mış top­ra­ğa ka­rı­şıp git­miş­ler. Yay­la­nın yeri bu­gün­kü ye­ri­ne bir kaç yüz metre ya­nı­na ta­şın­mış. Ma­ale­sef o ta­rih­ler­de fazla kayıt tu­tul­ma­dı­ğı için ku­lak­tan duyma ola­rak bu hi­kâ­ye biz­le­re Rah­met­li bü­yük­le­ri­miz ta­ra­fın­dan an­la­tım­la bu gün­le­re kadar gel­miş. Bu he­ye­lan olayı Trab­zon Sal­na­me­sin­de ya­zı­lı­dır’’ dedi.
       Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU