"1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ DÜNYANIN EN YÜKSEK KULELERİNE SAHİP KÖPRÜ OLARAK TARİHE GEÇTİ"

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ADİL KARAİSMAİLOĞLU:

Güncel Haberler 19.12.2022 09:32:00 0

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, ilk­le­rin, en­le­rin ve re­kor­la­rın pro­je­si 1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü’nün çelik top mer­mi­si fi­gü­rü ile kule yük­sek­li­ği­nin 334 met­re­ye ulaş­tı­ğı­na işa­ret etti ve Seyit On­ba­şı top mer­mi­le­riy­le 1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü’nün, dün­ya­nın en yük­sek ku­le­le­ri­ne sahip asma köp­rü­sü ola­rak da ta­ri­he geç­ti­ği­ni bil­dir­di.
 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Seyit On­ba­şı'nın Ça­nak­ka­le Sa­vaş­la­rı'nda nam­lu­ya sür­dü­ğü top mer­mi­le­ri­ni sim­ge­le­yen top mer­mi­si fi­gür­le­ri­nin yer­leş­ti­ril­di­ği 1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü ku­le­le­rin­de in­ce­le­me­ler­de bu­lun­du. Ar­dın­dan basın açık­la­ma­sı yapan Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­kan­lı­ğı ola­rak ha­ya­ta ge­çir­di­ği­miz tüm pro­je­le­rin ül­ke­mi­zin ge­le­ce­ğin­de büyük pay sa­hi­bi ol­ma­sı­nın gu­ru­ru­nu ta­şı­yo­ruz. Pro­je­le­ri­miz, eser­le­ri­miz ve hiz­met­le­ri­miz, Tür­ki­ye Yüz­yı­lı’na sağ­lam adım­lar­la iler­le­yen güzel va­ta­nı­mı­zın yo­lu­nu açı­yor. Son 20 yılda ulaş­tır­ma ve ile­ti­şim ala­nın­da nice ba­şa­rı­la­ra imza attık. 1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü gibi nice dev eseri ül­ke­mi­zin ti­ca­re­ti­ne, tu­riz­mi­ne ka­zan­dır­dık. Hiç şüp­he­siz 1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü ve Mal­ka­ra-Ça­nak­ka­le Oto­yo­lu da ba­kan­lı­ğı­mız ta­ra­fın­dan ha­ya­ta ge­çi­ri­len en müs­tes­na pro­je­le­rin­den bi­ri­dir. Ül­ke­mi­ze sağ­la­dı­ğı ve sağ­la­ya­ca­ğı fay­da­la­rın yanı sıra dün­ya­nın hiz­me­ti­ne sun­du­ğu­muz bir mü­hen­dis­lik ba­şa­rı­sı­dır” dedi.
ÜLKEMİZİN, YETİŞMİŞ İNSAN GÜ­CÜ­MÜ­ZÜN YÜZ AKI­DIR
“Ül­ke­mi­zin, ye­tiş­miş insan gü­cü­mü­zün yüz akı­dır” diyen Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, fe­ri­bot­la 30 da­ki­ka­da ge­çi­len, kuy­ruk­lar ne­de­niy­le veya de­ni­zin ve ha­va­nın mü­sa­ade et­ti­ği za­man­lar­da çoğu zaman sa­at­ler süren Ça­nak­ka­le Bo­ğa­zı'ndan ge­çi­şin artık 6 da­ki­ka­da ta­mam­lan­dı­ğı­nı ak­tar­dı.
100 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da­ki Mal­ka­ra-Ça­nak­ka­le Oto­yo­lu sa­ye­sin­de, eski yola na­za­ran yolun 40 ki­lo­met­re kı­sal­dı­ğı­nın al­tı­nı çizen Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, ko­nuş­ma­sı­na şöyle devam etti:
“Ay­rı­ca; Köprü’müzün Ege’ye ve Ak­de­niz’e açı­lan ka­pı­sı Ay­va­cık-Kü­çük­ku­yu Yolu ile Tro­ya-As­sos Tü­nel­le­ri’ni de hiz­me­te aça­rak Ça­nak­ka­le ve Ege’ye ula­şı­mın lo­jis­tik ka­ra­yo­lu alt­ya­pı­sı­nı güç­len­dir­dik. Ça­nak­ka­le’nin gü­ne­yin­de, özel­lik­le yaz ay­la­rın­da yo­ğun­la­şan Kaz­dağ­la­rı tra­fi­ği­ni dü­zen­le­mek için Ay­va­cık - Kü­çük­ku­yu ara­sın­da kalan ke­si­mi de bö­lün­müş yol ha­li­ne ge­tir­dik. Tra­fi­ğin gü­ven­li hale gel­me­siy­le ka­vuş­ma­lar hız­lan­dı, yol st­re­si bitti. Ye­ri­ne kon­for geldi, huzur geldi. Ça­nak­ka­le – İzmir ve Ça­nak­ka­le – Ba­lı­ke­sir Yolu’nda bö­lün­müş yol bü­tün­lü­ğü sağ­la­yan Ay­va­cık-Kü­çük­ku­yu Yolu ve Troya –Assos tü­nel­le­ri­ni inşa ettik. Böy­le­ce on­lar­ca kes­kin vi­ra­jı ba­rın­dı­ran Kaz Dağ­la­rı’nı sü­rü­cü­le­rin kor­ku­lu rü­ya­sı ol­mak­tan çı­kar­dık. Ula­şım sü­re­si­ni 50 da­ki­ka­dan 5 da­ki­ka­ya in­dir­dik. Bun­dan böyle Kaz Dağ­la­rı’nın eşsiz do­ğa­sı, temiz ha­va­sı ko­ru­na­cak; Ça­nak­ka­le­li­ler, yerli ya­ban­cı tu­rist­ler ve nak­li­ye­ci va­tan­daş­la­rı­mız de yolun kon­fo­run­dan ve do­ğa­nın gü­zel­lik­le­rin­den ya­rar­la­na­cak.”
1915 ÇA­NAK­KA­LE KÖP­RÜ­SÜ ÜLKEMİZİN SİMGE YA­PI­LA­RIN­DAN BİRİNE DÖ­NÜŞ­TÜ
1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü’nün mi­ma­ri ta­sa­rı­mı ve tek­nik özel­lik­le­ri ile “en”lerin, “ilk”lerin ve re­kor­la­rın pro­je­si ol­du­ğu­nu ve Tür­ki­ye’nin simge ya­pı­la­rın­dan bi­ri­ne dö­nüş­tü­ğü­nü vur­gu­la­yan Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “2 bin 23 metre orta açık­lı­ğı ile dün­ya­nın en uzun orta açık­lık­lı asma köp­rü­sün­de bu­lu­nu­yo­ruz. Tabii bu bize yal­nız­ca mü­hen­dis­lik ba­şa­rı­mı­zı an­lat­mı­yor. Cum­hu­ri­yet’imi­zin ku­ru­luş yılı olan 1923 ta­ri­hi­ne ve bu uğur­da şehit olan ec­da­dı­mı­za say­gı­mı­zı da dile ge­ti­ri­yor. Aynı za­man­da, genç­le­ri­mi­ze su­na­ca­ğı­mız ay­dın­lık Tür­ki­ye için 2023 viz­yo­nu­mu­za da vurgu ya­pı­yor. Ça­nak­ka­le Köprü’müz, top­lam geçiş uzun­lu­ğu 4 bin 608 met­re­ye ulaş­mak­ta­dır. Köp­rü­mü­zün bir diğer önem­li özel­li­ği de dün­ya­da ikiz tab­li­ye ola­rak ta­sar­la­nan nadir asma köp­rü­ler­den biri ol­ma­sı­dır. Köp­rü­mü­zün 318 met­re­lik çelik ku­le­le­ri de Ça­nak­ka­le Deniz Za­fe­ri’nin ka­za­nıl­dı­ğı 18 Mart 1915’e birer saygı ni­şa­nı­dır. Ku­le­le­ri­nin kır­mı­zı beyaz rengi Al Bay­ra­ğı­mı­zı tem­sil et­mek­te­dir” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
SEYİT ON­BA­ŞI’MIZA BU VA­TA­NI EMA­NET ETTİĞİ GE­LECEK NESİLDEN DE BİR SE­LAM­DIR
Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, ta­ri­hi bir ana ta­nık­lık et­tik­le­ri­ne dik­ka­ti çekti ve “318 met­re­lik ku­le­le­rin üze­ri­ne yer­leş­ti­ri­len 16 met­re­lik mi­ma­ri amaç­lı top mer­mi­le­riy­le 1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü, dün­ya­nın en yük­sek ku­le­le­ri­ne sahip asma köp­rü­sü ola­rak da ta­ri­he geç­miş­tir. 75 Ton ağır­lı­ğın­da ve 4 par­ça­dan olu­şan çelik top mer­mi­si fi­gü­rü ile kule yük­sek­li­ği 334 met­re­ye ulaş­tı. Ça­nak­ka­le Sa­va­şı’nın kah­ra­man­la­rın­dan Seyit On­ba­şı’mızı unut­ma­mız müm­kün de­ğil­dir. Bil­di­ği­niz gibi kah­ra­ma­nı­mız, top mer­mi­le­ri­ni in­sa­nüs­tü bir güçle sırt­la­ya­rak kun­da­ğı­na yer­leş­tir­me­yi ba­şar­mış ve Bir­le­şik Kral­lık'a ait Ocean Zırh­lı­sı'nı dü­men­den vu­ra­rak kont­rol­den çık­ma­sı­na ve bir ma­yı­na çar­pıp bat­ma­sı­na sebep ol­muş­tur. O ne­den­le bu top mer­mi­le­ri sı­ra­dan fi­gür­ler de­ğil­dir. Seyit On­ba­şı’mıza bu va­ta­nı ema­net et­ti­ği ge­lecek ne­sil­den de bir se­lam­dır” diye ko­nuş­tu.
1915 ÇA­NAK­KA­LE KÖP­RÜ­SÜ ATA MİRA­SI­NA SAHİP ÇIK­MA­YI BE­CE­RE­ME­YEN­LE­RE YENİ TÜRKİYE’NİN ME­SA­JI­DIR
1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü ile Ça­nak­ka­le’nin de Tür­ki­ye’nin şanlı ta­ri­hi­ne ve Tür­ki­ye Yüz­yı­lı’na ya­ra­şır bir “esere” ka­vuş­tu­ğu­nu ak­ta­ran Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Vatan şairi Meh­met Akif’in ‘Var mı ki dün­ya­da eşi?’ de­di­ği Ça­nak­ka­le Des­ta­nı’nın ha­tı­ra­sı­na ya­kı­şa­cak bu em­sal­siz abide he­pi­miz için bir gurur ve­si­le­si­dir. Yapım ça­lış­ma­la­rın­da gös­te­ri­len üstün ba­şa­rı ile pro­je­miz, söz­leş­me ta­ri­hin­den 1,5 yıl önce ta­mam­lan­dı, bu sa­ye­de 628 mil­yon euro ta­sar­ruf elde ettik. Sa­de­ce bu proje dahi Ka­mu-Özel İşbir­li­ği ile ya­pı­lan Yap-İşlet Dev­ret pro­je­le­ri­nin ül­ke­mi­ze, mil­le­ti­mi­ze büyük fay­da­la­rı­nın önem­li bir ör­ne­ği­dir. Gün­lük sığ si­ya­si tar­tış­ma­la­rın ak­si­ne, viz­yon sa­hi­bi ol­ma­yı ge­rek­ti­ren, Ulaş­tır­ma ve Lo­jis­tik Mas­ter Planı çer­çe­ve­sin­de ha­ya­ta ge­çir­di­ği­miz Ulaş­tır­ma ve alt­ya­pı ça­lış­ma­la­rı­mız­la 2053 Viz­yo­nu’muzun ve ‘Tür­ki­ye Yüz­yı­lı’nın alt­ya­pı­sı­nı, kı­sa­ca­sı Tür­ki­ye’nin, genç­le­ri­mi­zin ay­dın­lık ge­le­ce­ği­ni şim­di­den ha­zır­lı­yo­ruz. 1915 Ça­nak­ka­le Köp­rü­sü; vatan ve mil­let sev­gi­sin­den yok­sun, Ata mi­ra­sı­na sahip çık­ma­yı be­ce­re­me­yen­le­re Yeni Tür­ki­ye’nin me­sa­jı­dır. ‘Ec­da­dı­mı­za saygı, ge­le­ce­ği­mi­ze ar­ma­ğan­dır.’ Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın li­der­li­ğin­de­ki biz­le­rin; mil­le­ti için ya­tı­rım yap­ma­ya, hiz­met ge­tir­me­ye, Tür­ki­ye’yi mu­asır me­de­ni­yet­ler se­vi­ye­si­nin de üze­ri­ne ta­şı­mak için hiç­bir engel ta­nı­ma­ya­ca­ğı­nın; Tür­ki­ye’nin böl­ge­nin lider ül­ke­si ola­ca­ğı­nın, en büyük gös­ter­ge­si­dir” di­ye­rek söz­le­ri­ni ta­mam­la­dı.


          KAY­NAK: UAB Basın Mü­şa­vir­li­ği
          Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °