"1 ton yaş çay, 1 ton gübre alacak şekilde olmalı!"

Saral: "Yaş çay taban fi­ya­tı; 1 ton yaş çay, 1 ton gübre ala­cak şe­kil­de ol­ma­lı"

Of Ziraat Odası Başkanı Saral:
"1 ton yaş çay, 1 ton gübre alacak şekilde olmalı!"

Artan gübre fi­yat­la­rı­nın çay üre­ti­ci­si­ni zora sok­tu­ğu­nu be­lir­ten Trab­zon'un Of il­çe­si Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Ber­kant Saral, bu yılki yaş çay taban fi­ya­tı­nın 1 ton yaş çayın 1 ton gübre ala­cak şek­lin­de ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di.
    Bu yıl artan gübre fi­yat­la­rı çay üre­ti­ci­si­ni kara kara dü­şün­dür­me­ye baş­la­dı. Geçen yıl tonu 2 bin 500 TL olan gübre fi­yat­la­rı bu yıl 8 bin TL ci­va­rın­da. Hal böyle olun­ca çay üre­ti­ci­si­nin gözü yaş çaya ya­pı­la­cak zam ora­nı­na çev­ril­di. Çay sek­tö­rün­de üre­ti­ci ma­li­yet­le­ri­nin büyük artış gös­ter­di­ği­ni vur­gu­la­yan Of Zi­ra­at Odası Baş­ka­nı Ber­kant Saral, bu du­ru­mun çay üre­ti­ci­le­ri­nin be­li­nin bük­tü­ğü­nü söy­le­di.Çay müs­tah­si­li­nin çay ve ÇAY­KUR'dan başka bir geçim şansı ol­ma­dı­ğı­nın al­tı­nı çizen Baş­kan Saral, bölge in­sa­nı­nın çay­dan başka al­ter­na­ti­fi­nin ol­ma­dı­ğı­nı söy­le­di. Bu yıl gübre fi­yat­la­rı­nın çok fazla art­tı­ğı­nı be­lir­ten Baş­kan Saral, bu yılki açık­la­na­cak yaş çay taban fi­ya­tı­nın 1 ton yaş çaya bir 


ton gübre ala­cak şe­kil­de ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni ifade etti."
    Çay tek al­ter­na­tif ürü­nü­müz­dür"Çay müs­tah­sil­le­ri­nin zor du­rum­da kal­dı­ğı­nı be­lir­ten, Baş­kan Saral, "Tür­ki­ye’nin tek çay üre­tim yeri olan Doğu Ka­ra­de­niz’de yak­la­şan gübre ve çay se­zo­nu ön­ce­si çay müs­tah­si­li son de­re­ce sı­kın­tı­lı bir bek­le­yiş için­de bu­lu­nu­yor.
    Çay bah­çe­sin­den çay fab


­ri­ka­sı­na kadar olan çay üre­ti­min­de ma­li­yet­ler­de çok büyük ar­tış­lar mey­da­na geldi.
    Gübre, mazot, çay bezi, çay ma­ka­sı, çay ma­ki­ne­si, iş­çi­lik, ta­şı­ma ve diğer har­ca­ma­lar­da gi­der­ler kont­rol edi­le­mez şe­kil­de arttı, ar­tı­yor.
    Bu durum çift­çi­mi­zin be­li­ni bük­müş, adeta çift­çi­miz ça­re­siz hale gel­miş du­rum­da­dır. Böl­ge­miz­de­ki arazi ya­pı­sı ve iklim şart­la­rı sa­de­ce çay ürü­nü­ne el­ve­riş­li ol­du­ğu için çay­dan başka geçim kay­na­ğı­mız yok­tur. Böl­ge­miz­de sa­na­yi ve hay­van­cı­lık yok de­necek kadar azdır. Çay fab­ri­ka­la­rı­mı­zın dı­şın­da diğer sek­tör­le­re ait fab­ri­ka­lar­da bu­lun­ma­mak­ta­dır. Çay tek al­ter­na­tif ürü­nü­müz­dür. Çaya sahip çık­mak milli bir me­se­le­dir. Böl­ge­miz­de Mayıs ayın­da baş­la­yıp ekim ayın­da biten çay üre­ti­mi­miz­den elde et­ti­ği­miz ge­lir­le­ri­miz ile bir sene bo­yun­ca evi­mi­zin ge­çi­mi­ni idame et­tir­mek­te­yiz. Es­na­fı­mız­da bu plan­la­may­la iş­let­me­le­ri­ni ayak­ta tuta bil­mek­te­dir. Hü­kü­met yet­ki­li­le­ri­mi­zin aci­len böl­ge­miz­de­ki ta­rım­la il­gi­li Sivil Top­lum Ör­güt­le­ri olan Zi­ra­at Oda­la­rı­mız­dan ra­por­la­rı ala­rak her­ke­si tat­min edecek yıl­lar­ca bek­le­nen çay ka­nu­nu­nu çı­kart­ma­lı­dır. Çay üre­ti­ci­mi­zin ÇAY­KUR'dan başka se­çe­ne­ği yok. ÇAY­KUR bizim kır­mı­zı çiz­gi­miz­dir. ÇAY­KUR bölge in­sa­nı­mı­zın can da­ma­rı­dır" dedi."Üre­ti­ci­le­ri­mi­zin so­run­la­rı si­ya­set üstü"Çay müs­tah­si­li­nin daha fazla za­ra­ra uğ­ra­ma­sı böl­ge­den yeni göç­le­ri baş­la­ta­ca­ğı­nı ifade eden Baş­kan Saral, "Çay fi­ya­tı­nı hü­kü­met be­lir­le­me­li, özel sek­tör değil. Ser­best pi­ya­sa de­di­ği­miz özel sek­tö­re sı­nır­sız ser­best­lik ta­nı­nıp çay fi­ya­tı­nı pula dö­nüş­tür­me öz­gür­lü­ğü­nün önüne ge­çil­me­li­dir. Bu sene açık­la­na­cak olan çay taban fi­ya­tı 1 ton çay 1 ton gübre ala­cak şe­kil­de ol­ma­lı­dır. Aksi tak­dir­de çift­çi­miz gübre ala­ma­ya­cak yada ban­ka­lar­dan yük­sek fa­iz­li kredi çekip zor du­ru­ma dü­şe­cek­tir. Zaten göç veren bir böl­ge­yiz bu şe­kil­de gi­der­se top­rak­la­rı­mı­zı terk edip böl­ge­miz­den yeni göç­ler baş­la­ya­cak­tır. Çift­çi­le­ri­miz ola­rak hü­kü­met yet­ki­li­le­ri­mi­ze, bü­rok­rat­la­rı­mı­za ve si­ya­si parti yet­ki­li­le­ri­ne ses­le­ni­yo­ruz. Üre­ti­ci­le­ri­mi­zin so­run­la­rı­nın si­ya­set üstü ol­du­ğu­nu, asla si­ya­si bir ar­gü­man ola­rak kul­la­nıl­ma­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni hep bir­lik­te el ele ve­re­rek ortak akıl ve öz­ve­ri ile çö­zü­le­bi­le­ce­ği­ni unut­ma­ma­mız ge­re­kir" diye ko­nuş­tu.


                Ha­ber-Fo­to: Kenan Akyüz