2022 Yaş Çay Sezonu Hazırlıkları Başladı

Mayıs ayın­da baş­la­ma­sı bek­le­nen 2022 yılı yaş çay se­zo­nu ön­ce­si çay üre­ti­ci­le­ri bakım, bu­da­ma­la­rı yap­mak ve gübre ver­mek için çay bah­çe­le­ri­ne gir­me­ye baş­la­dı.

Yerel Haberler 19.04.2022 15:51:00 0
2022 Yaş Çay Sezonu Hazırlıkları Başladı

    Çay se­zo­nu­na ve­rim­li bir şe­kil­de baş­la­mak is­te­yen çay üre­ti­ci­le­ri önce çay­lık­la­rı­nı bu­da­ya­rak işe baş­la­dı. Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı'na bağlı Çay İşlet­me­le­ri Genel Mü­dür­lü­ğü'ne (ÇAY­KUR) çay ver­mek is­te­yen üre­ti­ci­ler için çay tarım ara­zi­le­ri­nin dekar başı 143m2 bu­da­ma iş­le­mi ger­çek­leş­ti­ril­mek zo­run­da­lar. Bu­da­ma iş­lem­le­riy­le çay bit­ki­si or­ta­la­ma 19 san­ti­met­re­ye in­di­ri­le­rek ömrü ve ve­ri­mi uza­tı­lı­yor. ÇAY­KUR'a çay sat­ma­yı dü­şün­me­yen üre­ti­ci­ler ise bu iş­le­mi ger­çek­leş­tir­me­si­ne gerek yok.
    Çay bu­da­ma iş­le­mi­nin hemen ar­dın­dan ise güb­re­le­me iş­le­mi baş­lı­yor. Tüm bu iş­lem­ler bit­tik­ten sonra ise sıra çayı top­la­yıp sat­ma­ya ge­li­yor.
    Her yıl sezon baş­lan­gı­cı Tarım ve Orman Ba­ka­nı'nın ili­mi­ze ge­le­rek çay taban fi­ya­tı­nı açık­la­ma­sıy­la ger­çek­le­şi­yor. Ri­ze­li çay üre­ti­ci­le­ri de şim­di­den ba­kan­lı­ğın açık­la­ya­ca­ğı çay taban fi­ya­tı­nı me­rak­la bek­le­ni­yor.
3 Lira 87 kuruş olan yaş çay taban fi­ya­tı­na en az 6 Lira 50 kuruş ile 7 Lira ara­sın­da zam ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lir­ten Ri­ze­li çay üre­ti­ci­le­ri, "Çay güb­re­le­ri­ni dök­tük fakat gübre fi­yat­la­rı bu sene çok yük­sek­ti. Güb­re­nin ton fi­ya­tı 8 bin 300 TL idi. Güb­re­nin fi­ya­tı böyle olun­ca çayın fi­ya­tın­da olum­lu zam bek­li­yo­ruz.
    En az çayın fi­ya­tı 6 buçuk ile 7 TL ara­sın­da bir zam bek­li­yo­ruz" şek­lin­de ifade edil­di.
    Gübre fi­yat­la­rı­nın yük­sek ol­ma­sın­dan do­la­yı çay fi­yat­la­rı­nın da güzel bir fi­yat­ta ol­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­yen bir başka çay üre­ti­ci­si ise "Güb­re­mi­zi ver­dik şimdi ça­yı­mı­zı bek­li­yo­ruz ha­yır­lı­sıy­la top­la­ma­mız nasip olur in­şal­lah. Gübre fi­yat­la­rı yük­sek­ti in­şal­lah çay fi­yat­la­rın­da da güzel bir fiyat bek­li­yo­ruz. Eme­ği­mi­zin de kar­şı­lı­ğı­nı alı­rız in­şal­lah" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
          

Haber Merkezi


Anahtar Kelimeler: Sezonu Hazırlıkları Başladı
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °