2023 LGS BU SENE HİÇ ZORLAMADI

LGS’ye ha­zır­la­nan öğ­ren­ci­le­rin yıl bo­yun­ca büyük bir gay­ret ser­gi­le­di­ği­ni be­lir­ten GEN Ko­le­ji Or­ta­okul Ko­or­di­na­tö­rü sınav hak­kın­da yap­tı­ğı genel de­ğer­len­dir­me­de;

Güncel Haberler 10.06.2023 10:55:00 0
2023 LGS BU SENE HİÇ ZORLAMADI

 Hem aka­de­mik hem de sos­yal ve duy­gu­sal yön­ler­den eğit­men­le­ri ile sıkı bir ha­zır­lık dö­ne­mi ya­şa­ya­rak LGS’ye ha­zır­la­nan öğ­ren­ci­le­rin yıl bo­yun­ca büyük bir gay­ret ser­gi­le­di­ği­ni be­lir­ten GEN Ko­le­ji Or­ta­okul Ko­or­di­na­tö­rü sınav hak­kın­da yap­tı­ğı genel de­ğer­len­dir­me­de;
 “LGS 2023‘te Milli Eği­tim Ba­kan­lı­ğı’nın yıl bo­yun­ca ya­yın­la­mış ol­du­ğu örnek so­ru­lar ve ça­lış­ma fa­si­kül­le­rin­de­ki so­ru­lar­la uyum­lu so­ru­lar so­rul­du­ğu göz­lem­len­miş­tir. Sı­nav­da bil­gi­nin yanı sıra oku­du­ğu­nu an­la­ma, yorum ya­pa­bil­me, gün­de­lik ha­yat­la iliş­ki­len­di­re­bil­me, çı­ka­rım­da bu­lu­na­bil­me be­ce­ri­le­ri­ni ölçen so­ru­lar yer al­dı­ğı an­la­şıl­mak­ta­dır. Bu yılki LGS’nin ön­ce­ki yıl­la­ra göre daha kolay so­ru­lar­dan oluş­tu­ğu­nu gör­dük. Bu du­rum­da tam yapan öğ­ren­ci sa­yı­sı­nın geçen se­ne­ye göre daha fazla ola­ca­ğı­nı söy­le­ye­bi­li­riz” açık­la­ma­sın­da bu­lun­du.
GEN Ko­le­ji Bölüm Baş­kan­la­rı­nın, LGS 2023 ‘e iliş­kin de­ğer­len­dir­me­le­ri şöyle;
GEN KOLEJİ MA­TE­MATİK BÖLÜM BAŞ­KA­NI:
“Geçen yıla göre daha kolay bir sı­nav­dı”
2023 LGS ’de Ma­te­ma­tik Bö­lü­mün­de yer alan so­ru­lar Milli Eği­tim Ba­kan­lı­ğı müf­re­da­tı­na uygun ve ilk dönem ko­nu­la­rı­nın ka­za­nım­la­rın­dan oluş­mak­ta­dır. Ay­rı­ca yıl bo­yun­ca ya­yım­la­nan örnek so­ru­lar­la pa­ra­lel­lik gös­te­ren so­ru­lar­da bu­lun­mak­ta­dır.
Ma­te­ma­tik so­ru­la­rı­nın bu yıl da ana­li­tik dü­şün­me­ye da­ya­lı, dik­kat is­te­yen so­ru­lar ol­du­ğu­nu söy­le­ye­bi­li­riz. So­ru­la­rın ka­za­nım ağır­lık­lı ol­ma­sı dik­kat çek­mek­te­dir. Ay­rı­ca sı­na­vın gör­sel­ler­le zen­gin­leş­ti­ril­miş so­ru­lar­dan oluş­tu­ğu­nu göz­lem­le­mek­te­yiz. Özel­lik­le bir­kaç soru se­çi­ci ola­rak ha­zır­lan­mış olup dü­zen­li tek­rar yapan ko­nu­ya hâkim olan ve sü­re­yi doğru kul­la­na­bi­len öğ­ren­ci­le­rin ba­şa­rıy­la üs­te­sin­den ge­le­bi­le­ce­ği so­ru­lar­dır. So­ru­la­rın genel an­lam­da çok adım­lı iş­lem­ler­den oluş­ma­dı­ğı fakat işlem ha­ta­sı yap­ma­ya açık ol­du­ğu dik­kat çek­mek­te­dir. Geçen yılki sınav ile kar­şı­laş­tı­rıl­dı­ğın­da daha kolay bir sınav ol­du­ğu­nu söy­le­ye­bi­li­riz.”
GEN KOLEJİ TÜRK­ÇE BÖLÜM BAŞ­KA­NI:
“Ele­yi­ci 3 soru vardı”
Ön­ce­lik­le MEB’in yap­mış ol­du­ğu açık­la­ma­ya sadık ka­la­rak ikin­ci dönem ko­nu­la­rı­na yer ver­me­di­ği­ni söy­le­ye­bi­li­riz.
Yazım ku­ral­la­rı, nok­ta­la­ma işa­ret­le­ri, fi­ilim­si ko­nu­la­rın­dan birer tane soru so­rul­du­ğu gö­rül­müş­tür. Bu so­ru­la­rın orta zor­luk de­re­ce­sin­de ol­du­ğu­nu söy­le­ye­bi­li­riz. Bu ko­nu­lar­da so­ru­lan so­ru­lar­da öğ­ren­ci­yi ters köşe ya­pa­cak bir ifa­de­de de yer ve­ril­me­di­ği­ni ek­le­ye­bi­li­riz.
Fakat bir ön­ce­ki yıl­la­ra göre MEB’in gra­fik okuma, man­tık mu­ha­ke­me alt baş­lı­ğın­da ele ala­ca­ğı­mız soru sa­yı­sı­nı art­tı­ra­rak dörde çı­kar­dı­ğı gö­rül­müş­tür. Bu be­ce­ri te­mel­li so­ru­lar­dan özel­lik­le man­tık mu­ha­ke­me so­ru­su­nun zor ol­du­ğu­nu söy­le­ye­bi­li­riz.
Bir­çok öğ­ren­ci bu so­ru­yu ya yan­lış yap­mış­tır ya da boş bı­rak­mış­tır. Türk­çe bö­lü­mün­de sa­de­ce ele­yi­ci üç so­ru­ya yer ve­ril­miş.Bu ele­yi­ci so­ru­lar­dan iki­si­nin temel be­ce­ri so­ru­la­rın­dan bi­ri­nin ise oku­du­ğu­nu an­la­mak­la il­gi­li ol­du­ğu­nu söy­le­ye­bi­li­riz.”
GEN KOLEJİ FEN BİLİMLERİ BÖLÜM BAŞ­KA­NI:
“Öğ­ren­ci­le­rin ko­lay­lık­la ce­vap­la­ya­bi­le­ce­ği so­ru­lar vardı”
So­ru­la­rın MEB müf­re­da­tı­na uygun çok kolay, kolay ve orta zor­luk se­vi­ye­sin­de ol­du­ğu, ön­ce­ki sene sı­nav­la­rı ile kı­yas­la­dı­ğı­mız­da man­tık ve mu­ha­ke­me soru sa­yı­sı­nın azal­dı­ğı­nı ve ka­za­nım odak­lı daha bilgi ve kav­ra­ma ba­sa­mak­la­rı­na uygun so­ru­lar ol­du­ğu­nu gör­mek­te­yiz.
So­ru­lar ge­nel­lik­le kısa me­tin­ler­den olu­şan açık ve an­la­şı­lır so­ru­lar­dır. Ba­sınç üni­te­si­ne ait so­ru­lar orta se­vi­ye­de olup sı­na­vın be­lir­le­yi­ci­si ola­cak­tır. Fen züm­re­si ola­rak, sı­na­vın ön­ce­ki se­ne­le­re göre daha kolay ol­du­ğu­nu ve öğ­ren­ci­ler ta­ra­fın­dan ko­lay­lık­la çö­züm­le­ne­bi­le­ce­ği­ni dü­şün­mek­te­yiz.”
GEN KOLEJİ BÖLÜM BAŞ­KA­NI:
“Geçen yılki gibi çel­di­ri­ci so­ru­lar yoktu”
2023 Yılı İnkı­lap Ta­ri­hi so­ru­la­rı­nı in­ce­le­di­ği­miz­de, genel iti­ba­riy­le kolay bir sınav ol­du­ğu­nu söy­le­ye­bi­li­riz. MEB’in sene içe­ri­sin­de ya­yın­la­mış ol­du­ğu örnek so­ru­lar­la pa­ra­lel doğ­rul­tu­da ha­zır­lan­mış sınav so­ru­la­rıy­la kar­şı­laş­tık. GEN Ko­le­ji Sos­yal Bil­gi­ler Züm­re­si ola­rak yal­nız­ca ilk dönem ko­nu­la­rın­dan ge­lecek olan so­ru­lar­dan olu­şan bir LGS ola­ca­ğı için, daha zor ola­ca­ğı­nı dü­şün­dü­ğü­müz, çel­di­ri­ci­le­rin kuv­vet­li bir yapı oluş­tu­ra­ca­ğı so­ru­lar­la karşı kar­şı­ya ka­la­ca­ğı­mı­zı dü­şün­müş­tük. Ancak sınav so­ru­la­rı­nın zor­luk de­re­ce­si­nin orta ve basit dü­zey­de kal­dı­ğı­nı söy­le­ye­bi­li­riz. So­ru­lar, oku­du­ğu­nu an­la­ma ve yo­rum­la­ma be­ce­ri­le­ri­ni öl­çecek dü­zey­de ha­zır­lan­mış. Ka­za­nım bil­gi­le­ri­ni öl­çüm­le­me üze­ri­ne bir sınav ol­du­ğu­nu bu se­bep­le söy­le­ye­mi­yo­ruz.”
GEN KOLEJİ YA­BAN­CI DİLLER BÖLÜM BAŞ­KA­NI:
“Dik­kat­li olan ka­zan­mış­tır”
Sı­nav­da müf­re­dat dı­şı­na çı­kıl­ma­mış, ko­lay-or­ta zor­lu­ğun­da so­ru­lar­dan olu­şan bir sınav ol­muş­tur. So­ru­la­rı dik­kat­li oku­yan, doğru çı­ka­rım yapan, hedef ke­li­me­le­re ça­lı­şan, yö­ner­ge ve se­çe­nek­le­ri doğru oku­yan öğ­ren­ci­le­rin rahat ya­pa­bi­le­cek­le­ri so­ru­lar­dır. 2023 LGS so­ru­la­rı­nın 1. Dönem müf­re­da­tı­nı kap­sa­ma­sı, 2020 LGS sı­na­vı ile ben­zer­lik gös­ter­me­si­ne rağ­men, geç­miş yıl­lar­da­ki LGS sı­nav­la­rı ile kı­yas­lan­dı­ğın­da, LGS 2023’ün ez­ber­ci yak­la­şım ile çö­zü­le­me­yecek, dik­kat­li okuma, oku­du­ğu­nu an­la­ma ve bağ kurma be­ce­ri­le­ri ge­rek­ti­ren bir sınav ol­du­ğu yö­nün­de­dir.”
GEN KOLEJİ DİN KÜL­TÜ­RÜ ve AHLAK BİLGİSİ BÖLÜM BAŞ­KA­NI:
“For­mat geçen se­ne­ye göre de­ği­şik­lik gös­ter­di”
2023 LGS so­ru­la­rı­nın for­ma­tı gecen se­ne­ye göre de­ği­şik­lik gös­ter­miş­tir. Geçen sene so­ru­la­rın ta­ma­mı be­ce­ri te­mel­li ola­rak ha­zır­lan­mış, bu sene be­ce­ri te­mel­li so­ru­la­rın ya­nın­da bilgi so­ru­la­rı da yer al­mış­tır. Bilgi so­ru­la­rı zekat, sa­da­ka, sa­da­ka i ca­ri­ye, ev­ren­de­ki ya­sa­lar ve te­vek­kül kav­ram­la­rı üze­rin­den gel­miş­tir. Bilgi so­ru­la­rı az sa­yı­da soru da bir­çok kav­ra­mı bil­me­yi ge­rek­ti­recek dü­zey­de­dir. Genel ola­rak sı­na­vı de­ğer­len­dir­di­ği­miz­de ağır­lık­lı so­ru­la­rın be­ce­ri te­mel­li, dik­kat ge­rek­ti­ren dü­ze­ye sahip ol­du­ğu göz­lem­len­miş­tir. So­ru­lar MEB müf­re­da­tı­na uygun ola­rak ilk üç ünite ola­cak şe­kil­de ha­zır­lan­mış­tır.”
  

Ha­ber-Fo­to: Ceyda Ünsal


Anahtar Kelimeler: ZORLAMADI
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °