2023 YILI YAŞ ÇAY KAMPANYASI AÇILIYOR

2023 YILI YAŞ ÇAY KAMPANYASI AÇILIYOR

Rize başta olmak üzere, Trab­zon, Art­vin ve Gi­re­sun'da 200 binin üze­rin­de aile ta­ra­fın­dan 3 sür­gün ola­rak ha­sa­tı ya­pı­lan 2023 yılı yaş çay ta­rı­mı kam­pan­ya­sı­nın açıl­ma­sı­na sa­yı­lı gün­ler kaldı.

 Doğu Ka­ra­de­niz böl­ge­sin­de ki, yaş çay ta­rı­mı çay­lık alan­la­rın %65’i ve üre­ti­ci­le­rin %63’ü Rize ilin­den olu­şu­yor. Bunu sı­ra­sıy­la Trab­zon, Art­vin, Gi­re­sun ve kıs­men Ordu ili­nin do­ğu­da­ki bir kaç il­çe­sin­den olu­şu­yor.
2023 Yılı Yaş Çay Kam­pan­ya­sı ile il­gi­li bilgi veren, Çay­kur Genel Mü­dü­rü ve YK Baş­ka­nı Yusuf Ziya ALİM; “Dünya’da ve ha­liy­le ül­ke­miz­de de bir kaç yıl­dır ya­şa­nan kü­re­sel iklim de­ği­şik­lik­le­ri so­nu­cu ta­rım­sal ürün­le­rin ka­de­me­li ge­liş­ti­ği­ne şahit ol­mak­ta­yız. Bu de­ğiş­ken iklim diğer bir­çok tarım ürü­nün­de ol­du­ğu gibi yaş çay bit­ki­si­nin de bölge, bölge ol­gun­laş­ma­sı­na neden ol­mak­ta­dır. Güneş ışın­la­rı­nı gün boyu direk alan ke­sim­ler­de ürün daha hızlı ol­gun­laş­mak­ta­dır. Serin, bu­lut­lu ve kıs­men ya­ğış­lı geçen geçen coğ­raf­ya­da ürün daha ağır­dan ge­liş­mek­te­dir. Ağır­lık­lı ola­rak yaş çay ha­sa­dı­nın ya­pıl­dı­ğı böl­ge­miz­de­ki il­ler­de her gün sa­ha­da yap­tı­ğı­mız ça­lış­ma­lar­da, geçen yıla göre Art­vin İlinin doğu ya­ka­sı sahil il­çe­le­rin­den, Ke­mal­pa­şa ve Hopa’nın sahil ke­sim­le­rin­de ürün hasat edi­lecek ol­gun­lu­ğa eriş­miş­tir. O ne­den­le bu hafta içe­ri­sin­de bu nok­ta­lar­da kam­pan­ya­yı baş­lat­ma­yı dü­şü­nü­yo­ruz. Tüm fab­ri­ka­la­rı­mız yaş çay iş­le­me­ye hazır ko­num­da­dır. Ge­lecek haf­ta­ya yaş çay kam­pan­ya­sı­nı tü­müy­le açmış ola­ca­ğız. Kıy­met­li üre­ti­ci­le­ri­miz­den ta­le­bi­miz hasat ol­gun­lu­ğu­na ulaş­mış olan çay­la­rı­nı bek­let­me­den top­la­ma­la­rı ne­ti­ce­sin­de çay bah­çe­le­rin­den daha çok verim elde et­me­le­ri, hem de kuru çayda ka­li­te­yi ya­ka­la­ma an­la­mın­da önem arz et­mek­te­dir. Hasat es­na­sın­da çayın, ya­ba­nı kök, ot, kuru yap­rak, sar­ma­şık gibi ya­ban­cı mad­de­ler­den arın­dı­rı­la­rak ev­sa­fı­na uygun ola­rak top­la­nıp çay alım ev­le­ri­ne tes­lim edil­me­si ge­rek­mek­te­dir. Allah’ın böl­ge­mi­ze bah­şet­miş ol­du­ğu bu önem­li ürü­nün ge­le­ce­ği için ka­li­te­den ödün ver­me­me­miz ge­rek­mek­te­dir. Ka­li­te bah­çe­de ev­sa­fı­na uygun çay top­la­mak­tan baş­lar.” dedi.
Çay­kur Genel Mü­dü­rü ve YK Baş­ka­nı Yusuf Ziya ALİM, “Rize’nin bu zaman kadar çay fab­ri­ka­sı bu­lun­ma­yan, Çam­lı­hem­şin ve İkiz­de­re il­çe­le­rin­de yeni ya­pı­lan ve bu sezon üre­ti­me gi­recek olan her bi­ri­si gün­lük 100 ton ka­pa­si­te­li or­ga­nik çay fab­ri­ka­sı­nı üre­ti­me açmış ola­ca­ğız. Bu iki yeni fab­ri­ka­lar­la bir­lik­te yaş çay iş­le­me ka­pa­si­te­miz önem­li oran­da art­mış ola­cak­tır. Bu yılda, geçen kam­pan­ya se­zo­nun­da ol­du­ğu gibi, ve­rim­li, sağ­lık­lı, hu­zur­lu ve be­re­ket­li bir kam­pan­ya se­zo­nu için­de ça­yı­mı­zı top­la­rız. 2023 yılı yaş çay kam­pan­ya­sı se­zo­nu­nun, tüm müs­tah­sil­le­ri­mi­ze, ça­lı­şan­la­rı­mı­za, tü­ke­ti­ci­le­ri­mi­ze, böl­ge­mi­ze ve ül­ke­mi­ze ha­yır­lı ve be­re­ket­li ol­ma­sı­nı di­li­yo­rum.” dedi.
          

Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI