204 Bin Üretici Yaş Çay Sezonuna Hazırlanıyor

Yaş çay se­zo­nu­nun açıl­ma­sına az bir zaman kala 193 fab­ri­ka­da çark­la­rın ye­ni­den dö­ne­ce­ği bölgemizde üre­ti­ci­ler hasat ön­ce­si ha­zır­lık­la­rı­nı ta­mam­lı­yor.

Yerel Haberler 23.04.2022 12:19:00 0
204 Bin Üretici Yaş Çay Sezonuna Hazırlanıyor

    Böl­ge­miz­de ÇAY­KUR, özel sek­tör ve üre­ti­ci­ler, ma­yı­sın ilk haf­ta­sın­da baş­la­ma­sı plan­la­nan yaş çay se­zo­nu ön­ce­sin­de ha­zır­lık­la­rı­nı sür­dü­rü­yor. Rize, Art­vin, Trab­zon ve Gi­re­sun'da yak­la­şık 204 bin çay üre­ti­ci­si, ha­sa­da kısa süre kala eksik araç ge­reç­le­ri­ni temin edi­yor.
    ÇAY­KUR Genel Mü­dür­lü­ğü­ne bağlı 47, özel fir­ma­la­ra ait 146 fab­ri­ka ile çay alım yer­le­rin­de ise sezon ön­ce­si son bakım ve ona­rım­lar ya­pı­lı­yor. Yaş çay se­zo­nun­da nak­li­ye iş­le­riy­le sek­tö­re bağlı diğer iş kol­la­rın­da yak­la­şık 40 bin kişi is­tih­dam edi­lecek.
    Böl­ge­miz­de geçen yıl 17 Mayıs'ta baş­la­yıp 24 Ekim'de sona eren yaş çay alım se­zo­nun­da, yak­la­şık 1 mil­yon 456 bin ton yaş çay üre­til­miş, bu çayın 860 bin 384 tonu ÇAY­KUR, 595 bin 448 tonu ise özel sek­tör ta­ra­fın­dan alı­na­rak kuru çaya dö­nüş­tü­rül­müş­tü.
    Rize Ti­ca­ret Bor­sa­sı Baş­ka­nı Meh­met Er­do­ğan yap­tı­ğı açık­la­ma­da, bu yıl hava sı­cak­lık­la­rın­dan do­la­yı çayın bü­yü­me­si ve ge­liş­me­si için güzel bir sezon ola­ca­ğı­nı, el­le­rin­de­ki ve­ri­le­re göre üre­ti­lecek çayın Tür­ki­ye'nin ih­ti­ya­cı­nı kar­şı­la­ya­ca­ğı­nı söy­le­di.
    Ko­vid-19 sal­gı­nı dö­ne­min­de, kı­sıt­la­ma­lar ne­de­niy­le çay ta­rı­mı için yurt dı­şın­dan işçi gel­me­di­ği­ni, üre­ti­ci­le­rin kendi ça­yı­nı top­la­dı­ğı­nı anım­sa­tan Er­do­ğan, söz­le­ri­ne şöyle devam etti:
    "Ülke eko­no­mi­sin­de belli sı­kın­tı­lar ya­şa­nı­yor. Üre­ti­ci­le­rin bah­çe­si­ne ken­di­si girip ça­yı­nı top­la­ma­sı lazım. 2020 yı­lın­da ol­du­ğu gibi üre­ti­ci­le­ri­mi­zin çaya sahip çık­ma­sı, bunu belli bir yere ta­şı­ma­mız ge­re­ki­yor ancak o zaman hem ülke eko­no­mi­si­ne hem de aile eko­no­mi­si­ne katkı sağ­la­mış olu­ruz. Çay bah­çe­si­ne girip ka­li­te­li çay top­la­ma­mız ve ka­li­te­li üret­me­miz lazım."
    Er­do­ğan, böl­ge­de bu­gü­ne kadar alı­nan çay güb­re­si­nin yüzde 50-65'e ulaş­tı­ğı­nı kay­de­de­rek, "Bir­çok va­tan­da­şı­mız ve müs­tah­si­li­mi­zin bi­rin­ci sür­gün­den sonra gübre ve­re­ce­ği şek­lin­de dü­şün­ce­si var. As­lın­da doğru da bir dü­şün­ce­dir. Bu yıl yaş çay mik­ta­rı 1 mil­yon 400 bin tonu bu­la­cak­tır. Bu da ül­ke­nin ih­ti­ya­cı olan kuru çayın ye­ter­li mik­tar­da üre­ti­le­ce­ği an­la­mı­na gelir." dedi.
"Çay se­zo­nu açıl­dı­ğı zaman esnaf sa­nat­ka­rı­mı­zın da iş­le­ri açıl­mış olu­yor"
    Rize Esnaf Sa­nat­kar­lar Kredi ve Ke­fa­let Ko­ope­ra­ti­fi Baş­ka­nı Güven Aksoy ise çayın ili­mi­zin vaz­ge­çil­mez bir ürünü ol­du­ğu­nu söy­le­di.
    Çayın böl­ge­de gelir an­la­mın­da al­ter­na­ti­fi ol­ma­dı­ğı­nı dile ge­ti­ren Aksoy, "Yak­la­şan yaş çay se­zo­nu ne­de­niy­le es­na­fı­mı­zın da iş­le­ri ar­tı­yor. Üre­ti­ci­le­ri­miz çay ha­sa­dı için kul­la­nı­lan mal­ze­me­le­ri te­da­rik edi­yor. Mayıs ayın­da fab­ri­ka­la­rın açıl­ma­sıy­la iş­çi­le­rin almış ol­du­ğu para pi­ya­sa­ya gi­ri­yor. Çay se­zo­nu açıl­dı­ğı zaman esnaf sa­nat­ka­rı­mı­zın da iş­le­ri açıl­mış olu­yor." diye ko­nuş­tu.
        

 Haber Merkezi


Anahtar Kelimeler: Üretici Sezonuna Hazırlanıyor
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °