20 bin TL'lik ithal tıbbi malzemeyi yarı fiyatına ürettiler

Eko­no­mik yük ge­ti­ren ithal ka­ta­ter­le­rin üre­til­me­si ile ül­ke­mi­ze önem­li katkı sağ­la­ya­ca­ğız" dedi.

Yerel Haberler 14.10.2022 09:15:00 0
20 bin TL

    Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si'nde (RTEÜ) kalp damar tı­ka­nık­lık­la­rı ile ritim bo­zuk­luk­la­rı­nın te­da­vi­si için 20 bin TL'ye ithal edi­len tıbbi mal­ze­me 'kri­yo­ka­ta­ter'in pro­to­ti­pi, yarı fi­ya­tı­na üre­til­di. Tıp Fa­kül­te­si De­ka­nı Prof. Dr. Ömer Şa­tı­roğ­lu, "20 bin TL ci­va­rın­da­ki ka­ta­ter­ler, tek hasta üze­rin­de kul­la­nıl­dık­tan sonra atı­lı­yor. Eko­no­mik yük ge­ti­ren ithal ka­ta­ter­le­rin üre­til­me­si ile ül­ke­mi­ze önem­li katkı sağ­la­ya­ca­ğız" dedi.
    RTEÜ Tıp ile Mü­hen­dis­lik Fa­kül­te­si öğ­re­tim gö­rev­li­le­ri, kalp damar tı­ka­nık­lık­la­rı ile ritim bo­zuk­luk­la­rı­nın te­da­vi­sin­de kul­la­nı­lan tıbbi mal­ze­me 'kri­yo­ka­ta­ter' üret­me­yi ba­şar­dı.
    TÜBİTAK des­tek­li proje sa­ye­sin­de 20 bin TL'ye ithal edi­len tek kul­la­nım­lık tıbbi mal­ze­me, yarı fi­ya­tı­na üre­til­di.
    Hay­van­sal deney aşa­ma­sı­na ge­li­nen tıbbi mal­ze­me­nin ar­dın­dan seri üre­ti­mi­ne ge­çi­lecek.
    Tür­ki­ye'nin ilk yerli ve milli kri­yo­ka­ta­te­rin­de Faz-2 aşa­ma­sı­na ge­lin­di­ği­ni be­lir­ten RTEÜ Tıp Fa­kül­te­si De­ka­nı Prof. Dr. Ömer Şa­tı­roğ­lu, "Kri­yo­ka­ta­ter pro­to­ti­pi, yüzde 100 milli ser­ma­ye ile üret­ti­ği­miz bir ka­ta­ter çe­şi­di­miz. Zorlu damar tı­ka­nık­lık­la­rın­da ki­reç­len­miş, balon stent ile açı­la­ma­yan, bay­pa­sa git­mek zo­run­da kalan zorlu has­ta­lık­lar­da kul­la­nı­la­bi­lecek bir ka­ta­ter çe­şi­di.
    Bu pro­to­tip ile kı­la­vuz tel yo­luy­la tı­ka­lı da­ma­ra ula­şıp, soğuk şok et­ki­si ya­ra­ta­cak sıvı azot va­sı­ta­sıy­la özel­lik­le ki­reç­len­miş, tam tı­ka­nık­lık­la­rı par­ça­la­ma­yı ve ar­dın­dan da balon, tel, ka­ta­ter sis­tem­le­riy­le daha rahat aç­ma­yı sağ­la­ya­ca­ğı­nı dü­şü­ne­rek yola çık­tık" diye ko­nuş­tu.
'İLK ÇA­LIŞ­MA­LA­RI­MIZ BA­ŞA­RIY­LA GEÇTİ'
    Önce pa­tent baş­vu­ru­su­nu yap­tık­la­rı­nı an­la­tan Şa­tı­roğ­lu, "Ta­ma­men milli ve fikri bize ait.
    Tıp ve mü­hen­dis­lik fa­kül­te­si ile ortak bir ça­lış­ma­nın so­nu­cu.
    Daha sonra TÜBİTAK 1512 pro­je­si ile bu pro­je­mi­zi ol­gun­laş­tır­dık.
    Şu an pro­to­ti­pi­ni yerli sa­na­yi ve üni­ver­si­te sa­na­yi iş bir­li­ği ile oluş­tur­muş du­rum­da­yız.
    Şu an Faz-2 ça­lış­ma­sı aşa­ma­sın­da­yız.
    İlk ça­lış­ma­la­rı­mız ba­şa­rı­lı ile geçti.
    Şimdi büyük deney hay­van­la­rın­da bunu uy­gu­la­ya­rak, gü­ven­lik ve et­kin­lik test­le­ri­ni yine ga­ran­ti­le­miş ola­ca­ğız.
    Ar­dın­dan da ge­rek­li izin­le­ri ala­rak, has­ta­la­rı­mı­zın üze­rin­de bunu uy­gu­la­ya­ca­ğız" dedi.
'ÖNÜ AÇIK, ÖNEMLİ SEK­TÖR'
    Kar­di­yo­vas­kü­ler alan­da kul­la­nı­lan ka­ta­ter­le­rin ta­ma­mı­na ya­kı­nı­nın yurt dı­şın­dan ithal edil­di­ği­ni söy­le­yen Prof. Dr. Şa­tı­roğ­lu, "20 bin TL ci­va­rın­da­ki ka­ta­ter­ler, tek hasta üze­rin­de kul­la­nıl­dık­tan sonra atı­lı­yor.
    Eko­no­mik yük ge­ti­ren ithal ka­ta­ter­le­rin üre­til­me­si ile ül­ke­mi­ze önem­li bir katkı sağ­la­ya­ca­ğız.
    Ritim bo­zuk­luk­la­rı­na sa­de­ce ül­ke­miz­de değil; dün­ya­da da çok sık rast­la­nı­yor.
    Rize ili ola­rak dü­şü­necek olur­sak, günde 2-3 has­ta­ya bu ve buna ben­zer ka­ta­ter­ler kul­la­nı­lı­yor.
    Bu ül­ke­mi­zin ge­ne­li­ni dü­şü­necek olur­sak; çok büyük bir rakam. Dünya ge­ne­lin­de de öyle. Sa­de­ce ülke içe­ri­sin­de üre­tip kul­lan­mak değil; ba­şa­rı­ya ulaş­tı­ğı tak­tir­de diğer ül­ke­le­re de ihraç edi­le­bi­lecek ko­nu­ma ge­lecek. Önü açık, önem­li bir sek­tör" diye ko­nuş­tu.
'ORGANİK MAL­ZE­ME­LER KUL­LA­NIL­DI'
    Proje araş­tır­ma­cı­sı RTEÜ Mü­hen­dis­lik ve Mi­mar­lık Fa­kül­te­si Ener­ji Sis­tem­le­ri Mü­hen­dis­li­ği Ana Bilim Dalı Baş­ka­nı Prof. Dr. Vagif Nev­ru­zoğ­lu ise ürü­nün mul­ti­di­sip­li­ner ça­lış­ma so­nu­cu üre­til­di­ği­ni be­lir­te­rek, "Kri­yo­ka­ta­te­rin üre­ti­min­de­ki çok kat­man­lı sis­tem­de ağır­lık­lı ola­rak or­ga­nik mal­ze­me­ler kul­la­nıl­dı. Bu mal­ze­me­ler bi­yo­uyum­lu, sağ­lık ba­kı­mın­dan da gü­ven­li ol­du­ğun­dan do­la­yı elde et­ti­ği­miz so­nuç­lar­da; buna yö­ne­lik gü­ve­ni­lir so­nuç­lar ol­muş­tur. Ürü­nü­mü­zün daha ön­ce­ki ka­ta­ter­den fark­lı ola­rak ısı ile­tim kat­sa­yı­sı­nın dü­şü­rül­me­si­dir" dedi.
    Üre­ti­len tıbbi mal­ze­me­ye iliş­kin de­tay­la­rı pay­la­şan Prof. Dr. Nev­ru­zoğ­lu, "Bu kri­yo­ka­ta­te­ri da­ma­ra sokup, kal­si­fi­ye ya­pı­la­rın frag­men­te iş­lem­le­rin­de onu so­ğu­ta­rak mikro çat­lak­lar oluş­tu­rup, kırma ola­sı­lı­ğı­na da çok daha yük­sek de­ğer­le­re yük­sel­ti­yo­ruz. Bu, yeni bir yön­tem­dir. Bu yeni yön­te­min ile­ri­de çok daha fark­lı alan­lar­da uy­gu­lan­ma­sı da ön­gö­rül­mek­te­dir. Bizim mü­hen­dis­lik ve tıp fa­kül­te­sin­de de yurt dı­şın­da dok­to­ra ça­lış­ma­la­rı­nı yap­mış, sa­vun­muş bilim adam­la­rı­mız bu­lun­mak­ta­dır. Bun­la­rın bir araya ge­li­şi, böyle güzel so­nuç­la­rın elde edil­me­si­ne neden olu­yor. Daha iyi ça­lış­ma­la­rı yap­ma­yı he­def­le­miş du­rum­da­yız" diye ko­nuş­tu.


Perşembe 14.6 ° / 10.5 °
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °