“40 KM'LİK BORU HATTI İLE YILLIK 60 BİN TANKER TRAFİKTEN ÇEKİLECEK”

“40 KM

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU:

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, An­tal­ya Ha­va­li­ma­nı'nın Ka­pa­si­te Ar­tı­rı­mı­na Yö­ne­lik İlave Ya­tı­rım­lar kap­sa­mın­da, ha­va­li­ma­nın­da bu­lu­nan uçak ya­kı­tı de­po­la­rı­nın bağ­lan­tı­la­rı ta­mam­la­na­rak ha­va­li­ma­nı­na hiz­met ve­recek 40 ki­lo­met­re uzun­lu­ğun­da­ki boru hat­tı­nın dev­re­ye alın­dı­ğı­nı, bu kap­sam­da Deniz Li­ma­nı-An­tal­ya Ha­va­li­ma­nı ara­sın­da ta­şı­ma yapan yıl­lık yak­la­şık 60 bin tan­ke­rin ka­ra­yo­lu tra­fi­ğin­den çe­kil­me­si­nin sağ­la­na­rak, çev-
re kir­li­li­ği­nin önüne ge­çi­le­ce­ği­ni bil­dir­di. Ura­loğ­lu yap­tı­ğı ya­zı­lı açık­la­ma­da, An­tal­ya Ha­va­li­ma­nı’nın 2022 yılı ön­ce­si mev­cut du­ru­mun­da iki pa­ra­lel pist buna bağ­lan­tı­lı taksi yol­la­rı, 108 uçak park yeri ve top­lam 35 mil­yon yolcu/yıl ka­pa­si­te­li iç-dış hat ter­mi­nal­le­ri ve mü­tem­mim­le­ri bu­lu­na­rak hiz­met ver­di­ği­ni ve DHMİ Genel Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan ya­pı­lan An­tal­ya Ha­va­li­ma­nı Ge­niş­let­me Pro­je­si kap­sa­mın­da Ocak 2022’de ta­ri­hin­de iha­le­yi ka­za­nan yük­le­ni­ci fir­ma­ya yer tes­li­mi ya­pı­la­rak ça­lış­ma­la­ra baş­lan­dı­ğı­nı ha­tır­lat­tı.
YENİ YA­TI­RIM­LAR 2025'E YETİŞECEK
An­tal­ya'nın dün­ya­nın önem­li tu­rizm mer­kez­le­rin­den ol­du­ğu­na işa­ret eden Ura­loğ­lu, DHMİ ta­ra­fın­dan ya­pı­lan iha­le­yi en yük­sek tek­lif­le Fra­port AG ve TAV Ha­va­li­man­la­rı Hol­ding or­tak­lı­ğı ka­zan­dı­ğı­nı ifade ede­rek, “Proje, top­lam 3 fazda ta­mam­la­na­cak olup, 1.​faz 2022-2025 yıl­la­rı ara­sın­da, 2.​faz 2030 yı­lın­da ve 3.​faz ise 2038 yı­lın­dan sonra baş­la­ya­cak şe­kil­de etap­lar ha­lin­de ger­çek­leş­ti­ri­le­cek­tir. Ge­niş­le­me kap­sa­mın­da ta­mam­la­na­cak iş­le­rin büyük ço­ğun­lu­ğu ilk fazda ya­pı­la­cak. Ge­niş­le­me pro­je­si­nin ta­mam­lan­ma­sıy­la bir­lik­te ül­ke­miz eko­no­mi­si­ne önem­li öl­çü­de katma değer ka­zan­dır­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz” dedi.
AN­TAL­YA HAVALİMANI’NA 800 MİLYON EURO­LUK YA­TI­RIM YA­PI­LI­YOR
Proje ile ha­va­li­ma­nı ter­mi­nal­le­ri­nin yük­le­ni­ci fir­ma­ya 25 yıl sü­rey­le iş­le­tim hakkı ver­di­ği­ni ve her­han­gi bir yolcu ga­ran­ti­sin de bu­lun­ma­dı­ğı­nı ifade eden Ura­loğ­lu, “Yak­la­şık 800 mil­yon euro­luk ya­tı­rı­mın 25 yıl­lık kira be­de­li top­la­mı 8 mil­yar 555 mil­yon euro. Bu mik­ta­rın yüzde 25’i olan 2 mil­yar 138 mil­yon euro­yu peşin aldık. Bu ya­tı­rım ile iç ve dış hat­lar ter­mi­nal­le­ri­nin bü­yü­tül­me­si, Dev­let Konuk Evi, VIP Ter­mi­na­li, CIP Ter­mi­na­li, Genel Ha­va­cı­lık Ter­mi­na­li, uçak han­gar­la­rı, kargo ter­mi­na­li, katlı oto­park, DHMİ Hiz­met Bi­na­sı, DHMİ Loj­man­lar, cami ile bun­la­ra ait alt ve üst ya­pı­lar ile apron ve taksi yol­la­rı söz­leş­me­de be­lir­ti­len ta­ri­he kadar bi­ti­ri­le­rek hiz­me­te alı­na­cak” açık­la­ma­sın­da bu­lun­du. Ge­niş­le­me pro­je­siy­le yolcu ka­pa­si­te­si­nin 35 mil­yon yolcu/yıl­dan 82 mil­yon yolcu/yıla çı­ka­rıl­ma­sı­nı he­def­le­dik­le­ri­ni de söy­le­yen Ura­loğ­lu, “Uçak park po­zis­yo­nu 108’den 176’ya çı­ka­rı­la­cak, uçak bakım han­gar­la­rı bi­ti­min­de orta ve büyük gövde uçak­la­ra bakım ya­pı­la­bi­lecek, ülke ve böl­ge­mi­zin is­tih­da­mı­na ve tu­rizm ge­lir­le­ri­ne büyük kat­kı­sı ola­cak­tır” ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
UÇAK YA­KI­TI DENİZ TERMİNALİNDEN DİREKT HAVALİMA­NI­NA ULA­ŞA­CAK
Ura­loğ­lu, An­tal­ya Ha­va­li­ma­nı­nın Ka­pa­si­te Ar­tı­rı­mı­na Yö­ne­lik İlave Ya­tı­rım­lar kap­sa­mın­da, ha­va­li­ma­nın­da bu­lu­nan uçak ya­kı­tı de­po­la­rı­nın bağ­lan­tı­la­rı ta­mam­la­na­rak ha­va­li­ma­nı­na hiz­met ve­recek boru hat­tı­nın dev­re­ye alın­dı­ğı­nı ifade ede­rek, “Bu sa­ye­de uçak ya­kı­tı olan Jet A1 ya­kı­tı An­tal­ya Deniz Ter­mi­na­lin­de bu­lu­nan akar­ya­kıt de­po­la­rın­dan, 40 ki­lo­met­re boru hattı ara­cı­lı­ğıy­la ha­va­li­ma­nı­mı­za trans­fe­ri ger­çek­leş­ti­ri­lecek” dedi.
Deniz Li­ma­nı-An­tal­ya Ha­va­li­ma­nı ara­sın­da ta­şı­ma yapan yıl­lık yak­la­şık 60 bin tan­ke­rin ka­ra­yo­lu tra­fi­ğin­den çe­kil­me­si­nin sağ­la­na­ca­ğı­nın al­tı­nı çizen Ura­loğ­lu, “Şehir tra­fi­ği ra­hat­la­tı­la­rak ka­ra­yo­lu gü­ven­li­ği ar­tı­rı­la­cak, bu­nun­la bir­lik­te çevre kir­li­li­ği­nin azal­tıl­ma­sı sağ­la­na­cak” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.
Ura­loğ­lu ay­rı­ca, be­lir­ti­len in­şa­at ça­lış­ma­la­rı­nın böl­ge­nin ula­şım ve tu­riz­mi­ni et­ki­len­me­me­si için ha­va­li­ma­nı ope­ras­yo­nu­na ka­pa­tıl­ma­dan ulu­sal ve ulus­la­ra­ra­sı mev­zu­at­lar­da be­lir­ti­len ge­rek­li inşai ön­lem­ler alı­na­rak in­şa­at ça­lış­ma­la­rı­na devam edil­di­ği­ni be­lirt­ti.


       Haber: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
       Kay­nak: veli.​ka­va­k@​uab.​gov.​tr