50. BARO BAŞKANLARI TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI

116 mes­lek­ta­şı­mı­za ve resmi ra­kam­la­ra göre ya­şa­mı­nı yi­ti­ren 45 bin yurt­ta­şı­mı­za bir kez daha Allah’tan rah­met, ya­ra­lı­la­ra şifa, ül­ke­mi­ze baş­sağ­lı­ğı di­li­yo­ruz.

Güncel Haberler 2.03.2023 09:11:00 0
50. BARO BAŞKANLARI TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ AÇIKLANDI

 Biz­ler, ül­ke­mi­ze ve ulu­su­mu­za so­rum­lu­lu­ğu­mu­zun ge­re­ği ola­rak ce­za­sız­lık­la mü­ca­de­le­de başta de­lil­le­rin ek­sik­siz top­lan­ma­sı olmak üzere etkin bir so­ruş­tur­ma ve ko­vuş­tur­ma sü­re­ci ne­ti­ce­sin­de en üst düzey so­rum­lu­lar dahil tüm so­rum­lu­la­rın yargı önün­de hesap ver­me­si için tam bir ka­rar­lı­lık içe­ri­sin­de­yiz.
 Dep­rem böl­ge­sin­de bu­lu­nan yüz­ler­ce gö­nül­lü mes­lek­ta­şı­mız, de­lil­le­rin top­lan­ma­sı, tes­pit­le­rin ya­pıl­ma­sı, ada­le­tin te­cel­li et­me­si için ça­lış­mak­ta, etkin bir so­ruş­tur­ma sü­re­ci­nin yü­rü­tül­me­si­nin yar­gı­la­ma­nın en önem­li un­su­ru ol­du­ğu­nun bi­lin­ciy­le yurt­taş­la­rı­mı­zın hak­la­rı­nı sa­vun­ma­ya devam et­mek­te­dir­ler.
Ce­za­sız­lık­la mü­ca­de­le kap­sa­mın­da, sü­reç­te­ki her türlü ihmal ne­ti­ce­sin­de mey­da­na gelen ölüm, ya­ra­lan­ma ve maddi ka­yıp­la­ra iliş­kin etkin so­ruş­tur­ma ile adli ve idari yar­gı­la­ma­la­rın yü­rü­tül­me­si­nin ta­kip­çi­si ola­ca­ğız.
Ada­let Ba­kan­lı­ğı ile diğer il­gi­li ba­kan­lık­lar ve ku­rum­la­rın, TBB ve Ba­ro­lar ta­ra­fın­dan dep­rem­den et­ki­le­nen avu­kat­la­rın des­tek­len­me­si için öner­di­ği çö­züm­le­ri aci­len ha­ya­ta ge­çir­me­le­ri bek­len­mek­te­dir.
Bu kap­sam­da; Dep­rem­den et­ki­le­nen mes­lek­taş­la­rı­mı­zın; bi­rik­miş adli yar­dım öde­me­le­ri­nin bir an önce öden­me­si ge­rek­mek­te­dir. Bu ne­den­le daha önce çok sefer dile ge­tir­di­ği­miz bi­rik­miş üc­ret­le­rin öden­me­si için ge­rek­li ek öde­nek ta­le­bi­miz ive­di­lik­le kar­şı­lan­ma­lı­dır.
*Dep­rem­den et­ki­le­nen yurt­taş­la­rın ciddi sa­yı­lar­da adli yar­dım baş­vu­ru­su ya­pa­cak­la­rı ön­gö­rü­le­rek, dep­rem böl­ge­si için ayrı bir adli yar­dım büt­çe­si oluş­tu­rul­ma­sı­na ve 4539 sa­yı­lı Kanun uya­rın­ca uy­gu­la­na­cak adli mü­za­ha­re­tin avu­kat­lık üc­re­ti­ni de kap­sa­ya­cak şe­kil­de uy­gu­lan­ma­sı­na iliş­kin öne­ri­le­ri­miz gün­de­me alın­ma­lı­dır.
*Mes­lek­taş­la­rı­mı­zın kamu ku­rum­la­rın­dan al­ma­ya hak ka­zan­dık­la­rı karşı ve­ka­let üc­re­ti ala­cak­la­rı ge­cik­mek­si­zin öden­me­li­dir.
*Dep­rem böl­ge­sin­de­ki mes­lek­taş­la­rın Bağ-Kur ve SGK prim borç­la­rı ile ce­za­la­rı sos­yal hak­la­rı­na halel gel­mek­si­zin si­lin­me­li ve ça­lış­ma­ya baş­la­ya­cak­la­rı ta­rih­ten iti­ba­ren 3 yıl sü­rey­le prim ödeme yü­küm­lü­lü­ğün­den muaf tu­tul­ma­la­rı ge­rek­mek­te­dir.
*Bu du­rum­da­ki mes­lek­taş­la­rı­mı­zın her türlü vergi borç­la­rı ile ce­za­la­rı­nın si­lin­me­si ve ça­lış­ma­ya baş­la­ya­cak­la­rı ta­rih­ten iti­ba­ren 3 yıl sü­rey­le vergi ödeme yü­küm­lü­lü­ğün­den muaf tu­tul­ma­la­rı sağ­lan­ma­lı­dır.
*Başka ba­ro­la­ra nakil yap­tı­ran­lar da dahil olmak üzere avu­kat staj­yer­le­ri­ne staj sü­re­le­ri bo­yun­ca, avu­kat­la­ra 3 yıl sü­rey­le aylık ödeme için dü­zen­le­me ya­pıl­ma­lı­dır.
*Dep­rem­den zarar gören il­ler­de­ki mes­lek­taş­la­rı­mız­dan talep eden­le­rin ka­mu­da avu­kat ola­rak görev ala­bil­me­le­ri, avu­kat­lık­tan ha­kim­li­ğe geçiş kri­ter­le­ri çer­çe­ve­sin­de sı­nav­sız ola­rak hakim savcı yar­dım­cı­lı­ğı kad­ro­la­rı­na atan­ma­la­rı, ge­ti­ril­me­si ön­gö­rü­len noter yar­dım­cı­lı­ğı için kadro sağ­lan­ma­sı ve be­le­di­ye­ler­de is­tih­dam ola­na­ğı ge­ti­ril­me­si ko­nu­la­rın­da ça­lış­ma­lar yü­rü­tül­me­li­dir.
*Dep­rem­den et­ki­le­nen mes­lek­taş­la­rın, ön­ce­ki bi­rik­miş ka­mu­sal borç­la­rı ne­de­niy­le banka he­sap­la­rın­da bu­lu­nan kı­sıt­la­ma­lar ken­di­le­ri­ne ve­ri­lecek nakdi yar­dım­la­ra ulaş­ma­sı­nı te­mi­nen kal­dı­rıl­ma­lı­dır.
TBB ta­ra­fın­dan, bun­dan sonra ya­şan­ma­sı muh­te­mel fe­la­ket­le­re ha­zır­lık­lı olu­na­bil­me­si adına, SYDF ve TÜ­RA­VAK gibi TBB olu­şum­la­rı kap­sa­mın­da uzun va­de­li ve fe­la­ket­le­re mün­ha­sır bütçe ça­lış­ma­sı ya­pı­la­cak­tır.
TBB Sos­yal Yar­dım ve Da­ya­nış­ma Fonu’nun (SYDF) im­kan­la­rı çer­çe­ve­sin­de, dep­rem­den et­ki­le­nen mes­lek­taş­la­rı­mı­za sağ­la­nan ilk aşama des­tek son­ra­sı daha uzun va­de­li nakdi ve ayni yar­dım­lar için TBB ve Ba­ro­lar ola­rak canlı ya­yın­lar da dahil olmak üzere ortak kam­pan­ya­lar yü­rü­tü­le­cek­tir. Ay­rı­ca SYDF’nin ge­lir­le­ri­ni ar­tır­mak ama­cıy­la, ve­ka­let pul­la­rın­da, yal­nız­ca dep­rem böl­ge­sin­de­ki Ba­ro­la­rı­mı­zın ve mes­lek­taş­la­rı­mı­zın kul­la­nı­mı­na has­re­dil­mek üzere 2023 yılı so­nu­na kadar ge­çer­li ola­cak bir artış ya­pı­la­bil­me­si için TBB kanun de­ği­şik­li­ği ça­lış­ma­sı yü­rü­tecek ve Ada­let Ba­kan­lı­ğı ile Tür­ki­ye Büyük Mil­let Mec­li­siy­le pay­la­şa­rak, sü­re­cin ta­kip­çi­si ola­cak­tır.
TBB Dep­rem Ko­or­di­nas­yon Mer­ke­zi, ala­nın­da­ki uzman mes­lek­taş­la­rı­mı­zın da ka­tı­lı­mıy­la oluş­tu­ra­ca­ğı Dep­rem Hu­ku­ku Ko­mis­yo­nu ile hukuk ve idari yargı aşa­ma­la­rın­da görev ala­cak ba­ro­la­rı­mı­za ve avu­kat­la­rı­mı­za des­tek olmak üzere hu­ku­ki sü­re­cin her aşa­ma­sın­da fa­ali­yet yü­rü­tecek ve hiç­bir mes­lek­ta­şı­mız yal­nız, hiç­bir yurt­taş sa­vun­ma­sız kal­ma­ya­cak­tır.
6 Şubat 2023 ta­ri­hin­den iti­ba­ren ya­şa­nan süreç, TMMOB ile kur­du­ğu­muz Dep­rem Ko­or­di­nas­yon Ku­ru­lun­dan da des­tek almak su­re­tiy­le her yö­nüy­le ra­por­la­na­rak ko­lek­tif ha­fı­za­mı­za ta­şı­na­cak ve bun­dan son­ra­ki fe­la­ket­ler­de aynı acı­la­rın ya­şan­ma­sı­nın önüne ge­çecek tec­rü­be ve bi­ri­ki­min olu­şu­mu­na katkı sağ­la­na­cak­tır. Özel­lik­le, bi­li­min kı­la­vuz­lu­ğun­da dep­rem ris­ki­nin art­tı­ğı ifade olu­nan ve teh­dit al­tın­da­ki böl­ge­le­ri­mi­ze yö­ne­lik hu­su­si ça­lış­ma­lar yü­rü­tü­lecek, kent­sel dö­nü­şü­me dair hu­ku­ki alt ya­pı­dan kay­nak­la­nan so­run­la­rın gi­de­ril­me­si ve afet plan­la­ma­la­rı ive­di­lik­le ya­pı­la­cak­tır.
Afet­ler­de uy­gu­lan­mak üzere mün­ha­sır ka­nu­ni dü­zen­le­me­le­re ih­ti­yaç bu­lun­mak­ta­dır. Adli sü­re­ler ko­nu­sun­da ilk gün­den iti­ba­ren ya­şa­nan kar­ma­şa, yurt­taş­la­rın ve avu­kat­la­rın ada­le­te güven duy­gu­su­nu ze­de­le­yecek dü­ze­ye ulaş­mış­tır. Bir daha ben­zer du­rum­la­rın ya­şan­ma­ma­sı için, fe­la­ket dö­nem­le­rin­de doğ­ru­dan uy­gu­la­ma­ya gi­recek hu­ku­ki ve cezai me­ka­niz­ma­la­rı dü­zen­le­yecek kanun ça­lış­ma­la­rı ya­pı­la­cak, ya­sa­laş­ma­sı için ıs­rar­cı şe­kil­de ta­kip­çi­si olu­na­cak­tır.
Hal­kı­mı­zın eşsiz da­ya­nış­ma ve bir­lik duy­gu­su­nu bir kez daha or­ta­ya çı­ka­ran dep­rem fe­la­ke­ti­ni su­i­is­ti­mal ede­rek; fahiş fiyat po­li­ti­ka­sı uy­gu­la­ma­ya ça­lı­şan fır­sat­çı­lar ile Avu­kat­lık Ka­nu­nu’na ay­kı­rı ola­rak hasar da­nış­man­lık veya başka adlar al­tın­da ve­ka­let­na­me top­la­ma­ya ça­lı­şan­la­ra karşı Tür­ki­ye Ba­ro­lar Bir­li­ği ve Ba­ro­lar geçit ver­me­yecek, yurt­taş­la­rı­mı­zın mağ­dur edil­me­me­si için her türlü ted­bir alı­na­cak­tır. Tür­ki­ye Ba­ro­lar Bir­li­ği­nin ve Ba­ro­la­rın, dep­rem son­ra­sın­da gö­rü­len çe­şit­li hak ih­lal­le­ri ve hu­kuk­suz­luk­lar­la mü­ca­de­le ko­nu­sun­da tam bir fikir bir­li­ği içe­ri­sin­de ol­du­ğu­nun al­tı­nı bir kez daha çi­zi­yo­ruz. Özel­lik­le ço­cuk­lar ve ka­dın­lar gibi kı­rıl­gan grup­lar başta olmak üzere, sa­ha­dan yan­sı­yan hak ih­la­li id­di­ala­rı­nın üze­ri­ne tam bir ka­rar­lı­lık­la gi­di­le­cek­tir şek­lin­de ka­mu­oyu­na say­gı­la­rı­mız­la du­yu­ru­ruz, de­nil­di.


Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °