“6 Adımda Verimli Çalışma Taktikleri”

“6 Adımda Verimli Çalışma Taktikleri”

İyi bir üniversiteye girmek için milyonlarca adayın yarışacağı 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2022-YKS) için,

18-19 Ha­zi­ran’da ya­pı­la­cak. Aile­le­rin bek­len­ti­si öğ­ren­ci­nin ders­le­ri­ne çok ça­lı­şıp, ba­şa­rı­lı ol­ma­la­rı yö­nün­de. İstan­bul Ru­me­li Üni­ver­si­te­si Reh­ber­lik Uz­ma­nı Cihan Kuz­gun ‘’El­bet­te ki üni­ver­si­te­ye ha­zır­lan­mak ekst­ra özen is­te­yen bir sü­reç­tir. Öğ­ren­ci­le­rin ders ça­lı­şır­ken bil­me­si ge­re­ken önem­li nok­ta­lar­dan biri de ve­rim­li bir şe­kil­de nasıl ders ça­lı­şı­la­ca­ğı ko­nu­su. Çünkü sa­at­ler­ce odaya ya da kü­tüp­ha­ne­ye ka­pan­mak her zaman ni­te­lik­li bir şe­kil­de ders ça­lı­şıl­dı­ğı­nı gös­ter­mez’’ diyor.
Cihan Kuz­gun, ba­şa­rı­nın sır­rı­nı altı adım­da şöyle sı­ra­lı­yor:
Ders Prog­ra­mı Yapın
    YKS sı­na­vın­da ba­şa­rı­lı ol­ma­nın kilit nok­ta­sı dü­zen­li ve ken­di­ne uygun bir ders prog­ra­mı ha­zır­la­mak­tır. Prog­ram ha­zır­lar­ken ge­re­ğin­den fazla katı ol­ma­ma­ya aynı za­man­da prog­ra­mı­nı­za ça­lı­şa­bi­le­ce­ği­niz­den daha fazla ders ek­le­me­me­ye dik­kat et­me­li­si­niz.
Doğru Kay­nak Se­çi­mi
    Kay­nak se­çer­ken ki­ta­bın se­vi­ye­si­ne çok dik­kat et­me­li­si­niz. Se­vi­ye­nin çok üze­rin­de­ki zor­luk­lar­da kay­nak çöz­me­nin mo­ti­vas­yon kay­bı­na ve öğ­re­nir­ken zor­luk ya­şa­ma­ya sebep ola­bi­lir. Aynı şe­kil­de se­vi­ye­nin çok al­tın­da­ki zor­luk dü­ze­yin­de kay­nak çöz­mek de zaman kay­bı­na ve ya­nıl­tı­cı bir öz­gü­ve­ne sahip dol­ma­na sebep olur.
Bol Bol Test ve De­ne­me Çözün
    Doğru kay­nak­la­rı bul­duk­tan ve MEB ki­tap­la­rın­dan konu ça­lış­ma­sı yap­tık­tan sonra sıra bol bol test çöz­me­ye ge­li­yor. Tav­si­yem her ders­ten en az 2 soru ban­ka­sı çöz­me­niz yö­nün­de. Bir soru ban­ka­sı­nı konu ça­lış­ma­sı ya­par­ken di­ğe­ri­ni ise son­ra­ki gün­ler­de tek­rar yap­mak için kul­lan­ma­nız çok fay­da­lı ola­cak­tır. Unut­ma­yın ki çöz­dü­ğü­nüz her soru muh­te­mel bir sınav so­ru­su, do­la­yı­sıy­la ne kadar çok soru çö­zer­se­niz net art­tır­ma­nız bir o kadar kolay olur. Üni­ver­si­te sı­na­vı ha­zır­lı­ğı­nın belki de en mühim nok­ta­sı: de­ne­me çöz­mek. YKS ça­lış­ma­la­rı­na branş de­ne­me­le­ri çö­ze­rek baş­la­yıp önce parça parça iler­le­yip ge­liş­mek ar­dın­dan toplu TYT de­ne­me­le­ri çözüp sınav pro­va­sı yap­mak çok fay­da­lı ola­cak­tır. De­ne­me çöz­mek hem sü­rek­li konu tek­ra­rı yap­ma­nı­zı sağ­la­yıp önem­li bil­gi­le­ri unut­ma­nı­zı önler hem de göz­den ka­çır­dı­ğı­nız veya iyi öğ­re­ne­me­di­ği­niz bir yer varsa onu gör­me­ni­zi sağ­lar.
YKS Hak­kın­da Bilgi Sa­hi­bi Olun
    YKS’de ba­şa­rı­lı olmak için ge­re­ken bir diğer önem­li husus ise TYT ve AYT sı­nav­la­rı­nı iyi ta­nı­mak, iyi ana­liz et­mek­tir. Bu sa­ye­de nokta atışı konu ça­lış­ma­la­rı ya­pa­bi­lir ve sı­nav­da ka­rı­şı­la­ca­ğı­nız so­ru­la­rın or­ta­la­ma zor­luk dü­zey­le­ri­ni öğ­re­ne­bi­lir­si­niz. YKS’yi ta­nı­mak için ya­pıl­ma­sı ge­re­ken iki temel şey ise çık­mış so­ru­la­rı çöz­mek ve ders ka­za­nım­la­rı­nı oku­mak.
Ça­lış­ma Or­ta­mı­nı­zı Dü­zen­le­yin
    Bil­di­ği­niz gibi ça­lış­mak bazen st­res­li ola­bi­lir bu yüz­den en iyi ça­lış­ma size hitap eden, için­de ken­di­ni­zi rahat his­set­ti­ği­niz or­tam­da ya­pı­lan ça­lış­ma­dır. Tabi rahat ça­lış­ma or­ta­mın­dan kas­tım ko­lay­lık­la uyu­ya­bi­le­ce­ği­niz veya dik­ka­ti­ni­zin da­ğı­la­bi­le­ce­ği or­tam­lar değil.
Ar­ka­daş­la­rı­nız­la Bir­lik­te Ders Ça­lı­şın
    Grup­ça öğ­ren­mek çok et­ki­li bir yön­tem­dir. Ça­lış­ma grup­la­rı oluş­tur­mak sizin bir­bi­ri­niz­den yen bil­gi­ler edin­me­ni­zi sağ­lar. Bu­nun­la bir­lik­te daha uzun sü­re­ler ders ça­lış­mak için bir­bi­ri­ni­zi mo­ti­ve et­me­ni­zi sağ­lar. Sözel ders­ler­de flaş kart­lar ha­zır­la­yıp bir­bi­ri­ni­ze so­ra­rak tek­rar etmek gibi bir­çok ça­lış­ma­yı daha eğ­len­ce­li hale ge­ti­re­bi­lir­si­niz.


Ha­ber-Fo­to: Teni Tapık Çimen