Rize Kitap Fuarı sona erdi

Rize Be­le­di­ye­si ön­cü­lü­ğün­de, Rize Va­li­li­ği ve Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si'nin des­te­ğiy­le dü­zen­le­nen ve 10 gün süren "Rize Kitap Fuarı” sona erdi.

Yerel Haberler 6.03.2024 13:27:00 0
 Rize Kitap Fuarı sona erdi

 23 Şu­bat-3 Mart ta­rih­le­ri ara­sın­da 4 bin m2 çadır ala­nın­da Çay çar­şı­sı ya­nın­da ger­çek­leş­ti­ri­len Rize ve il­çe­le­ri­nin yanı sıra sahil boyu Trab­zon’dan Hopa’ya kadar her­ke­si ki­tap­la ve ya­zar­lar­la bu­luş­tu­ran Ka­ra­de­niz’in en büyük kitap fuarı olan et­kin­lik­te 10 gün bo­yun­ca 50'den fazla yazar ve 100'e yakın ya­yı­ne­vi yer aldı. Fu­ar­da ay­rı­ca söy­le­şi­ler ve imza gün­le­ri de dü­zen­len­di. Kitap Fu­arı­na Rize Va­li­si İhsan Selim Bay­daş, Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin, Vali Yar­dım­cı­la­rı, Kay­ma­kam­lar İlçe be­le­di­ye baş­kan­la­rı, pro­to­kol üye­le­ri ve çok sa­yı­da ki­tap­se­ver ka­tıl­dı.
Kitap Fu­arı­nın açı­lı­şın­da ko­nu­şan Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı Rahmi Metin, “Kitap sa­de­ce bir bilgi edin­me­nin öte­sin­de em­pa­ti yap­ma­mız ve çok fark­lı açı­lar­dan olay­la­ra bak­ma­mı­zı sağ­lı­yor.
Fikir ve dü­şün­ce dün­ya­mı­zı zen­gin­leş­ti­ri­yor.
Biz, kent­sel dö­nü­şüm­ler, mil­let bah­çe­si, alt yapı, üst yapı da bir sürü işler ya­pı­yo­ruz ama bun­la­rın ya­nın­da bir eği­tim­ci kim­li­ği ile Rize’nin oku­ma­sı için daha fazla ya­tı­rım yap­ma­mız lazım.
10 gün­lük fuar sü­re­sin­de ya­zar­la­rı­mız ge­lecek söy­le­şi ve imza prog­ram­la­rı ola­cak.
Bu­ra­da genç­le­ri­mi­ze do­ku­na­bi­li­yor­sak bu bile yeter.
Yeni 5 yıl­lık dö­nem­de artık be­le­di­ye­ci­li­ğin kül­tür sanat ve ede­bi­yat kıs­mı­nı taç­lan­dı­ra­ca­ğı­mız bir dönem ol­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz.
Bun­lar­dan bir ta­ne­si kitap fuarı ola­cak.
Ama bunun de­va­mı si­ne­may­la, ti­yat­roy­la, genç­lik şö­le­ni ve fark­lı ça­lış­ma­lar­la devam edecek” dedi.
Rize Va­li­si İhsan Selim Bay­daş ise yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da, “Kitap fuarı ko­nu­su ilk defa genç­ler­le bu­luş­ma­mız­da gün­de­me gel­miş­ti ve o gün­den sonra bu ha­zır­lık­la­ra baş­la­dık.
Kitap fu­ar­la­rı şe­hir­le­rin kül­tü­rel ha­ya­tı­nın en önem­li köşe taş­la­rın­da bir ta­ne­si­dir.
Her bi­ri­mi­zin ço­cuk­lu­ğun­da ve genç­li­ğin­de kitap fu­ar­la­rı­na dair ha­tı­ra­lar var­dır.
Bugün Rize’de bir sem­bol ha­li­ne gel­miş çay bar­da­ğı­mı­zın ya­nın­da 2 vaz­ge­çil­mez unsur olan çay ve ki­ta­bı yan yana ge­tir­dik.
Bir yanda çay bar­da­ğı bir yanda kitap fuarı muh­te­şem bir ikili oldu.
Or­ga­ni­zas­yon­da­ki emek­le­ri ve gay­re­ti için be­le­di­ye baş­ka­nı­mı­za şeh­ri­miz adına te­şek­kür edi­yo­rum.
Bu or­ga­ni­zas­yon­la­rı be­le­di­ye­mi­zin alt­ya­pı hiz­met­le­ri gibi kıy­met­li ve önem­li tut­ma­la­rı şeh­rin ge­le­ce­ği adına önem­li­dir.
Genç­ler adına en büyük ya­tı­rım­dır.
İnşal­lah ile­ri­ki yıl­lar­da ken­di­si­ne ait or­tam­lar­da şeh­rin ru­ti­ni ha­li­ne gelen bir or­ga­ni­zas­yon ha­li­ne gelir.
Biz bu çapta il­ki­ne he­ye­can­la şa­hit­lik edi­yo­ruz.
Biz kitap me­de­ni­ye­ti­nin in­san­la­rı­yız.
Öm­rü­mü­zü, ha­ya­tı­mı­zı ve ya­şa­yı­şı­mı­zı bir kitap tan­zim edi­yor.
Ki­tap­la geçen bir ömür di­li­yo­rum her­ke­se ve ki­ta­bın ka­pa­ğı­nı açı­yo­ruz.
Ki­tap­la­rın ka­pak­la­rı hiç ka­pan­ma­sın ” dedi.
Ko­nuş­ma­la­rın ar­dın­dan ki­tap­la­rın üze­rin­de­ki kur­de­le­ler açı­la­rak açı­lış ger­çek­leş­ti­ril­di.
Açı­lı­şın ar­dın­dan Vali Bay­daş ve Be­le­di­ye Baş­ka­nı Metin stant­la­rı tek tek gezdi.
10 gün süren Kitap Fu­arın­da yazar söy­le­şi­le­ri, imza gün­le­ri, atöl­ye ça­lış­ma­la­rı ve ede­bi­ya­tın çe­şit­li alan­la­rı­nı ku­cak­la­yan pa­nel­ler yer aldı.
İlçe­mi­zin ye­tiş­tir­miş ol­du­ğu, ta­nın­mış önem­li Şair ve ya­zar­la­rın­dan olan, Mus­ta­fa KUTLU, Rize Kitap Fu­arın­da yeni şiir ki­ta­bı; "KUTLU SÖZ SELAM" ese­ri­ni okur­la­rı­nın be­ğe­ni­si­ne sundu.
Bir bi­rin­den ha­ri­ka şi­ir­le­rin yer al­dı­ğı eseri Şiir dün­ya­mı­za ka­zan­dı­ran Mus­ta­fa KUTLU,
Başta bu güzel or­ga­ni­zas­yo­na imza atan Rize Be­le­di­ye­si'ni ve Rize Va­li­li­ği'ni kut­la­rım.
Bir­kaç ak­sak­lık dı­şın­da çok ya­rar­lı bir et­kin­lik ol­du­ğu ka­na­atin­de­yim.
Rize Şa­ir­ler ve Ya­zar­lar Der­ne­ği ça­tı­sı al­tın­da şah­sı­mın­da ka­tıl­dı­ğı bu or­ga­ni­zas­yonu gün bo­yun­ca bir­çok söy­le­şi­ye ve imza et­kin­li­ği­ne ev­sa­hip­li­ği yaptı.
Bu on gün bo­yun­ca uzak­lar­dan te­le­fon mesaj ve çe­şit­li he­di­ye­ler­le ya­nı­mız­da olan gönül dost­la­rı­mı­za.
Stan­dı­mı­zı zi­ya­ret edip ki­tap­la­rı­mız­la ta­nı­şan soh­be­ti­mi­ze iş­ti­rak eden bütün ta­kip­çi­le­ri­mi­ze işle­ri­nin güç­le­ri­nin ara­sın­da bize vakit ayı­rıp zi­ya­ret­le­riy­le biz­le­ri mutlu eden tüm ak­ra­ba ar­ka­daş ve dost­la­rı­ma aynı stand­lar­da ol­ma­yıp­da sü­rek­li on­la­rı ra­hat­sız et­ti­ği­miz halde bizim kah­rı­mı­zı çeken bütün şair yazar çizer ka­lem­daş­la­rı­ma, et­kin­lik alanı içe­ri­sin­de görev yapan bütün ça­lı­şan­la­ra, Çınar Eği­tim Kül­tür ve Yar­dım­laş­ma der­ne­ği­ne ve baş­ka­nı­na, Rize Şa­ir­ler ve Ya­zar­lar Der­ne­ği baş­ka­nı üye­le­ri ve bütün ya­zar­la­rı­na ve ­ta­bi­iki de has­sa­ten ve özel­lik­le bi­za­ti­hi şah­sım olan Mus­ta­fa Kutlu'nun ken­di­si­ne te­şek­kür ede­rim.
Yeni or­ga­ni­zas­yon­lar­da bu­luş­mak di­lek­le­rim­le.
Ves­se­lam. Dedi.
                 Haber-Foto: Mustafa SAKLI


Anahtar Kelimeler: Kitap Fuarı
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °