“ADIYAMAN'DA İÇME SUYU STOKLARINDA EKSİK YOK, ADIYAMAN'IN YÜZDE 95'İNE KAYNAĞINDAN SU VERİLİYOR, KATAR'DAN YAŞAM KONTEYNERLERİ GETİREN İLK GEMİLER İSKENDERUN'A ULAŞTI”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil KARAİSMAİLOĞLU;

Güncel Haberler 9.03.2023 09:04:00 0
“ADIYAMAN

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Adı­ya­man’ın yüzde 95’ine kay­na­ğın­dan su ve­ril­di­ği­ni be­lir­te­rek, bunun yanı sıra içme suyu stok­la­rın­da da eksik ol­ma­dı­ğı­nı açık­la­dı.
 Adı­ya­man’da 2 mil­yon 193 bin met­re­ka­re­lik bir alan­da 17 bin 907 ka­pa­si­te­li 20 ayrı kon­tey­ner kent kurma ça­lış­ma­la­rı­nı tüm hı­zıy­la sür­dür­dük­le­ri­ni ak­ta­ran Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Katar’dan yaşam kon­tey­ner­le­ri ge­ti­ren ilk ge­mi­le­rin de İsken­de­run Li­ma­nı’na ulaş­tı­ğı­nı du­yur­du.
Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Adil Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Adı­ya­man’da Al­tın­şe­hir (K-1) Kon­tey­ner Kent’te basın açık­la­ma­sı yaptı. 6 Şubat'taki iki büyük dep­rem ne­de­niy­le dün­ya­da eşi ben­ze­ri gö­rül­me­miş bir fe­la­ket ile karşı kar­şı­ya ka­lın­dı­ğı­nı dile ge­ti­ren Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “11 ili­miz­de­ki 14 mil­yon in­sa­nı­mız doğ­ru­dan et­ki­len­di. Tüm mil­le­ti­mi­zi ke­de­re ve yasa boğdu. 110 bin ki­lo­met­re­ka­re­lik alanı et­ki­le­yen afe­tin bü­yük­lü­ğü, artçı dep­rem­ler ve çetin kış şart­la­rı se­be­biy­le ilk an­lar­da bizi zor­la­dı. Bu­gü­ne kadar en bü­yü­ğü 6,6 olmak üzere 13 binin üs­tün­de artçı dep­rem­le sar­sıl­ma­ya devam ettik. Ancak dev­let ve mil­let omuz omuza ver­me­yi bil­dik, bir­bi­ri­mi­ze ke­net­len­dik. İlk andan iti­ba­ren önce enkaz al­tın­dan can­la­rı­mı­zı kur­tar­mak, sonra da ya­ra­la­rı sar­mak için za­man­la ya­rış­tık. AFAD Baş­kan­lı­ğı’nda, bütün bi­rim­le­ri­miz­le 7/24 her un­van­da per­so­ne­li­miz görev yaptı ve yap­ma­ya devam edi­yor. 6 Şubat sa­ba­hın­dan iti­ba­ren bütün ça­lış­ma ar­ka­daş­la­rı­mız­la afet sa­ha­sın­da­yız, dep­rem­ze­de­le­ri­mi­zin ya­nın­da­yız. Her şeye göğüs ge­re­rek bir an dahi in­sa­nı­mı­zı yal­nız bı­rak­mı­yo­ruz” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
632 BİN 538 AFET­ZE­DE TAHLİYE EDİLDİ
Acil Eylem Planı’nı iş­let­tik­le­ri­ni ak­ta­ran Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, acil ba­rın­ma ih­ti­yaç­la­rı­nın gi­de­ril­di­ği­ni, acil gi­yin­me so­ru­nu­nun or­ta­dan kal­dı­rıl­dı­ğı­nı, acil yemek ih­ti­ya­cı­nın hemen sağ­lan­dı­ğı­nı söy­le­di. Hemen ar­dın­dan acil te­miz­lik ve hij­yen hu­sus­la­rı­nın üze­rin­de ça­lış­ma­la­rın yü­rü­tül­dü­ğü­nü ve bu sü­re­cin takip edil­di­ği­ni kay­de­den Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, şöyle devam etti:
“Bi­na­la­rın yüzde 99’unun ta­ra­ma­sı­nı ta­mam­la­dık. Yıkım ve enkaz kal­dır­ma iş­le­ri­ne hızla devam edi­yo­ruz. Va­tan­daş­la­rı­mı­zın ih­ti­yaç­la­rı­nı anın­da kar­şı­la­ya­bil­mek üzere kur­du­ğu­muz ‘saha ta­ra­ma’ sis­te­mi dev­re­de­dir. Bu sa­ye­de ih­ti­yaç­la­rı tes­pit edi­yo­ruz, ne oran­da kar­şı­lan­dık­la­rı­nı gö­rü­yo­ruz ve ge­rek­li yer­le­re tak­vi­ye­le­ri­mi­zi sür­dü­rü­yo­ruz. Aile­le­ri­mi­zin, ço­cuk­la­rı­mı­zın, de­za­van­taj­lı grup­la­rı­mı­zın eği­tim­den, sağ­lı­ğa ne ih­ti­yaç­la­rı varsa ‘saha ta­ra­ma’ sis­te­mi­miz­den al­dı­ğı­mız ve­ri­ler ışı­ğın­da gi­de­ri­yo­ruz. Dep­rem­den et­ki­le­nen tüm böl­ge­de; gerek arama kur­tar­ma, gerek acil tah­li­ye, ge­rek­se de enkaz kal­dır­ma, çadır ve kon­tey­ner kent­ler gibi ge­çi­ci toplu yaşam alan­la­rı­nın ku­rul­ma­sı gibi tüm ça­lış­ma­la­rı AFAD’ın ko­or­di­nas­yo­nun­da yap­ma­ya gay­ret gös­te­ri­yo­ruz. Fe­la­ke­tin iz­le­ri­ni sil­mek için tüm gü­cü­müz­le ça­lı­şı­yo­ruz. AFAD ko­or­di­nas­yo­nun­da dep­rem böl­ge­le­rin­de 35 bin 250’si arama kur­tar­ma uzman per­so­ne­li olmak üzere 271 binin üs­tün­de per­so­nel­le ça­lış­ma­la­rı­mı­za devam edi­yo­ruz. Şu anda da 4 bin 331’i arama kur­tar­ma per­so­ne­li olmak üzere gö­re­vi devam eden per­so­nel sa­yı­sı 226 binin üze­rin­de­dir. Şu ana kadar dep­rem ne­de­niy­le 632 bin 538 afet­ze­de tah­li­ye edil­di. Va­tan­daş­la­rı­mı­zı kon­tey­ner­le­re yer­leş­tir­me­ye baş­la­dık. Şu an için en ön­ce­lik­li olan ba­rın­ma ve ısın­ma­dır. Bu hu­sus­la­rı ek­sik­siz sağ­la­mak için ça­ba­lı­yo­ruz. Kış şart­la­rı­na uygun çadır ve kon­tey­ner­ler temin edi­yor ve yaşam alan­la­rı tesis edi­yo­ruz. Ça­dır­lar ilk etap­ta acil ih­ti­ya­ca yö­ne­lik­tir ve bir ara for­mül­dür. Asıl ama­cı­mız ise şu an için­de bu­lun­du­ğu­muz ve ar­kam­da gör­dü­ğü­nüz gibi kon­tey­ner kent­le­ri yay­gın­laş­tı­ra­rak, her­ke­si bu­ra­la­ra ta­şı­mak ve ka­lı­cı ko­nut­la­rı ya­pı­la­na kadar afet­ze­de­le­ri­mi­ze daha dü­zen­li bir hayat sun­mak­tır. Dep­rem böl­ge­sin­de­ki kon­tey­ner ken­ti­mi­zin alt­ya­pı­sı­nı ar­ka­daş­la­rı­mız hızla ta­mam­la­mak için ara­lık­sız ça­lı­şı­yor­lar.”
SON ANA KADAR ADI­YA­MAN­LI KAR­DEŞ­LERİMİZİN YA­NIN­DA OLA­CA­ĞIZ
Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Ba­kan­lık­ta­ki ça­lış­ma ar­ka­daş­la­rıy­la bir­lik­te dep­re­min ilk sa­at­le­rin­de Adı­ya­man’a gel­dik­le­ri­ni be­lir­te­rek, diğer il­ler­de ol­du­ğu gibi ke­sin­ti­siz ça­lış­ma­lar­la Adı­ya­man’da bir yan­dan ge­çi­ci toplu yaşam alan­la­rı­nı tesis et­tik­le­ri­ni söy­le­di.
Diğer yan­dan dep­re­min sebep ol­du­ğu acı­nın iz­le­ri­ni or­ta­dan kal­dır­mak için ça­ba­la­dık­la­rı­nı vur­gu­la­yan Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Giden can­la­rı­mız en büyük üzün­tü­müz­dür, he­pi­mi­zin acı­sı­dır. Bu acıyı hiç­bi­ri­mi­zin unut­ma­sı­nın im­ka­nı yok. Me­kân­la­rı cen­net olsun. Ya­şa­dı­ğı­mız bu büyük fe­la­ket, bu büyük acı, dev­let-mil­let he­pi­mi­zi de­rin­den in­cit­ti. Bu sı­zı­yı hep içi­miz­de ta­şı­ya­ca­ğız. Bir yan­dan da mil­le­ti­mi­zin ya­nın­da olmak, ayağa bir­lik­te kalk­mak için yoğun bir çaba gös­te­ri­yo­ruz. ‘Be­re­ket­li hilal’ ola­rak ad­lan­dı­rı­lan kut­sal şeh­ri­miz Adı­ya­man’ı da ye­ni­den ba­yın­dır kı­la­ca­ğız. Adı­ya­man’ımızı ihya etmek için ilk andan iti­ba­ren ge­ce­mi­zi gün­dü­zü­mü­ze kat­tık, tüm ya­ra­lar sa­rı­la­na kadar da dur­ma­ya­ca­ğız. Çok iyi bi­li­yo­ruz ki bin­ler­ce yıl­lık ta­ri­hi ile sa­yı­sız me­de­ni­ye­te ev sa­hip­li­ği yapan Adı­ya­man’ın özün­de ilim ve irfan var. Üre­tim, ti­ca­ret ve kül­tür var. Biz bun­la­rı Adı­ya­man’da ye­ni­den pa­yi­dar kı­la­na kadar da dur­ma­ya­ca­ğız. Ço­cuk­la­rı­mı­zın, ana­la­rı­mı­zın, bü­yük­le­ri­mi­zin yüzü ye­ni­den gü­le­ne kadar dur­ma­ya­ca­ğız. İlk gün nasıl bu­ra­day­sak, nasıl ki bir an bile bu­ra­dan ay­rıl­ma­dıy­sak, son ana kadar Adı­ya­man­lı kar­deş­le­ri­mi­zin ya­nın­da ola­ca­ğız. Bunu sa­de­ce Adı­ya­man’da değil dep­rem­den et­ki­le­nen diğer 11 ili­miz­de de ger­çek­leş­ti­re­ce­ğiz. Her zer­re­sin­de ec­da­dı­mı­zın izi olan bu kut­sal şehri tüm ta­ri­hi eser ve var­lık­la­rı­nı ye­ni­den as­lı­na uygun bir şek­li­de inşa eder­ken, çok daha sağ­lam yaşam ko­nut­la­rı, ti­ca­ret­ha­ne­ler ve dük­kan­lar inşa ede­rek, geç­miş­ten ge­le­ce­ğe uza­nan çok daha güçlü ve ge­liş­miş bir Adı­ya­man’ı hep bir­lik­te ku­ra­ca­ğız. Adı­ya­man’ın eşsiz el do­ku­ma ha­lı­la­rı ye­ni­den dük­kan­la­rın vit­rin­le­ri­ni süs­le­yecek ve ta­ri­hi ca­mi­le­rin­de oku­nan ezan ses­le­ri ile cadde ve so­kak­la­rı ye­ni­den yan­kı­la­na­cak, neşe do­la­cak. Ve bun­la­rı dev­le­ti­mi­zin tüm im­kan­la­rı­nı se­fer­ber ede­rek en kısa za­man­da ger­çek­leş­ti­re­ce­ğiz” de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.
ADI­YA­MAN’DA 300 AİLEMİZİ KON­TEY­NER­LE­RE YER­LEŞTİRDİK, BU SAYI HIZLA AR­TA­CAK
Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, şu anda Adı­ya­man’da 50 bin 763 ça­dır­da 203 binin üs­tün­de afet­ze­de ba­rın­dı­ğı­nın al­tı­nı çi­ze­rek, ça­dır­la­rı ara for­mül ola­rak plan­la­dık­la­rı­nı kay­det­ti. Adı­ya­man’da 2 mil­yon 193 bin met­re­ka­re­lik bir alan­da 17 bin 907 ka­pa­si­te­li 20 ayrı kon­tey­ner kent kurma ça­lış­ma­la­rı­nı tüm hı­zıy­la sür­dür­dük­le­ri­nin al­tı­nı çizen Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, şun­la­rı kay­det­ti:
“Şu ana kadar 1044 kon­tey­ner kur­duk ve 387 ta­ne­si­ni de ku­rul­mak üzere sa­ha­ya in­dir­dik. Kon­tey­ner kent ku­ru­la­cak alan­la­rın tes­vi­ye ça­lış­ma­la­rı­nı ger­çek­leş­ti­rir­ken bir yan­dan da su, elekt­rik ve ka­na­li­zas­yon alt­ya­pı­sı ça­lış­ma­la­rı­na devam edi­yo­ruz. Şuan iti­ba­riy­le 300 aile­mi­zi kon­tey­ner­le­re yer­leş­tir­dik. On­la­rın bir nebze olsun nor­mal ha­yat­la­rı­na dön­me­ye baş­la­ma­la­rı biz­le­re de büyük güç ve­ri­yor. İnşal­lah bu sayı hızla ar­ta­cak ve Adı­ya­man’da ha­ya­tın nor­mal akı­şı­na daha da hızlı dön­me­ye baş­la­dı­ğı­na şahit ola­ca­ğız. Adı­ya­man’da yı­kı­mın iz­le­ri­ni de or­ta­dan kal­dı­rı­yo­ruz. Şu anda şeh­rin yüzde 95’ine kay­na­ğın­dan su ve­ri­li­yor. Şe­be­ke­de­ki arı­za­la­rın gi­de­ril­me­si­ne devam edi­li­yor. Bunun yanı sıra içme suyu stok­la­rı­mız­da eksik yok. Bina yı­kı­mı ve enkaz kal­dır­ma ça­lış­ma­la­rı­na bağlı ola­rak şeh­rin ta­ma­mı­na su ve­re­bi­li­yo­ruz. Gür­le­vik isale hat­tın­da­ki arı­za­lar gi­de­ri­li­yor. Gür­le­vik Kap­ta­jı’nda ona­rım iş­le­ri ta­mam­lan­dı. Adı­ya­man yol ağın­da ve dep­rem­den et­ki­le­nen bütün böl­ge­de­ki yak­la­şık 10 bin ki­lo­met­re yol ağı­mız­da tra­fi­ğe ka­pa­lı yol bu­lun­ma­mak­ta­dır.”
HAVALİMAN­LA­RIN­DA 1 MİLYON 21 BİN YOL­CU­YA HİZMET VERİLDİ
Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­kan­lı­ğı’na bağlı Ka­ra­yol­la­rı Genel Mü­dür­lü­ğü ekip­le­ri­nin sa­de­ce Adı­ya­man ge­ne­lin­de; top­lam 803 ma­ki­ne ve bine yakın per­so­nel ile ça­lış­ma­la­rı­na gece gün­düz de­me­den devam et­ti­ği­ni ifade eden Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, Ba­kan­lı­ğın dep­rem böl­ge­sin­de yap­tı­ğı ça­lış­ma­lar hak­kın­da şu bil­gi­le­ri verdi:
“Ka­ra­yol­la­rı Genel Mü­dür­lü­ğü­müz dep­rem böl­ge­sin­de 3 bin 279 per­so­nel, 2 bin 573 ma­ki­ne ve ekip­man ile ça­lış­ma­la­rı­nı ara­lık­sız sür­dü­rü­yor. Adı­ya­man dahil olmak üzere dep­rem­den et­ki­le­nen tüm il­le­ri­miz­de dev­let ve il yol­la­rı ile oto­yol­lar ta­ma­men ula­şı­ma açık­tır. Yine Ba­kan­lı­ğı­mız Ulaş­tır­ma Hiz­met­le­ri Dü­zen­le­me Genel Mü­dür­lü­ğü ve Bölge Mü­dür­lük­le­ri­mi­zin bütün per­so­nel­le­ri ile 7/24 dep­rem böl­ge­le­rin­de Afet Nak­li­ye Grubu ola­rak görev ya­pı­yor. Bil­di­ği­niz gibi kur­tar­ma ekip­le­ri ve mal­ze­me­le­ri ön­ce­lik­le dep­rem ha­va­li­man­la­rı­mı­za in­ti­kal et­ti­ler. Ha­va­li­man­la­rın­dan afet böl­ge­si­ne ulaş­tı­rıl­ma­la­rı için oto­büs ve tır­la­rın sev­ki­ya­tı­nı sağ­la­dık. Ba­kan­lı­ğı­mız Nak­li­ye Hiz­met Grubu ola­rak top­lam 10 bin 462 ta­şı­tı dep­rem böl­ge­si­ne sevk ettik. Ba­kan­lı­ğı­mız ko­or­di­nas­yo­nun­da 06 Şubat – 4 Mart ta­rih­le­ri ara­sın­da 5 bin 134 oto­büs, 4 bin 887 TIR/kam­yon ile yüz­ler­ce iş ma­ki­na­sı taşıt dep­rem böl­ge­le­ri­ne ulaş­tı­rıl­dı. Dep­rem­ler­den 1275 ki­lo­met­re de­mir­yo­lu hat­tı­mız et­ki­len­miş­ti. 1182 ki­lo­met­re­sin­de ça­lış­ma­lar ta­mam­la­na­rak tra­fi­ğe ilk anda açıl­dı. Afet böl­ge­si­ne gön­de­ri­len 394 yolcu tre­ni­miz­le 100 bine yakın yolcu ta­şın­dı. 64 yük tre­ni­miz 965 va­gon­luk yar­dım mal­ze­me­si­ni böl­ge­ye ulaş­tır­dı. 93 yolcu ve per­so­nel ser­vis va­go­nu­muz 4 bin va­tan­da­şı­mı­zın ‘ge­çi­ci’ evi oldu. Kah­ra­man­ma­raş, Ga­zi­an­tep, Adana, Şan­lı­ur­fa GAP, Adı­ya­man, Ma­lat­ya, Di­yar­ba­kır, Hatay ve Ela­zığ Ha­va­li­man­la­rın­da; 6 Şu­bat-3 Mart ta­rih­le­rin­de 11 bin 287 iç hat ve 1564 dış hat olmak üzere as­ke­ri ve sivil hava araç­la­rı ile top­lam 12 bin 851 uçuş tra­fi­ği ger­çek­leş­tir­dik.
Tah­li­ye amaç­lı sivil hava araç­la­rı ile 6 Şu­bat-3 Mart ta­rih­le­ri ara­sın­da top­lam 1 mil­yon 21 bin yol­cu­ya hiz­met ver­dik. 15 bin ton in­sa­ni yar­dım mal­ze­me­si dep­rem böl­ge­sin­de­ki ha­va­li­man­la­rı­na ulaş­tır­dık. Top­lam 3 bin 495 sefer ile 611 bin va­tan­da­şı­mız dep­rem böl­ge­le­rin­den tah­li­ye edil­di.”
YAK­LA­ŞIK 5 BİN KİŞİYE GEMİLERDE KO­NAK­LA­MA İMKANI SAĞ­LI­YO­RUZ
Ya­ban­cı ha­va­yo­lu iş­let­me­le­ri­ne ve­ri­lecek uçuş izin­le­ri­nin işlem sü­re­si­nin kı­sal­tıl­dı­ğı ve 6-28 Şubat 2023 ta­rih­le­ri ara­sın­da in­sa­ni yar­dım ama­cıy­la yurt dı­şın­dan gelen 690 hava ara­cı­na uçuş izni ve­ril­di­ği ak­ta­rı­lan Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Tah­li­ye se­fer­le­ri bugün iti­ba­riy­le ta­mam­lan­mış olup, afet böl­ge­si­ne gö­rev­li per­so­nel gi­diş-ge­li­şi devam et­mek­te­dir.
Ay­rı­ca, ekip­le­ri­miz yüz­ler­ce dep­rem­ze­de­yi sağ ola­rak göçük al­tın­dan çı­kar­dı. Özel­lik­le Hatay’a ulaş­tı­rı­la­cak yar­dım­lar­da de­niz­yo­lu çok etkin rol oy­na­dı. Yak­la­şık 5 bin ki­şi­ye ge­mi­ler­de ko­nak­la­ma im­ka­nı şu anda sağ­lı­yo­ruz. De­niz­yo­lu ile de dep­rem­ze­de­mi­zin böl­ge­den tah­li­ye­si sağ­lan­dı. Bu arada, Katar’dan yaşam kon­tey­ner­le­ri ge­ti­ren ilk ge­mi­ler de İsken­de­run Li­ma­nı’na var­dı­lar. Alt­ya­pı Ya­tı­rım­la­rı Genel Mü­dür­lü­ğü’müz de Ba­kan­lı­ğı­mı­zın pro­je­le­ri­nin yü­rü­tül­dü­ğü şan­ti­ye­ler­den iş ma­ki­ne­le­ri ve 2 bin per­so­nel ile hız­lı­ca dep­rem böl­ge­si­ne yar­dı­ma koştu. İle­ti­şim ih­ti­ya­cı kon­tey­ner kent­ler ve çadır kent­ler de mobil, fiber, uydu ve Wi-Fi alt­ya­pı­la­rı ile des­tek­le­ni­yor. Türk­sat ta­ra­fın­dan 163 nok­ta­da uydu ve Wi-Fi ku­ru­lu­mu ta­mam­lan­dı. Türk Te­le­kom ve Turk­cell ta­ra­fın­dan fiber ve Wi-Fi ku­ru­lu­mu il­ler­de ya­pıl­mak­ta­dır. PTT bün­ye­sin­de hiz­met veren mobil araç­lar afe­tin ya­şan­ma­sıy­la bir­lik­te sü­rat­le böl­ge­ye gön­de­ril­di. Fa­ali­yet­le­ri­ni sür­dü­rü­yor. Dep­rem böl­ge­sin­de temel ih­ti­yaç mal­ze­me­le­ri­nin te­mi­ni için yar­dım amaç­lı bi­rey­sel gön­de­ri­le­rin üc­ret­siz kargo ka­bu­lü, PTT ta­ra­fın­dan üc­ret­siz kargo ta­şı­ma kam­pan­ya­sı kap­sa­mın­da va­tan­daş­la­rı­mı­za ulaş­tı­rıl­ma­ya devam edi­yor. 183 yıl­dır bu mil­le­tin hiz­me­tin­de olan PTT’miz, bu ola­ğa­nüs­tü dö­nem­de de her ka­de­me­den ça­lı­şa­nıy­la va­tan­daş­la­rı­mı­zın ya­nın­da ol­ma­yı ba­şar­mış­tır, ol­ma­ya da devam et­mek­te­dir” diye ko­nuş­tu.
YÜZ­YI­LIN EN BÜYÜK FE­LA­KETİNİ; YÜZ­YI­LIN EN BÜYÜK DA­YA­NIŞ­MA­SI İLE AŞA­CA­ĞIZ
Dev­le­ti­miz top­ye­kûn se­fer­ber ol­du­ğu­nu dile ge­ti­ren Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Ka­ra­is­ma­iloğ­lu, “Ya­sı­mız ve az­mi­miz bir­bi­ri­ne ka­rış­tı. Göz­ya­şı­mız ve alın te­ri­miz bir­lik­te ak­mak­ta­dır. El­bet­te bu fe­la­ke­ti unut­ma­ya­ca­ğız ama umut­la­rı ye­ni­den ye­şer­tecek ve bu acı gün­le­ri bir daha ya­şan­ma­mak üzere ta­ri­he gö­me­ce­ğiz. Açı­lan ya­ra­la­rı hızla hep be­ra­ber iyi­leş­ti­re­ce­ğiz. Ko­nuş­ma­mın ba­şın­da be­lirt­ti­ğim üzere çok daha güçlü ve ge­liş­miş bir Adı­ya­man ku­ra­ca­ğız. Es­ki­yi ye­ri­ne ge­tir­me­nin öte­si­ne ge­çe­ce­ğiz. Böl­ge­nin kül­tü­rel özel­lik­le­ri­ni ta­şı­yan ya­pı­la­rı ve sos­yal do­na­tı­la­rıy­la, yeşil alan­la­rıy­la Adı­ya­man­lı va­tan­daş­la­rı­mı­za layık bir şehri inşa ede­ce­ğiz. Bunu sa­de­ce Adı­ya­man’da değil dep­rem­den et­ki­le­nen bütün il­le­ri­miz­de de ger­çek­leş­ti­re­ce­ğiz. Bilim in­san­la­rı­mız­la, uz­man­la­rı­mız­la, STK’la­rı­mız­la, muh­tar­la­rı­mız­la, ka­na­at ön­der­le­ri­miz­le omuz omu­za­yız. Hep bir­lik­te di­renç­li ve da­ya­nık­lı şe­hir­le­ri­mi­zi ye­ni­den inşa edecek; sür­dü­rü­le­bi­lir ve ya­şa­na­bi­lir bir böl­ge­yi ha­ya­ta ge­çi­re­ce­ğiz. Tür­ki­ye ulu­sal risk kal­ka­nı mo­de­li ışı­ğın­da oluş­tu­ra­ca­ğı­mız afete daha di­renç­li ulaş­tır­ma ve alt­ya­pı sis­te­mi­miz­le afet son­ra­sı ye­ni­den ya­pı­lan­ma sü­re­ci­ne en büyük kat­kı­yı bizim ve­re­ce­ği­mi­ze ina­nı­yo­rum. Tıpkı şehir mer­kez­le­ri­miz gibi köy­le­ri­mi­zi de bir yıl için­de ayağa kal­dır­ma­yı he­def­li­yo­ruz. Biz çok güçlü ve aziz bir mil­le­tiz… Kar­deş­lik, bir­lik ve da­ya­nış­ma bizim özü­müz­de var. Bu üç şey dep­rem­den et­ki­le­nen şe­hir­le­ri­mi­zi ye­ni­den ayağa kal­dır­ma­da­ki asıl çi­men­to­muz ola­cak. Dev­let ve mil­let omuz omuza ver­miş­tir. Bun­dan sonra her geçen gün daha ay­dın­lık ola­cak. Yüz­yı­lın en büyük fe­la­ke­ti­ni; yüz­yı­lın en büyük da­ya­nış­ma­sı ile aşa­ca­ğız” di­ye­rek söz­le­ri­ni ta­mam­la­dı.


          Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI
          Kay­nak: UAB Basın Mü­şa­vir­li­ği


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °