Tarih: 30.12.2023 10:44

Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına “Görme Taraması” eğitimi verildi

Facebook Twitter Linked-in

 Ül­ke­miz­de ço­cuk­luk ça­ğın­da sık gö­rü­len sağ­lık so­run­la­rı­nın erken ta­nın­ma­sı ve ge­rek­li te­da­vi­le­ri­nin sağ­la­na­bil­me­si ama­cıy­la çe­şit­li ta­ra­ma prog­ram­la­rı yü­rü­tül­mek­te­dir. Ye­ni­do­ğan, okul ön­ce­si ve okul çağı ço­cuk­lar­da sık gö­rü­len görme ku­sur­la­rı­na yö­ne­lik ta­ra­ma prog­ra­mı da bu prog­ram­lar ara­sı­na dahil edil­miş­tir. Prog­ram­da be­bek­le­re 0-3 aylar ara­sın­da, ço­cuk­la­ra 36-48 aylar ara­sın­da ve 6 yaş ya da 7 yaşta (ço­cu­ğun il­ko­kul 1. sı­nı­fa baş­la­ya­ca­ğı yıl) görme ta­ra­ma­sı ya­pıl­mak­ta­dır.
Ço­cuk­lar­da ya­pı­la­cak göz ta­ra­ma­la­rı ile ta­nı­na­bi­len has­ta­lık­la­rın ba­şın­da şa­şı­lık, kırma ku­sur­la­rı, ka­ta­rakt ve kor­ne­al skar gibi dep­ri­vas­yo­na yol açan bazı du­rum­la­ra bağlı ola­rak ge­li­şen amp­li­yo­pi (göz tem­bel­li­ği) gel­mek­te­dir. Ay­rı­ca be­bek­lik dö­ne­min­de Re­ti­nob­las­tom, Kon­je­ni­tal Glo­kom ve Kon­je­ni­tal Ka­ta­rakt gibi do­ğuş­tan olan has­ta­lık­lar da gö­rü­le­bil­mek­te­dir.
Bu kap­sam­da Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si Eği­tim ve Araş­tır­ma Has­ta­ne­si Göz Has­ta­lık­la­rı Ana­bi­lim Da­lın­da gö­rev­li Dr. Öğrt. Üyesi Mu­ham­met Kaim ta­ra­fın­dan ili­miz aile he­ki­mi ve aile sağ­lı­ğı ça­lı­şan­la­rı­na “Görme Ta­ra­ma­sı” eği­ti­mi ve­ril­miş­tir de­nil­di.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —