Tarih: 09.01.2024 09:02

“AİLE SAĞLIĞI HİZMETİNDEN VAZGEÇMEYİN”

Facebook Twitter Linked-in

 Sağ­lık sek­tö­rün­de olum­suz ge­liş­me­le­re dik­kat çeken Tür­ki­ye’deki en önem­li Göz Pro­fe­sö­rü ve RTEÜ Tıp Fa­kül­te­si eski De­ka­nı Prof. Dr. Şaban Şim­şek yap­tı­ğı ya­zı­lı açık­la­ma­da Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­na ‘’is­ti­hap haddi aşıl­dı’ ’diye ses­len­di. Prof. Dr. Şaban Şim­şek’in açık­la­ma­sı şu şe­kil­de’’ Sn. Sağ­lık Ba­ka­nı­mız Sağ­lık Ma­lum­dur ki nakil araç­la­rın­da bile bir yük sı­nır­la­ma­sı var­dır. O sınır aşı­lır­sa ara­cı­nız zarar görür, ta­şı­dı­ğı­nız mal her neyse sağ­lık­lı bir şe­kil­de ye­ri­ne ulaş­tı­rı­la­maz, yolda tra­fik po­li­si ya­ka­lar­sa ce­za­yı keser! Ama an­la­şı­lan Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­mı­zın böyle bir derdi yok; “bu kadar yük ta­şın­maz, ka­li­te­si bo­zu­lur, polis ceza keser” diye dü­şün­mü­yor­lar!
Altı yıl önce kli­ni­ği­miz­de 6 asis­ta­nı­mız vardı. Asis­tan is­ti­yor­duk gel­mi­yor­du… Muh­te­me­len yeni me­zun­lar aile sağ­lı­ğı mer­kez­le­ri­ne yön­len­di­ri­li­yor­du. “Sağ­lık su­nu­mu has­ta­ne­ler­den önce orada ve­ril­me­li” diye dü­şü­nü­lü­yor­du ki bu te­mel­de doğ­ru­dur. Şimdi 26 tane asis­ta­nı­mız var. İste­me­den oto­ma­tik gön­de­ri­li­yor­lar. Bazı kli­nik­ler­de bu sayı 50’yi bul­muş du­rum­da! Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı belli ki aile sağ­lı­ğı mer­kez­le­rin­de (ASM) sağ­lık su­nu­mun­dan vaz­geç­miş, so­ru­nu daha çok uzman ye­tiş­ti­re­rek has­ta­ne­ler­de çöz­mek is­ti­yor!
Al­tı­nı çi­ze­rek bir kez daha söy­le­ye­lim:
Bu hem genel sağ­lık po­li­ti­ka­sı ola­rak yan­lış­tır, hem eği­ti­ci­le­re büyük yük­tür, hem de ka­li­te­yi dü­şü­ren, ile­ri­de daha büyük so­run­la­ra yol aça­ca­ğı açık olan bir uy­gu­la­ma­dır. “Na­sıl­sa, em­re­de­riz ya­par­lar, ne kadar adam gön­de­rir­sek eğit­mek uzman ola­rak mezun etmek du­ru­mun­da­dır­lar, eli­miz­de uzman olsun da nasıl olur­sa olsun.(üs­te­lik ho­ca­la­ra hiç bir şey ver­me­den!) demek ve on­la­rı Ye­tiş­ti­recek ho­ca­la­rın gö­rü­şü­nü dahi al­ma­mak aka­de­mik de­ğer­le­rin/öl­çüt­le­rin ya­nın­da, in­sa­ni/vic­da­ni an­lam­da da kar­şı­lı­ğı ol­ma­yan bir dü­şün­ce­dir, dav­ra­nış­tır, uy­gu­la­ma­dır.
Sayın yet­ki­li­ler, yap­ma­yın bunu lüt­fen!
So­ru­nun çö­zü­mü­ne has­ta­ne ön­ce­sin­de baş­la­mak ve büyük öl­çü­de orada bi­tir­mek, siz­le­rin de ma­lu­mu­nuz ol­du­ğu­nu dü­şün­dü­ğüm bütün dün­ya­nın kabul et­ti­ği temel il­ke­dir. Yani… Hadi ev­ren­sel öl­çüt­le­ri geç­tik. Hiç ol­maz­sa “Ucuz ettin yah­ni­si ”“Yarım dok­tor can­dan…”ata­söz­le­ri­ni ha­tır­la­yın ve bize, diğer kli­nik­le­re en az bir yıl daha fazla asis­tan gön­der­me­yin! Son yıl­lar­da pek çok mes­lek ve kurum iti­bar kay­bı­na uğ­ra­dı… As­lın­da ül­ke­mi­zin ge­le­ce­ği­ne dair za­fi­yet do­ğur­du­ğu açık olan bu durum ge­nel­de gör­me­mez­lik­ten ge­li­ni­yor ma­ale­sef. Şunu be­lirt­me­miz ge­re­ki­yor: Belki di­ğer­le­ri şu ya da bu şe­kil­de bir müd­det daha ta­şı­na­bi­lir ama sağ­lık­çı­lık mes­le­ği bunu kal­dır­maz; ta­şı­na­bi­lecek me­sa­fe her gün biraz daha kı­sa­lır.
         Ha­ber-Fo­to: İsmet KÖ­SOĞ­LU




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —