“AKILLI ULAŞIM SİSTEMİYLE 69 BİN KİLOMETRELİK YOL AĞIMIZI ANLIK 7/24 TAKİP EDİYORUZ”

“AKILLI ULAŞIM SİSTEMİYLE 69 BİN KİLOMETRELİK YOL AĞIMIZI ANLIK 7/24 TAKİP EDİYORUZ”

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU:

 Ulaş­tır­ma ve Alt­ya­pı Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Kur­ban Bay­ra­mı ne­de­niy­le ülke ge­ne­lin­de ya­şa­na­bi­lecek her türlü yo­ğun­lu­ğa ve ak­sa­ma­la­ra karşı ted­bir­le­rin alın­dı­ğı­nı ve de­ne­tim­le­ri sık­laş­tı­rıl­dı­ğı­nı du­yur­du.
 Ulaş­tır­ma Ba­ka­nı Ab­dul­ka­dir Ura­loğ­lu, Ka­ra­yol­la­rı Genel Mü­dür­lü­ğü Akıl­lı Ula­şım Sis­tem­le­ri Mer­ke­zi’ni zi­ya­ret etti. AŞTİ Ter­mi­na­li, İstan­bul Ha­va­li­ma­nı, İDO Ye­ni­ka­pı İske­le­si, Os­man­ga­zi Köp­rü­sü Gi­şe­si, Hal­ka­lı Mar­ma­ray, Hızlı Tren Garı ve Sö­ğüt­lü­çeş­me Yük­sek Hızlı Tren İstas­yo­nu’na canlı bağ­lan­tı­lar­la bay­ram ön­ce­si yo­ğun­lu­ğun ön­len­me­si ama­cıy­la uy­gu­la­nan ted­bir­ler ko­nu­sun­da bilgi aldı. Bakan Ura­loğ­lu, her bay­ram ol­du­ğu gibi bu bay­ram­da, va­tan­daş­la­rın hu­zur­lu ve gü­ven­li yol­cu­luk ya­pa­bil­me­le­ri için tüm bi­rim­ler­le sa­ha­da ol­duk­la­rı­nı ifade ede­rek, “Akıl­lı ula­şım mer­ke­zi­miz­de­ki ek­ran­lar üze­rin­den 69 bin ki­lo­met­re­lik yol ağı­mı­zı anlık gö­rün­tü ala­rak 7/24 takip edi­yo­ruz. Tek ama­cı­mız va­tan­daş­la­rı­mı­zın sev­dik­le­ri­ne gü­ven­li bir şe­kil­de ulaş­tır­mak.” dedi.
KA­RA­YO­LU AĞINI ETKİN KUL­LA­NA­RAK CAN VE MAL GÜ­VENLİĞİNİ ART­TI­LA­CAK
Bakan Ura­loğ­lu, 9 gün­lük bay­ram ta­ti­li­nin bugün iti­ba­riy­le fi­ilen baş­la­dı­ğı­nı be­lir­te­rek şun­la­rı söy­le­di.
“Mesai sa­ati­nin bi­ti­miy­le İstan­bul ve An­ka­ra başta olmak üzere tüm büyük şe­hir­le­ri­miz­de ve ana aks­la­rı­mız­da olu­şa­cak tra­fik yo­ğun­lu­ğu dik­kat­le iz­li­yo­ruz. Ama her tatil dö­ne­min­de ol­du­ğu gibi bu bay­ram sü­re­sin­ce de va­tan­daş­la­rı­mı­zın bu mü­ba­rek gün­le­ri do­ya­sı­ya ya­şa­ma­sı için tüm bi­rim­le­ri­miz­le sa­ha­da­yız. Ya­şan­ma­sı muh­te­mel yo­ğun­luk ne­de­niy­le Ba­kan­lık ola­rak kara, deniz, hava ve de­mir­yol­la­rın­da tüm ön­lem­le­ri­mi­zi almış bu­lu­nu­yo­ruz. AŞTİ Ter­mi­na­li, İstan­bul Ha­va­li­ma­nı, Os­man­ga­zi Köp­rü­sü, İDO Ye­ni­ka­pı İske­le­si ve Sö­ğüt­lü­çeş­me Yük­sek Hızlı Tren İstas­yo­nu gibi ül­ke­mi­zin dört bir ya­nın­da ça­lış­ma ar­ka­daş­la­rı­mız­la gö­re­vi­mi­zin ba­şın­da­yız. Ula­şım­da ya­şa­na­bi­lecek her türlü yo­ğun­lu­ğa ve ak­sa­ma­la­ra karşı ted­bir­le­ri­mi­zi aldık ve de­ne­tim­le­ri sık­laş­tır­dık. Akıl­lı ula­şım mer­ke­zi­miz­de­ki ek­ran­lar üze­rin­den 69 bin ki­lo­met­re­lik yol ağı­mı­zı anlık gö­rün­tü ala­rak 7/24 takip edi­yo­ruz. Ülke ge­ne­lin­de; yak­la­şık 3 bin sin­ya­li­zas­yon sis­te­mi, 5 bin ka­me­ra, 150 Me­te­oro­lo­jik Bilgi İstas­yo­nu, 2 bin 500 de­ğiş­ken mesaj ve tra­fik işa­re­ti ile uzak­tan yö­ne­ti­le­bi­len ışık­lı uyarı ile bay­ram sü­re­sin­ce tüm kul­la­nı­cı ve sü­rü­cü­le­ri anlık ola­rak bil­gi­len­di­re­ce­ğiz.”
SE­YA­HAT SÜ­RE­LERİNİ KI­SAL­TA­CA­ĞIZ
Ka­ra­yo­lu ağı­nın mev­cut ka­pa­si­te­si­ni en etkin şe­kil­de kul­la­na­rak; tra­fik, can ve mal gü­ven­li­ği­ni ar­tı­ra­cak­la­rı­nı dile ge­ti­ren Bakan Ura­loğ­lu, “Ge­rek­ti­ğin­de hız­lı­ca ka­ra­yo­lu ekip­le­ri­nin sevk ve ida­re­si­ni ger­çek­leş­ti­re­rek, al­ter­na­tif gü­zer­gâh ve şerit yö­ne­ti­mi sağ­la­ya­ca­ğız. Tra­fik sı­kı­şık­lı­ğı­nı azal­ta­rak se­ya­hat sü­re­le­ri­ni kı­sal­ta­ca­ğız. Bu bay­ram­da da Ka­ra­yol­la­rı Genel Mü­dür­lü­ğü'nün iş­let­me­sin­de­ki köprü ve oto­yol­lar­dan ge­çiş­le­ri Sayın Cum­hur­baş­ka­nı­mı­zın ka­ra­rı ile üc­ret­siz hale ge­tir­dik. 
Mem­le­ket­le­ri­ne gi­de­me­yen veya ta­til­le­ri­ni An­ka­ra-İstan­bul ve İzmir’de ge­çi­recek va­tan­daş­la­rı­mız için ise, İstan­bul’da Mar­ma­ray, An­ka­ra’da Baş­kent­ray ve İzmir’de İZBAN üc­ret­siz hiz­met ve­recek. Özel­lik­le tra­fi­ğin en yoğun ol­du­ğu ka­ra­yo­lu gü­zer­gah­la­rı­mız­da yol ça­lış­ma­la­rı­na da ara ver­dik” dedi.
BAY­RAM BO­YUN­CA ÜC­RETSİZ GEÇİŞ TARİHLERİ
Ura­loğ­lu, Kur­ban Bay­ra­mı ta­ti­li ne­de­niy­le yap işlet dev­ret pro­je­le­ri dı­şın­da kalan oto­yol ve köp­rü­ler ile ba­kan­lı­ğa bağlı şehir içi raylı sis­tem­le­rin de üc­ret­siz ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek ‘’24 Ha­zi­ran 2023 Cu­mar­te­si günü saat 00.00’dan (Cuma gü­nü­nü Cu­mar­te­si gü­nü­ne bağ­la­yan gece) baş­la­ya­rak, 3 Tem­muz 2023 Pa­zar­te­si günü saat 07.00’a kadar, yap iş­let-dev­ret pro­je­le­ri hariç olmak üzere Ka­ra­yol­la­rı Genel Mü­dür­lü­ğü so­rum­lu­lu­ğu al­tın­da bu­lu­nan oto­yol­lar ile 15 Tem­muz Şe­hit­ler ve Fatih Sul­tan Meh­met Köp­rü­le­ri üc­ret­siz ola­cak. Va­tan­daş­la­rı­mız Kur­ban Bay­ra­mı ta­ti­li ne­de­niy­le 28 Ha­zi­ran 2023 Çar­şam­ba günü saat 00.00’dan (Salı Gü­nü­nü, Çar­şam­ba gü­nü­ne bağ­la­yan gece) baş­la­ya­rak, 1 Tem­muz 2023 Cu­mar­te­si günü saat 24.00’a kadar Baş­kent­ray-Mar­ma­ray ve İZBAN ile be­le­di­ye­ler ve bun­la­rın kur­duk­la­rı bir­lik mü­es­se­se ve iş­let­me­ler­ce yü­rü­tü­len toplu ta­şı­ma hiz­met­le­rin­den üc­ret­siz ola­rak kul­la­na­cak­lar.’’ ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Bakan Ura­loğ­lu, tra­fi­ğin yoğun ola­ca­ğı tatil böl­ge­le­rin­de ek ön­lem­ler al­dık­la­rı­nı ifade ede­rek, “Tatil sü­re­sin­ce devam eden yol yapım, bakım ve ona­rım ça­lış­ma­la­rı­nı as­ga­ri se­vi­ye­de tu­ta­ca­ğız. Ba­kım-ona­rım gibi ne­den­ler­le şerit sa­yı­sın­da ek­sil­me bu­lu­nan yol­la­rı da göz­den ge­çi­re­rek müm­kün olan şe­rit­le­rin ta­ma­mı­nı tra­fi­ğe açtık. Böy­le­ce uzun tra­fik kuy­ruk­la­rı­nın oluş­ma­sı­nı en­gel­le­ye­ce­ğiz. Ay­rı­ca, tüm Tür­ki­ye ge­ne­lin­de, va­tan­daş­la­rı­mı­zın huzur ve güven içe­ri­sin­de se­ya­hat et­me­le­ri­ni sağ­la­mak ve acil du­rum­la­ra mü­da­ha­le­de bu­lun­mak üzere, Bölge mü­dür­lük­le­ri­miz­de, tünel ve oto­yol bakım şef­lik­le­ri­miz­de 750 nö­bet­çi per­so­ne­li­miz hazır bu­lu­na­cak. So­rum­lu­luk ağı­mız­da bu­lu­nan 69 bin km yolda ya­şan­ma­sı muh­te­mel olum­suz­luk­la­ra karşı da Tür­ki­ye ge­ne­lin­de, bin ekip, 5 bin 400 per­so­nel, bin 500 ma­ki­ne ile 7/24 esa­sı­na göre görev ya­pa­cak, tra­fik gü­ven­li­ği­ni teh­li­ke­ye so­ka­bi­lecek her du­ru­ma anın­da mü­da­ha­le ede­ce­ğiz” diye ko­nuş­tu.
ALO 159 VE KGM SİTESİNDEN BİLGİ ALI­NABİLİR
Va­tan­daş­la­rın yola çık­ma­dan önce üc­ret­siz Alo 159 hat­tın­dan ve KGM web si­te­si üze­rin­den ka­pa­lı ve ça­lış­ma ya­pı­lan yol­lar hak­kın­da bilgi ala­bi­le­cek­le­ri­ni de kay­de­den Bakan Ura­loğ­lu, “En uygun gü­zer­gah ve al­ter­na­tif­le­ri­ni de bu hat­tan öğ­re­ne­bi­lir­ler. Va­tan­daş­la­rı­mı­zın özel­lik­le yük­sek hızlı tren se­ya­ha­ti­ne yö­ne­lik il­gi­si her daim en yük­sek dü­zey­de. Kur­ban Bay­ra­mı do­la­yı­sıy­la da yoğun bir ilgi var. De­mir­yo­lu ta­şı­ma­cı­lı­ğın­da da hızlı tren, ana hat ve böl­ge­sel tren­ler­de ka­pa­si­te ar­tı­şı­na git­tik. Ay­rı­ca ek gü­ven­lik ted­bir­le­ri aldık. Oto­büs Ter­mi­nal­le­rin­de­ki de­ne­tim­le­ri­mi­zi ar­tır­dık” dedi.
FAHİŞ FİYATLI BİLET SA­TI­ŞI­NA GEÇİT VERİLME­YECEK
Bakan Ura­loğ­lu, “Ba­kan­lı­ğı­mı­za bağlı ekip­ler ile 81 il­de­ki yolcu ter­mi­nal­le­rin­de, yol ke­nar­la­rın­da ve ka­ra­yol­la­rı de­ne­tim is­tas­yon­la­rın­da yolcu ta­şı­ma­ya mah­sus araç­la­ra yö­ne­lik de­ne­tim­le­ri sık­laş­tı­ra­ca­ğız. Böy­le­ce, bay­ra­mı sev­dik­le­ri­nin ya­nın­da ge­çir­mek is­te­yen va­tan­daş­la­rı­mı­zın mağ­dur ol­ma­ma­sı­nı sağ­la­ya­ca­ğız. Fahiş bilet sat­mak is­te­yen fır­sat­çı­la­ra asla izin ver­me­ye­ce­ğiz” diye ko­nuş­tu.
SEVDİKLERİNİZİN BAY­RA­MI­NI ACIYA DÖ­NÜŞ­TÜR­MEYİN
Va­tan­daş­lar­dan tek is­tek­le­ri­nin, tra­fik ku­ral­la­rı­na uy­ma­la­rı ol­du­ğu­nu ve sev­dik­le­ri­nin bay­ra­mı­nı acıya dö­nüş­tür­me­me­le­ri­ni is­te­yen Bakan Ura­loğ­lu, “Gö­rev­li olan ekip ar­ka­daş­la­rı­mız, yol üze­rin­de­ki iş­let­me­ler­de gö­rev­li firma ça­lı­şan­la­rı­mız da hem ken­di­le­ri­nin hem de yol­la­ra çıkan tüm va­tan­daş­la­rı­mı­zın can gü­ven­li­ği için dik­kat­le ça­lış­sın.
Araç kul­la­na­cak kar­deş­le­ri­miz uy­ku­suz ve yor­gun ola­rak yola çık­ma­sın. Yolda sık sık mola ver­sin ve din­len­sin. Araç­la­rı­nın las­tik kont­rol­le­ri gibi her türlü ba­kım­la­rı­nı yap­tı­ra­rak yola çık­sın” dedi.


Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI