Tarih: 08.11.2023 09:24

Akran zorbalığı yaş ilerledikçe tür değiştiriyor

Facebook Twitter Linked-in

 Okul­la­rın açıl­ma­sıy­la bir­lik­te akran zor­ba­lı­ğı çe­şit­li şe­kil­ler­de ken­di­ni gös­ter­me­ye baş­la­dı.
Uzman Psi­ko­log ve Pe­da­gog Ebru Şen, “Bir öğ­ren­ci­nin başka bir öğ­ren­ci ya da öğ­ren­ci grubu ta­ra­fın­dan tek­rar­lı bir şe­kil­de fi­zik­sel, sözel, sos­yal ya da siber ola­rak sal­dır­gan, hu­zur­suz edici, zarar ve­ri­ci dav­ra­nış­la­ra maruz kal­ma­sı” ola­rak ta­nım­la­dı­ğı akran zor­ba­lı­ğı­nın iler­le­yen yaş­lar­da tür de­ğiş­tir­di­ği­ni söy­le­ye­rek ebe­veyn­le­ri ve öğ­ret­men­le­ri uyar­dı.
Uzman Psi­ko­log ve Pe­da­gog Şen, son za­man­lar­da elekt­ro­nik or­tam­da kar­şı­la­şı­lan ‘siber zor­ba­lık’ olay­la­rı­nın art­tı­ğı­na dik­ka­ti çe­ke­rek, “Te­le­fon­la, sos­yal med­ya­da­ki ile­ti­şim kay­nak­la­rıy­la ço­cuk­la­rın grup­la­rın bir başka ki­şi­ye ka­sıt­lı ola­rak tek­rar­la­yı­cı ve bas­kı­lı bir şe­kil­de zor­ba­lık yap­tı­ğı­nı gör­mek­te­yiz.
Ki­şi­ler siber zor­ba­lık­ta fi­zik­sel ola­rak karşı kar­şı­ya gel­me­se bile me­saj­la­rı­nın içe­rik­le­rin­de çok ciddi kü­für­ler, ha­ka­ret­ler, bir kısmı ölüm içe­rik­li çe­şit­li teh­dit­le­re rast­lan­mış du­rum­da­dır” dedi.
Fi­zik­sel za­ra­rın küçük yaş­la­ra kadar in­di­ği­ne dik­kat çeken Şen, “Bizim bu­ra­da son gör­dü­ğü­müz artış uz­man­la­rın ka­fa­sın­da pek çok so­ru­yu do­ğu­ra­bi­li­yor.
‘Acaba biz ço­cuk­la­rı­mı­zı ya­kın­dan ta­nı­ma­yı ka­çı­ra­bi­li­yor muyuz?’, ‘Ebe­veyn­ler ola­rak yal­nız­ca on­la­rın fi­zik­sel ih­ti­yaç­la­rı­nı kar­şı­lar­ken duy­gu­sal ih­ti­yaç­la­rı­nın yahut duy­gu­sal so­run­la­rı­nın ola­ca­ğı­nı göz ardı ede­bi­li­yor muyuz?’ so­ru­la­rı­nı dü­şün­dü­rü­yor” dedi.
“Şa­kay­la zor­ba­lı­ğa giden yol ara­sın­da ince bir çizgi var”
Okul­lar­da dik­kat­ler­den kaçan bir nokta ol­du­ğu­nu açık­la­yan Şen, “Yal­nız­ca anne ba­ba­lar değil, öğ­ret­men­le­ri­miz bun­la­rı bazen ço­cuk­lar ara­sın­da bir ‘şa­ka­laş­ma’ ola­rak gör­mek­te­dir.
As­lın­da bunun ar­ka­sın­da­ki po­zis­yon çok fark­lı ola­bi­li­yor.
Şa­kay­la zor­ba­lı­ğa giden yol ara­sın­da çok ince bir nokta var­dır.
O yüz­den bunu sev­gi­li öğ­ret­men­le­ri­mi­zin ka­çır­ma­ma­sı, bir ço­cu­ğun mağ­du­ri­ye­ti­ni di­rekt gör­me­si, ciddi an­lam­da ele alın­ma­sı, ‘gü­ven­li okul’ bağ­la­mın­da oku­lun ba­şın­da ve eği­tim öğ­re­tim sü­re­cin­de ara­lık­lı ola­rak ço­cuk­la­ra akran zor­ba­lı­ğıy­la il­gi­li bil­gi­ler ve­ril­me­si lazım.
Nasıl ken­di­le­ri­ni ko­ru­ya­cak­lar?
Nasıl ken­di­le­ri­ni ifade ede­cek­ler?
Zor­ba­lı­ğa karşı nasıl dur di­ye­cek­ler?
Okul ba­zın­da bun­lar­la il­gi­li dönem içe­ri­sin­de de ara­lık­lı ola­rak bil­gi­len­dir­me­nin ya­pıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni dü­şün­mek­te­yim” diye ko­nuş­tu.
Yaş iler­le­dik­çe siber zor­ba­lık ar­tı­yor
Ço­cuk­la­rın küçük yaş­lar­dan iti­ba­ren zor­ba­lı­ğa maruz kal­dı­ğı­nı ve yaş iler­le­dik­çe zor­ba­lı­ğın tür de­ğiş­tir­di­ği­ni söy­le­yen Şen şun­la­rı söy­le­di:
“Ör­ne­ğin siber zor­ba­lık gibi ar­ka­daş­la­rı­nın ara­sın­da tek­no­lo­jik araç­lar­la uy­gun­suz fo­toğ­raf­la­rı­nın da­ğı­tıl­ma­sı ve bir­ta­kım de ­di­ko­du­la­rın ya­yıl­ma­sı gibi bu tip siber zor­ba­lık­lar­da yaş bü­yü­dük­çe daha çok gün­dem­de ol­mak­ta­dır.
Sonuç iti­ba­rıy­la he­pi­miz ev­lat­la­rı­mı­zı bü­yüt­me­ye ça­lı­şı­yo­ruz.
Sağ­lık­lı bir ye­tiş­kin ol­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz.
Bu­ra­da yal­nız­ca kur­ban olan değil, aynı za­man­da zor­ba­lı­ğa uğ­ra­yan bir ki­şi­nin de aynı za­man­da bir re­ha­bi­li­tas­yon­dan geç­me­si ve onun da bu psi­ko­lo­jik ola­rak yap­tı­ğı dav­ra­nı­şı fark et­me­si, kar­şı­ya ne şe­kil­de bir etki bı­rak­tı­ğı­nın far­kı­na var­ma­sı, em­pa­ti duyma be­ce­ri­le­ri­nin ge­liş­ti­ril­me­si gibi pek çok nok­ta­nın ele alın­ma­sı ge­re­kir.
Tabii ki bu yal­nız­ca zor­ba­lı­ğa uğ­ra­yan ve kur­ban olan kişi için değil demin bah­set­ti­ğim gibi ‘gü­ven­li okul’ or­ta­mı çe­şit­li prog­ram­lar­la iz­le­yi­ci de­di­ği­miz gru­bun yani bunu gören gru­bun da ne yap­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni bil­me­si ve öğ­re­til­me­si ge­re­ki­yor.
Çe­şit­li prog­ram­lar eği­tim prog­ram­la­rı­nın ya­pı­lan­dı­rıl­ma­sı ve yal­nız­ca se­ne­nin ba­şın­da değil, eği­tim öğ­re­tim dö­ne­mi­nin içe­ri­sin­de ara­lık­lı ola­rak tek­rar edil­me­si ge­rek­mek­te­dir.
Tabii ki sos­yal, gör­sel ve ya­zı­lı med­ya­nın bu du­rum­la­ra önem ver­me­si, aile eği­tim­le­ri­ni de içine alan prog­ram­lar yap­ma­sı öne­ri­lir.”
  Ha­ber-Fo­to: Deniz Dal­gıç




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —