“Alım gücü zayıflayan vatandaşlarımız için isabetli karar”

TÜDKİYEB Genel Başkanı Nihat ÇELİK;

Güncel Haberler 10.08.2022 09:26:00 0
“Alım gücü zayıflayan vatandaşlarımız için isabetli karar”

    Tür­ki­ye Da­mız­lık Koyun Keçi Ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri Mer­kez Bir­li­ği (TÜDKİYEB) Genel Baş­ka­nı Nihat Çelik, Et ve Süt Ku­ru­mu (ESK) ta­ra­fın­dan kuzu etin­de ya­pı­lan yüzde 25 in­di­rim hak­kın­da açık­la­ma­lar­da bu­lun­du.
    TÜDKİYEB Genel Baş­ka­nı Çelik, açık­la­ma­sın­da kuzu etin­de­ki in­di­rim ka­ra­rı­nın tü­ke­ti­ci­ler açı­sın­dan çok önem­li ol­du­ğu­na vurgu ya­pa­rak “ Tarım ve Orman Ba­ka­nı­mız Sayın Prof. Dr. Vahit Ki­riş­ci, ESK ma­ğa­za­la­rın­da kuzu etin­de yüzde 25 ora­nın­da in­di­rim ya­pı­la­ca­ğı müj­de­si­ni mem­nu­ni­yet­le kar­şı­lı­yor bu ma­na­da ken­di­si­ne sek­tö­rü­müz ve tü­ke­ti­ci­le­ri­miz adına te­şek­kür­le­ri­mi­zi su­nu­yo­ruz. İndi­rim so­ra­sı gövde kuzu eti­nin 129,75 li­ra­dan 98 li­ra­ya, kuzu pir­zo­la­nın 181,50 li­ra­dan 137 li­ra­ya, kuzu ger­da­nın ise 114,50 li­ra­dan 86 li­ra­ya düş­me­si va­tan­daş­la­rı­mı­zın kuzu eti tü­ke­ti­mi açı­sın­dan son de­re­ce isa­bet­li bir karar ol­muş­tur. Ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri­miz­den koyun kuzu alım­la­rı­nı ar­tır­mak su­re­tiy­le fi­yat­lar­da is­tik­ra­rı ko­ru­ma­yı he­def­le­yen ESK’nın ba­şa­rı­ya ulaş­ma­sı temel ar­zu­muz­dur. Biz is­ti­yo­ruz ki hem ye­tiş­ti­ri­ci­miz hem de tü­ke­ti­ci­le­ri­miz ka­zan­sın. En azın­dan ortak bir payda da bu­luş­sun. Do­la­yı­sıy­la kuzu eti fi­yat­la­rın­da­ki in­di­ri­mi önem­si­yo­ruz Bu ka­ra­rı isa­bet­li bulup so­nu­na kadar des­tek­li­yor Sayın Ba­ka­nı­mı­za sek­tö­rü­müz adına te­şek­kür edi­yo­ruz “ ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
    Genel Baş­kan Çelik, va­tan­daş­la­rın kır­mı­zı et tü­ke­tim­le­ri­nin alım gü­cü­ne bağlı ola­rak düş­mek­te ol­du­ğu­na dik­kat çe­ke­rek “ 2019 yı­lın­da kişi başı yıl­lık 12-14 ki­log­ram olan kır­mı­zı et tü­ke­ti­mi 2020 yı­lın­da pan­de­mi şart­la­rı­nın da et­ki­siy­le 7-8 ki­log­ra­ma kadar ge­ri­le­miş­tir. Başta res­to­ran­lar, lo­kan­ta­lar olmak üzere otel ve iş­yer­le­ri ye­mek­ha­ne­le­ri ka­pa­lı kal­dı­ğın­dan et tü­ke­ti­mi düş­müş­tür. İçinde bu­lun­du­ğu­muz yıla bak­tı­ğı­mız­da ise enf­las­yon­da­ki yük­sek­li­ğin va­tan­daş­la­rı­mı­zı hayat pa­ha­lı­lı­ğı kar­şı­sın­da ol­duk­ça zor­la­dı­ğı­nı gö­rü­yor ve bu ma­na­da kişi 


başı yıl­lık kır­mı­zı et tü­ke­ti­mi­nin ol­duk­ça düş­tü­ğü­nü dü­şü­nü­yo­ruz. Do­la­yı­sıy­la da bu du­ru­mu sa­de­ce kır­mı­zı ette değil tüm gıda ürün­le­rin­de tü­ke­ti­ci­le­rin alım gü­cü­nün za­yıf­la­dı­ğı­na bağ­lı­yo­ruz. Olaya bu pen­ce­re­den bak­tı­ğı­mız­da kuzu etin­de­ki yüzde 25 lik in­di­ri­min va­tan­daş­la­rı­mı­za rahat bir nefes al­dı­ra­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­ruz” dedi.
    Tü­ke­ti­ci­ler le­hi­ne ya­pı­lan yüzde 25 in­di­ri­min ya­nı­sı­ra kar­kas alım fi­yat­la­rın­da bir de­ği­şik­lik ol­ma­dı­ğı­na işa­ret eden Çelik “ Ba­kan­lı­ğı­mız al­dı­ğı bu ka­rar­la önem­li bir fe­da­kâr­lık­ta bu­lun­mak­la bir­lik­te kü­çük­baş hay­van alım­la­rın­da­ki kar­kas et fi­yat­la­rın­da her­han­gi bir de­ği­şik­li­ğe git­me­miş­tir. Ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri­miz açı­sın­dan bu durum son de­re­ce önem­li­dir. Kuzu eti satış fi­yat­la­rın­da ya­pı­lan in­di­ri­min ma­li­ye­ti­ni ESK üst­len­miş­tir. Ancak ma­li­yet un­sur­la­rı da göz önüne alı­na­rak ye­tiş­ti­ri­ci­le­ri­miz adına kar­kas et alım fi­yat­la­rın­da da ge­rek­li ar­tış­la­rın ya­pıl­ma­sı­nı Ba­kan­lı­ğı­mız­dan talep edi­yor ve bek­li­yo­ruz “ dedi.
    Çelik, va­tan­daş­la­rın is­te­ni­len öl­çü­de kır­mı­zı et tü­ket­me­le­ri­nin ge­re­ği­ne dik­kat çe­ke­rek “Te­men­ni­miz en kısa sü­re­de eko­no­mik sı­kın­tı­la­rın ber­ta­raf edil­me­si ve va­tan­daş­la­rı­mı­zın alım gü­cü­nün art­ma­sıy­la bir­lik­te kır­mı­zı et tü­ke­ti­min­de is­te­ni­len se­vi­ye­ye gel­me­miz­dir. Özel­lik­le de fay­da­la­rı sa­yı­la­ma­ya­cak kadar çok olan adeta or­ga­nik dü­zey­de olan koyun keçi eti­nin tü­ke­til­me­si­ni va­tan­daş­la­rı­mı­zın sağ­lık­lı et tü­ke­ti­mi açı­sın­dan ol­duk­ça önem­si­yo­ruz. Do­la­yı­sıy­la ESK ta­ra­fın­dan ya­pı­lan in­di­rim­li sa­tış­la­rın kuzu eti tü­ke­ti­mi­nin yay­gın­laş­tı­rıl­ma­sı­na da olum­lu kat­kı­la­rı ola­cak­tır“ dedi.
          

Haber Merkezi


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °