Tarih: 11.10.2023 10:04

“ANADOLU BASINI CAN ÇEKİŞİYOR”

Facebook Twitter Linked-in

 Muğla Mar­ma­ris Be­le­di­ye­si­nin ev sa­hip­li­ğin­de 3. kez ya­pı­lan Ana­do­lu Bu­luş­ma­sı Yerel Medya çalış ta­yı­na yur­dun bir­çok ye­rin­den 300 ga­ze­te­ci ka­tıl­dı. Yoğun ilgi gös­te­ri­len Ana­do­lu Bu­luş­ma­sın­da bütün ko­nuş­ma­cı­lar ağır­la­şan maddi zor­luk­lar kar­şı­sın­da Yerel Ba­sı­nın Ana­do­lu’da can çe­kiş­ti­ği üze­rin­de dik­kat çekti.
 Mar­ma­ris Be­le­di­ye­si ve basın mes­lek ör­güt­le­ri­nin iş bir­li­ği ile dü­zen­le­nen “Ana­do­lu Bu­luş­ma­sı Yerel Medya Ça­lış­ta­yı­na yur­dun dört bir ya­nın­dan 300’e yakın basın men­su­bu­nun ka­tıl­ma­sı ko­nu­nun ne de­re­ce önem­li ol­du­ğu­nun gös­ter­ge­siy­di.
“ŞEF­FAF VE ÖZGÜR ŞEKİLDE MES­LEĞİNİZİ YAPIN”
Basın şe­hit­le­ri anı­sı­na saygı du­ru­şu ve oku­nan İstik­lal Marşı’nın ar­dın­dan ça­lış­ta­yın ev sa­hip­li­ği­ni yapan Mar­ma­ris Be­le­di­ye Baş­ka­nı Meh­met Oktay Mar­ma­ris ve Tür­ki­ye’nin so­run­la­rı­na dik­ka­ti çe­ke­rek ye­rel­de med­yay­la yap­tık­la­rı ça­lış­ma­la­rı an­lat­tı. ¨Mar­ma­ris’te ve ül­ke­miz­de ya­şa­dı­ğı­mız so­run­lar or­ta­da. Özel­lik­le işin eko­no­mik kıs­mın­da her geçen gün daha da de­rin­le­şen sı­kın­tı­la­rı­mız mev­cut ama bu ve ben­ze­ri ça­lış­ma­lar­la bir­lik­te bun­la­rı aşa­bi­le­ce­ği­mi­zi dü­şü­nü­yo­rum. Gö­re­ve gel­di­ği­miz­den beri yerel ba­sın­da­ki ar­ka­daş­la­rı­mı­za des­tek ol­ma­ya ça­lış­tık ve on­lar­dan sa­de­ce art ni­yet­li ol­ma­dan şef­faf ve özgür şe­kil­de mes­le­ği­ni­zi yapın; biz­ler on­la­ra ih­ti­yaç duyan in­san­la­rız is­te­ğin­de bu­lun­duk. Bu­gü­ne kadar büyük oran­da bunu ba­şar­dı­ğı­mı­zı umut edi­yo­rum. Siz­ler gün­cel so­run­la­ra dair bizim bil­gi­len­me­mi­zi sağ­la­ya­cak­sı­nız, biz de ders­ler çı­ka­rıp ge­rek­li iyi­leş­tir­me­le­ri ya­pa­ca­ğız. Ka­tı­lan her­ke­se te­şek­kür ede­rim¨ ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
SER­TEL: “ANA­DO­LU’NUN SESİNİ DÜN­YA­YA DU­YUR­MAK İSTİYORUZ”
CHP İzmir eski Mil­let­ve­ki­li ve TGF’nin Onur­sal Baş­ka­nı Atila Ser­tel de Ana­do­lu’da çok büyük sı­kın­tı­la­rın ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek “Ga­ze­te­le­rin birer iki­şer değil 15’er 20’şer ka­pan­dı­ğı­nı; ga­ze­te­le­rin sa­yı­sı­nın bin 200’ün üze­rin­den 800’lere düş­tü­ğü­nü son çıkan in­ter­net ya­sa­sı ile bir­çok ga­ze­te­nin gelir kay­nak­la­rı­na el ko­nul­du­ğu bir sü­reç­ten ge­çi­yo­ruz. 3 ila 5 te­le­viz­yon ve ga­ze­te dı­şın­da Tür­ki­ye ta­ma­men ik­ti­da­rın güdüm al­tın­da görev gö­rü­yor. Bütün bun­la­rı biz gö­rü­yo­ruz. Ana­do­lu’nun se­si­ni Tür­ki­ye ve dün­ya­ya du­yur­mak için bu or­ga­ni­zas­yo­nu yap­tık¨ diye ko­nuş­tu.
“SO­RUN­LAR YU­MA­ĞIY­LA KARŞI KAR­ŞI­YA­YIZ”
CHP Genel Baş­ka­nı Kemal Kı­lıç­da­roğ­lu, yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da’ ’Ga­ze­te­ci özgür ol­ma­sı ge­re­kir. So­run­lar yu­ma­ğıy­la karşı kar­şı­ya­yız. Doğa ha­ri­ka­sı bir yer­de­yiz. Yanan yer­le­rin ye­şer­me­si bizim umut­la­rı­mı­zı ye­şert­ti. Bu top­lan­tı ge­le­nek­sel hale geldi. Başta Mar­ma­ris Be­le­di­ye­si olmak üzere her­ke­se te­şek­kür ede­rim. Atil­la Ser­tel’in de büyük emeği var.
Can Ata­lay’ı, Osman Ka­va­la’yı ve di­ğer­le­ri­ni zi­ya­ret ettim. Ada­let kav­ra­mı­nı he­pi­miz iç­sel­leş­ti­rir­sek. Eğer haklı mü­ca­de­le ve­ri­yor­sa, hak­kın ya­nın­da olu­yor­sa bana göre medya so­rum­lu­lu­ğu­nu ye­ri­ne ge­ti­ri­yor. Bizim ay­kı­rı fi­kir­le­re ih­ti­ya­cı­mız var. Fark­lı bir göz­lem bizim so­run­la­rı­mı­zı çö­ze­bi­lir. Ay­kı­rı dü­şün­ce­den kork­ma­mak ge­re­kir. Bizde fark­lı yazı diye ga­ze­te­ci­ler hapse atı­lı­yor, in­şa­la­rı­mız fark­lı dü­şün­ce­le­rin­den do­la­yı yar­gı­la­nı­yor. ‘Basın mil­le­tin müş­te­rek se­si­dir’ diyor Mus­ta­fa Kemal Ata­türk, acaba şu an ger­çek­ten öyle mi. Basın men­sup­la­rı eleş­tir­me­li ve biz de ona göre ek­sik­le­ri ve so­run­la­rı­mı­zı çöz­me­li­yiz.
Ga­ze­te al­ma­may­la ta­sar­ruf olmaz
Bizde med­ya­nın büyük so­run­la­rı var. Yol­suz­luk­lar ulu­sal spor ha­li­ne geldi. Hangi alana Tür­ki­ye’nin sü­rük­len­di­ği­ni otu­rup dü­şün­me­miz lazım. He­pi­mi­zin so­rum­lu­lu­ğu var. Med­ya­nın da so­rum­lu­lu­ğu var. Si­ya­set ku­ru­mu­nun yan­lış­la­rı­nı, si­ya­set­çi­nin daha dik­kat­li ko­nuş­ma­sı­nı sağ­la­mış olu­ruz. Bu görev med­ya­ya düşer. Medya ya­sa­ma, yü­rüt­me ve yar­gı­yı da de­net­le­yen bir gö­re­vi vardı. Do­la­yı­sıy­la medya çok önem­li bir yere sahip. Ana­ya­sa’da ‘Basın hür­dür san­sür edi­le­mez’ de­ni­li­yor. Acaba ger­çek­ten öyle mi? Yerel med­ya­nın so­run­la­rı­nı bana her git­ti­ğim yerde bana an­la­tı­yor­lar. Kamu kurum ve ku­ru­luş­la­rı­nın ta­sar­ruf ge­nel­ge­si çı­kar­dı­lar. Gün­lük ga­ze­te­ye abone ol­ma­ya­cak­sı­nız diye. Böyle bir şey ola­bi­lir mi. Tam ter­si­ne be­le­di­ye­ler ken­di­le­ri hak­kın­da ne ya­zıl­mış ba­ka­bil­me­li. Bunun ne­re­si ta­sar­ruf. Bunun ne­re­si ta­sar­ruf. Bula bula bunu bul­du­nuz. Med­ya­ya düş­man olan bir si­ya­sal ik­ti­da­rı des­tek­le­me­yin. Med­ya­ya düş­man­lık olur mu.” diye ko­nuş­tu.
Haberin devamı ve görselleri sayfa 2'de...




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —