Tarih: 23.03.2023 09:43

“Anne Karnındaki Bebeğinizle Konuşabilirsiniz”

Facebook Twitter Linked-in

 Be­bek­le­rin anne kar­nın­da söy­le­nen­le­ri duy­du­ğu­nu ve his­set­ti­ği­ni kay­de­den Dr: Nuray Aydın, ha­mi­le­lik dö­ne­min­de ger­gin­lik ve tar­tış­ma­dan uzak du­rul­ma­sı­nı is­te­di. Aydın, ba­ba­la­ra; anne kar­nın­da­ki be­bek­le­ri­ne do­kun­ma­la­rı ve onun­la ko­nuş­ma­la­rı öne­ri­sin­de bu­lun­du.
Kadın Has­ta­lık­la­rı ve Doğum Uz­ma­nı Dr. Nuray Aydın, anne ba­ba­la­ra; ge­be­lik­te kavga, ger­gin­lik ve tar­tış­ma­lar­dan uzak dur­ma­la­rı çağ­rı­sın­da bu­lun­du. Be­bek­le­rin anne kar­nın­da ses­le­ri duy­du­ğu­nu ve duy­gu­la­rı his­set­ti­ği­ni kay­de­den Aydın. anne ve be­be­ğin ruh ve beden sağ­lı­ğı için huzur, güven ve mut­lu­lu­ğa ih­ti­yaç ol­du­ğu­nu bil­dir­di. Anne ba­ba­lı­ğın be­be­ğin do­ğu­muy­la değil, ha­mi­le­lik sü­re­ci ile bir­lik­te baş­la­dı­ğı­nı ifade eden Dr. Nuray Aydın, anne ve ba­ba­nın ha­mi­le­lik dö­ne­min­de tıpkı yan­la­rın­da bir çocuk var­mış gibi dav­ra­nış­la­rı­na dik­kat et­me­le­ri ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di.
Dr. Nuray Aydın anne ve bebek psi­ko­lo­ji­si ile il­gi­li şu bil­gi­le­ri verdi:
Bebek 16 Haf­ta­dan İti­ba­ren Sizi Du­yu­yor
Anne kar­nın­da­ki be­be­ğin kalp atış­la­rı ile bir­lik­te önce sinir sis­te­mi, sinir ağ­la­rı ge­li­şir. Sonra diğer uzuv­la­rı ge­li­şir. Do­la­yı­sıy­la anne kar­nın­da­ki bebek her ne kadar gö­re­me­se de 16. haf­ta­dan iti­ba­ren ses­le­ri duy­ma­ya baş­lar, koku alır ve do­kun­ma­la­rı­nı­zı his­se­der. An­ne­nin ruh hali be­be­ği her yön­den et­ki­ler. Es­ki­den bun­lar bi­lin­mi­yor­du. Do­ğun­ca­ya kadar çocuk yok­muş gibi dav­ra­nı­lı­yor­du. Ama ya­pı­lan araş­tır­ma­lar: ha­mi­le­lik sü­re­cin­de dış dün­ya­da olup bi­ten­le­rin, an­ne­nin psi­ko­lo­ji­si­nin, be­be­ğin ruh ve beden sağ­lı­ğı­nı doğ­ru­dan et­ki­le­di­ği­ni or­ta­ya koydu. Artık anne rah­min­den iti­ba­ren be­be­ğin psi­ko­lo­ji­si dik­ka­te alı­nı­yor.
İsten­me­yen ge­be­lik­le­rin bile be­bek­ler üze­rin­de ne­ga­tif et­ki­le­ri olu­yor. İle­ri­ki ya­şam­la­rın­da top­lum­da de­ğer­siz­lik hissi ya­şı­yor­lar. Bu ne­den­le anne ve ba­ba­nın be­be­ği is­te­me­si ve onu kar­şı­la­ma­ya hazır ol­ma­sı çok önem­li. .
Be­be­ği­ni­ze Do­ku­nun & Onun­la Ko­nu­şun
Eşler ha­mi­le­lik sü­re­cin­de bir­bir­le­ri­ne se­ve­cen dav­ran­ma­lı, ile­ti­şim­le­ri­ne dik­kat et­me­li­ler. Bu­ra­da ba­ba­la­ra önem­li gö­rev­ler dü­şü­yor. Hem eş­le­riy­le kavga ve tar­tış­ma­lar­dan ka­çın­ma­lı hem de on­la­rı bu tür ger­gin or­tam­lar­dan uzak tut­ma­lı­lar. Eş­le­ri­nin aş erme gibi küçük is­tek­le­ri­ni ye­ri­ne ge­tir­me­li­ler. Eş­le­ri­ne değer ver­dik­le­ri­ni gös­ter­me­li­ler. Ay­rı­ca ba­ba­la­ra ak­şam­la­rı anne kar­nın­da­ki be­bek­le­ri­ne do­kun­ma­la­rı­nı, onun­la ko­nuş­ma­la­rı­nı öne­ri­yo­rum. An­ne­ye yap­tık­la­rı do­ku­nuş be­be­ğe de ge­çe­cek­tir.
Ge­be­lik­te Si­ga­ra ve Alkol Kul­lan­ma­yın
Ge­be­lik­te­ki an­ne­nin si­ga­ra alkol gibi kötü alış­kan­lık­la­rı da be­be­ği olum­suz yönde et­ki­li­yor. Yakın za­man­da ya­pı­lan bir araş­tır­ma, ha­mi­le­lik­te si­ga­ra içen an­ne­le­rin be­bek­le­ri­nin, ile­ri­ki yaş­lar­da si­ga­ra iç­me­ye daha me­yil­li ol­du­ğu­nu gös­te­ri­yor. Ay­rı­ca si­ga­ra içen an­ne­le­rin be­bek­le­ri do­ğum­dan sonra anne me­me­si­ni tut­ma­ya­bi­li­yor.. Be­be­ğin tat ve koku alma du­yu­la­rı anne kar­nın­da ge­li­şi­yor. Bebek; an­ne­nin ye­di­ği ye­mek­ten, din­le­di­ği mü­zik­ten et­ki­le­ni­yor. An­ne­nin ge­be­lik­te se­ve­rek ye­di­ği be­sin­le­ri doğ­duk­tan sonra bebek de se­vi­yor.
Ha­mi­le­lik­te Stres Erken Do­ğu­ma Yol Aça­bi­lir
Sakin hu­zur­lu ge­be­le­rin do­ğum­la­rı daha rahat olu­yor. Do­ğum­dan sonra gö­rü­lü­yor ki mutlu an­ne­le­rin be­bek­le­ri de mutlu, sakin, hu­zur­lu. St­res­li ge­be­lik­ler ise; erken doğum veya düşük gibi kötü şe­kil­de so­nuç­la­na­bi­li­yor. Anne be­de­nen ve ruhen sağ­lık­lı ol­ma­sı; hem ge­be­li­ği­nin ge­li­şi­mi­ni hem de be­be­ği po­zi­tif yönde et­ki­li­yor. Be­bek­le­rin anne kar­nın­da­ki ge­li­şim sü­reç­le­ri­ne bak­tı­ğı­mız­da bunu göz­lem­li­yo­ruz
Sa­kin­leş­ti­ri­ci Mü­zik­ler Din­le­yin
Ha­mi­le­le­ri­mi­ze, sa­kin­leş­ti­ri­ci mü­zik­ler din­le­me­le­ri­ni ve be­bek­le­ri­ne din­let­me­le­ri­ni öne­ri­yo­ruz. Bu müzik doğum es­na­sın­da din­len­di­ğin­de anne ve be­be­ği sa­kin­leş­ti­rip do­ğu­mu ko­lay­laş­tı­rı­yor. Aynı müzik doğ­duk­tan sonra be­be­ğe din­le­til­di­ğin­de de onu sa­kin­leş­ti­ri­yor, daha rahat uy­ku­ya dal­ma­sı­nı sağ­lı­yor. De­niz­li Doğal Doğum Ge­be­lik Oku­lu­muz­da eği­tim ver­di­ği­miz anne baba aday­la­rı­na, bu tarz müzk­ler içe­ren CD’ler ve­ri­yo­ruz. Gev­şe­me eg­zer­siz­le­ri­ni bu mü­zik­ler eş­li­ğin­de ya­pı­yo­ruz. Hoş ko­ku­lar, aro­ma­tik yağ­lar­la ya­pı­lan ma­saj­lar da an­ne­yi ra­hat­la­tı­yor, anne ve bebek sağ­lı­ğı­nı olum­lu yönde et­ki­li­yor. 
Doğum Des­te­ği Çok Önem­li
Do­ğum­da sakin ka­la­bi­len, ba­ğı­rıp ça­ğır­ma­yan, be­bek­le­ri­ni kor­kut­ma­yan an­ne­ler, on­la­rı daha güzel kar­şı­lı­yor­lar. Bu nok­ta­da doğum des­te­ği çok önem­li. Bu ne­den­le biz ge­be­le­ri­mi­ze; ha­mi­le­lik sü­re­cin­de ve doğum es­na­sın­da ebe des­te­ği ve­ri­yo­ruz. Ha­mi­le­lik­te anne ile ebe ara­sın­da bir güven olu­şu­yor. Ebe­nin doğum es­na­sın­da tel­kin ve yar­dım­la­rıy­la, an­ne­ye yap­tı­ğı ma­saj­lar­la doğum daha kolay ger­çek­le­şi­yor. Be­be­ği kar­şı­la­ma sü­re­cin­de orada ol­ma­sı, an­ne­nin elini tut­ma­sı da çok önem­li.
Bazen doğum es­na­sın­da ön­gö­rü­le­me­yen so­run­lar or­ta­ya çıkıp doğum zor­la­şa­bi­li­yor. Be­be­ğin ters gel­me­si, kor­don do­lan­ma­sı, be­be­ğin sı­kış­ma­sı nefes ala­ma­ma­sı gibi du­rum­lar be­bek­ler­de doğum trav­ma­la­rı­na yol açı­yor. Psi­ko­log ve psi­ki­yat­rist­le­rin hip­noz, reg­res­yon te­ra­pi­si gibi yön­tem­ler­le yap­tık­la­rı ça­lış­ma­lar bunun so­nuç­la­rı­nı or­ta­ya ko­yu­yor. Böyle doğan be­bek­ler­den ba­zı­la­rı­nın bü­yü­yün­ce bo­ğaz­lı kazak bile gi­ye­me­di­ği kay­de­di­li­yor. Bu tür do­ğum­lar­da be­bek­te trav­ma oluş­ma­ma­sı için doğum eki­bi­nin “İyisin, gü­ven­de­yiz, biz senin ya­nın­da­yız” gibi tel­kin­ler­le be­be­ğin bi­linç al­tı­na olum­lu sin­yal­ler gön­der­me­si ge­re­ki­yor.
Do­ğum­dan Sonra İlk Temas
Do­ğum­dan son­ra­ki ilk temas, be­be­ğin direk anne ku­ca­ğı­na ve­ril­me­si çok önem­li. Anne ile bebek ara­sın­da bir bağ ku­rul­ma­sı­nı sağ­lı­yor. Ara­la­rın­da­ki en büyük bağ do­ğum­da ku­ru­lu­yor. Be­be­ğin an­ne­si­nin ko­ku­su­nu al­ma­sı, onun kalp atış­la­rı­nı-se­si­ni duy­ma­sı, sı­cak­lı­ğı­nı his­set­me­si onu ra­hat­la­tı­yor.
Kar­şı­lık­lı mut­lu­luk hor­mon­la­rı sal­gı­la­nı­yor
Ten tene te­ma­sı se­zar­yen­de de sağ­la­mak ge­re­kir. Se­zar­yen an­ne­yi ta­ma­men uyut­ma­dan bel­den aşa­ğı­sı uyuş­tu­ru­la­rak ya­pı­lır­sa; ame­li­yat or­ta­mın­da bebek doğ­duk­tan sonra anne be­be­ği­ni ku­ca­ğı­na ala­bi­lir. An­ne­nin uya­nık ol­ma­sı ge­re­ki­yor ki be­be­ği­ni gö­re­bil­sin, ko­nu­şa­bil­sin, ona temas ede­bil­sin.
Em­zir­me­nin et­ki­si
Em­zir­me­de anne ve bebek ok­si­das­yon (aşk ve sevgi hor­mo­nu)sal­gı­lı­yor. Bu hor­mo­nun sal­gı­lan­ma­sı için be­be­ğin göğse tu­tun­ma­sı ge­re­ki­yor. Em­dik­ten sonra da be­bek­te en­dor­fin sal­gı­la­nı­yor. Ra­hat­lı­yor, uyu­ma­ya baş­lı­yor. Hazır mama ile bes­le­nen be­bek­ler­de ise en­dor­fin sal­gı­lan­ma­sı daha zor olu­yor.
         

 Ha­ber-Fo­to: Ege Sağ­lık Ajans




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —