Dünyadaki en kaliteli ve şifalı bal olan Anzer Balında üretim kapasitesinin arttırılması için çalışmalar başlatıldı. Ballıköy Muhtarı Remzi Güzel’ ’Valiliğimizin onayladığı mera otlatma planına uyulmasını istiyoruz’’ dedi.
İkizdere ilçe merkezinin en uzak köylerinden birisi olan 2140 metre rakımda ki Ballıköy (Anzer) Muhtarı Remzi Güzel kar dolayısıyla yeni açılan Köy yolu sonrası Köy İhtiyar Heyeti ile birlikte köye giderek yapılacak çalışmalar hakkında bir açıklamada bulundu.
Muhtar Remzi Güzel’in yazılı açıklaması şu şekilde’’ Deniz seviyesinden 2140 metre yükseklikteki köyümüzün merkezine kış döneminden sonra ulaşım yeni sağlanmıştır.
Köyümüz genel olarak 5 ay kardan dolayı ulaşıma kapalı kalmakta, bu yüzden de kış döneminde köyümüzde yaşayan kimse bulunmamaktadır.
Bu yıl geçirdiğimiz ağır kış şartlarından dolayı köyümüzün de yoğun kar yağışı aldığını görüyoruz.
Kar yavaş yavaş erimekte, Anzer yaylamızın çok zengin, endemik ve çeşitli çiçekler yeşermeye, boy vermeye başlamaktadır.
Nisan ayı itibarıyla hayvancılarımız ve arıcılarımızın köye çıkışıyla başlayan yayla sezonu bu yıl ağır kış şartlarından dolayı geç başlayacaktır.
Küçükbaş hayvanlar Bal Çiçeklerine zarar veriyor
Dünyanın en kaliteli balı Anzer balı bu coğrafyada üretilmektedir.
Bu yıl iyi bir bal verimi bekliyoruz.
Ancak, kar erimesiyle birlikte iyice yumuşayan topraklarda yeşermeye başlayan bitki örtüsü küçükbaş hayvan sürüleri tarafından ezilmekte, flora zenginliği henüz gelişme imkânı bulmadan yok edilmektedir.
Bizim muhtarlık olarak küçükbaş hayvan sürülerinin bu dönemde floramıza zarar vermemesi yönünde teklif ettiğimiz mera otlatma planı, Rize Valiliğimiz tarafından da mera komisyonu kararlarına göre uygulanırsa Anzer balı verimimiz artacak, köyümüz halkının refah seviyesi yükselecektir.
Mera Otlatma planına herkes uymalı
Mera otlatma planına uygun olarak küçükbaş hayvan sürülerinin bu gördüğünüz yeni yeni yeşeren floramızı ezmeden koruma planının tam olarak uygulanmasını talep ediyoruz.
Dünyada Anzer balı sadece eski adı Anzer olan Ballı köyümüz de ve yaylamızda yetiştirilmektedir.
Oysa küçükbaş hayvancılık ülkemizin her yerinde yapılabilmektedir.
Çok önemli bir değer olan Anzer balımızın korunması Anzer florasının korunması ile mümkündür.
Zamansız ve plansız otlatma istemiyoruz
Bizim muhtarlık olarak hayvancılığa karşı olmamız söz konusu değildir.
Karşı olduğumuz zamansız ve plansız otlatmadır. Rize valiliğimizin ve kaymakamlığımızın il mera komisyonunda alınan kararın uygulanmasını istiyoruz, bu konunun ısrarlı takipçisi olacağız.
Küçükbaş hayvan sürülerinin zamansız, plansız, bir şekilde otlatma yapmamaları konusunda bütün ilgili kurumları
Kooperatiflerimizi, bal üreticilerimizi ve köy halkımızı göreve çağırıyoruz.
Anzer balının geleceği için herkesi elini taşın altına koymaya çağırıyoruz.
17 Km. uzunluğundaki Anzer vadimiz, yan vadilerimizin, doğal güzellik ve zenginliklerimizi korumak için imar konusunda tavizsiz uygulamalarımız devam edecektir.
Meralarımızda, yaylalarımızda köy halkımızın hayvancılık yapmak amacıyla geleneksel usullerle inşa edecekleri geçici yayla barınakları dışında hiçbir şekilde baraka, yayla evi, köy evi gibi kanunsuz uygulamaya izin vermeyeceğiz.
Devletimiz tarafından TURİZM GELİŞİM ve DOĞA KORUMA alanı ilan edilmiş Anzer köy ve yaylamızın gelişimini sürdürülebilir kaynaklarla sağlamaya kararlıyız.
Çalışmalarımızda her zaman yanımızda olan Rize Milletvekillerimize, Rize valimize ve İkizdere kaymakamımıza, il özel idaresi Genel sekreterine ve bağlı bütün kamu kurumlarına teşekkür ediyorum’’ dedi.
Haber-Foto: İsmet KÖSOĞLU