Anzer Balının Kilosu 2 Bin Lira Olarak Belirlendi

Anzer Yay­la­sı'nda 2 bin 300 ile 3 bin rakım ara­sın­da üre­ti­len, pek çok has­ta­lı­ğa iyi gel­di­ği dü­şün­ce­siy­le de ilgi gören Anzer balı, bu yıl ki­lo­su 2 bin li­ra­dan sa­tı­şa su­nu­la­ca­ğı açık­lan­dı.

7.07.2022 09:29:00 0
Anzer Balının Kilosu 2 Bin Lira Olarak Belirlendi

    200 bal üre­ti­ci­si, ha­zi­ran ayın­da 3 bin 200 arı ko­va­nı­nı gü­neş­len­me ora­nı­na göre yay­la­da çe­şit­li nok­ta­la­ra yer­leş­tir­di.
    Arı­la­rı­nı 40'ı en­de­mik 300'e yakın çi­çek­ten olu­şan zen­gin yayla flo­ra­sıy­la bu­luş­tu­ran bal üre­ti­ci­le­ri, dün­ya­ca ünlü Anzer ba­lı­nın sa­ğı­mı­nı hava şart­la­rı­na göre Ağus­tos veya Eylül'de ger­çek­leş­ti­re­cek­le­ri öğ­re­nil­di.
    Anzer Bal­lı­köy Ta­rım­sal Kal­kın­ma Ko­ope­ra­ti­fi ça­tı­sı al­tın­da bir­le­şen bal üre­ti­ci­le­rin­den top­la­nan bal, Ha­cet­te­pe Üni­ver­si­te­si Fen Fa­kül­te­si Bi­yo­lo­ji Bö­lü­mü'nde polen ana­li­zi ya­pıl­dık­tan sonra tes­cil edi­lip mü­hür­le­ne­rek sa­tı­şa su­nu­lu­yor.
"5-6 ton ci­va­rın­da bal bek­li­yo­ruz"
    Ko­ope­ra­tif Baş­ka­nı Osman Ci­ve­lek, geçen yıl yak­la­şık 5 ton bal üre­til­di­ği­ni söy­le­di.
    Bu yıl yay­la­da ha­va­nın ya­ğış­lı ol­du­ğu­nu, bu ne­den­le re­kol­te­nin ge­lecek gün­ler­de­ki hava şart­la­rı­na göre şe­kil­le­ne­ce­ği­ni söy­le­yen Ci­ve­lek, "Ağus­tos ayı­nın ilk haf­ta­sın­dan iti­ba­ren sa­ğım­lar baş­la­ya­ca­ğı­nı ve tah­lil­le­rin ar­dın­dan sa­tı­şa arz edi­lecek." dedi.
    Ci­ve­lek, eko­no­mik den­ge­le­ri ve fiyat ar­tış­la­rı­nı gö­ze­tip yeni fiyat oluş­tur­duk­la­rı­nı be­lir­te­rek, "Geçen yıl 1200 lira olan ba­lı­mı­zı, bu yıl 2 bin li­ra­ya, 600 lira olan yarım ki­lo­luk ba­lı­mı­zı ise 1000 li­ra­ya çı­kar­dık. Çok az mik­tar­da da olsa sa­tı­şa sun­du­ğu­muz 250 gram balı ise 500 li­ra­dan sa­tı­şa arz ede­ce­ğiz" dedi.
    Re­kol­te­nin ge­lecek haf­ta­lar­da­ki hava sı­cak­lı­ğıy­la yük­se­le­ce­ği­ni tah­min et­tik­le­ri­ni söy­le­yen Ci­ve­lek, "Yay­la­ya yer­leş­tir­di­ği­miz ko­van­lar­dan 5-6 ton ci­va­rın­da bal bek­li­yo­ruz. Bek­len­ti­miz bu yönde ama hiç de ol­ma­ya­bi­lir. Hava şart­la­rı mü­sa­it olur­sa 5-6 ton ci­va­rın­da­ki balı tah­li­le gön­der­me­yi bek­li­yo­ruz." ifa­de­le­ri­ne yer verdi.
    Polen fi­yat­la­rın­da da de­ği­şik­li­ğe git­tik­le­ri­ni söy­le­yen Ci­ve­lek, po­le­nin geçen sezon 1500 lira olan ki­log­ra­mı­nı 2 bin 200 li­ra­ya çı­kar­dık­la­rı­nı açık­la­dı.
Anzer ba­lı­na Arap tu­rist­ler ilgi gös­te­ri­yor
    Ci­ve­lek, ta­le­bin ta­ma­mı­nın bu yıl zor olsa da kar­şı­la­na­bi­le­ce­ği­ni söy­le­ye­rek, şu de­ğer­len­dir­me­de bu­lun­du:
    "Geç­miş yıl­lar­dan kalan ta­lep­ler çok fazla ol­mu­yor. Son yıl­lar­da ta­le­bi büyük oran­da, artan ürün mik­ta­rıy­la kar­şı­la­ya­bi­li­yo­ruz. Özel­lik­le bazı tü­ke­ti­ci­ler yeni sezon ürün­den bal almak is­ti­yor. Yeni sezon için yoğun talep var. Yurt dışı ta­lep­le­ri­miz son dö­nem­de çok fazla. Trab­zon ve Rize'ye gelen Arap tu­rist­ler yoğun talep gös­te­ri­yor. Balı çok sev­dik­le­ri için diğer bal­lar­la bir­lik­te Anzer ba­lı­na yoğun ta­lep­le­ri var. On­la­rın si­pa­riş­le­ri­ni ver­me­ye ça­lı­şı­yo­ruz. Bu yıl için eli­miz­de 450 ki­log­ram si­pa­riş var. Yeni çı­ka­cak ürün­ler­den bunu kar­şı­la­ma­ya ça­lı­şa­ca­ğız."
    Anzer ba­lı­nın tak­lit­le­ri­nin pi­ya­sa­da yer al­dı­ğı­nı, bun­dan do­la­yı da am­ba­laj­la­rı her yıl de­ğiş­tir­dik­le­ri­ni ifade eden Ci­ve­lek, tü­ke­ti­ci­le­re ko­ope­ra­ti­fin eti­ke­ti, ıslak mührü ve bar­ko­du ol­ma­yan ürün­le­ri al­ma­ma­la­rı uya­rı­sı­nı yaptı.
          

Haber Mer­ke­zi


Anahtar Kelimeler: Anzer Balının Kilosu Olarak Belirlendi
Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °