Araç Muayene Ücretlerine Yapılan Fahiş Zama Tepki

Araç Muayene Ücretlerine Yapılan Fahiş Zama Tepki

Kal­kan­de­re Şo­för­ler Odası Baş­ka­nı Murat YETİMOĞLU, 2023 yılı için araç mu­aye­ne üc­ret­le­ri­ne ya­pı­lan fahiş zamma tepki gös­ter­di.

 Kal­kan­de­re Şo­för­ler ve Oto­mo­bil­ci­ler Odası Baş­ka­nı Murat YETİMOĞLU yeni yıl ile bir­lik­te Araç mu­aye­ne üc­ret­le­ri­ne ya­pı­lan yüzde 122 zam­mın çok afaki bir artış ol­du­ğu­nu söy­le­ye­rek ya­pı­lan bu afaki zam­mın zaten zor du­rum­da olan şoför es­na­fı­nı daha da zor bir du­ru­ma it­ti­ği­ni ve ka­zanç­la­rı her geçen gün aza­lan, her yıl mu­aye­ne yap­tı­ran es­na­fın bu üc­ret­le­re tep­ki­li ol­du­ğu­nu be­lirt­ti.
Kal­kan­de­re Şo­för­ler ve Oto­mo­bil­ci­ler Odası Baş­ka­nı YETİMOĞLU; "2022 yı­lın­da bir araç 658 TL’ye araç mu­aye­ne­si­ne gi­rer­ken, 2023 yı­lın­da yüzde 122 ar­tış­la 1.130 TL ile mu­aye­ne­ye gi­recek.
20 da­ki­ka sü­re­de bir araca ya­pı­lan işlem kar­şı­sın­da bu üc­re­tin alın­ma­sı ne kadar etik­tir.
TÜV­TÜRK’ün bugün araç­lar üze­rin­de elde etmiş ol­du­ğu ranta olan do­yum­suz­lu­ğu bizi hay­ret­ler için­de bı­ra­kı­yor. Ta­ma­men bir soy­gun, hak­sız bir ka­zanç ve hak­sız bir ser­ma­ye­dir” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Şoför Es­na­fı­nın bir yan­dan akar­ya­kıt ve parça zam­la­rı ile yük­sek si­gor­ta gi­der­le­ri ile mü­ca­de­le et­ti­ği­ni be­lir­ten Baş­kan YETİMOĞLU; bir yan­dan da TÜV TÜRK’ün te­ke­lin­de bı­ra­kı­lan yük­sek araç mu­aye­ne araç mu­aye­ne üc­ret­le­ri ile ka­de­ri­ne terk edil­di­ği­ni söy­le­di.
Baş­kan YETİMOĞLU; ‘’Ül­ke­miz­de tra­fi­ğe ka­yıt­lı 26 mil­yon 349 bin 156 araç bu­lu­nu­yor. Bu araç­la­rın tra­fik­te seyir ede­bil­me­si için araç mu­aye­ne­si yap­tır­ma­la­rı zo­run­lu ama gelin görün ki bu zo­run­lu olan iş­le­mi Tür­ki­ye’de sa­de­ce TÜV TÜRK ku­ru­mu ya­pı­yor.
Yıl­lar­dır sa­de­ce bu ku­ru­mun elin­de devam edi­len bu süreç artık sona er­me­li­dir.
Son yap­tık­la­rı zam oranı ise kor­kunç bir oran 122 gibi bir ra­ka­ma denk ge­li­yor.
Zaten zor şart­lar­da para ka­zan­ma­ya ça­lı­şan şoför es­na­fı her yıl yap­tır­mak zo­run­da ol­duk­la­rı bu mu­aye­ne­yi bu ra­kam­lar­da her yıl nasıl yap­tı­ra­cak­lar , sa­de­ce mu­aye­ne ile bit­mi­yor, kış ge­li­yor kış las­tik kul­la­nıl­ma­sı zo­run­lu olu­yor bugün bir takım las­tik fi­ya­tı ne kadar? , akar­ya­kıt fi­yat­la­rı zaten almış ba­şı­nı git­miş, birde üs­tü­ne git­ti­ği­miz­de sanki suç­luy­mu­şuz gibi in­san­la­ra doğru düz­gün bile dav­ran­ma­yan ve tek bir cı­va­ta bile sık­ma­dan 20dk’lık bir işlem için biz­den dün­ya­la­rı is­te­yen TÜV TÜRK te­ke­li var , şim­di­de zam açık­la­ma­sı yap­tı­lar , artık yet­ki­li­le­rin bu te­ke­le bir son ver­me­le­ri ge­re­ki­yor.’’ İfa­de­le­ri­ne yer verdi.