25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ

25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ

Geç­ti­ği­miz yıl pan­de­mi­nin ve kri­zin yoğun et­ki­si al­tın­da kar­şı­la­mış­tık 25 Kasım'ı . O gün­den bu­gü­ne ka­dı­na yö­ne­lik şid­de­tin kat­la­na­rak art­tı­ğı, kri­zin yü­kü­nün daha ağır his­se­dil­di­ği, yok­sul­lu­ğun kat­mer­len­di­ği ve git­tik­çe artan bir şid­det sar­ma­lı­nın içe­ri­sin­de kar­şı­lı­yo­ruz 25 Kasım'ı. Sal­gın ko­şul­la­rı ka­dın­la­rın evde ve ka­mu­sal alan­da kar­şı­laş­tı­ğı şid­de­ti, ta­ci­zi ve ay­rım­cı­lı­ğı de­rin­leş­tir­di. Ka­dın­lar daha fazla iş ve gelir kay­bı­na uğ­ra­dı, yok­sul­laş­tı. Top­lum­sal cin­si­yet eşit­siz­li­ğin­den kay­nak­lı çocuk, yaşlı ve hasta ba­kı­mı ka­dın­la­ra yük­len­di.
25 Kasım ka­dı­na yö­ne­lik şid­de­te karşı ulus­la­ra­ra­sı mü­ca­de­le günü 1960 yı­lın­da Do­mi­nik'te Mi­ra­bel kız­kar­deş­ler­den bu­gü­ne ka­dın­la­ra yö­ne­lik şid­det devam edi­yor. Ve ancak ka­dın­la­rın da bu şid­de­te karşı mü­ca­de­le­si de güç­le­ne­rek devam edi­yor.
Şid­de­tin yok­sul­luk ile çok derin bir iliş­ki­si ol­du­ğu­nu bi­li­yo­ruz. Yok­sul­luk art­tık­ça şid­det­de art­mak­ta­dır. Ka­dın­la­ra yö­ne­lik şid­de­ti or­ta­dan kal­dır­mak is­ti­yor isek, şid­de­tin temel da­ya­nak­la­rın­dan biri olan yok­sul­lu­ğa karşı da mü­ca­de­le yü­rüt­me­li­yiz.
Mev­cut ik­ti­dar­la­rın ta­ma­mı yok­sul­lu­ğu de­rin­leş­ti­ren po­li­ti­ka­la­rı uy­gu­la­dık­la­rı gibi, şid­de­ti ar­tı­ran adım­la­rı at­mak­tan da vaz­geç­me­di­ler. Kadın düş­ma­nı po­li­ti­ka­lar ka­dın­la­rı erkek şid­de­ti kar­şı­sın­da güç­süz­leş­ti­rir­ken, 6284 sa­yı­lı şid­det ön­le­me ya­sa­sın­da ya­pıl­mak is­te­nen re­form tar­tış­ma­la­rı şid­de­ti ye­ni­den üret­me gö­re­vi gö­rü­yor.
İstan­bul söz­leş­me­sin­den çe­kil­mek bunun en çar­pı­cı ör­ne­ği­dir. Ka­dın­la­rın mey­dan mey­dan so­kak­la­ra çı­ka­rak söz­leş­me­ye sahip çık­ma­la­rı­na rağ­men Tür­ki­ye ka­dın­la­rın yaşam ta­lep­le­ri­ne ku­lak­la­rı­nı tı­ka­ya­rak söz­leş­me­den çe­kil­di. Ancak biz ka­dın­lar İstan­bul söz­leş­me­sin­den vaz­geç­me­ye­ce­ği­mi­zi bir kez daha vur­gu­la­mak is­te­riz.
ILO 190 sa­yı­lı söz­leş­me, şid­de­ti tek ta­raf­lı ıs­rar­lı takip, teh­dit, sözlü kötü mu­ame­le gibi geniş kap­sam­lı ola­rak ta­nım­la­ma­sı ve her­ke­si kap­sa­ma­sıy­la şid­de­te karşı mü­ca­de­le için önem­li bir yol ha­ri­ta­sı­dır.
ILO 190 Sa­yı­lı İşyer­le­rin­de Şid­det ve Ta­ciz­le Mü­ca­de­le Söz­leş­me­si hü­kü­met ta­ra­fın­dan hızla onay­lan­ma­lı ve uy­gu­lan­ma­lı­dır.