MAÇ VAR AMA KİMSENİN HABERİ YOK!

Yazarlarımız 8.12.2021 10:15:53 0
MAÇ VAR AMA KİMSENİN HABERİ YOK!

Ri­zes­por'un maçı var, Ri­ze­li­nin bun­dan ha­be­ri yok. Es­na­fın ha­be­ri yok. Kah­ve­de oyun oy­na­ya­nın ha­be­ri yok. So­kak­ta do­la­şa­nın ha­be­ri yok. İşçi­nin yok, me­mu­run yok… Sivil top­lum ör­güt­le­ri­nin hiç ha­be­ri yok.
Bu­ra­da sa­de­ce va­tan­daş­la­rı ya da Ri­zes­por yö­ne­ti­ci­le­ri­ni eleş­tir­mek doğru değil. Ancak şeh­rin maç ha­va­sı­na gir­me­si­ni sağ­la­ya­cak olan başta yö­ne­ti­ci­ler­dir. Sonra basın, ta­raf­tar der­nek­le­ri ve va­tan­daşâ€¦
Bunca sı­kın­tı­nın ara­sın­da fut­bol çok mu önem­li? di­yen­ler ol­duk­ça faz­la­dır sa­nı­yo­rum. Evet, bazen fut­bo­lun daha önem­li top­lum­sal so­run­la­rın önüne geç­ti­ği­ni ben de dü­şü­nü­yo­rum. Ancak şe­hir­le öz­deş­le­şen bir fut­bol ta­kı­mı, fi­zi­ki ve sos­yo­lo­jik yön­den şe­hir­leş­me sı­kın­tı­sı ya­şa­yan Rize için önem­li­dir diye dü­şü­nü­yo­rum.
Fut­bol… Dün­ya­da en çok se­yir­ci­si olan ve aynı za­man­da en po­pü­ler spor dalı… Mil­yar­lar­ca do­lar­lık büyük bir sek­tör… Mil­yon­lar­ca insan fut­bol­la yatıp fut­bol­la kal­kı­yor. Özel­lik­le Av­ru­pa ve Güney Ame­ri­ka ül­ke­le­ri bu ko­nu­da başı çe­ki­yor.
Av­ru­pa'da İngil­te­re, İtalya, Al­man­ya, İspan­ya, Fran­sa, Por­te­kiz, Hol­lan­da ve on­la­rın ar­ka­sı­na ta­kıl­ma­ya ça­lı­şan bir Tür­ki­ye…
Her ül­ke­nin ken­di­ne özgü fut­bol an­la­yı­şı ve ta­raf­ta­rı var.
Alman ta­kın­la­rı ve ta­raf­tar­la­rı diğer ül­ke­ler­den biraz daha fark­lı. Alman fut­bo­lu­nu diğer ül­ke­ler­den fark kılan ve Bun­des­li­ga'daki ta­raf­tar des­te­ği­ni özel kılan se­bep­ler var­dır.
Ba­yern Münih veya Bo­rus­sia Dort­mund gibi gözde ku­lüp­ler bilet fi­yat­la­rı­nı düşük sa­yı­la­cak bir ra­kam­da tu­ta­rak her ke­sim­den in­sa­nın tri­bün­le­re ka­tıl­ma­sı­nı sağ­lı­yor.
Al­man­ya'yı zi­ya­ret eden tu­rist­ler için dahi bir fut­bol ma­çı­nı canlı ola­rak iz­le­mek fark­lı bir de­ne­yim­dir. Bu ca­zi­be­nin se­be­bi, Al­man­ya'daki fut­bol kül­tü­rü­nün diğer ül­ke­ler­de­kin­den fark­lı olu­şu­dur.
Ta­raf­tar­la­rın hem saha içi hem saha dı­şın­da­ki sesi, gös­te­ri­le­ri, pro­tes­to­la­rı ve yö­ne­tim­ler­le olan di­ya­log­la­rı Al­man­ya'da stad­yum içi ve stad­yum dışı ya­şam­da da de­ği­şik­lik­le­re yol aça­bi­li­yor.
Ay­rı­ca bir­çok Alman ku­lü­bü, kulüp üye­le­ri ta­ra­fın­dan yö­ne­ti­li­yor. Üye­ler ku­lüp­le il­gi­li alı­na­cak ka­rar­lar­da söz sa­hi­bi olu­yor­lar. Bu se­bep­le Bun­des­li­ga'da maç­la­rı stad­yum­lar­da iz­le­me oranı diğer ül­ke­ler­den ol­duk­ça faz­la­dır.
Tek­rar ül­ke­mi­ze dö­necek olur­sak, el­bet­te ki bir Bun­des­li­ga ta­kı­mıy­la Ri­zes­por'u kı­yas­la­mak hak­sız­lık olur. Ancak Tür­ki­ye Süper Li­gin­de oy­na­yan bir ta­kı­mın yö­ne­tim ve ta­raf­tar des­te­ği yö­nün­den ol­duk­ça zayıf ol­du­ğu­nu söy­le­ye­bi­li­riz. Ri­ze­li ta­kı­mı­nın için­de yok, yö­ne­tim de hal­kın için­de…
Hal­kın Ri­zes­por'u sa­hip­len­me­si ge­re­ki­yor. Yö­ne­ti­ci­ler ta­raf­ta­rı bir şe­kil­de tri­bün­le­re çek­me­li.
Fut­bol­cu­lar da bu bir­lik­te­li­ği ve coş­ku­yu di­na­miz­me ve ba­şa­rı­ya dö­nüş­tür­me­li. Yani ko­nu­yu bir bütün ola­rak ele alır­sak; yö­ne­ti­ci­sin­den ta­raf­ta­rı­na, ba­sı­nın­dan fut­bol­cu­su­na kadar bu coş­ku­yu ya­ka­la­ya­maz­sak, Ri­zes­por tat­sız, iyi fut­bol oy­na­ya­ma­yan, sü­rek­li düşme hat­tın­da mü­ca­de­le eden bir takım kim­li­ğin­den kur­tu­la­maz.
Bir diğer konu da alt­ya­pı­nın du­ru­mu­dur. Ri­zes­por oto­büs­le­ri­nin her gün te­sis­le­re ço­cuk­la­rı, genç­le­ri ta­şı­dı­ğı­nı gö­rü­yo­ruz. Zaman zaman bu genç­le­rin ant­ren­man­la­rı­nı da iz­li­yo­ruz. Ancak alt ya­pı­dan oyun­cu­lar Ri­zes­por'da yok de­necek kadar az. Ri­ze­li genç­ler mi ye­te­nek­siz, yoksa iyi mi ça­lış­tı­rıl­mı­yor­lar?
Bu so­run­lar el­bet­te ki bu­gü­nün so­ru­nu değil. Ancak sü­rek­li geç­mi­şe ba­ka­rak da ge­li­şe­me­yiz. Bu se­bep­le ge­re­kir­se Ri­zes­por yö­ne­ti­mi so­ka­ğa çık­sın, es­naf­la gö­rüş­sün, genç­ler­le gö­rüş­sün, fark­lı et­kin­lik­ler yap­sın ve Rize'de maç haf­ta­sı so­kak­ta Ri­zes­por ko­nu­şul­sun. Ri­ze­li, Ri­zes­por'la bü­tün­leş­sin. Bu, şeh­rin eko­no­mik ve kül­tü­rel ya­pı­sı­na da önem­li katkı ya­pa­cak­tır.


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °