İLÇEMİZDE DOĞAL SABUN ATÖLYESİ KURULDU

Güncel Haberler 8.12.2021 10:21:04 0
İLÇEMİZDE DOĞAL SABUN ATÖLYESİ KURULDU

Ça­ye­li Ti­ca­ret ve Sa­na­yi Odası üyesi genç gi­ri­şim­ci Oğuz Kağan De­re­ci, İleri Gi­ri­şim­ci Des­tek Prog­ra­mı'ndan fay­da­la­na­rak kur­du­ğu atöl­ye­de başta çay olmak üzere on­lar­ca bit­ki­den soğuk yön­tem­le doğal sa­bun­lar üre­ti­yor.

Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si Kimya Bö­lü­mü'nden mezun olan gi­ri­şim­ci Oğuz Kağan De­re­ci, çay bit­ki­sin­den soğuk yön­tem­le doğal sabun üret­me fikri ile yola çıktı. KOS­GEB'in İleri Gi­ri­şim­ci­lik Des­tek Prog­ra­mı'ndan fay­da­la­na­rak atöl­ye­si­ni kurdu. Üre­ti­mi­ni ge­liş­ti­re­rek ürün çe­şi­di­ne fark­lı bitki tür­le­ri­ni de kattı.


RİZE ÇA­YIN­DAN İLHAM ALDI
Çay­kim Koz­me­tik, Cha­ilea (Çayli) (Mo­ğol­ca:Çay­lık) mar­ka­sı ile ti­ca­ri fa­ali­yet­le­ri­ni sür­dü­rü­yor. Çay bah­çe­le­ri­nin içe­ri­sin­de doğal bir or­tam­da doğal ürün­ler üre­ten Cha­ilea Doğal Sabun Atöl­ye­si, ku­ru­luş hi­ka­ye­si­ne dün­ya­da kar al­tın­da bü­yü­yen tek çay olan Rize ça­yın­dan ilham ala­rak baş­la­dı. Pan­de­mi dö­ne­mi ol­ma­sı ne­de­niy­le ya­şa­nan ak­sak­lık­lar şir­ke­tin ku­ru­luş dö­ne­mi­ni za­man­sal ola­rak et­ki­le­miş ol­ma­sı­na rağ­men Çay­kim Koz­me­tik, tüm ku­ru­luş pro­se­dür­le­ri­ni ek­sik­siz ta­mam­la­dı. Ta­ma­men soğuk yön­tem doğal sabun ya­pı­mı için ta­sar­lan­mış ve inşa edil­miş bir te­sis­te fa­ali­yet gös­te­ren Çay­kim Koz­me­tik, 17 Eylül 2020'de ku­rul­du. Ku­ru­lu­şun­dan bu yana el ya­pı­mı sabun ürün­le­ri­nin üre­ti­mi­ni ye­mek­lik ve yük­sek ka­li­te doğal ve bit­ki­sel yağ­lar kul­la­na­rak devam et­ti­ri­yor. Üre­tim­de Kul­la­nı­lan Bütün Ürün­ler Geri Dö­nüş­tü­rü­le­bi­lir. Am­ba­laj­lar ve üre­tim­de kul­la­nı­lan ürün­le­rin ta­ma­mı geri dö­nüş­tü­rü­le­bi­lir veya geri dö­nüş­tü­rül­müş mal­ze­me­ler­le do­na­tıldı. Şir­ke­tin genç gi­ri­şim­ci ve ku­ru­cu or­ta­ğı Oğuz Kağan De­re­ci, eği­ti­mi­ni Recep Tay­yip Er­do­ğan Üni­ver­si­te­si Kimya Bö­lü­mü'nde ta­mam­la­dı. Eği­ti­mi­ni ta­mam­la­dık­tan bir müd­det sonra ça­lış­ma ha­ya­tın­da işini sür­dü­rür­ken pi­ya­sa ko­şul­la­rı­nı ve ola­nak­la­rı­nı de­ğer­len­di­rip doğal sabun ima­la­tı fik­ri­ni pro­je­len­dir­di. KOS­GEB'den al­dı­ğı des­tek­ler va­sı­ta­sıy­la Çay­kim Koz­me­tik'i kurdu. Üre­tim­de do­ğa­ya zarar ver­me­me adına atık su­la­rı için sız­dır­maz kuyu yap­tı­ran gi­ri­şim­ci; Çevre, Helal, ISO ve GMP (Good Ma­nu­fac­tu­ring Prac­ti­ces - İyi Üre­tim Uy­gu­la­ma­la­rı) ser­ti­fi­ka­la­rı­nı da aldı.
ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ
Bugün iş­let­me­de doğal ve soğuk yön­tem­le; çay ağacı, la­van­ta, bi­be­ri­ye, tar­çın ka­bu­ğu, por­ta­kal ka­bu­ğu, man­da­li­na, limon otu, hamam, bıt­tım, kakao, kahve, alo­eve­ra, gül, zey­tin­ya­ğı, kes­ta­ne balı, kat­ran, aktif kar­bon sa­bun­la­rı üre­ti­li­yor.

SOĞUK YÖN­TEM
Sa­bun­la­rın ta­ma­mı Cold Pro­cess de de­ni­len soğuk yön­tem kul­la­nı­la­rak üre­ti­li­yor. Soğuk işlem sa­bun­la­rın­da, bi­le­şen­ler ısı­tıl­ma­dan üre­tim ya­pı­lı­yor. Bu yön­tem­le ya­pı­lan üre­tim, ürün­le­rin ya­rar­lı ve doğal özel­lik­le­ri­ni ko­ru­ma­la­rı­nı sağ­lı­yor. Sabun için doğal olan tüm gli­se­rin ko­ru­nu­yor. Böy­le­ce kul­la­nı­lan sabun cilde ekst­ra nem­len­dir­me ve ko­ru­ma sağ­lı­yor. Sabun üre­ti­min­de gli­se­rin doğal ola­rak olu­şan bir mad­de­dir ancak doğal yön­tem­le üre­til­me­yen sa­bun­lar­da bu gli­se­rin sa­bun­dan çı­ka­rı­la­rak ayrı bir ürün ola­rak sa­tı­lı­yor. Bu ne­den­le doğal ol­ma­yan sa­bun­lar cildi ku­ru­ta­rak nem­len­dir­me için gli­se­rin içe­ren ikin­ci bir ürün kul­la­nı­mı­na neden olu­yor. Cha­ilea doğal sabun tüm sa­bun­la­rın­da kendi for­mü­lü­nü kul­la­nı­yor. Kul­la­nım amaç­la­rı­na göre for­mül­le­ri­ni ayrı şe­kil­de uyar­lı­yor. Her sa­bu­nun kendi kim­li­ği bu­lu­nu­yor.


Ha­ber-Fo­to: Osman DOĞRU


Cuma 27.2 ° / 18.3 °
Cumartesi 29.3 ° / 20.6 °
Pazar 22 ° / 18.2 °