(TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 5 Aralık Dünya Toprak Günü'yle ilgili açıklama yaptı

(TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 5 Aralık Dünya Toprak Günü

"Top­rak çift­çi­le­ri­mi­zin en de­ğer­li var­lı­ğı­dır. Ge­çi­mi­ni sağ­la­dı­ğı, üre­ti­mi­ni sür­dür­dü­ğü ekmek tek­ne­si­dir Aşık Vey­sel'in de de­di­ği gibi top­rak çift­çi­nin köy­lü­nün sadık ya­ri­dir" diyen Bay­rak­tar, söz­le­ri­ni şöyle sür­dür­dü:

"Nüfus ar­tı­şı, aşırı ve çar­pık ya­pı­laş­ma ve sa­na­yi­leş­me, tu­rizm, ulaş­tır­ma ve kent­leş­me ne­de­niy­le top­rak ve su kay­nak­la­rı üze­rin­de­ki baskı her yıl biraz daha art­mak­ta­dır.
Eroz­yon, çöl­leş­me, bi­linç­siz ilaç ve gübre kul­la­nı­mı da tarım ara­zi­le­ri­ne zarar ver­mek­te­dir. Bu açı­dan, ül­ke­mi­zin en st­ra­te­jik sek­tör­le­rin­den olan ta­rı­mın en temel ser­ma­ye­si olan tarım ara­zi­le­ri­ni ko­ru­mak, sür­dü­rü­le­bi­lir­lik açı­sın­dan çok önem­li­dir. Son yıl­lar­da tarım ara­zi­le­ri­nin ko­run­ma­sı ve amaç dı­şı­na çı­ka­rıl­ma­sı­nın ön­len­me­si ama­cıy­la ça­lış­ma­lar ya­pıl­mış, Ka­nun­lar çı­ka­rıl­mış­tır. Tarım ara­zi­le­ri­nin miras yolu ile bö­lün­me­si­nin ön­len­me­si ama­cıy­la çı­ka­rı­lan 6537 sa­yı­lı Kanun ile tarım ara­zi­le­ri­nin bö­lün­me­si­nin en­gel­len­me­si­ne yö­ne­lik ön­lem­le­rin daha da ar­tı­rıl­ma­sı­nı, mül­ki­yet de­vir­le­ri­nin hızlı bir şe­kil­de ya­pıl­ma­sı­nı, ta­rım­sal amaç­lı kul­la­nım plan­la­rı­nın etkin uy­gu­lan­ma­sı­nı ve arazi kul­la­nı­mı­na iliş­kin de­ne­tim­le­rin et­kin­leş­ti­ril­me­si­ni sağ­lamak ama­cıy­la 7255 sa­yı­lı Kanun ve diğer ben­zer ça­lış­ma­lar bu açı­dan ol­duk­ça önem­li­dir. Yine 5403 Sa­yı­lı Top­rak Ko­ru­ma ve Arazi Kul­la­nım Ka­nu­nun 14. Mad­de­si ile 91 ilde top­lam alanı yak­la­şık 7,2 mil­yon hek­tar olan 290 adet ova ta­rım­sal sit alanı ola­rak be­lir­len­miş ve ko­ru­ma al­tı­na alın­mış­tır. Bunu top­ra­ğı ko­ru­mak adına atıl­mış, önem­li bir adım ola­rak gö­rü­yor ve des­tek­li­yo­ruz. Ancak ya­pı­lan ça­lış­ma­lar­la tarım ara­zi­le­ri­nin kaybı azal­sa da halen tam ola­rak ön­le­ne­me­mek­te­dir. Tür­ki­ye'de geç­miş­te iz­le­nen po­li­ti­ka­la­rın yanı sıra konu ile il­gi­li mev­zu­at­la­rın uy­gu­lan­ma­sın­da ya­şa­nan so­run­lar ne­de­niy­le de tarım ara­zi­le­ri­nin amaç dışı kul­la­nım­la­rı halen önem­li bir so­run­dur.
Ül­ke­miz­de top­lam iş­le­nen tarla alanı ve uzun ömür­lü bitki alan­la­rı 2005 yı­lın­da 26,6 mil­yon hek­tar iken 2020 yı­lın­da 23,1 mil­yon hek­ta­ra ge­ri­le­miş­tir. 15 yılda iş­le­nen alan ve uzun ömür­lü bitki ala­nın­da azal­ma yüzde 13 ola­rak ger­çek­leş­miş­tir.15 yılda iş­le­nen alan ve uzun ömür­lü bitki ala­nın­da­ki azal­ma en fazla yüzde 8,31 ola­rak 2005-2010 yıl­la­rı ara­sın­da ol­muş­tur. 2010-2015 yıl­la­rı ara­sın­da tarım alan­la­rın­da­ki azal­ma yüzde 1,89, 2015-2020 yıl­la­rın­da yüzde 3,3 ola­rak ger­çek­leş­miş­tir. 2020 yı­lın­da 23,1 mil­yon hek­tar tarım ala­nı­nın 15,2 mil­yon hek­ta­rı ÇKS'ye ka­yıt­lı­dır. Ta­rım­sal fa­ali­yet devam et­ti­ği halde çe­şit­li ne­den­ler­le 8 mil­yon hek­tar tarım ala­nın­da üre­tim yapan çift­çi 2020 yılı des­tek­le­rin­den fay­da­la­na­ma­mış­tır."
"İklim de­ği­şik­li­ği tarım top­rak­la­rı­nı daha da kıy­met­len­dir­di"
İklim de­ği­şik­li­ği­nin ta­rım­sal üre­ti­mi çok yönlü et­ki­le­di­ği­ni ifade eden Bay­rak­tar, "Dün­ya­da gıda arz ve ta­le­bi­ne yö­ne­lik ge­liş­me­ler ve de­ğiş­me­ler ül­ke­mi­zi de et­ki­li­yor.
Hem dün­ya­da hem ül­ke­miz­de pan­de­mi­nin ge­tir­di­ği so­run­lar ve ya­şa­nan eko­no­mik sı­kın­tı­lar üre­tim şart­la­rı­nı zor­lu­yor" di­ye­rek açık­la­ma­sı­na şöyle devam etti.
"Ya­pı­lan ça­lış­ma­lar gös­te­ri­yor ki iklim de­ği­şik­li­ği­nin et­ki­le­ri ile ül­ke­miz­de ge­le­cek­te çoğu ürün­de verim azal­ma­la­rı ya­şa­na­cak, su se­vi­ye­le­rin­de­ki azal­ma su­la­ma im­kan­la­rı­nı kı­sıt­la­ya­cak, artan doğal afet­le­rin mali yükü ar­ta­cak, arzda so­run­lar daha fazla ya­şa­na­cak.
Ge­le­ce­ğe yö­ne­lik şart­lar or­ta­da iken tarım top­rak­la­rı­na daha fazla sahip çı­kıl­ma­sı ha­ya­ti öneme sa­hip­tir. Artık heba edi­lecek bir karış top­ra­ğı­mız yok­tur.
Tarım ara­zi­le­ri­miz en büyük zen­gin­li­ği­miz­dir. Ara­zi­le­ri­miz ge­lecek ne­sil­le­rin biz­le­re ema­ne­ti­dir. Bizim gö­re­vi­miz günü ge­le­ne kadar ara­zi­le­ri­mi­zi ko­ru­mak, ge­liş­tir­mek, du­ru­mu­nu iyi­leş­tir­mek ve za­ma­nı ge­lin­ce de sa­hi­bi­ne yani ge­lecek ne­sil­le­re al­dı­ğı­mız gibi bı­rak­mak­tır."
"Top­rak sev­gi­si ve tarım bi­lin­ci küçük yaş­tan iti­ba­ren ve­ril­me­li­dir"
Bay­rak­tar, "Ül­ke­mi­zin gıda gü­ven­ce­si­nin sağ­lan­ma­sı ancak ta­rım­sal fa­ali­yet­le­rin sür­dü­rü­le­bil­me­si ile müm­kün­dür" vur­gu­su ya­pa­rak açık­la­ma­sı­nı sür­dür­dü:
"Tarım alan­la­rın­da­ki azal­ma­nın ön­len­me­si ise top­rak ve ta­bi­at sev­gi­si ile bü­yü­yen ne­sil­le­rin top­ra­ğı­na sahip çık­ma­sı ile müm­kün ola­cak­tır. Top­rak sev­gi­si, ko­ru­ma bi­lin­ci il­köğ­re­tim dü­ze­yin­de eği­tim öğ­re­tim müf­re­da­tı­na gir­me­li, top­ra­ğı ta­nı­ma­nın ya­şa­mı ta­nı­mak ol­du­ğu ço­cuk­la­rı­mı­za aşı­lan­ma­lı­dır.
Sonuç iti­ba­riy­le, top­rak­la­rı­mı­zı sözde değil fi­ilen ko­ru­ma­lı­yız. Bunu ger­çek­leş­tir­mek için de ta­rım­da ge­liş­miş tek­no­lo­ji­le­ri kul­la­na­rak birim alan­dan en fazla ve­ri­mi ala­bil­mek, ülke top­rak­la­rın­da ekil­me­yen alan bı­rak­ma­mak, dün­ya­da be­lir­li ürün­ler­de söz sa­hi­bi olan ül­ke­ler­le re­ka­bet ede­bil­mek, kır­sal alan­da üre­ti­ci­le­rin gelir ve yaşam se­vi­ye­le­ri­ni ar­tır­mak ama­cıy­la çift­çi­le­rin ta­rım­sal alan­dan kop­ma­ma­la­rı için her türlü çaba gös­te­ril­me­li­dir. Ancak bunu ya­par­ken ta­bi­atın den­ge­le­ri­ni al­tüst et­me­mek ve sür­dü­rü­le­bi­lir ta­rım­sal üre­tim im­kan­la­rı­nı da yok et­me­mek zo­run­da­yız. Tarım po­li­ti­ka­la­rı tarım ara­zi­le­ri­ni ko­ru­mak, çift­çi­yi ara­zi­sin­de, kö­yün­de tut­mak, çift­çi­ye aile­si­ni ge­çin­di­recek bir ge­lecek sağ­la­mak üze­ri­ne ku­rul­ma­lı­dır.
Türk çift­çi­si bilgi bi­ri­ki­mi, tec­rü­be­si ve üret­me az­mi­nin yanı sıra top­ra­ğı­nı en iyi şe­kil­de ko­ru­ya­cak bi­lin­ce ve ül­ke­mi­zin ih­ti­ya­cı gı­da­yı üre­tecek, ih­ra­cat he­def­le­ri­ni ger­çek­leş­ti­recek azim ve ka­rar­lı­ğa sa­hip­tir. Yeter ki üze­rin­de üre­tim ya­pı­la­cak be­re­ket­li top­rak­la­rı­mız her­kes ta­ra­fın­dan ko­ru­na­bil­sin! Bu ve­si­le ile 5 Ara­lık Dünya Top­rak Günü'nü kut­lu­yo­rum."


Ha­ber-Fo­to: TZOB Basın