UNESCO DÜNYA SANAT GÜNÜ ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI

UNESCO DÜNYA SANAT GÜNÜ ÖDÜL TÖRENİ YAPILDI

İstanbul Sanat Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Emekli Emniyet Müdürü Osman Öztürk UNESCO Sanat Günü Ödül töreni hakkında bir açıklamada bulundu.

Rize, Tunceli, Kırşehir eski Emniyet Müdürü, Şair ve Yazar İst.Sanat Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Osman Öztürk açıklamasında şunları söyledi''Pandemi evrenin uçsuz bucaksız döngüsünde insanlığın uğradığı en çaresiz felaketlerden biri oldu.

Dünya ülkeleri bu ölümcül salgın boyunca bencil ve insanca duygulardan uzaktı. Uğruna yüzyıllar harcadığımız evrensel değerler anlamsız kaldı. İnsanlığın bir ölüm kalım mücadelesi yaşadığı bu vahşi savaşın yıkıntıları arasında insanlık değerleri de can çekişti. Dünya kaygı, korku ve çaresizlik içinde bir umut ışığına muhtaç kaldı. İnsanlık vicdanı sızladı olan bitenden. Birlik, beraberlik ve yardımlaşmak duygusundan yoksundu dünya. Herkesin can telaşına düştüğü bu dramatik yaşam sürecinde sanat ve sanatçılar da çok acı çekti, gözyaşı döktü. Onlar uğradıkları yıkımın ağırlığı altında ezildi. Hazırlıksızdı dünya ve ne olduğunun farkında değildi kimse.

     Sanat ve sanatçılar evlerinde, yurtlarında, sayfalarında, duygularında tutsak kaldılar bir umut ışığına. Bozulan ekonomik koşullar yüzünden yaşam gittikçe daha da zorlaştı. İnsanlar, sanatçılar işlerini, güçlerini, ekmeklerini kaybetti. Âma sanat bu imkansız günlerde insanlığa umut, direnme gücü ve yaşama sevinci katmalıydı. Bu felaketin duygu dünyamızdaki yıkımına ancak sanat dur diyebilirdi. Ve öyle oldu. Sanat yine eşsiz gücünü gösterdi ve bu zor günlerde topluma umut oldu.

    Bu süreçte sanat ve sanatçılar sorumluluk üstlendi. İnsanlık bu salgın mücadelesinde yalnız bırakılmamalı, umutları güçlendirmeli, sevinçleri çoğaltmalı, acıların elinde yorgun düşmüş gönüller onarılmalı ve çocuklar bu belirsizlik günlerinde gelecek güzel günlerin hayaliyle umutlanmalıydı. İşte sanat ve sanat insanları dünyanın bu çaresiz gidişine çare kattı.

     Başkanlığını yürüttüğüm İstanbul Sanat Kültür ve Turizm Derneği olarak Altın Aslan Lions Kulübü ile birlikte bu zor günlerde sanatın ve sanatçının yanında olmak ve onların yaşamlarına umut katmak istedik.

    Bu amaçla 2021 UNESCO Dünya Sanat Günü'nde Altın Aslan Onur Ödülü adı altında bir ödül etkinliği düzenleyerek İlk ödüllerimizi 15 Nisan 2021 tarihinde UNESCO Dünya Sanat gününde sahiplerine takdim ettik. Müzik dalında; Nazire Savran, Turhan Taşan ve Ümit Tokcan'a verdiğimiz ödülleri de 02.12.2021 tarihinde BAU'da düzenlediğimiz bir ödül töreni ile sanatçılarımıza takdim ettik.

    Yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olan sanat, üstün yaratıcılık yetisi olarak bir duygunun, tasarımın, güzelliğin dışavurumunda ve anlatımında kullanılan yöntemlerin yaratıcı gücünü gösterir.

    Ülkemizin kurucusu Ulu Önderimiz Atatürk sanatı seven, sanatçıya değer veren yüce bir kişilikti. Sanatın, bir toplumun ilerlemesindeki öneminin ve vazgeçilmezliğinin bilincinde olan Atatürk, bu düşüncesini şu sözlerle ifade etmişti: 'Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir,' Atatürk ile sanat ve sanatçı özgürleşmiş dünyayla köprüler kurmuş ve ülkesinin, halkının geleceği için sorumluluk üstlenmiştir. Yaşam yolculuğumuzda sanatın ışığı karanlıkları aydınlatan, topluma yol gösteren bir deniz feneri olmuştur. Atatürk bu ışığın kendisidir ayrıca. O ışık ki görkemli bir cumhuriyet kuşağı yaratmıştır Anadolu'da. Türkiye'mizin varoluş mücadelesinde sanat her zamanki gücünü göstermiş, toplumun dönüşümünde ve uygar bir toplum düzeninin kurulmasında sorumluluk almıştır.

    Derneğimizin amacı geleceğin insani ve mesleki değerleri içinde önemli bir yere sahip olacağı öngörülen sanatın çeşitli dallarında genç kuşakların ilgisini çekecek etkinlik, model ve projeler geliştirmektir. Ülke kalkınmasına, sanatı içselleştiren ve destekleyen bireyler modelini yaygınlaştırarak ve güçlendirerek katkıda bulunmaktır. İşte bugün bu yüce amaçla burada toplanmış bulunuyoruz. Sanata ve sanatçıya her zaman değer veren BUEK Başkanımız Sayın Enver Yücel'e çok teşekkür ediyorum. Bu etkinliğe ev sahipliği yaparak burada bulunan tüm sanatseverleri mutlu etti. Dünya Sanat Günü Altın Aslan Onur Ödüllerini alan sanatçı ve bestekarlarımızı kutluyor ve sanat yaşamlarında başarılar diliyorum''.

    Bestekar ve TSM Sanatçısı Nazire Savran'a ödülünü veren BUEK Başkanı Enver Yücel yaptığı konuşmada sanatın ve sanatçının önem ve değerini ortaya koyarak sanatı Atatürk'ün sözleriyle dile getirdi. 'Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir,' Arkadaşım şair, yazar ve Emekli Emniyet Müdürü Osman Öztürk'e sanat adına yaptığı özverili çalışmaları ve ödül etkinliği için ayrıca teşekkür ediyorum. Bu ödülleri alan çok değerli sanatçıları kutluyorum'' diyerek ödülünü Nazire Savran'a takdim etti.

     Dernek Başkanı Osman Öztürk ise ödülünü ünlü bestekar Turhan Taşan'a verdi. Ümit Tokcan'ın ödülünü ise BAU Konservatuar Direktörü Aslıhan Umar aldı.

Daha sonra sanatçıların yaptığı teşekkür konuşmalarından sonra tören bitti.

15 NİSAN DÜNYA SANAT GÜNÜ 2021 İSTANBUL KUTLAMALARI ONUR ÖDÜLLERİ

Leonardo da Vinci'nin doğum günü olan 15 Nisan tarihinin Dünya Sanat Günü olarak kutlanmasının UNESCO tarafından "Uluslararası UNESCO Dünya Günü" olarak kabul edilmesi vesilesiyle

Altın Aslan Lions Kulübü ile İstanbul Sanat Kültür ve Turizm Derneği 12 Nisan 2021 tarihinde sahiplerine takdim edilmek üzere, 7 sanat alanında ve 2 özel kategoride ALTIN ASLAN ONUR ÖDÜLÜ verilmesini karara bağlamıştır.

ÖDÜL KATEGORİLERİ:

1. RESİM

2. FOTOĞRAF

3. SİNEMA

4. TİYATRO

5. EDEBİYAT

6. MÜZİK

7. OPERA-BALE

İLE SANATA DESTEK VEREN STK'LAR, SANATA EVET ÖZEL ÖDÜLLERİ

Osman Öztürk Başkanlığında, Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Vedat Akdamar ve Mesut Şenol'dan oluşan 2021 Dünya Sanat Günü Onur Ödülleri Seçici Kurulu, aşağıdaki kategorilerde, değerli sanatçılarımıza ve kurumlarımıza ödül verilmesini kararlaştırmıştır:

1. RESİM - EKREM KAHRAMAN

2. FOTOĞRAF - İSA ÇELİK

3. SİNEMA - ENGİN AYÇA

4. TİYATRO - RASİM ÖZTEKİN

5. EDEBİYAT - EROL TOY

6. MÜZİK - ÜMİT TOKCAN, NAZİRE SAVRAN, TURHAN TAŞAN

7. OPERA-BALE - SUAT ARIKAN

    SANATA DESTEK VEREN STK - İFSAK, BASAD (BAKIRKÖYLÜ SANATÇILAR DERNEĞİ), TARSUS KÜLTÜR GİRİŞİMİ İNİSİYATİFİ - ÇUKUROVA ÇAĞDAŞ SANAT KÜLTÜR VE EĞİTİM VAKFI

    SANATA EVET ÖZEL ÖDÜLÜ - TAMER LEVENT, PROF. DR. TÜRKER KILIÇ

Haber-Foto: İsmet KÖSOĞLU