Tarih: 16.12.2021 09:22

TİRE'Lİ ÜRETİCİLER YENİ BİR KESTANE ÇEŞİTİ İLE TANIŞIYOR

Facebook Twitter Linked-in

İzmir İl Tarım ve Orman Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan ha­zır­la­nan ve Ti­re­li kes­ta­ne üre­ti­ci­le­ri­nin, er­ken­ci ve Dal Kan­se­ri­ne da­ya­nık­lı bir çeşit olan Bo­uc­he de Be­ti­zac çe­şi­diy­le ta­nış­tır­ma­yı he­def­le­yen proje, uy­gu­lan­ma­ya baş­la­dı.

Pro­je­nin ta­nı­tı­mı ve fidan da­ğı­tı­mı için ger­çek­leş­ti­ri­len tö­re­ne Tire Kay­ma­ka­mı Fatih Ço­ba­noğ­lu, İzmir İl Tarım ve Orman Mü­dü­rü Dr. Fatih Kılıç ve ilçe pro­to­ko­lü­nün yanı sıra ilçe ma­hal­le muh­tar­la­rı, üre­ti­ci­ler ve tek­nik per­so­nel ka­tıl­dı.
Tö­ren­de bir ko­nuş­ma yapan Tire Kay­ma­ka­mı Fatih Ço­ba­noğ­lu:
Kes­ta­ne Dal Kan­se­ri has­ta­lı­ğı­nın il­çe­de önem­li bir sorun teş­kil et­ti­ği­ni, bu­gü­ne kadar bu has­ta­lık­la mü­ca­de­le­de çok etkin sonuç alı­na­ma­dı­ğı­nı dile ge­ti­re­rek bu proje ile yeni çeşit ara­yı­şı­na gi­ril­di­ği­ni dile ge­tir­di.
"Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı­mız bu de­ğer­li pro­je­si sa­ye­sin­de ve ilçe mü­dü­rü­mü­zün aktif ça­lış­ma­sı ve tek­nik per­so­ne­lin sa­ha­da sü­rek­li yü­rüt­tük­le­ri ça­lış­ma­lar sa­ye­sin­de bu so­ru­nu yenme nok­ta­sın­da çok iyi bir yer­de­yiz." dedi.
İzmir İl Tarım ve Orman Müdür Yar­dım­cı­sı Dr. Fatih KILIÇ tö­ren­de yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da; kes­ta­ne­nin hem iç pi­ya­sa için hem de ih­ra­cat açı­sın­dan önem­li bir ta­rım­sal ürün ol­du­ğu­na dik­kat çe­ke­rek;
"İli­miz­de 35 bin dekar alan­da 20 bin ton kes­ta­ne üre­ti­mi ger­çek­le­şi­yor.
İzmir bu ra­kam­lar­la Tür­ki­ye'de kes­ta­ne üre­ti­min­de 2. Sı­ra­da yer alı­yor.
Tire il­çe­si 1.162 dekar alan­da 810 ton kes­ta­ne üre­ti­miy­le söz sa­hi­bi il­çe­le­ri­miz­den biri.
Bu pro­je­miz­de er­ken­ci çeşit olan aynı za­man­da Kes­ta­ne Dal Kan­se­ri­ne ve Gal za­rar­lı­sı­na karşı da­ya­nık­lı olan bu çe­şi­di il­çe­miz­de daha da yay­gın­laş­tır­ma­yı plan­lı­yo­ruz.
Ba­kan­lı­ğı­mı­zın bu pro­je­ye ayır­dı­ğı 151 bin TL bütçe ile 2.282 fi­da­nı 54 çift­çi­mi­ze sun­mak­tan büyük bir mem­nu­ni­yet du­yu­yo­rum.
Zor şart­lar­da üre­tim­le­ri­ni devam et­ti­ren ve bü­yü­ten çift­çi­le­ri­mi­ze bir kez daha hu­zur­la­rı­nız­da te­şek­kür­le­ri­mi su­nu­yo­rum." Dedi.
Tö­ren­de söz alan Bü­yük­ke­mer­de­re Ma­hal­le­si Muh­ta­rı Sü­ley­man AKSU ise:
"Son yıl­lar­da ciddi ka­yıp­lar ya­şa­tan kes­ta­ne dal has­ta­lı­ğı­na karşı bu fi­dan­lar bize umut oldu ve bu has­ta­lı­ğı ye­ne­ce­ği­mi­ze ina­nı­yo­rum.
Bizim ge­le­ce­ği­miz olan kes­ta­ne üre­ti­mi için böyle güzel bir pro­je­nin ha­ya­ta ge­çi­ril­me­sin­de emek veren tüm yet­ki­li­le­re ve İl Tarım ve Orman Mü­dür­lü­ğü­ne ve ilçe mü­dür­lü­ğü­mü­ze şah­sım ve kö­yüm­de­ki tüm üre­ti­ci­ler adına te­şek­kür­le­ri­mi su­na­rım. "dedi.
Tören, üre­ti­ci­le­re fidan da­ğı­tı­mı­nın ar­dın­dan sona erdi.


Haber: Bay­ram Ali Ka­val­cı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —