Tamarillo Meyvesi Rize'yi Sevdi

Tamarillo Meyvesi Rize

Ana­va­ta­nı Güney Ame­ri­ka olan Ta­ma­ril­lo mey­ve­si­ni bah­çe­sin­de ye­tiş­ti­ren Ri­ze­li Mus­ta­fa Me­moğ­lu, "To­run­la­rım öyle alış­tı ki, bun­suz sa­la­ta ye­mi­yor­lar" dedi.

Rize'nin Pazar il­çe­si Sahil Köyü'nde ika­met eden Mus­ta­fa Me­moğ­lu, yak­la­şık 10 yıl önce bah­çe­si­ne ek­ti­ği, çeri do­ma­te­se ben­ze­yen ve ana­va­ta­nı Güney Ama­ri­ka olan Ta­ma­ril­lo mey­ve­si­nin ha­sa­dı­na baş­la­dı.
Her­ke­sin sa­de­ce bah­çe­de değil evi­nin bal­ko­nun­da bile ye­tiş­ti­re­bi­le­ce­ği­ni söy­le­yen Mus­ta­fa Me­moğ­lu "Her­kes evi­nin bal­ko­nu­na koyar, sak­sı­nın içe­ri­sin­de ye­tiş­ti­re­bi­lir.
Aynı yıl içe­ri­sin­de hem sür­gün atı­yor hem meyve ve­ri­yor.
Şe­hir­de olan in­san­lar bile bal­ko­nun­da bu mey­ve­yi ye­tiş­ti­re­bi­lir.
Bir ağaç­ta bir ta­raf­tan ol­gun­la­şan diğer ta­raf­tan ol­gun­la­şan şe­kil­de gö­re­bi­li­riz" dedi.
"Dün­ya­da elit in­san­lar yiyor"
Ta­ma­ril­lo'nun Rize'yi çok sev­di­ği­ni söy­le­yen Me­moğ­lu "Ana­va­ta­nı Güney Ame­ri­ka olan ta­ma­ril­lo Rize'yi çok sevdi.
Bizim mem­le­ket­te çok güzel ye­ti­şi­yor.
Pa­ha­lı bir mey­ve­dir dün­ya­da elit in­san­la­rın ye­di­ği mey­ve­dir. Ye­ğen­le­rim var Bel­çi­ka'da. Orada ki­vi­nin ta­ne­si 3 TL, Ta­ma­ril­lo'nun ta­ne­si 20 TL'dir" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
To­run­la­rı­nın Ta­ma­ril­lo'yu çok sev­di­ği­ni ifade eden Me­moğ­lu "Dış ka­bu­ğu­nu so­ya­cak­sın. Zar gibi ka­bu­ğu var. Hafif ek­şim­si tadı var. Kış sa­la­ta­sı­nın üs­tü­ne doğ­rar­san ne sirke ne de li­mo­na gerek kal­mı­yor. Çok güzel lez­ze­ti var. To­run­la­rım öyle alış­tı ki, bun­suz sa­la­ta ye­mi­yor­lar" şek­lin­de ko­nuş­tu.
'Tek teh­dit fazla ya­ğa­cak kar'
Ta­ma­ril­lo'nun mev­sim ola­rak kışı sev­me­di­ği­ni dile ge­ti­ren Mus­ta­fa Me­moğ­lu "Çok fazla kar ya­ğar­sa dal­la­rı ku­ru­yor. Hasat za­ma­nı geldi. Hasat et­tik­ten sonra yeşil yap­rak­la­rı­nı kesip bu­da­ma ya­pa­ca­ğım. Ondan sonra bı­ra­ka­ca­ğım. İlk­ba­har gel­di­ğin­de tek­rar ye­şe­recek. Yaz bo­yun­ca hem çiçek verip diğer ta­raf­tan meyve ve­ri­yor" diye ko­nuş­tu.
Ana­va­ta­nı Güney Ame­ri­ka olan ve ka­buk­la­rı çok ince olan Ta­ma­ril­lo mey­ve­si­nin şekli çeri do­ma­te­si­ne ben­zi­yor. Boy­la­rı 2-8 cm ara­sın­da olan meyve, E vi­ta­mi­ni açı­sın­dan zen­gin. Tro­pi­kal bir meyve olan Ta­ma­ril­lo aşırı so­ğuk­tan olum­suz et­ki­le­ni­yor.


Haber Merkezi