"GÜREŞTE DÜNYA VE OLİMPİYAT ŞAMPİYONU ÇIKARMIŞ RİZE'DE,YAPILAN YENİ GÜREŞ TESİSLERİNE ENGEL OLUNMAMALI"

Türkiye Güreş Federasyonu, Rize İl Temsilcisi Kerim ERKAN;

"GÜREŞTE DÜNYA VE OLİMPİYAT ŞAMPİYONU ÇIKARMIŞ RİZE'DE, YAPILAN YENİ GÜREŞ TESİSLERİNE ENGEL OLUNMAMALI"

Tür­ki­ye'ye, Rize ve Çay­kur'a yıl­lar­dır, Olim­pi­yat, Dünya ve Av­ru­pa Şam­pi­yon­la­rı ka­zan­dır­mış olan ve halen ka­zan­dır­ma­ya devam eden ata spo­ru­nun Tür­ki­ye'deki en ba­şa­rı­lı ku­lüp­le­rin­den, Çay­kurs­por Güreş Te­sis­le­ri­nin, Çay­kur Didi Ç. Ri­zes­por stadı ar­ka­sın­da ya­pıl­mak­ta olan, yeni güreş te­sis­le­ri­nin in­şa­atı­nın ya­pı­mı­na yö­ne­lik eleş­ti­ri­le­re, Güreş Rize İl Tem­sil­ci­li­ği, şam­pi­yon gü­reş­çi­ler, güreş ant­re­nör­le­ri, güreş spor­cu­la­rı ve Ri­ze­li güreş se­ver­ler üzün­tü­le­ri­ni ifade et­ti­ler.

Rize Genç­lik ve Spor İl Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan, Çay­kur Didi Ç. Ri­zes­por Stad­yu­mu ar­ka­sın­da ya­pı­mı­na baş­la­nan güreş te­sis­le­riy­le il­gi­li gör­sel ve ya­zı­lı med­ya­da ya­pı­lan eleş­ti­ri­ler ne­de­niy­le bir açık­la­ma yapan, Güreş Rize İl Tem­sil­ci­si Kerim ERKAN ; ‘'Ata spo­ru­muz Güreş'te Türk spo­ru­na en fazla ma­dal­ya ka­zan­dır­mış ve yurt­dı­şın­da bay­ra­ğı­mı­zı en fazla gön­de­re çek­ti­rip, is­tik­lal mar­şı­mı­zı okut­muş olan güreş spo­ru­muz için, Rize ili­miz­de yeni tesis bek­len­ti­le­ri­miz 18 yıl­dır devam et­mek­tey­di. Ni­ha­ye­tin­de ili­mi­zin ih­ti­ya­cı yeni güreş te­sis­le­ri­nin ya­pı­mı­na Çay­kur Didi Fut­bol sta­dı­nın ar­ka­sın­da, Genç­lik ve Spor Ba­kan­lı­ğı­mız, Rize Genç­lik ve Spor İl Mü­dür­lü­ğü­müz ta­ra­fın­dan ya­pı­mı ihale edi­le­rek in­şa­atın ya­pı­mı­na baş­lan­mış oldu. Yıl­lar­dır bek­le­nen yeni güreş te­sis­le­ri­nin in­şa­at yapım aşa­ma­sın­da oluş­tu­ru­lan yoğun eleş­ti­ri­le­re maruz kal­ma­sı güreş ca­mi­ası­nı üz­müş­tür. Bu ve­si­ley­le Ri­ze­li spor­se­ver­le­ri özet­le bil­gi­len­dir­mek is­ti­yo­rum. Şeh­ri­miz ata sporu güreş 'de ba­şa­rı­la­rıy­la tarih yaz­mış­tır. Olim­pi­yat şam­pi­yon­la­rı, Dünya şam­pi­yon­la­rı, Av­ru­pa şam­pi­yon­la­rı ve bir­çok ulus­la­ra­ra­sı tur­nu­va­lar­da çok sa­yı­da altın ma­dal­ya­lar al­mış­tır. Genç ta­kı­mı­mız takım ha­lin­de Tür­ki­ye Şam­pi­yo­nu ol­muş­tur. Aynı za­man­da, Tür­ki­ye Güreş Fe­de­ras­yo­nu Süper ligin en ba­şa­rı­lı ta­kım­la­rın­dan bi­ri­si de Çay­kurs­por Güreş Ku­lü­bü­dür. Ön­ce­lik­le maddi ve ma­ne­vi kat­kı­la­rın­dan do­la­yı, Rize Va­li­miz Sayın Kemal Çeber'e spor­cu­la­rı­mı­zın du­ru­mu­nu ye­rin­de görüp maddi des­tek sağ­la­dık­la­rı için güreş ca­mi­ası ola­rak şük­ran­la­rı­mı­zı su­nu­yo­rum.
Rize'de gü­re­şin ta­ri­he geçen önem­li ba­şa­rı­la­rı gös­ter­mek­ler­dir ki, imkan ve­ril­di­ği tak­dir­de sa­lo­nu­muz yıl­lar­dır ye­ter­siz ve im­kan­sız­lık­la­ra rağ­men bu ba­şa­rı­lar elde edi­li­yor. Daha evvel güreş sa­lo­nu­muz, eski Çay­kur Zihni Derin Çay fab­ri­ka­sı ya­nın­day­dı. 1984, 1996 yıl­la­rı ara­sın­da ora­day­dık. Ve orası Üni­ver­si­te­ye ve­ri­lin­ce salon mec­bu­ren yı­kıl­mış oldu. Ye­ni­si 100. Yıl Çay pa­ket­le­me fab­ri­ka­sı ya­nın­da ya­pıl­dı. Orası da yine üni­ver­si­te­ye ve­ri­le­rek o sa­lo­nu­muz da ha­liy­le yı­kıl­mış oldu. Ge­çi­ci bir süre ile yeni salon ya­pı­la­na kadar, Çay­kur Ana­ta­mir çay fab­ri­ka­sı yemek ha­ne­sin­de ge­çi­ci bir süre idare et­me­miz söy­len­di. Yıl­lar­dır kul­la­nı­lan bu güreş te­sis­le­ri bi­na­sı es­ki­miş, pal­ya­tif ta­mir­ler­le yü­rü­me­yin­ce öm­rü­nü ta­mam­la­mış oldu. En son su bas­kı­nıy­la mey­da­na gelen za­rar­lar so­nu­cu spor ya­pı­la­ma­ya­cak hale gelen mev­cut te­sis­ler, Rize Genç­lik ve Spor İl Mü­dü­rü­müz ta­ra­fın­dan gö­rü­lüp, sa­lo­nu­muz ye­ni­den spor ya­pı­la­cak şe­kil­de ta­di­la­tı­nı yap­tır­mış­tır.
Rize'de gö­re­ve gel­di­ği gün­den bu yana, Rize güreş te­sis­le­ri­ne ve spor­cu­la­rı­mı­za maddi ve ma­ne­vi ola­rak sağ­la­mış ol­du­ğu kat­kı­lar­dan do­la­yı, Rize Genç­lik İl Mü­dü­rü­müz sn. Gür­han Yıl­dız'a güreş tem­sil­ci­li­ği­miz ve spor­cu­la­rı­mız adına te­şek­kür edi­yo­ruz. Ken­di­sin­den Allah razı olsun. Ge­çi­ci bir süre ile git­ti­ği­miz, An­ta­mir Çay fab­ri­ka­sı yemek ha­ne­sin­de 18 yıl­dır ant­ren­man yap­mak­ta­yız. Bu ko­şul­lar al­tın­da yine de yıl­lar­ca şam­pi­yon çı­kar­mak­ta­yız. Ve ay­rı­ca Rize ili­miz­den Türk gü­re­şi­ne 150 li­sans­lı spor­cu­mu­zu ka­zan­dır­mış bu­lun­mak­ta­yız. Ka­de­me­li ola­rak ant­ren­man yap­mak­ta­yız. Salon yeri için mev­cut sa­lo­nu­mu­zun ol­du­ğu yer Ra­ma­da ote­lin kar­şı­sın­da Çay­kur'a ait olan bu yerin 3500 metre ka­re­si, Rize Genç­lik ve Spor İl Mü­dür­lü­ğü­ne salon ya­pıl­mak üzere dev­re­dil­miş­ti. Fakat pro­je­si çi­zil­me­si­ne rağ­men salon ça­lış­ma­la­rı bu­ra­ya yö­ne­lik ile­ri­de ya­pı­la­cak olan fark­lı pro­je­ler ne­de­niy­le yeni güreş te­sis­le­ri­nin ya­pı­mı­na baş­la­nı­la­ma­dı. Orda TOKİ bi­na­la­rı ya­pı­la­ca­ğı söy­le­nil­di­ğin­de başka yer­ler ara­ma­ya baş­la­dık. Rize Be­le­di­ye­sin­den yer ko­nu­sun­da yar­dım is­te­dik.
Bil­has­sa sahil ke­si­min­de, bu­ra­lar­da dolgu sa­ha­sın­da proje kap­sa­mın­da ol­du­ğu için yer gös­te­ri­le­me­di.
Yıl­lar­dır salon ko­nu­sun­da ta­lih­siz­li­ği­miz ne­de­niy­le, mev­cut Çay­kur Didi Sta­dı­nın ar­ka­sın­da tenis kor­tu­nun ol­du­ğu yerde,salon pro­je­si­ni ufal­ta­rak bu­ra­da ya­pıl­ma­sı için sta­dın­da bize kal­kan ola­ca­ğı­nı ve sa­lo­nu­muz unda stat sa­ye­sin­de yı­kı­ma maruz kal­ma­ya­ca­ğın­dan ve orası 'da bir spor komp­lek­si ol­du­ğun­dan kim­se­ye ra­hat­sız­lık ver­me­ye­ce­ği için ta­raf­la­rı­mı­za uygun gö­rül­müş­tür. Yeni te­sis­le­rin ya­pı­mı için emek veren, eski Spor ve Genç­lik Ba­ka­nı­mız sn. Osman Aşkın Bak'a ve Rize Be­le­di­ye Baş­ka­nı­mız sn. Rahmi Metin'e kat­kı­la­rın­dan do­la­yı te­şek­kür edi­yo­rum." şek­lin­de açık­la­dı.


Ha­ber-Fo­to: Bay­ram Ali KA­VAL­CI