Tarih: 17.12.2021 09:27

Hamsinin Fiyatı 60 TL'ye Ulaştı

Facebook Twitter Linked-in

Ka­ra­de­niz ‘de bu­gün­ler­de hamsi avın­da be­lir­gin bir azal­ma ya­şa­nır­ken bu azal­ma so­nu­cu fi­ya­tı da ön­ce­ki yıl­la­ra oran­la ne­re­dey­se rekor se­vi­ye­si­ne ulaş­tı.

Tez­gah­lar­da ham­si­nin ki­lo­su 60 TL'ye kadar yük­se­lir­ken, sezon ba­şın­dan beri bolca av­la­nan is­tav­rit ise bu is­tik­ra­rı­nı sür­dü­re­rek ki­lo­su 12,5 TL'den sa­tı­lı­yor.
Hamsi fi­ya­tı­nın bek­le­nen­den pa­ha­lı ol­ma­sı ne­de­niy­le va­tan­da­şın sezon ba­şın­dan beri ucuz olan is­tav­ri­te yö­nel­di­ği­ni be­lir­ten ba­lık­çı­lar umut­la­rı­nın 1 Ocak ta­ri­hin­den iti­ba­ren Gür­cis­tan'dan ge­lecek olan ham­si­ye bağ­la­dı.
Tez­gah­la­rı is­tav­rit süs­lü­yor
Ba­lık­çı es­naf­la­rın­dan Erkan Keleş, ham­si­nin az ol­ma­sıy­la tez­gah­la­rı ge­nel­de is­tav­ri­tin dol­dur­du­ğu­nu be­lir­te­rek "İstav­rit git gide iri­le­şi­yor. Daha da ucuz ola­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­rum. Ancak 10 TL'nin al­tı­na düş­mez. Hamsi in­şal­lah ola­cak çünkü va­tan­daş hala hamsi bek­li­yor. 10-15 gün sonra ola­ca­ğı­nı umut edi­yo­ruz, hamsi avı bek­len­ti­miz sü­rü­yor. Diğer balık çe­şit­le­ri bu sı­ra­lar pek az ge­li­yor mez­git bu sı­ra­lar pek yok gibi" dedi. Ba­lık­çı es­naf­la­rın­dan Ayhan Keleş ise ham­si­nin ola­ma­yı­şı iş­le­ri­ni zora sok­tu­ğu­nu ifade ede­rek, "Hamsi 1-2 ay bol çık­mış­tı ancak şu az çok azal­dı. Do­la­yı­sıy­la gelen ham­si­ler­de pa­ha­lı olun­ca alan da va­tan­da­şa 50 TL'den aşağı sa­ta­ma­ya­cak. Bu ne­den­le tez­gah­la­rı­mız­da sa­de­ce is­tav­rit var. Çe­şi­di­miz de yok mez­git de yok. Söy­len­ti­ler 15-20 gün sonra ham­si­nin ola­ca­ğı yö­nün­de in­şal­lah bol olur bizde hal­kı­mı­za ucuz su­na­rız. Do­la­yı­sıy­la ham­si­nin ol­ma­yı­şı iş­le­ri­mi­zi de zora soktu. Ka­ra­de­niz in­sa­nı ham­si­ye alı­şık ol­du­ğu için de­vam­lı ham­si­yi so­ru­yor. İstav­rit bol zaten tek­ne­ler şu sı­ra­lar ge­nel­lik­le is­tav­rit av­lı­yor fi­ya­tı da ucuz ki­lo­su­nu 12,5 TL'den sa­tı­yo­ruz. İstav­rit bu sezon ba­şın­dan beri bol idi şu sı­ra­lar­da bol" diye ko­nuş­tu.
Hamsi 60 TL'ye kadar çı­ka­rak rekor fi­ya­tı gördü
Ham­si­nin son iki se­zon­dur pa­ha­lı ol­du­ğu­nu ancak bu sezon ilk kez 60 TL'yi gö­re­rek her­ke­si şa­şırt­tı­ğı­nı be­lir­ten ba­lık­çı es­naf­la­rın­dan Ahmet Ço­ğal­mış, "Se­zo­na is­tav­rit ile baş­la­mış­tık şu an yine bolca av­la­nı­yor. Hamsi ise bu sı­ra­lar kay­bol­du gibi çok az mik­tar­da av­la­nı­yor. İstav­rit ise sezon ba­şın­dan beri bolca çı­kı­yor. Ham­si­nin ki­lo­su 50-60 TL ara­sın­da de­ği­şi­yor. İstav­rit 15 TL, iri mez­git 100 TL, ince mez­git 60 TL, lev­rek 80 TL, somon 60 TL, sar­gan 50-60 TL, Fi­yat­lar sezon so­nu­na doğru biraz daha yük­sek. Va­tan­daş en fazla ham­si­yi so­ru­yor. Ham­si­de bun­dan son­ra­sı için her­kes gibi bizde umut­lu­yuz. İnşal­lah bolca av­la­nır bizde ucuz sa­ta­rız. Şu sı­ra­lar ham­si­nin tuz­la­ma dö­ne­mi ancak pa­ha­lı ol­du­ğu için pek ya­pı­la­mı­yor. Uzun yıl­lar bu sek­tör­de­yim son iki sezon hamsi pa­ha­lı ancak, bu sezon ilk kez fi­ya­tı bu kadar yük­sek oldu. Va­tan­daş fi­ya­tı du­yun­ca 60 TL'ye hamsi olur mu? diye ister is­te­mez tepki gös­te­ri­yor. Ham­si­nin mem­le­ke­tin­de­yiz do­la­yı­sıy­la fi­ya­tı­nın bu kadar yük­sek ol­ma­sı tep­ki­ye neden olu­yor" şek­lin­de ko­nuş­tu.
Va­tan­daş hamsi ye­ri­ne is­tav­ri­te yö­nel­di
Ham­si­nin pa­ha­lı ol­ma­sı ne­de­niy­le va­tan­da­şın ucuz olan is­tav­ri­te yö­nel­di­ği­ni be­lirt­ken balık es­naf­la­rın­dan Adem Kay­gu­suz ise, "İstav­rit şu anda se­zo­nun en bol dö­ne­mi­ni ya­şı­yor. Hamsi 10 TL'den 40 TL'ye kadar çıktı şu an 50 TL'yi gördü. Hamsi yok şu­an­da çok az mik­tar­da av­la­nı­yor. Şu anda is­tav­rit bol ancak va­tan­daş her gün ham­si­yi so­ru­yor. Do­la­yı­sıy­la va­tan­daş ham­si­yi pa­ha­lı bul­du­ğu için is­tav­ri­te yö­ne­li­yor is­tav­ri­tin ki­lo­su­nu 12,5 TL'den sa­tı­yo­ruz" ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.


Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —